top of page

Aljaska FotoPOTEP potovanje

 • mail-clipart-mail-logo-4
 • Facebook
 • YouTube FotoPOTEP
 • Instagram

26. junij do 10. julij 2023 - prijave so še možne

To potovanje si boste za vedno zapomnili in s fotofonom ali fotokamero shranili čudovite spomine.

Aljaska je raj za vse ljubitelje neokrnjene narave in živali v naravnem okolju. Gremo na naj poletni FotoPOTEP, v dneh »bele« noči.

Največja zvezna država ZDA je cilj mnogih popotnikov in fotografov.  Aljaska ima kaj pokazati. Odprta narava, gore, močvirja, jezera, reke, ledeniki, živali na kopnem in v morju, zgodovina v mestecih (bolj razširjenih vaseh), se nam prepletajo na celotni poti.

Aljaska ima svoj čar ravno zato, ker je tako malo obljudena, da si lahko vedno nekje, kjer človek še ni izoblikoval pokrajine in kjer ti živali prečkajo pot tako na cesti, poteh, kot v vodi.

Panorama nam iz ure v uro nudi odlične krajinske motive. Na sami vožnji pa nikoli ni dolgčas, saj se vseskozi pričakuje, da bomo videli lose, medvede, kojote, v vodi pa kite, orke, tjulne, morske vidre, beluge...

Do ledenikov se dobesedno pripeljemo. Tako z avtom kot ladjico. Aljaska ima kar polovico vseh ledenikov na svetu. Ustavimo se tudi v manjših krajih, ki kažejo polno Aljaške zgodovine z zasebnimi muzeji.

Sam sem v skoraj mesečnem samostojnem potovanju po Aljaski in na naslednjih FotoPOTEPih spoznal, kaj je tisto, kar vsak popotnik ali fotograf potrebuje in pričakuje od Aljaske.

Fotografirate na potovanjih ali ne, ni pomembno. Tisti, ki že, boste uživali v najboljših motivih po fotografsko v pravi svetlobi in ob nasvetih spoznali še kaj novega. Tisti, ki še ne fotografirate veliko, ali ste samo sopotnik/sopotnica, boste spoznali kako se bolje ujame motiv z vašo kamero ali telefonom, za spomin v domačem fotoalbumu. Spoznajmo in zabeležimo, kakšna je Aljaska v mesecih, ko je dostopna turistom v časovnem obdobju, ko so tudi vse živali zelo radodarne s svojim poziranjem.​

 
Program potovanja  /  26. junij do 10. julij 2023

  1. dan / SLOVENIJA - ANCHORAGE

  Transfer na bližnje letališče in polet proti največjemu mestu na Aljaski, Anchorage.

  2. dan / ANCHORAGE - ANCHORAGE

  Prevzamemo 4X4 avtomobile in začenja se naša pot. V mestu s 300.000 prebivalci, ima domovanje tudi več kot 2000 losov. Enega izmed njih sem srečal kar na sprehodu ob jezeru s hidroplani, nasproti mednarodnega letališča, kamor je kasneje odplaval. Hitro bomo spoznali, kaj pomeni »sobivanje« z živalmi.

  3. dan / ANCHORAGE - FAIRBANKS

  Nadaljujemo proti nacionalnemu parku Denali. Nekaj 10km ven iz centra mesta se že začenja divjina, tundra, reke in ne bom rekel z nekaj sreče bomo videli že prve živali. Kajti los ti lahko stopi pred avto kadarkoli. Ni zaman znan test avtomobila z imenom »los test«! Ko moraš na hitro na vso moč odviti. Mislim, da nam ne bo treba ukvarjati se s tem, oziroma spoznali bomo, zakaj je dobro upoštevati hitrostne omejitve (55 ali max. 65milj). Vsekakor pa bo dovolj časa, da se tudi na poti ustavljamo ob želenem motivu. Tako bomo imeli že prvi dan pravi popotniški in fotografski raj za vse, ki uživajo v naravi.

  4. dan / FAIRBANKS - FAIRBANKS

  Odvisno od vremena si bomo izbrali lokacije za ogled. Možnost imamo vrniti se do parka Denali in poleteti nad najnivišjo goro v Severni Ameriki, McKinley (6194). Polet poteka nad ledeniki, med visokimi belimi gorami in okoli McKinley. Posebno doživetje, ko kamorkoli pogledaš vidiš samo belo, beloooo!

  5. dan / FAIRBANKS - FAIRBANKS

  Gremo do reke Yukon. Vmes pa nekaj zanimivih vasi in vas zlatokopov kot iz filma "deliverance" s toplimi vrelci.

  6. dan / FAIRBANKS - FAIRBANKS

  Gremo se iskalce zlata. Oziroma, izpirali ga bomo in do sedaj smo ga še vedno nekaj dobili. Popoldan na parnik in spoznavanje, kako so v času odkrivanja Aljaske na njej tudi živeli.

  7. dan / FAIRBANKS - COPPER CENTER

  Pridemo v predel Aljaske kjer se že začne ribičija in se nam odpre pogled na pogorje Wrangler.

  8. dan / COPPER CENTER - KENNECOTT - COPPER CENTER

  Gremo do največjega rudnika, ki so ga nekdaj odprli na Aljaski. Kennecott je bil rudnik bakra. V bistvu so v nekaj letih naredili celo mesto in 200km železnice, da so lahko odvažali rudo. Nekaj km stran pa je bilo nekdaj zabaviščno mesto Mc Carthy, v katerega so se hodili rudarji zabavti in nosili težko zasluženo plačo. Ob poti nas čakajo beloglavi orli.

