top of page

Tajska FotoPOTEP za novo leto

 • mail-clipart-mail-logo-4
 • Facebook
 • YouTube FotoPOTEP
 • Instagram

21. december 2022 do 3. januar 2023
 

Skupaj bomo preživeli nepozaben novoletni FotoPOTEP na drugem koncu sveta, v prisrčni deželi smehljaja - Tajski. Na Tajskem se še najdejo mirni kotički, kjer vpliv turizma ni povsem spremenil značilnega tajskega utripa življenja. Za fotografa je Tajska odskočna deska za spoznavanje portretne fotografije. Tu se izgubi strah pred dvigniti kamero, ko želimo fotografirati osebo. Namen našega potovanja je, da skupaj spoznamo prav to, Tajsko in fotografijo na ulicah, kot peščenih plažah. Tako bomo "za naše spomine" zabeležili lepe motive, na kar najboljši način!

Tropsko podnebje te eksotične dežele, vpliva na tempo življenja, ki je pogosto počasnejši kot smo ga navajeni evropejci.

Naš FotoPOTEP začnemo v Bangkoku. Nadaljujemo na sever. Vlaga in temperatura sta tu nižja in prijetneje je. Chiang Mai je drugo največje mesto na Tajskem in mu pravijo tudi Roža Tajske. Zanimiv je stari del mesta, ki je za obzidjem in skriva veliko zanimivosti. Templji, večerne tržnice, v okolici pa možnost obiskati vasi, oditi na treking, park orhidej...

Sledi polet na Krabi in se nastanimo na otoku Koh Lanta. Tropski otok v Andamanskem morju. Okoli Lante leži nekaj otočkov, ki so večinoma nenaseljeni in so zaradi svoje divje in še nedotaknjene narave proglašeni za narodni morski park. Koh Lanta je otok prostranih peščenih plaž, ki jih obrobljajo pasovi nepogrešljivih kokosovih palm. Pod njihovimi zelenimi krošnjami, le nekaj korakov od morja, v hladni senci so manjši hoteli. Eden izmed njih nam bo na našem FotoPOTEPu nudil prijetno postojanko za sprostitev, skok v toplo morje in ogled fotografij.

 
Program potovanja  /  21. december 2022 do 3. januar 2023

  1.DAN, 21. december: LJUBLJANA:
  Polet iz Brnika ali bližnjega letališča.

  2. DAN, 22. december: BANGKOK:
  Angelsko mesto, kakor Tajci radi imenujejo Bangkok. Po opravljenih formalnostih na letališču se odpeljemo do hotela v bližini centra 15 milijonskega velemesta, ki nikoli ne spi.

  3. DAN, 23. december: BANGKOK:
  Začnemo s klasičnim ogledom mesta, ki pa bo že nudil obilo motivov. Najprej na tipično tajsko "dolgorepo" ladjico in se popeljemo po slikovitih kanalih - klongih. Bangkoku zato tudi praviju azijske Benetke. Med potjo se povzpnemo na mogočen Tempelj jutranje zore – Wat Arun, ki se samozavestno dviga nad reko Chao Phraya. Sledi ogled kraljeve palače s svojimi impresivnimi stavbami, skupaj z Wat Phra Kaewom - Templjem Smaragdnega Bude, ki je znan kot najlepše in najpomembnejše budistično svetišče na Tajskem. Gremo še do najstarejšega bangkoškega tempelja - Wat Pho, kjer veličastni in enormni (46 m) Buda v nirvani sproščeno počiva. In s tem smo povsem turistični del potovanja zaključili.

  4. DAN, 24. december: BANGKOK - AYUTHAYA - BANGKOK:
  S Tuk tuki se odpeljemo na več tržnic, kjer je pravi raj za portretno fotografijo. Obenem bo čas za nakupe, spoznavanje ulične kuhinje in obisk ulice, ki je v bistvu tržnica rož. Zvečer pa na najvišjo slopnico Baioke, ki ima 85 nadstropij.

