Zanzibar FotoPOTEP – dežela toplih ljudi

Do sedaj sem že večkrat dobil pobudo za obisk otoka Zanzibar. Odlašal sem, vse skupaj se mi je zdelo tako turistično naravnano. Le kaj bi lahko dobil iz fotografskega pogleda od tega otoka. Sonca in neskončnih peščenih plaž s palmami, sem se že naužil na drugih destinacijah sveta..

Prebivalstvo Zanzibarja je pretežno muslimansko, tako da je vprašanje tudi glede fotografiranja ljudi. Obisk otoka sem tako odlašal, ter prestavljal. Urejal sem še zadnje podrobnosti za novembrski FotoPOTEP Islandija, ko se je ponovno ponudila odlična priložnost za obisk Zanzibarja. Kaj ko bi šel najprej na vroči Zanzibar in potem na mrzlo Islandijo? OK, naj bo, grem pogledat. Bo obisk Zanzibarja turizem ali FotoPOTEP?


Zanzibar - zgodovina

Otok ob kontinentu Afrika, leži zelo blizu ekvatorja. V novejši zgodovini so ga najprej izkoriščali arabci, predvsem Sultanat Oman. Evropski vpliv na otoku se je začel, ko ga je leta 1498 odkril portugalski raziskovalec Vasca da Gama. Leta 1503 ali 1504 je Zanzibar postal del portugalskega cesarstva. Oman je ponovno uveljavil svoj vpliv leta 1698 in celotno vlado prestavil na otok. Začelo se je obdobje prodaje sužnjev in graditi mesto Stone town. Zanzibar je postal središče zahodnoafriške trgovine s sužnji. V 19. stoletju ob začetku vzpodbud za odpravo suženjstva, je otok prešel pod nadzor Britanskega imperija. Leta 1822 je britanski konzul v Muškatu, pritisnil na sultana Saida, naj konča trgovino s sužnji s podpisom Moresbyjske pogodbe. Zanzibar je sedaj v bistvu država v državi in spada pod Tanzanijo, ki je dobila ime iz Tanganyika, Zanzibar in Azanija (grška beseda za vzhodno Afriko).


Zanzibar – uvod

Ime Zanzibar, ki ga mi poznamo za ta otok ni edino pravilno, saj se otok po domače imenuje tudi Unguja. Arabci so bili tisti, ki so dali ime Zanjībār, kar v prevodu iz arabščine pomeni, dežela črnih ljudi. Domače ime Unguja pomeni “poln koš”, saj so vsi govorili, kako je otok odličen za ribolov in da imajo vedno poln koš morskih dobrot. Sploh napačno pa je poimenovanje otok začimb, saj ne da jih ni, tudi turističnih parkov je kar nekaj, vendar se ne more primerjati z drugimi azijskimi deželami, kjer je široka ponudba začimb večja.


Foto in video oprema

Pred potovanjem sem si preko spleta ogledal fotografije. Povsod sem našel fotografije neskončno lepih peščeni plaže, ter polno sončnih vzhodov in zahodov. Da nisem imel preveč opreme, dve ohišji in močan teleobjektiv nisem vzel s seboj. Niti ni bilo potrebe saj nisem šel na safari. Torej potreboval sem nekaj manjšega in še vedno z dovolj razlike v goriščnicah. Tako sem se odločil za Fujifilm X-T4, ter objektiva 16-80mm in 70-300mm. Imata dovolj širokega kota in možnost uporabe polarizacijskega filtra, ter ekv. 35mm kar 450mm goriščnice, ko sem potreboval ožji kot zajema. Za fotografijo je bilo dovolj.

Peščene plaže sem poizkusil posneti tudi iz višine. Dron DJI Mini 3 Pro je novost. Majhen je, zmogljiv v vetru in kot nalašč za test. Veliko je bilo vode, vožnje v čolnu in celo možnosti zajema podvodnega sveta. Za ta del fotografije sem izbral fotografu manj znano opremo. To je 360 stopinjska kamera, Insta 360 X3.

Ker je Zanzibar znan po tem, da lahko občasno zmanjka elektrike, sem vzel za vse naprave dovolj rezervnih baterij. Za pregled in shranjevanje fotografij pa prenosni računalnik in zunanji disk, ob zadostni količini pomnilnih kartic. Sam ima rajše večkrat varovane podatke kot samo enkrat.

Pot na Zanzibar

Glede na majhnost našega domačega letališča, le to s pomočjo dodatnih letov niti nima tako slabe povezave za potovanja izven Evrope. Proti Zanzibarju sta dobra leta iz Ljubljane s Turkish Airlines ali Fly Dubai. Izbral sem Fly Dubai zaradi hitrih prestopov in ker na lokacijo prileti že zjutraj in nazaj odleti zvečer. Dvakrat po pet ur traja let do Zanzibarja, s prestopom v Dubaju.

