top of page

Oman - Potovanje po Jutrovem

 • mail-clipart-mail-logo-4
 • Facebook
 • YouTube FotoPOTEP
 • Instagram

11. do 24. oktober 2020 - predstavitev za prijavljene bo 1. junija ob 18h (več in lokacija)

So potovanja, ki te presenetijo! V bistvu vstopiš v še dovolj nepoznano, a iz dneva v dan si lahko bolj presenečen, koliko ti lahko tako potovanje da. V članku o Omanu in osnovnih popotniških nasvetih, sem zapisal;

"Oman me je izredno presenetil in mi dal novo popotniško izkušnjo. Veliko so doprinesli domačini in njihov pristop do mene kot turista. Vsekakor ima Oman tudi veliko za pokazati in dati popotniku širša obzorja. Wadiji so neverjeten kontrast povsem kamnitih gora in zelenih predelov s palmami in vodo. Visoke gore in strmi prelazi kažejo s svojimi kanjoni in starimi zaselki občutek, da ste zašli v neko drugo časovno obdobje. Plaže in toplo morje spočijejo oko on telo ob napornem potovanju. Kampiranje v puščavi pa daje občutek svobode, enkraten pogled na sončni vzhod ali zahod, ter nočni pogled na zvezdnato nebo. Kadarkoli želite, se lahko umaknete v divjino med pesek in redka drevesa, si pripravite šotor, ogenj, večerjo in uživate v tišini.
Bolj je šlo moje prvo potovanje po Omanu k koncu, večja je bila želja, da bi se v to državo še vrnil. Želim si spoznati in videti še več. To je dežela, ki te lahko očara in da vedeti, da smo si ljudje kljub različnim kulturam tako blizu."

Gremo v času, ko bo pri nas sneg belil pokrajino, ali pa bo znalo biti pod nulo. Pridemo pa v povsem poletne temperature. Oman nam ponudi kopanje v ozkih soteskah s palmami (wadiji), ogled želv velikank, puščavo Wahibi in spanje pod milijon zvezdami, visoke gorske prelaze s prekrasnimi razgledi v globino in prijazne ter ustrežljive domačine, ki si na vsakem koraku žele kratek pogovor.

Potovanje Začenjamo s poletom v glavno mesto Muškat, prevzamemo avtomobile in po širokih večpasovnih avtocestah do prvih zanimivih lokacij. Da pogledamo še malo iz cest, na obalo, visoke prelaze in v puščavo...

 

Program potovanja  /  11. do 24. oktober

  1. dan / SLOVENIJA - MUŠKAT - ZAČETEK POTOVANJA PO OMANU

  Transfer na bližnje letališče in polet proti glavnemu mestu Muškat.

  2. dan / MUŠKAT - OPERA - PALAČA - SUK

  Prvi dan in aklimatizacija naj bo bolj klasično turistična. Ogledali si bomo nacionalno operno hišo. Nadaljujemo do sultanove palače in se ob obali sprehodimo na največjo tržnico (suk).

  3. dan / MUŠKAT - MOŠEJA

  Ogledali si bomo mošejo, ki jo je dal zgraditi sultan Qaboos in sprejme 5000 ljudi. Prevzem avtomobilov.

  4. dan / MUŠKAT - otok MASIRAH

  Iz Muškata nadaljujemo na obalo, do začetka puščave Wahibi. Ob njej nas pot vodi do trajekta in popoldan prospemo na otok Masirah, ki je med Slovenci poznan po visokih valovih, ki so kot nalašč za surfanje in kajtanje. Utaborimo se ob obali, ko se znoči pa fotografske kulise, tišina, veter, kamele, ogenj, zvezde, čaka nas zvezdna noč.

  5. dan / otok MASIRAH

  Po jutranji kavi na ogled otoka. Se ustavimo v edinem mestecu in gremo na nekaj zanimivih plaž. Če bo sreča, imamo zvečer ogled velikih želv, ki v topli pesek ležejo jajca.

  6. dan / otok MASIRAH

  Danes je dan za bele peščene plaže in na izlet s čolnom k delfinom. Plavanje med peščenimi plitvinami.

  7. dan / otok MASIRAH - NIZWA

  Po jutranji kavi na trajekt in ob puščavi Wahibi do stare prestolnice Nizwa. Zopet nas čakajo postelje.

  8. dan / NIZWA - BAHLA - JIBREEN - AL HAMRA - MISFAH - NIZWA

  Danes bo dan za ogled kulturnih zanimivosti. Oman je dežela trdnjav in manjših gradov. Bahla je najbolj poznana in pod UNESCO zaščito. Najlepši je grad Jibreen. Vasi Al Hamra in Misfah pa nam nudita vpogled v tradicionalne hiše. Če bo petek, bomo imeli zanimiv jutranji dogodek. Ob petkih (je kot pri nas nedelja) je veliki sejem in tržnica. Najbolj zanimiva je kozja tržnica.

   

  9. dan / NIZWA - JEBEL AKHDAR - NIZWA

  Gremo v višine. Prelaz Akhdar je nekaj posebnega. Že takoj na začetku se dvigneš v strm klanec. Vendar še prej nas čaka kontrola avtomobila. Če avto nima funkcije reduktorja, te na prelaz niti ne spustijo. Gor ni težav, vendar navzdol so se že marsikomu pregrele zavore in sledi samo še izlet v ograjo. Cesta je odlična, ima kar nekaj con za izvoz v primeru nezmožnosti zaviranja.
  Na vrhu gremo na nekaj urni treking in čakajo nas enkratni razgledi.

