top of page

MI FotoPOTEPi  -  Kontaktirajte me  /  Oglejte si

  • mail-clipart-mail-logo-4
  • Facebook
  • YouTube FotoPOTEP
  • Instagram
matjaz_intihar_edited.jpg

Oglej si video o dekadi mojih FotoPOTEPov

Vpišite vaše kontaktne podatke in vprašanje

Sporočilo je uspešno poslano.

Matjaž Intihar / predstavitev

Od fotografije, preko izobraževanj do FotoPOTEPov

Že več kot 10 let vodim ljubitelje fotografije in potovanj na FotoPOTEPe po celem svetu, od Aljaske, Balija, Islandije, Kenije, Omana, Tajske, Tenerifov, Toskane, Združenih arabskih emiratov, Namibije, Norveške, Šrilanke...

Poklicno pa grafik/fotograf/skenerist s podjetjem za grafično pripravo tiska (DTP)

Leta 1976 sem se šel kot ljubitelj fotografije, ki je preko fotoklubov sodeloval na mnogih fotorazstavah, izobraževat na grafično šolo kot reprodukcijski fotograf. Spoznal sem se s profesionalnim delom na reprodukcijskih kamerah, s steklenimi ploščami, filmi velikih formatov in različnih gradacij ter delom v temnici. Obenem z zametki digitalizacije kot, fotostavkom, skenerjem in digitalnim zapisom preko grafičnih postaj.

V časopisni hiši Delo me je poklicno vseskozi aktivno spremljala kemična kot digitalna tehnologija priprave fotografije za tisk, preko skenerjev. Fotografija mi je kot hobi postala že v osnovni šoli in doma sem razvijal čb kot barvne filme ter fotografije. V Delu sem imel možnost spoznati vse načine razvijanja filmov, obenem tudi barvni dia proces E-3, E-4 in E-6. V Delu smo s Francijem Virantom in Igorjem Modicem ustanovili Foto sekcijo Delo. Že prej pa na Vevčah Fotoklub ljudske tehnike. Na začetku digitalne dobe sva z Oskarjem Dolencem ustanovila Fotoklub AT Canon, ki se je kasneje preimenoval v FK Ljubljana. Danes delujem v Klubu e-Fotografija.

V sredini 80-tih sem v Papirnici Vevče delal v poizkusni tiskarni in se spoznaval s skrivnostmi papirjev in odtisa, obenem spoznaval računalniške programe Ventura, Corel, FreeHand, PageMaker, Photoshop in PhotoStyler.

Program Photoshop v poklicnem delu uporabljam že od njegove prve verzije (1988), že prej sem preko skenerjev uporabljal program DaVinci, kateri je bil Illustrator, Photoshop, InDesign in Imposition skupaj.

Leta 1989 s kolegi odpremo tiskarno ETIC, od leta 1994 Image DTP. Poznavanje analogne in digitalne fotografske kot grafične tehnike priprave ter iztisa, mi je dalo enkratno možnost pravilnega pogleda na novo prihajajočo pot v klasični fotografiji in celovit pogled od fotografije do končnega izdelka. Ker se je v grafični tehniki začel prehod analogno/digitalno že 10 let prej in sem v njem vseskozi aktivno deloval, sem dobro vedel, kdaj bo digitalno prešlo tudi v klasično fotografijo. Obenem sem že iz grafičnega sveta poznal celotno tehnologijo od zajema do obdelave in izpisa.

Od leta 1980 predavam in izobražujem v fotografijo. Sprva preko fotoklubov, od leta 1995 pa intenzivno predavam in piše članke o digitalni fotografiji.

Leta 2001 sem napisal in izdal prvo slovensko knjigo o digitalni tehnologiji in fotografiji e-Fotografija in leta 2002 začel pisati, urejati in izdajati brezplačno fotografsko revijo e-Fotografija, ter spletno stran www.e-fotografija.si

Do danes sem napisal že štiri knjige o fotografiji in fototehniki, brošuro za Photoshop ter brošure na CD-ju za kupce Canon in Nikon fotokamer. Spisal sem preko 4000 fotografskih člankov in preizkusov opreme.

Od leta 1996 že redno vodim fotografske tečaje in tečaje obdelave slike ter priprave za tisk. (Razpisani tečaji fotografije...)

Kot grafik sem aktivno vključujem digitalni tisk v fotografijo preko svetovanja in predavanj, Avtera, Canon, CEWE, Digifot, HP, Xerox...

Ob vstopu digitalne tehnike med fotografe sem bil predavatelj na Canon EOS Akademiji, sem član mednarodnega združenja preizkuševalcev fotografske opreme DIWA Awards s sedežem v Amsterdamu.

FotoPOTEP je potovanje s poudarkom na fotografiranju, kjer se potrudim, da vas ob pravem času in dobri svetlobi popeljem do motivov, ki vam bodo za vedno ostali v spominu in na fotografiji.
Nikakor ni nujno, da fotografirate, tudi fotografsko predznanje ni potrebno.

Lahko pa ga pridobite na mojem FotoPOTEPu.

Zanimiv intervju iz FotoPOTEPov Kdo smo mi, da sodimo?

matjazintihar.jpg
bottom of page