Potovanja v času epidemije! - Kako bo v letu 2022?

Prvo leto kovida smo bili vsi popotniki, kot želene države v popolnem krču. Nekako so se odprle ali ostale odprte le močno turistične destinacije v Afriki in Srednji Ameriki.

Drugo leto kovida t.j. 2021, se je vse skupaj bolj sprostilo. Tako potovanj željni kot same države in pravila. Glede potovanj ne mislim dopustniških lokacij po Evropi ali drugih turistom in dopustnikom urejenih krajev. Bolj mislim na prave popotniške destinacije, ki pa kljub odprtim in relativno varnim državam glede virusa, ni vse tako kot je bilo. Potovanja in njihov način ter priprave na pot, so zdaj drugačne. Tega se je treba zavedati.

namibia with car

Verjamem, da ste v tem drugačnem času mnogi imeli željo potovati po svetu na zanimive, fotografske konce. Vseskozi so se in se še porajajo vprašanja je varno, je sploh pametno potovati in kaj se na potovanju lahko dobi v teh drugačnih časih. Sam sem bil letos na petih potovanjih. Da se potovati! Na lokacijah opažam, da je vse skupaj bolj umirjeno kot v Evropi. Velja podoben red kot pri nas, le da se ga držijo mnogo bolj in obenem ni take panike, celodnevnih debat, upiranja in poročil o kovidu.

Vse skupaj mi deluje kot v primeru vožnje doma in v tujini. Doma agresivno in kdo mi kaj more, takoj ko prevoziš mejo se upoštevajo pravila.

In v tuji državi še sam postaneš bolj umirjen in na vse skupaj gledaš iz drugačnimi očmi. Marsikdaj sem se vprašal, smo z našo demokracijo in mišljenjem o neki osebni svobodi, ki je tako ali tako stvar kalupov in osebnega mišljenja res toliko zabluzili.

V bogu za hrbtom afriškem zaselku nihče ne vstopi v trgovino zbito z deskami in plehom brez maske in ne, da bi si razkužil roke. In začuden si zaradi tega, ker nihče tega ne kontrolira, ampak se sami zavedajo, da to je to. V šoli otroci nosijo maske in se s tem nihče ne obremenjuje. Še najmanj otroci sami, enako učitelji in starši. Če se odkrijejo in za fotografijo postanejo malo razposajeni tudi nobene panike. Sam veš in oni, da ne sme trajati predolgo. Je pa sladko in tako enostavno sproščeno.

Sicer pa, kdo sem jaz, da bi sodil, kako je tam in kako delamo mi! Potoval sem na svoj način, s svojim pristopom, pametjo in zavedal sem se, da se tam daleč od doma lahko zgodi tudi, da zboliš.

Marsikdo je na potovanju že prej zbolel za malarijo, trebušnim tifusom, rumeno mrzlico, ... in nič drugače ni s kovidom.

Mislim, da mora biti naš prvi pogled na pripravo na potovanje prav to, da se lahko zgodi. Torej velja enako kot že prej, pojdi pripravljen na pot.


Svet - sproščanje ukrepov

Vsak dan lahko preberemo kako so se sprostili določeni ukrepi, v posameznih državah. Izgleda, da se bo počasi zadeva umirila in z marcem se lahko pričakuje še več sprostitev, s tem pa možnost lažje potovati.

Nemogoče je spremljati vse lokacije. Predlagam, da za sebi izbreno lokacijo večkrat pogledate na spletu glede novih pogojev in se boste lažje odločili za odhod tja.

Izbira potovanja in na kaj paziti

Najprej je treba izbrati med želenimi državami, katere sploh omogočajo potovanje? Katere države so odprte, kakšen je režim potovanj, cepljenje, testi, mogoče se rabi izpolniti kakšen elektronski obrazec, kakšna je možnost, da zaprejo regije, mogoče državo in niti ne moreš v predvidenem času domov.

Več informacij objavljam v članku: Potovanja v Covid času - zadnje novice o zahtevah in možnostih za potovanje v...

So države, ki imajo vstop z določenimi omejitvami. Največkrat so te omejitve namenjene necepljenim potnikom, saj morajo kljub negativnemu PCR testu v nekajdnevno karanteno. Nekje je karantena na tvoje stroške, recimo na Islandiji imaš plačano. S tem se v bistvu necepljenemu popotniku časovno in finančno potovanje ne izide.

