• Matjaz Intihar

Potovanja v času epidemije

Verjamem, da ste tudi v času Covid-19 mnogi imeli željo potovati po svetu na zanimive, fotografske konce. Vseskozi so se porajala vprašanja je varno, je sploh pametno potovati in kaj se na potovanju lahko dobi v teh drugačnih časih.

Kar nekaj držav izven EU je bilo (je) turistično odprtih. Srednja Amerika in jug Afrike je vabil turiste iz celega sveta. Že od januarja me je vleklo naokoli. Kostarika in Mehika sta bili zelo prijazni za potovanje z dobrimi letalskimi povezavami. Omejitev je bilo malo, potrebna sta bila PCR test in Covid zavarovanje. Uganda je vabila s polovično ceno za obisk gorskih goril. Egipt je ponujal obiske znamenitih krajev z malo turistov. Države Kenija, Tanzanija, Botswana, Zambija, Južna Afrika in Namibija so bile odprte že v letu 2020. Turizem je pri njih močna gospodarska veja in naredili so vse, da je bilo dokaj varno potovati.

Aprila sem se odločil da grem v Namibijo. Upal sem, da mi uspe iti še v Botswano in hiter skok do Zambije - Viktorijinih slapov. Zelo na hitro sem kupil letalsko karto, zaprosil za vizo in čez 10 dni sem bil že na PCR testu, katerega zahtevajo letalske družbe in destinacija v katero potuješ. Strošek testa je bil 60€. Moraš pa ga narediti še zadnje možne ure, da ti pred odhodom z avionom ne poteče 48ur (zahteva Nemčije). Predvsem pa smo v riziku, da smo pozitivni. Zato je pametno kupiti datumsko fleksibilno letalsko karto ali pri takem avio ponudniku, da vam karto v tem primeru prestavi ali povrne denar.

Zahtevano iz strani držav v katero se danes potuje je turistično zavarovanje, ki krije tudi Covid. Nudi ga več slovenskih zavarovalnic. Je pa pri naših ena posebnost. Covid zavarovanje mi je bilo podano tako bolj na obljubo in če želite angleški prevod, kar je priporočljivo imeti, je za njega treba posebej zaprositi. Tudi sami pogoji glede Covid zavarovanja me žal niso prepričali. Na voljo sem imel samo dva dni, da sem izbral zavarovanje, zato sem se odločil za preizkušeni Coris. Pri njih je že v osnovi napisano Covid cover included in dovolj jasno izraženi pogoji. Še ta zanimivost, so po moji izkušnji 2X dražji od naših zavarovalnic, a meni je bilo pomembno, da imam zaupanje v zapisano.

Poletel sem iz Ljubljane v Frankfurt in naprej v Windhoek v Namibiji. Na prvem letališču pregledajo vse potrebne dokumente, t.j. PCR test, turistično zavarovanje za Covid. Pri testu je pomembno, koliko ur velja v posamezni državi. Za Nemčijo 48 ur, za Namibijo je bilo 96 ur. Če si v tranzitu velja čas do prvega letališča in ne recimo ko priletiš v Nemčijo, saj tam za tranzit ni novega pregleda. Tako je časa dovolj. Če imate do destinacije več letov, le te pametno izberite. Danes gledati na najcenejšo ponudbo, pa čeprav imaš tri ali štiri vezane lete, ali da vse skupaj traja več kot en dan nikakor ni pametno. Lahko da pridete na končno destinacijo s časovno pretečenim testom.

Ko si na lokaciji (recimo afriške države pod ekvatorjem) se je treba le še držati lokalnih omejitev, ki pa so zelo podobne našim. Maska v trgovinah, na recepciji, javnih prostorih, zunaj pa ni potrebna.

Ko potuješ niti ne razmišljaš (ne smeš), kaj če se recimo okužiš. To je v bistvu glavna možna težava današnjih potovanj. V zakup moraš vzeti tudi to možnost in vedeti, da se ti lahko potovanje podaljša s karanteno pri njih. Bodite pozorni, da vam zavarovanje krije stroške karantenske nastanitve (imajo omejeno kritje) in novo vozovnico, če niste vzeli tiste z možnostjo menjave dneva odhoda. Čeprav imaš negativni test, te na letališčih čaka merjenje temperature in že prehlad z vročino, ti lahko nakoplje težave pri odhodu. Enako se doma spreminjajo vstopni pogoji. Lahko dobiš karanteno (nisem bil cepljen, ne prebolel Covid), saj testi izven EU pri nas v času mojega prihoda domov niso veljali. Veljal pa v mojem primeru za Nemčijo, Hrvaško in kot vem tudi za druge EU države. No čez mejo je šlo vseeno brez težav. Zato je pomembno, da se zradi možnih okužb potuje v države, ki imajo dobro privatno zdravstvo in ga preko turističnega zavarovanja lahko izkoristiš.

Poleg teh dejstev je treba vedeti, da se potovanje že v osnovi podraži. Vsaj 2X test (velja tudi za cepljene in prebolene), dobro zavarovanje in smo na cca. 200€ dodatnih stroškov. Ker bi rabil 2X test, torej dodatne stroške, da bi šel iz Namibije v Botswano in nazaj, se nisem odločil prečkati meje. Stroški lahko narastejo, če tam dobite karanteno.

Vendar, meni še najbolj moteče in nelogično pri današnjih potovanjih je, da letalske družbe nimajo točnih in dobrih navodil, kje v posamezni državi za let nazaj narediš veljavni test, koliko časa velja, kako hitro ga dobiš. Tu si prepuščen lastnemu iskanju informacij in jasno, lahko ti pomagajo tisti, ki nudijo storitve in že imajo izkušnje s prejšnjimi turisti. Torej je nekaj dodatnega dela, raziskovanja in tudi dvomov, ko čakaš test celo skrbi.

Če pa vse te nove zadeve odmislim, je potovati sedaj tudi prijetno. Letala so zasedena le do 2/3 in prostor z dodatnim praznim sedežem se lahko najde (sam sem tja in nazaj bil sam na 4 sedežih), na lokacijah pa je turistov glede na prejšnja leta za vzorec. Kamorkoli prideš jih je res malo, s tem so tudi cene bolj ugodne, da se pogovarjati o popustih in drugo.

Skratka. Potovati se da, ni pa samo potovanje več tako enostavno kot je bilo. Vendar zase lahko rečem, da sem bil z več kot enomesečnim FotoPOTEPom še kako zadovoljen in domov sem prišel s kopico zanimivih fotografij. Predvsem pa sem ušel tej naši pregreti noriji, ko dobra informacija sploh več ne obstaja in poslušaš samo še politične zgodbe.

Torej imel sem sproščen FotoPOTEP v pravem pomenu besede. Tokratna popotniška izkušnja je bila malo drugačna, vendar sedaj vem, da lahko za drugo polovico leta spet organiziram FotoPOTEPe. Greste zraven?

106 views

MI FotoPOTEPi  -  Kontaktirajte me  /  Oglejte si

  • mail-clipart-mail-logo-4