  5. DAN, 25. december: BANGKOK - TRAIN MARKET:
  Gremo do mesteca Maeklong, ki slovi po edinstveni tržnici na tirih, ki jo domačini imenujejo kar tržnica zaprtih tend. V tem predelu živijo predvsem kmetje in ribiči. Tržnico so postavili ob reki, saj so pridelke lahko pripeljali le s čolni ali prinesli na slonih. V 18. stoletju jih je obiskal kralj in jim predlagal, da svoje pridelke prodajajo v Bangkoku. A dostop do njega je trajal predolgo, da bi v mesto prinesli sveže in kvalitetne pridelke. Zato so ostali na tem področju in potihem klubovali kralju. Ta je dal skozi tržnico zgraditi železniško progo in še peron. Kdor se je kralju uprl, je ta dal pobiti njega in vse njegove sorodnike v širini sedmih generacij. Kmetje so se drugače prilagodili - ostali so na tem področju, kralju se niso uprli, so se pa umikali vlakom. Čeprav jim je kralj zaračunal izredno visoko najemnino, so se kmetje odločili ostati in so skupno zbirali denar. Tako je še danes; še vedno plačujejo manjšo najemnino in se umikajo vlakom (8-krat dnevno), le da imajo svoje pridelke na vozičkih (jih lažje umaknejo) ali pa v nizkih košarah (jih ni potrebno umakniti, ker so kolesa vlaka visoka).

  6. DAN, 26. december: CHIANG MAI:
  Zgodnji polet proti »Vrtnici severa«, kakor radi imenujejo Chiang Mai, ki se razprostira ob reki Ping. Čez dan gremo skozi staro mesto, ki je za obzidjem. Polno je uličnih delavnic, tržnic, ki zaživijo v večernem času.

  7. DAN, 27. december: DOI SUTHEP:
  Gremo do fotogeničnega templja - Wat Phra Thart, ki leži na gori Doi Suthep in je znan kot simbol Chiang Maia. Ustavili se bomo še pri domačinih, ki še ročno tkejo svilo, izdelujejo senčnike, izdelke iz lesa, ratana in keramike, ter v brusilnici dragih kamnov. Če bo čas in želja, gremo še do parka s tigri.

  8. DAN, 28. december: TREKING:
  Čaka nas zanimiv treking. Z avti se odpeljemo na vrh hriba, nato pa v spremstvu vodiča peš po hribu navzdol. Vseskozi nas spremlja manjša deroča reka, s slapovi. Ob poti bomo spoznali kako raste in pridobivajo kinin, tigrovo mast, veliko je plantaž z rožami, ter divjih grmov s kavo in drugimi zanimivimi eksoričnimi rastlinami. Na koncu se bomo pri domačinih ustavili na preizkušanju raznih vrst kav. Mogoče srečamo slone na cesti...

   

  9. DAN, 29. december: CHIANG MAI - KRABI - KOH LANTA:
  Zapuščamo Chang Mai in poletimo 1000km južneje. Ne, ne gremo na preturistične otoke, ampak na odlično lokacije za dodatne izlete s čolni.

  10. DAN, 30 . december: KOH LANTA:
  Najeli bomo mini kombi in raziskali otok. Najprej do vasi Ban Saladan, kjer domujejo morski cigani (Chao Le). Sledi pogled na rečne rokave in velike mangrove. Vmes še nasadi kavčukovca, obisk slonov in plaže.

  11. DAN, 31 . december: KOH LANTA:
  Gremo s hitrimi čolni na otoke Phi Phi, Koh Kradan in plavamo skozi jamo, ki jo je v apnenec izdolbel morje. Plavamo v temi jame Emerald. Ko pridemo zopet na svetlo, smo na peščeni laguni, okoli nas pa jašek, kot bi stali v vulkanu. Posebno nepozabno doživetje. Zvečer pa v pričakovanju Novega leta na plaži.

   

  12. DAN, 01. januar: KOH LANTA:
  Še enkrat gremo na čoln in na obisk drugih otokov s peščenimi plažami in smaragdno barvo morja. Čakajo nas enkratni motivi.

   

  14. DAN, 02. januar: KOH LANTA - KRABI - BANGKOK:
  Zajtrk in prevoz na letališče, ter polet v Bangkok in proti Ljubljani.