Danes je še najlažje, če si za potovanje izbereš agencijsko ponudbo.

V mislih imaš, saj bodo oni za vse poskrbeli. A tudi pri agencijah ni več tako preprosto in enako ne morejo garantirati pot na podlagi informacij. Nihče ne želi prevelik riziko in potovanje se lahko odpove, predčasno prekini, ali samo spremeni načrt potovanja, virus pa ne gleda na agencijsko ali samostojno potovanje.

Pripis 18. jan. - Prišel iz Dubaja (za vstop je potreben samo PCR test) in prav prijetno je bilo potovati. Razen obveznega nošenja mask ni drugih omejitev. Samo za vstop na EXPO moraš imeti PCR test ali potrdilo o cepljenju.

Kdor želi potovati sam, bo pregledal množico strani, forumov itd., da se bo dokopal do nujno potrebnih informacij.

Je potrebno cepljenje za vstop? Se je prej potrebno prijaviti s kakšnim e-obrazcem? Je potreben test in koliko ur velja? Kakšno zavarovanje moram imeti? Na kakšen način se lahko potuje po državi? Kakšna so osnovna kovid pravila? Kako je tam poskrbljeno, če zbolim? Kako je s testom za nazaj? Kje in v kolikšnem času se izvede? Kaj pa, če sem pozitiven na testu za nazaj? Kaj, če imam zaradi prehlada vročino na letališču? Kakšen test moram imeti za prihod nazaj v Evropo in Slovenijo?

Vse to so danes vprašanja, katera moramo najprej premleti. Z njimi so se nekdanji enostavni plani o potavanju precej spremenili. Tudi več časa izgubimo zaradi testov. Tisti dan doma ne štejemo, ampak pred odhodom domov moramo zdaj biti dan prej na testu, ponavadi v mestu kjer je letališče in s tem izgubimo dan potovanja.

Ko smo vse potrebno že odkljukali in vemo kako in kaj, smo v osnovi pripravljeni na nakup letalske karte. Priporočam, da letalsko karto kupite v preverjenih agencijah. Nakup preko spleta je lahko cenejši, vendar bomo imeli velike muke urediti nove datume ali dobiti drugo možnost, če se slučajno kaj zgodi v vezi kovid težav. Poznam primere, ko so na testu dan pred odhodom bili pozitivni in od vplačanega potovanja je ostala le domača karantena.

Ne pozabite poleg turističnega zavarovanja, zavarovati tudi potovanje samo (že vplačane stroške).


Pred potrditvijo nakupa se je vseeno še treba vprašati. Kaj, če dobim v tujini karanteno?

Ja vem, vsi gledamo na karanteno na naš "balkanski" način. Kar nekaj jih poznam, ki so pri nas dobili karanteno in so veselo hodili naokoli. Pomisliti je treba, kaj če dobimo karanteno v državi kamor pridemo. Lahko že ob prihodu, če so kakšni znaki da je bil kdo od potnikov na letalu okužen. Lahko da je okužen kdo v istem hotelu kot smo, ali smo bili mi. Oziroma test pred odhodom domov pokaže sum, da smo pozitivni.

Hotel v katerem smo ponavadi na FotoPOTEPu, mi je na vprašanje ali so prosti poslal sporočilo, da so postali kovid hotel.

Takrat vedite, da v tujini ni šale. Karantena ni po naše "kdo mi kaj more", ampak tista kot mora biti.

Ko si odgovorimo na vprašanje, si lahko časovno privoščimo od 5-14 dni karantene v tujini, potem gre potovanje naprej samo od sebe.

Jasno! Ni to nek razširjeni pojav, čeprav sem slišal za nekaj primerov in povezanih težav in poznam dva iz prve roke. Enako ni vse tako grozno kot se lahko bere, ampak dobro je vedeti in imeti pred odhodom odgovore na vprašanja. Enako imeti nekaj dopusta ali prostih dni v planu in predvsem dobro zavarovanje (skoraj povsod morate predložiti obrazec o zavarovanju v angleščini) ter nekaj denarja na računu. So države, kjer boste morali založiti denar za bivanje v karanteni in ga boste od zavarovanja dobili vrnjenega šele čez čas doma. So države, ki vas dajo v drage hotele in vsota iz sklenjenega turističnega zavarovanja (cca. 70€ dan) sploh ne pokrije njihovih napihnjenih stroškov, katere vam v zavarovanju garantirajo glede karantene.