Ker na Zanzibarju trenutno zahtevajo za vstop v državo, da si polno cepljen ali imaš PCR test, ti te papirje pogledajo že pri prijavi leta na Brniku. V Dubaju v transferju ni posebnih procedur. Za vstop na Zanzibar pa je potreben trenutno še dodaten pogoj. Do 24ur pred prihodom je treba preko spleta izpolniti zdravstveni obrazec, ki generira QR kodo in se jo pokaže ob prevzemu vize. Viza stane 50 USD (lahko se jo plača tudi na licu mesta s plačilno kartico), pri nekaterih letalskih družbah že na letalu dobite list za izpolnitev podatkov, v nasprotnem primeru pa list s podatki izpolnite ob pristanku na letališču. Vizo se lahko naredi že v naprej in plača preko spleta. Moraš pa ravno tako čez vso proceduro obpristanku. Letališče na Zanzibarju je podobno našemu, torej majno. Če je potrebno lahko že tu menjate denar v tanzanijske šilinge (1€ je trenutno cca. 2100 šilingov) ali vzamete kartico za telefon. Še en podatek glede denarja. Vse cene so povsod za turista v USD in v zadnjem času je tudi boljša menjava le teh. Z dolarji lahko kupujete povsod, le vračilo preostanka boste po navadi dobili v šilingih. Dobro je za te primere vzeti bolj drobne bankovce, za menjalnice je bolje imeti večje, ki se menjajo z boljšo menjavo.

Prevoz iz letališča boste dobili takoj, le vnaprej se je dobro zmeniti za ceno. Povprečna cena letališče - Stone town je med 10USD do 15USD, pot do Nungwi, Jambiani ali Paje med 40USD do 50USD. Lokalni avtobusi so cenejši, a tudi povezani z afriškim časom in natrpanostjo.

Nastanitve

Po vseh koncih otoka je nastanitev dovolj. Na znanih turističnih lokacijah (Stone town, Nungwi, Jambiani, Paje) za različne okuse in globino žepa. Kdor bo iskal nastanitev direktno na lokaciji, lahko da bo porabil več časa ali menjav. To je le v muslimanska dežela, kjer je merilo kakovosti drugačno. Na lokaciji kjer sem bil, je prišel nizozemski par, ki je pred tem zamenjal že dve nastanitvi s katerimi nista bila zadovoljna.

Booking ima veliko ponudbe in lahko samo raziskujemo kje bi se nastanili, ali pa se rezervira že v naprej. Preko slik lahko vidimo tudi lokacijo. Eni želijo biti takoj pri morju, drugim to ni pomembno. Če ste preveč oddaljeni od centra kraja, potrebujete za vsak izhod vzeti taksi.

Nasvet: Kdor želi slovensko oskrbo, navodila ter pomoč kaj početi na otoku in biti v čistih sobah ali apartmaju, si naj ogleda na spletu ponudbo Jambiani house in Tamaru house.

Nasvet II - ostani doma, če želiš, da je kot doma! Nastanitve se pač v afriškem svetu razlikujejo od naših, zjutraj vas bo lahko zbudilo dretje vran, s sosednjega minareta se bo oglasil klic k molitvi. Svet je drugačen in v vsemu temu je tudi čar potovanja, ter spoznavanje novih kultur in okolja.

Nasvet III. Na potovanje si vedno vzemite čepke za ušesa!

Najem avta

Lahko ga najamete že na letališču ali v mestu. Dobro je, da vzamete pogon na vsa štiri kolesa. Na voljo imajo stare, majhne Toyote RAW za cca. 40USD - 50USD na dan. Glavne ceste so asfaltne, s kar nekaj luknjami, zato pozorno na cesti. Druge ceste so bolj kot ne zemlja in nudijo dobro masažo, ko te premika levo in desno celo ob zelo počasni vožnji.

Vozijo po levi strani vozišča, dvopasovna cesta pa se lahko hitro spremeni v navidezno štiripasovno, ker lokalni prebivalci prehitevajo vse povprek in včasih grejo na tesno en mimo drugega. Ob cesti velikokrat sedijo ljudje, polno je tržnic, visokih ležečih policajev in vsake toliko časa tudi kontrol. Policaji znajo biti vsiljivi za kakšen dolar ali drugo darilo, še posebej do turistov.

Sporazumevanje

Lokalni prebivalci bodo zelo veseli, če boste znali kakšno besedo v njihovem jeziku - svahiliju. Drugače pa nimajo težav z angleškim jezikom, če ne drugače se boste sporazumeli z rokami. Ne malo jih obvlada tudi italijansko, saj imajo velik obisk italijanskih turistov že desetletja. So se pa predvsem fantje na plažah naučili tudi nekaj drugih besed. Zato se ne čudite, če vedo za Slovenijo in vam bodo rekli tudi kakšno po naše. Celo Masaji na plaži vam bodo znali povedati kakšno bolj sočno po slovensko, saj jih turisti naučijo vsako neumnost.

Hrana in pijača