top of page

Sončni zahod in korektura WB (bele barve)

Fotografiramo sončni zahod v Piranu. Hmmm, to ni to. Saj ja, je nekako tako kot vidim, vendar. Želimo si tople barve, oranžne celo rdeče, kot da fotografiramo sončni zahod nekje v ekvatorskem pasu in taki iz razglednice so nam še kako všeč. Ja, res je! Na Bali mi vedno uspejo taki zahodi, kot iz razglednice. Kako naj doma posnamem tak balijski sončni zahod?

bali, indonezija, sunset, sončni zahod
Sončni zahod iz Bali / Indonezija.

Hitri FotoNAMIG

Priporočljivo je eksperimentirati. Ko spoznaš osnovne nastavitve fotokamer veš. Če fotografiraš v RAW zapisu, potem lahko vse te nastavitve izkoristimo in spremenimo v fazi obdelave slike preko programa. Če fotografiramo v JPEG zapisu, je bolje korekturo WB opraviti že preko kamere.

Predvsem nastavitev AUTO WB nas zna razočarati ob pogledu na naš fotografirani sončni vzhod / zahod. Tople barve, katere si večinoma želimo so povsem neizrazite. Nastavitev za dnevno svetlobo (daylight), ponavadi je slikica za sonce, nam že pričara bolj tople barve in mogoče še celo najbolj realne.

Piran - Levo (Auto WB), desno (cloudy WB)

Vendar, če želimo še višjo (všečno) zasičenost toplih barv izberemo funkcijo oblačno (cloudy) ali senca (shadow). V primeru eksperimentiranja gremo lahko tudi v hladne barve in izrazimo večjo modrino z nastavitvijo "tople" wolframove luči (tungsten).

Dobra fotografija je stvar našega osebnega pogleda. So nam všeč tople, hladne barve, pa lahko nastavimo preko funkcije WB na kameri ali v programu za obdelavo slike, če uporabljamo RAW zapis.


Članek na e-Fotografija.si

182 views

Recent Posts

See All

Comments


MI FotoPOTEPi  -  Kontaktirajte me  /  Oglejte si

  • mail-clipart-mail-logo-4
  • Facebook
  • YouTube FotoPOTEP
  • Instagram

Deli članek na splet

Naroči se na novice

Hvala za potrditev

Kako fotografirati?

IZLETI slovenija

Foto LOKACIJE

Združeni članki
matjaz_intihar_edited_m.jpg

Matjaz Intihar FotoPOTEPi / Potovanja                  Kontakti / Ogledi

  • mail-clipart
  • Facebook Social Icon
  • YouTube
  • Instagram Social Icon
bottom of page