  10. dan / NIZWA - PUŠČAVA WAHIBI

  Kdor želi bo vstal že za sončni vzhod. Kdor bo zamudil mu bo žal. Sonca prihaja iz gore in začne poditi meglice iz globekega kanjona. Nadaljujemo v Nizwo, opravimo trgovino in nadaljujemo proti puščavi Wahibi. Med dolgimi sipinami se bomo z našimi štirikolesniki podali nekaj 10km v notranjost. Sončni zahod iz vrha sipin si je treba ogledati in ga fotografirati. Nato ogenj, večerja in poplava zvezd ter utrinkov. Spimo v popolni tišini na toplem puščavskem pesku.

  11. dan / PUŠČAVA WAHIBI - SUR

  Sončni vzhod na vrhu sipin in jutranja kava. Zapustimo osrčje puščave Wahibi in se še nekaj časa peljemo ob vznožju sipin, mimo vasi Al Wasil in Biyah. Kmalu smo na odcepu za mesto Sur, kjer se bomo tudi nastanili, si ogledali mesto ter plažo, zvečer pa odšli na plažo Ras al-Jinz, kjer ponoči želve ležejo jajca, če jih nismo videli na otoku Masirah.

   

  12. dan / SUR - WADI SHAB in WADI TIWI - SUR (želve)

  Oman je puščava, kamnite gore! Vendar prav v njihov apnenec je voda iz visokih gora izdolbla visoke in ozke kanjone, v katerih se skozi celo leto obdrži voda. Tolmuni s kristalno čisto vodo po kratkem trekingu kar vabijo k kopanju. Wadiji so neverjeten kontrast povsem kamnitih gora in zelenih predelov z vodo. Visoke gore in strmi prelazi kažejo s svojimi kanjoni in starimi zaselki občutek, da ste zašli v neko drugo časovno obdobje. Spomin me je takoj podal med pustolovske romane Karla Maya.

   

  13. dan / SUR - SINK HOLE - Muškat

  Ob obali in peščenih plažah pridemo do zanimivosti Bimah sinkhole. Udor je v spodnjem delu napolnjen z vodo, možno je kopanje. Nadaljujemo mimo Wadijev do Muškata. Če bo čas še enkrat v mesto in čaka nas samo še pot do letališča, oddaja avtomobilov in polet proti domu.

   

  14. dan / MUŠKAT - SLOVENIJA

  Konec potovanja. Polni vtisov pridemo v hladno Slovenijo. Vendar z nami bodo spomini in fotografije. Ob arhiviranju in obdelavi le njih in izdelavi prezentacije ali fotoknjige, nas bodo grele in spominjale na enkratno potovanje še leta.

  Cena potovanja in druge informacije

   Cena: 1,690€ (pri 8 potnikih)

   Cena na osebo vključuje:
   • Povratno letalsko karto v ekonomskem razredu bližnje letališče – Muškat z vsemi taksami;
   • Vse nastanitve, hoteli v Muškat, Sur in Nizwa;
   • Najem 4X4 avtomobilov;
   • Organizacijo potovanja - turistična agencija Avantura.

   Cena ne vključuje:
   • Hrane (je poceni, tako v trgovini kot lokalih);
   • Bencin (ne bomo zapravili veliko, cca. 45 centov/liter);

   • Prevozi po Muškatu in trajekt če se gre na otok Masirah;

   • Dodatni izleti, treking, želve, delfini...;
   • Viza (cca. 45€);

   Možna doplačila:
   • Zavarovanje rizika odpovedi;
   • Enoposteljna soba;

   • Zdravstveno zavarovanje za tujino.

   Splošne informacije:

   • KAKO POTUJEMO PO OMANU? S 4X4 avtomobili, ki so dovolj prostorni za 4 osebe. Vozimo sami. Naredili bomo dobrih 3000 km, po odličnih novih avtocestah, makadamu in peščinah.
   • NASTANITEV: V Muškatu, Suru in Nizwi spimo v hotelih. Na otoku Masirah in sipinah puščave Wahibi v šotorih.
   • HRANA: V mestih gremo lahko v bolj evropske kot lokalne restavracije. Ko šotorimo si bomo skuhali sami. Trgovine so dobro založene.
   • ZAHTEVNOST POTI: Nenaporno potovanje. Še najbolj utrudi vožnja sama.

   • ŠTEVILO OSEB: najmanjše 8 – največ 16.
   • VREME: Pričakujemo lahko temperature od 20-30 stopinj. Dežja je v novembru za vzorec.
   • ZDRAVJE: Ni kakšnih posebnih bolezni ali nevarnosti. Cepljenja niso potrebna se pa glede njih lahko posvetujete z vašim osebnim zdravnikom. Za natančne informacije preglejte spletne strani www.zdravinapot.net. Priporočljiva pe je osebna lekarna po vašem vedenju kaj potrebujete za na pot.
   • VARNOST: Dežela je izredno varna. Kot povsod pa moramo biti sami pozorni na osebno lastnino.
   • DENAR: Dobro je imeti s seboj kreditno kartico (Mastercard, Visa), lahko tudi predplačniško ter Maestro BA kartico za dvigovanje na ATM (bančnih) avtomatih. Denarna enota je Rial cca. 2,3 je 1€.
   ​• VIZUM: Uredimo doma e-vizo (trenutna cena je cca. 45€).

   Dobro je vedeti: Avtomobile bomo vozili sami. V vsakem vozilu bosta 2 voznika. Avtomobili so zavarovani z največjo možno zavarovalnino.

   FotoPOTEP se izvaja preko agencije Avantura, Slovenska 40, Ljubljana.

   Vprašanja - Prijave

   Hvala za vaše e-sporočilo. Odgovoril vam bom v najkrajšem možnem času.

   bottom of page