  15. DAN, 03. januar: LJUBLJANA:
  V dopoldanskih urah smo že v Ljubljani.

  Cena potovanja in druge informacije

   Cena: 2,170€ (pri 8 potnikih in trenutnih cenah letalskih kart)

   Cena na osebo vključuje:
   • letalski prevoz do Bangkoka in nazaj, trije notranji leti Bangkok - Chang Mai, Chang Mai - Krabi, Krabi - Bangkok, spanje v klimatiziranih dvoposteljnih sobah s kopalnico, celodnevna izleta po Bangkoku in train market, Chiang Mai - Doi Suthep, Ko Lanta celodnevni izlet po otoku.

    

    

   Možna doplačila:
   • Zavarovanje rizika odpovedi;

   • nezgodno zavarovanje;
   • enoposteljna soba (cca. 300€);

   Cena ne vključuje:
   • hrana (zelo poceni), pijača, napitnine, treking Chiang Mai in čolni Koh Lanta, nezgodno zavarovanje. Glede na poudarek na fotografijo in fleksibilnost izletov, se bomo na licu mesta dogovorili za izvedbo in plačilo dodatnih izletov, vstopnin. Trekinga, dodatnih ogledov in čolnov na Koh Lanta, se vedno ne udeležijo vsi.

   Splošne informacije:

   • KAKO POTUJEMO PO TAJSKI? Kombiji in notranji leti.
   • NASTANITEV: Hoteli.
   • HRANA: V mestih gremo lahko v bolj evropske kot lokalne restavracije.
   • ZAHTEVNOST POTI: Nenaporno potovanje. Še najbolj je lahko moteča povišana vlaga.

   • ŠTEVILO OSEB: najmanjše 8 – največ 16.
   • VREME: Pričakujemo lahko temperature okoli 30 stopinj. Povišana je vlažnost.
   • ZDRAVJE: Ni kakšnih posebnih bolezni ali nevarnosti. Cepljenja niso potrebna se pa glede njih lahko posvetujete z vašim osebnim zdravnikom. Za natančne informacije preglejte spletne strani www.zdravinapot.net. Priporočljiva pe je osebna lekarna po vašem vedenju kaj potrebujete za na pot.
   • VARNOST: Dežela je varna. Kot povsod pa moramo biti sami pozorni na osebno lastnino.
   • DENAR: Dobro je imeti s seboj kreditno kartico (Mastercard, Visa), lahko tudi predplačniško ter Maestro BA kartico za dvigovanje na ATM (bančnih) avtomatih.
   ​• VIZUM: Do 30 dni viza ni potrebna (Izpolnite samo listek, ki ga dobite na letalu).

   Dobro je vedeti:

   Tajska valuta je Baht, na Tajskem lahko menjate USD in EUR (bankovci po 50 in 100 USD in sicer letnik od 2000 leta naprej), tudi za EUR za boljšo menjavo velja imeti po 50 ali 100€. Ravno tako je možno poslovati s kreditnimi karticami (American Express, Visa, Master Card,...) Menjati se da v mnogih uradnih menjalnicah, prej pa preverite tečaj, ker rahlo odstopa. Najslabši tečaj je v hotelih.

   Barantanje je sestavni del življenja na Tajskem, tudi v veleblagovnicah, kjer se po pravilu ne baranta, je priporočljivo vprašati za popust. Priporočam, da za vsako stvar pred nakupom ali storitvijo vprašate za ceno. To velja tudi za taksije ali tuk tuke, za ceno se morate obvezno dogovoriti v naprej ali pa mora taksist vklopiti taksimeter. V hotelih si vzemite vizitko z naslovom, katero pokažite taksistu, ko se hočete vrniti v hotel. 

   Potnik na Tajsko lahko prinese en liter alkoholne pijače, 200 cigaret.

   Na potovanju so priporočljiva lahka oblačila iz naravnih materialov in že nošena obutev.

   Rok za prijavo: Zaželene čim prejšnje prijave. Skupina bo majhna.

   FotoPOTEP se izvaja preko agencije Avantura, Slovenska 40, Ljubljana.

   Vprašanja - Prijave

   Hvala za vaše e-sporočilo. Odgovoril vam bom v najkrajšem možnem času.

   bottom of page