Za potovanje v države kjer moramo že v naprej narediti vizo, jih vse več zahteva potrdilo naše banke (obvezno v angleščini), da imamo na računu določeno količino denarja in izpiske zadnjih plač. Želijo se zagarantirati, da imate dovolj denarja za plačilo karantene in drugih možnih stroškov. Recimo za Namibijo mi aprila še ni bilo potrebno imeti teh papirjev. Oktobra so hoteli, da je na računu najmanj 2000€. In gre poleg PCR testov za še en manjši dodatni znesek banke za papirje in čas, ker na banko moramo osebno. Ko je potovala skupina, nimajo vsi kar tako na računu želeni znesek. In so si lepo sposodili, naložili denar na račun, zaprosili potrdilo in vrnili denar. Lahko agencija garantira za skupino ali posameznik s pismom, da bo pokril stroške.

Pogumno in po pameti lahko gremo na potovanje!

Kar nekaj držav izven EU je bilo (je) turistično odprtih. Srednja Amerika in jug Afrike je vabil turiste iz celega sveta že leta 2020. Če mi je 2020 prav odgovarjalo, da sem bil doma (potoval sem le januarja po Keniji), me je že od letošnjega januarja vleklo naokoli. Kostarika in Mehika sta bili zelo prijazni za potovanje in z dobrimi letalskimi povezavami. Omejitev je bilo malo, potrebna sta bila PCR test in kovid zavarovanje. Uganda je vabila s polovično ceno za obisk gorskih goril. Egipt je ponujal obiske znamenitih krajev z malo turistov. Države Kenija, Tanzanija, Botswana, Zambija, Južna Afrika in Namibija so bile odprte že v letu 2020. Turizem je pri njih močna gospodarska veja in naredili so vse, da je bilo dokaj varno potovati.


Februarja sem želel na Islandijo, pa me je zaustavila obvezna karantena, saj nisem bil cepljen. Kar je tudi danes pogoj za vstop brez karantene na Islandijo.

Aprila sem se odločil da grem v Namibijo. Upal sem, da mi uspe iti še v Botswano in hiter skok do Zambije - Viktorijinih slapov. Zelo na hitro sem kupil letalsko karto, zaprosil za vizo in čez 10 dni sem bil že na PCR testu, katerega zahtevajo letalske družbe in destinacija v katero potuješ. Strošek testa je bil 60€. Moraš pa ga narediti še zadnje možne ure, da ti pred odhodom z avionom ne poteče 48ur (zahteva Nemčije iz kjer sem letel). Predvsem pa smo v riziku, da smo pozitivni. Zato je pametno kupiti datumsko fleksibilno letalsko karto ali pri takem avio ponudniku, da vam karto v tem primeru prestavi ali povrne denar.


Zahtevano iz strani držav v katero se danes potuje je turistično zavarovanje, ki krije tudi kovid. Nudi ga več slovenskih zavarovalnic. Je pa pri naših ena posebnost. No vsaj bila je spomladi, ko sem iskal zavarovanje za prvo potovanje. Mogoče so se sedaj že prilagodili. Kovid zavarovanje mi je bilo podano tako bolj na obljubo in, če želite angleški prevod, kar je nujno imeti, je za njega treba posebej zaprositi. Tudi sami pogoji glede kovid zavarovanja me žal niso prepričali. Na voljo sem imel samo dva dni, da sem izbral zavarovanje, zato sem se odločil za preizkušeni Coris. Pri njih je že v osnovi napisano "covid cover included" in dovolj jasno izraženi pogoji. Še ta zanimivost, po moji izkušnji so (bili) skoraj 2X dražji od naših zavarovalnic, a meni je bilo pomembno, da imam zaupanje v zapisano in da ne bo težav ob predložitvi zavarovanja.

