top of page

Fotografiranje za spomin - Kje in kdaj smo bili?

Kamorkoli potujemo, si čez nekaj let želimo ponovno pogledati fotografije. Mogoče jih še drugim predstaviti z namenom, kje smo bili. Zato ob fotografiranju pomislite tudi na kakšen posnetek, s katerim boste vsem razvidno pokazali lokacijo. Velja tudi za skupinske fotografije. Le taka fotografija nas takoj popelje v kraj in čas obiska.

Leta 2003 sem bil na predstavitvi kamere Canon EOS 300D v Londonu. Kolega iz Norveške sem prosil, če me fotografira s predstavljeno kamero, da bom imel fotografijo za objavo o predstavitvi. V začetnih letih digitalne fotografiji, so bili taki članki izredno priljubljeni, predvsem se je čakalo vsako besedo ali sliko novih fotokamer. Obenem, so mi te fotografije še odličen spomin na digitalne začetke vstopa kamer DSLR med hobi fotografe. Kot nalašč za kakšen članek z naslovom "Zgodovina digitalne tehnologije" in predvsem, da si bil zraven.

Na prvem posnetku bo le dober poznavalec razpoznal, da je fotografija iz Londona in še to, če je že plul po Temzi. Želene kamere se komaj kaj vidi in nepoznavalec ne bo vedel za kaj se gre. Torej s to fotografijo ne morem predstaviti lokacije, niti dogodka.

Z drugim posnetkom sem dobil željeno. Na sliki je dobro razpoznaven "srebrenko", kot smo prijazno poimenovali EOS 300D. Veliko razgledno kolo London Eye, pa je odličen razpoznavni znak lokacije.

HITRI FotoNAMIG

Namig je v smeri spominske fotografije, iz neke vsem dobro znane lokacije. Marsikateri fotograf se niti ne želi fotografirat na potovanju ali dogodku. Po nekaj letih ob ponovnem pregledu spominov pa mu je žal. Z zgornjo fotografijo sem si za svoj spomin na dogodek kot lokacijo, predstavil čas, kraj, kdaj in kje je fotografija nastala. Obenem mi bo lahko služila za kakšen članek ali predavanje, kot kako je bilo, v času hitrega prihoda digitalne fotografskega tehnike. Kateri dogodki so bili prelomni, v tem primeru za hobi kamere DSLR in na mnogih sem sodeloval. Naredite kakšen svoj posnetek tako, da nam kulisa takoj dobro podaja znano lokacijo, dogodek!


Za konec še anekdota iz analognih časov. Takrat so vsi poznali nepisano pravilo, da se v protisvetlobo ne fotografira! Skupina je v Parizu in želi skupinsko fotografijo. Fotograf jih razporedi, v ozadju je Eiflov stolp, ki lepo prikazuje lokacijo potovanja. Vendar lej ga zlomka, sonce sije direktno v kamero in na podlagi nepisanega pravila se skupina obrne proti soncu. Škljoc, in skupinska fotografija iz Pariza je tu. Ja je, le v ozadju so zdaj nepomembna drevesa in stavbe.


116 views

Recent Posts

See All

Comentarios


MI FotoPOTEPi  -  Kontaktirajte me  /  Oglejte si

  • mail-clipart-mail-logo-4
  • Facebook
  • YouTube FotoPOTEP
  • Instagram

Deli članek na splet

Naroči se na novice

Hvala za potrditev

Kako fotografirati?

IZLETI slovenija

Foto LOKACIJE

Združeni članki
matjaz_intihar_edited_m.jpg

Matjaz Intihar FotoPOTEPi / Potovanja                  Kontakti / Ogledi

  • mail-clipart
  • Facebook Social Icon
  • YouTube
  • Instagram Social Icon
bottom of page