top of page

Hotel Helga's Folly - Šrilanka

Potovanje in malo drugačne nastanitve.

Na potovanjih se ti zgodi, da povsem po naključju odkriješ nekaj res zanimivega. Tudi, če si že doma pripraviš pot, pogledaš za zanimivostmi v tistem kraju, lahko vseeno veliko zgrešiš. Včasih te na zanimivost opozorijo domačini, ali do tja prideš povsem naključno.

Eno izmed takih naključnih lokacij sem si ogledal v mestu Kandy, ki je bil zadnja prestolnica šrilanških vladarjev. Presenetil me je hotel Helga's Folly. Nahaja se na visokem hribu, ki obdajajo mesto. Kandy je še danes turistično znan in želen, saj je v templju shranjen Budin zob (Temple Of The Tooth).

Klasične turistične lokacije me ne zanimajo. Tako sem v Kandy izpustil Temple Of The Tooth, Royal Palace Complex in Botanical Royal Gardens, pa čeprav bi te vsak šofer ali vodič peljal prav na te lokacije. Za turistična skupinska potovanja pa so »must have to see«. Sam hočem videti kaj drugega!

Domačini so polni idej in peljali bi te v razne trgovinice in med široko ponudbo domače obrti. Seveda, želijo si zaslužiti kak procent od tvojega nakupa.

Ob poslušanju idej, se mi ena hitro dopade. Zanimiv hotel na hribu, močna senca dreves in hladno pivo. Tisto o zgodovini sem izpustil, saj te še prehitro obrnejo naokoli.

Malin me zapelje skozi mesto. Cesta se strmo dvigne v hrib. Kmalu izginejo nizke hiše in dejansko sva že med visokimi drevesi evkaliptusa. Dober kilometer naprej in pred menoj je hiša močne rdeče barve. Iz avle vstopi portir in me odpelje v recepcijo. Takoj vidiš, da je to eden od bolj odštekanih hotelov in ja, priporočili so mi pravo lokacijo za videti kaj novega.

Tudi avla je barvita. Tepejo se močne barve in različne poslikave. Vmes še kakšna tapiserija, stoli in divani še iz časov, ko so Angleži držali Šrilanko za svojo kolonijo. V bistvu skoraj darkerska scena, kot da bi hotel želel delovati malo strašljivo. Na vsakem vogalu pa mogočni svečniki, kateri so povsem zakriti od nešteto dogorenih sveč. Raztopljeni vosek sega meter in več v višino. Glasba iz dbele vinilne plošče ter starega fonografa, katerega mora vsake toliko časa portir naviti te zapelje v 20ta leta prejšnjega stoletja. Na steni je polno starih že obledelih ČB slik znanih pevcev, igralcev in politikov. Vse lastnoročno podpisane, Marilyn Monroe, Gregory Peck, Indira Ghandy...

Ko stopaš po širokih zavitih stopnicah te ob glasbi spremljajo poslikave mačk, hudičev, bogov, okostnjak sedi v gugalniku, na trnku ribiške palice je zataknjen star fotografski album. Ob hladnem pivu, ki v šrilanški vročini še kako paše si ogledujem fotografske albume iz kolonialnih časov. Hotel je poln zgodovine. Po dveh pivih obiščem toaletne prostore. S seboj ne rabiš časopisa ali revije. Cel prostor je polepljen z njimi.

Recepcija, bar, jedilnica, vse je v podobno odštekanem stilu. Pogledam še sobe. Vsaka v svoji močni barvi ter posteljami z barvito mrežo proti komarjem.

Hotel je v lasti Helge De Silva Blow Perera, sama pove, da je socialist in ekscentrik. Rodila se je v tej hiši in odraščala v svetu kolonialnih lončkov za čaj, hollywoodskih tračev in marksističnih revolucij. Leta 1994 ga je podedovala. Oče je bil znan politik in tudi ambasador v Parizu. Ghandi je bil družinski prijatelj in je tudi prenočeval v hotelu.

Po travmatični ločitvi se je Helga lotila slikanja na stenah hotela, kot obliko terapije. Večino umetniških del je poslikala sama, vse novejše slike pa ustvarijo uslužbenci in gostje.

Skozi desetletja so gostili številne znane osebnosti, med katerimi so bili Sir Laurence Olivier, Gregory Peck, Win Min Than, Sir Alec Guinness, Zandra Rhodes, Paula Yates, Mahatma Ghandi, Nehru, Indira Ghandi...

Britanska rock skupina Stereophonics je bila tako navdihnjena s svojim bivanjem v Helga's Folly, da so izdali singl "Madame Helga" v čast njene slavne lastnice.

Helga Blow je živela izjemno življenje, ki je bilo enakopravno raznoliko in tragično. Enak je tudi njen hotel, ki te dobesedno očara kljub skoraj temačnim poslikavam, ki so me bolj spomnili na hišo Adams Family.

Ko bereš ocene hotela pa vidiš, da je marsikoga šok že ob prihodu. Pričakovali so normalen hotel, ne pa notranjosti, katere bi bil vesel še sam Frankenstein.


Skratka. Če ste v Kandy, samo rečite šoferju ali vozniku tuk-tuka, da vas zapelje v Helga's Folly.

158 views

Comments


MI FotoPOTEPi  -  Kontaktirajte me  /  Oglejte si

  • mail-clipart-mail-logo-4
  • Facebook
  • YouTube FotoPOTEP
  • Instagram

Deli članek na splet

Naroči se na novice

Hvala za potrditev

Kako fotografirati?

IZLETI slovenija

Foto LOKACIJE

Združeni članki
matjaz_intihar_edited_m.jpg

Matjaz Intihar FotoPOTEPi / Potovanja                  Kontakti / Ogledi

  • mail-clipart
  • Facebook Social Icon
  • YouTube
  • Instagram Social Icon
bottom of page