Spomladi sem poletel iz Ljubljane v Frankfurt in naprej v Windhoek v Namibiji. Na prvem letališču pregledajo vse potrebne dokumente, t.j. PCR test, turistično zavarovanje za Covid. Pri testu je pomembno, koliko ur velja v posamezni državi. Za Nemčijo 48 ur, za Namibijo je bilo 96 ur (vedno poglejte pred odhodam ali so kakšna pravila spremenili).

Če si v tranzitu velja čas do prvega letališča in ne recimo ko priletiš v Nemčijo, saj tam za tranzit ni novega pregleda. Tako je časa dovolj. Če imate do destinacije več letov, le te pametno izberite. Danes gledati na najcenejšo ponudbo, pa čeprav imaš tri ali štiri vezane lete, ali da vse skupaj traja več kot en dan nikakor ni pametno. Lahko da pridete na končno destinacijo s časovno pretečenim testom.


Še ena težava je možna!

Ko sem oktobra letel iz Dunaja v Adis Ababo in imel naprej vezan let v Windhoek, sem imel samo dobri dve uri časa za prestop. Več kot dovolj v normalnih časih. Ampak v kovid času?

Pridem na letališče na Dunaj in mojega leta ni bilo. Odpovedano.

Povsem razumljivo je, da leti niso polni kot včasih in da letalske firme "šparajo" ter vežejo lete. Oziroma, že prej se mi je kdaj zgodilo, da so let enostavno odpovedali, saj je bilo ceneje nas dati za eno noč v hotel, kot poleteti.

Grem do info točke in povedo, da bomo imeli nadomestni let z drugim letalom, ki pride po nas iz Londona. Kdaj, še ne vedo, a lahko grem na check-in in oddam prtljago. Dobim karti tako za polet iz Dunaja, kot iz Adis Ababe. Vendar poletimo z vsaj dve urno zamudo, kar pomeni, ali bom sploh ujel naslednji let. In evo, še pred potovanje se začenjajo nova vprašanja. Kaj, če zamudim vezan let, tudi če ga ujamem, bo prtljaga pravočasno na novem letalu. Če zamudim, kako bo s PCR testom, saj bom na lokaciji najmanj en dan kasneje. Če bo treba, kje bom naredil novi test? Javiti moram prvemu hotelu, da če zamujam, pridem naslednji dan. Sporočiti moram glede najema avta, da še javim kdaj pridejo pome na letališče. Spreminjajo se mi lahko dnevi in s tem sama pot na že plačane destinacije... Torej, težave še preden sem poletel! Vse skupaj še nekako zmutiš, v bistvu to so možne klasične popotniške težave, ampak prvo in glavno vprašanje je bilo, kaj bo z urami glede testa?

Vse se je izšlo, ampak vseskozi pa je kalkulacija kaj, kako...

Poleteli smo z večjo zamudo kot sem imel časa za vezani let. Ampak že ob poletu so povedali, da bodo malo dodali gas in bomo uro prej v Adis Ababi. Kmalu izvemo, da so preusmerili več letov iz EU na Dunaj, napolnili letalo in takoj ti je jasno, da je vse skupaj organizirano. Tu se pokaže, kako pomembno je danes, da imaš urejene vezane lete povezanih letalskih družb ali celo iste. Že pred pristankom povedo, da nas čakajo na pisti za različne destinacije, da se pridružimo svoji in potem najbrž že poznate. Po bližnici do hitre kontrole in naprej, malo da ne v teku do letala. Nič, vse skupaj gre v rok potovanja, ampak v času kovida je pač lahko kakšna težava več.

Ko sem vprašal, kaj če bi zamudili in mi PCR ne bi več veljal so rekli, da se take težave upoštevajo. Ni problema! OK, za drugič vem, ampak kaj, če naletiš na kakega čudnega uradnika. Še danes nisem nikjer zasledil uradnega zapisa, da v takih primerih upoštevajo prekoračitev ur glede testa.


Na lokaciji

Ko si na lokaciji (recimo moj primer afriške države pod ekvatorjem, Dubaj...) se je treba le še držati lokalnih omejitev, ki pa so zelo podobne našim. Maska v trgovinah, na recepciji, javnih prostorih, zunaj pa ni potrebna.

Ko potuješ niti ne razmišljaš (ne smeš), kaj če se recimo okužiš.