   

  9. dan / COPPER CENTER - VALDEZ - COPPER CENTER

  Dan za ledenike. Ladjica ali helikopter, to bo naše vprašanje. Povsem od blizu lahko vidimo kako se ledenik lomi v morje. Če se odlomi kakšen kos ledu se sliši močan pok. Vmes pa kiti, orke, morske vidre...

  Vsekakor enkratno doživetje in popolen celodnevni izlet.

  10. dan / COPPER CENTER - SOLDOTNA

  Po enkratni razgledni cesti gremo na polotok Kenai. Ta je domena ribičev, kar pomeni tudi medvedov. 

  Baje, videl nisem, ribič ujame, a mu medved iz trnka odnese ribo.

  Smo pa na prejšnjem fotopotepu fotografirali čez potok medveda, 50m stran, sta ribiča lovila ribe.

  Ribičev ob rekah toliko, kot pri nas rib v ribogojnici. Če bi naši ribiči to videli, ne, niti v najbolj morečih sanjah si ne znajo predstavljati, da še kdo stoji poleg njih. Tu stojijo v treh vrstah. In ni hec. Vsak ujame lososa. V bistvu samo vržejo trnek in potegnejo. Na 10 metov je zunaj sigurno ena riba. Ob rekah so mize in iz ribe odrežejo samo file. Ostalo gre nazaj v reko.

  11. dan / SOLDOTNA - HOMER - SOLDOTNA

  Pisec Jack London je ustvarjal v Homerju. To mestece je odskočna deska za globokomorsko ribičijo, predvsem na zelo cenjeno ribo Halibut. In verjemite, je kaj za videti. Ko pridejo ljubiteljski ribiči iz čolna, pred njih obesijo bogat ulov in škljoc, za spomin. Rib se ne sme prodajati. Vam pa takoj odrežejo fileje, zamrznejo in ne boste verjeli pošljejo domov. Tudi v Evropo. Čudovito meso. No, lahko ga poizkusite tudi v bližnjih restavracijah. Tudi odličen kraj za fotografijo beloglavih orlov.

   

  12. dan / SOLDOTNA - REDOUBT BAY - SOLDOTNA

  Medvede bomo videli ob cesti. Toda tisto pravo je, če greš v njihov dom. Prihaja čas, ko se lososi vračajo v svoje potoke. Tu pa jih čakajo medvedi. Ti se ne zmenijo za nas, zanimajo jih samo ribe in z njimi jih lovimo, obenem fotografiramo. Neverjetno druženje z divjimi živalmi.

   

  13. dan / SOLDOTNA - SEWARD - SOLDOTNA

  Seward nam nudi morske zanimivosti, oziroma pogled na morje. Če želite videti kite, orke, morske leve, tjulne, morske vidre in poslušati lomljenje ledenikov, potem sem vas pripeljal na pravi konec..

   

  14. dan / SOLDOTNA - ANCHORAGE

  Konec potovanja. Vsega lepega je enkrat konec. Čaka nas samo še Anchorage. Konec koncev je treba malo v šoping, spakirati kovček za pot domov in okoli poldne že gremo proti Evropi.

  15. dan / ANCHORAGE

  Let na nam bližnje letališče in transfer domov.

  Cena potovanja in druge informacije

   Cena: 3,890€ (pri 8 potnikih)

   Cena na osebo vključuje:
   • Povratno letalsko karto v ekonomskem razredu bližnje letališče – Aljaska z vsemi taksami;
   • Vse nastanitve v hotelih, lodgih;
   • Najem 4X4 avtomobilov;
   • Vodenje in organizacijo.

   Cena ne vključuje:
   • Hrane (odvisno od hotela, so vključeni zajtrki);
   • Bencin (ne bomo zapravili veliko, cca 80$ na osebo);

   • Opcijski izleti, vstopnine...;

   Možna doplačila:
   • Zavarovanje rizika odpovedi;
   • Enoposteljna soba;

   • Zdravstveno zavarovanje za tujino.

   Splošne informacije:

   • KAKO POTUJEMO PO ALJASKI? S 4X4 avtomobili, ki so dovolj prostorni za 4 osebe. Vozimo sami. Naredili bomo dobrih 3000 km, po dobrih cestah in makadamu.
   • NASTANITEV: Hoteli in lodgi.
   • HRANA: V mestih gremo lahko v bolj evropske kot lokalne restavracije. Trgovine so dobro založene, cene celo nižje od naših.
   • ZAHTEVNOST POTI: Nenaporno potovanje. Še najbolj utrudi vožnja sama.

   • ŠTEVILO OSEB: najmanjše 8 – največ 12.
   • VREME: Pričakujemo lahko temperature od 15-30 stopinj.
   • ZDRAVJE: Ni kakšnih posebnih bolezni ali nevarnosti. Še največ za kar morate poskrbeti je, da se pri ledenikih ali jezerih namažete s kremo proti komarjem.. Priporočljiva pe je osebna lekarna po vašem vedenju kaj potrebujete za na pot.
   • VARNOST: Dežela je izredno varna. Kot povsod pa moramo biti sami pozorni na osebno lastnino.
   • DENAR: Poleg nekaj $, je dobro je imeti s seboj kreditno kartico (Mastercard, Visa), lahko tudi predplačniško ter Maestro BA kartico za dvigovanje na ATM (bančnih) avtomatih.
   ​• VIZUM: Za ZDA in Kanado se viza ne potrebuje. Potrebno pa je urediti elektronsko prijavo ESTA.

   Na FotoPOTEP nas gre lahko samo max. 12, zato pohitite s prijavo.

   FotoPOTEP se izvaja preko agencije Avantura, Slovenska 40, Ljubljana.

   Vprašanja - Prijave

   Hvala za vaše e-sporočilo. Odgovoril vam bom v najkrajšem možnem času.

   bottom of page