top of page

Široki kot zajema pri bližnjih motivih II.

Fotograf se na potovanjih znajde pred dilemo, kako v celoti zajeti velik motiv, ki je zelo blizu. Tudi ob uporabi objektiva z zelo širokim kotom večkrat ne moremo zajeti motiv v celoti, oziroma zaradi popačenja leč prihaja do večjih distorzij.

Zato je tehnika združevanja večih fotografih še kako dobrodošla.

S pomočjo večih posnetkov posnetih z normalno goriščnico 35 -50mm, si lahko odlično pomagamo zajeti celoten motiv, čeprav nam objektiv le tega ne zajame z enim posnetkom v celoti. Algoritmi najboljših programov za združevanje fotografij so že tako kakovostni, da sem vse te fotografije lahko posnel iz roke in ne preko stojala.

Objavil sem že dva članka na temo združevanja fotografij. V prvem sem opisal tehniko združevanja panoramske slike in kako program deluje (Fotografiranje in združevanje fotografij za panoramski format), v drugem kako program združi več vodoravnih fotografij (Široki kot zajema pri bližnjih motivih I.).

Da z enim posnetkom zajameš celoten slap in osebo pred njim, moraš biti od njega dovolj oddaljen. S pomočjo tehnike zajema večih posnetkov in kasnejšega združevanja v programu, je oseba lahko zelo blizu visokega objekta. Zaradi bližine slapu je spremenjena tudi sama perspektiva in slap deluje večje, kot če smo od njega bolj oddaljeni.

V programih, ki omogočajo združevanje fotografij, izberemo fotografije in jih združimo.

Končni združen posnetek


Več Photoshop nasvetov v video: https://www.youtube.com/user/efotografija

Več Photoshop člankov: e-Fotografija.si

 

Praktični tečaj programa Photoshop.

Od osnov, do novih možnosti predelave slike.

80 views

Recent Posts

See All

Comments


MI FotoPOTEPi  -  Kontaktirajte me  /  Oglejte si

  • mail-clipart-mail-logo-4
  • Facebook
  • YouTube FotoPOTEP
  • Instagram

Deli članek na splet

Naroči se na novice

Hvala za potrditev

Kako fotografirati?

IZLETI slovenija

Foto LOKACIJE

Združeni članki