To je v bistvu glavna možna težava današnjih potovanj. V zakup moraš vzeti tudi to možnost in vedeti, da se ti lahko potovanje podaljša s karanteno pri njih. Bodite pozorni, da vam zavarovanje krije stroške karantenske nastanitve (imajo omejeno kritje cca. 70€ dan) in novo vozovnico, če niste vzeli tiste z možnostjo menjave dneva odhoda. Čeprav imaš negativni test, te najmanj na letališčih (recimo v Dubaju tudi v hotelih, trgovinah) čaka merjenje temperature ob prihodu in odhodu in že prehlad z vročino, ti lahko nakoplje težave pri odhodu. V Dubaju merijo temperaturo v hotelih in trgovskih centrih. V Keniji in Tanzaniji, te čaka termometer v sobi.


Enako se doma spreminjajo vstopni pogoji. Lahko dobiš karanteno (maja še nisem bil cepljen, ne prebolel kovid), saj testi izven EU pri nas v času mojega prihoda domov niso veljali. Veljal pa v mojem primeru za Nemčijo, Hrvaško in kot vem tudi za druge EU države. No čez mejo je šlo vseeno brez težav. Zato je pomembno, da se zaradi možnih okužb potuje v države, ki imajo dobro (privatno) zdravstvo in ga preko turističnega zavarovanja lahko izkoristiš.

Poleg teh dejstev je treba vedeti, da se potovanje že v osnovi podraži. Vsaj 2X test (velja tudi za cepljene in prebolene), dobro zavarovanje in smo na cca. 200€ dodatnih stroškov. Ker bi rabil še 2X test, torej dodatne stroške, da bi šel iz Namibije v Botswano in nazaj, se nisem odločil prečkati meje.

Hitra sprememba, ki te čez noč ali povsem nepripravljenega lahko ujame pred ali na potovanju.

(14.12.) je Italija napovedala, da čez dva dni vstopi v veljavo, da imajo necepljeni obvezbo 5 dnevno karanteno. Torej si že pred mesecem kupil karto za let iz Italije, ali te je ta novi ukrep ujel v tujini, prihajaš z letalom v Milano, nisi cepljen in dobiš 5 dni karantene. Nisem zasledil kako je, če si v tranzitu, ampak to je to. Sprememba, ki te ujame na potovanju in ti ga lahko zagreni.

(17.12.) Avstrija se je odločila zaostriti pogoje za vstop v državo. Po novem bodo smeli v državo le cepljeni ali prebolevniki, za ostale bo obvezna karantena.

Septembra sem obiskal Dubaj. V bistvu že opisana procedura, le da žal ni bilo možnosti brez karantene oditi v drug Emirat, Abu Dhabi (danes velja da narediš test in lahko greš).


Oktobra sem šel še enkrat v Namibijo. Nič niso spreminjali glede pogojev, oziroma potovanje je bilo enostavno (razen že omenjenih težav s poletom), saj sem poznal že vse potrebno, kar prinaša nov način potovanja. Celo enostavno mi je bilo, saj sem vse nujno potrebne zadeve in lokacijo ter pogoje za testiranje pred odhodom domov že poznal.


Novembra je bil v Južni Afriki odkrit nov sev in Evropa se je na hitro zaprla za več držav na južnem delu Afrike. Pri nas trenutno celo velja, da če bi zdaj prišel iz teh dežel, bi dobil 10 dni obvezne karantene, katere niti ne moreš prekiniti. Obenem je Evropa močno omejila lete in marsikdo je imel težavo priti domov.

Se je pa dalo in se še da zelo enostavno potovati na vse morske lokacije ob vzhodni afriški obali, razen Madagaskarja.

Ker vse povsod opozarjajo, da so spremembe glede pogojev možne, gremo na potovanje vsekakor z rizikom.

Sam pravim pogumno in pripravljeni, a po pameti na pot! Predvsem je treba tudi na lokaciji spremljati razmere. Vemo, da so novembra čez noč ukinili lete iz JAR v EU, Maroko je na hitro (za 14 dni) zaprl ves letalski promet. Turisti pa brezskrbni do zadnjega dne z mislijo, saj mora agencija poskrbeti za mene. Na poročilih poslušam, kako zdaj tudi država pomaga iskati možne prevoze in celo, kako so nekateri brez denarja na lokaciji.

Naj bo takoj jasno! Tako brezskrbno in brezvestno se danes ne potuje in se najbrž še nekaj časa ne bo.

Po letu dni mi je še vedno moteče in nelogično, da letalske družbe nimajo točnih in dobrih navodil, kje v posamezni državi za let nazaj narediš za EU veljavni test, koliko časa velja, kako hitro ga dobiš. Tu si prepuščen lastnemu iskanju informacij in jasno, lahko ti pomagajo tisti, ki nudijo storitve in že imajo izkušnje s prejšnjimi turisti. Torej je nekaj dodatnega dela, raziskovanja že doma in tudi dvomov, celo skrbi, bodo res ob uri naredili test pred odhodom na letalo in jasno, manjši strah, ko čakaš rezultat testa.


Ni vse tako slabo!

Ko vse te nove zadeve odmislim in, ko sam preizkusiš je sedaj potovati tudi prijetno. Letala so zasedena le do 2/3 in prostor z dodatnim praznim sedežem se lahko najde (sam sem tja in nazaj vedno bil sam na 4 sedežih), na lokacijah pa je turistov glede na prejšnja leta za vzorec. Kamorkoli prideš jih je res malo, s tem so tudi cene bolj ugodne, da se pogovarjati o popustih in drugo.

So se pa pri nas podražili PCR testi. Če sem aprila plačal za hiter test 60€, je bil oktobra več kot 80€. V tujini so testi cenejši. V Namibiji ga naredimo za 40-50€. V Dubaju 25€.

Ko odhajamo na potovanje z avionom nam je najlažje, če se gre iz Brnika. Če gremo iz Hrvaške, Italije ali Avstrije je treba preveriti ali potrebujemo kakšno elektronsko prijavo za vstop v državo. Obenem se preveri kako je, če smo samo v transferju. Ponavadi je lažje in recimo kadarkoli sem priletel v Zagreb ali na Dunaj, se je ob besedi transfer samo še pokazala zelena luč. Niti papirja o testu mi niso gledali.


Poudarjam! Moje zapisane izkušnje so lahko drugačne, oziroma lahko da se že jutri nekateri pogoji odprejo, zaostrijo ali v manjšem delu spremenijo. Zato tudi pred odhodom domov preverimo kako je v državi kamor priletimo. (Več novih informacij - Potovanja v Covid času - zadnje novice o zahtevah in možnostih za potovanje v...)


Skratka - na potovanje se da!

Potovati se da, ni pa samo potovanje več tako enostavno kot je bilo. Vendar zase lahko rečem, da sem bil z letošnjimi FotoPOTEPi še kako zadovoljen in domov sem prišel s kopico zanimivih fotografij. Vse skupaj sem si vzel skoraj tri mesece za bivanje v drugih državah. Predvsem sem ušel množičnemu turizmu kot smo ga poznali in tej naši pregreti noriji, ko dobra informacija sploh več ne obstaja in poslušaš samo še politične zdrahe.

2021 sem imel sproščene FotoPOTEPe v pravem pomenu besede. Če se pred odhodom pripraviš, je potem vse skupaj lažje in ne rabiš čas za informacije, ampak ga porabiš za potovanje samo. Seveda so bila letošnja potovanja malo drugačna in lahko rečem z nabiranjem izkušenj. Zelo malo je bilo turistov na vseh lokacijah, zato je bilo več možnostni za oglede, prostora za bivanje in tako ljudje kot živali so bili veliko bolj sproščeni. Preveč turizma tudi škodi in opažam, da so domačini krepko bolj sproščeni.

Če boste v 2022 potovali sami, naj velja POGUMNO a po PAMETI!

Sam sedaj vem, da lahko v 2022 ponovim in sebi ter za skupine na lažji način organiziram FotoPOTEPe.

Pravkar (januar) smo bili v Dubaju, februarja gremo na Islandijo, marca zopet v Dubaj...

Več o FotoPOTEPih https://www.matjazintihar.com/fotopotep-potovanja-fotografija


1,142 views

Recent Posts

See All

MI FotoPOTEPi  -  Kontaktirajte me  /  Oglejte si

  • mail-clipart-mail-logo-4
  • Facebook
  • YouTube FotoPOTEP
  • Instagram

Deli članek na splet

Naroči se na novice

Hvala za potrditev

Kako fotografirati?