top of page

Fotografiranje in združevanje fotografij za panoramski format

Pri fotografiranju pokrajine si večkrat želimo zajeti čim širši kot. Vse kar vidimo, bi radi zajeli na fotografijo.

Tudi, če imamo objektiv s kratko goriščnico in posledično ekstremen široki kot zajema, so lahko zanimivi detajli na fotografiji premajhni. Skoraj vedno imamo preveč zajetega neba ali tal. V večini primerov, želenega motiva tudi s še tako širokim kotom, ne moremo zajeti v celoti.

Slapovi Epupa na reki Kunene na meji med Namibijo in Angolo. Iz bližnjega hriba in objektivom 24mm (ekv.35mm) sem zajel samo polovico slapov. Zato sem se odločil narediti panoramo z več posnetki in ožjim kotom 50mm.


Danes nam vsak pametni telefon (fotofon) omogoča zajeti panoramo. Tudi nekatere fotokamere imajo to posebno nastavitev.

Vendar za bolj resne panoramske fotografije si pomagamo s fotokamero, naredimo več posnetkov, katere združimo v računalniškem programu. Ta način ima svoje prednosti, ker nismo odvisni od širokega kota in manjši elementi motiva so na fotografiji večji.

Ko smo na želeni lokaciji, je za panoramski posnetek zelo priporočljivo uporabiti stojalo. Tudi, če nima posebne panoramske glave, bomo lahko z njim bolj natančno prestavljali kamero. Ob neuporabi stojala smo pozorni na sredinsko vodoravno črto. Če preveč nihamo s kamero dol/gor pri posameznih posnetkih, bo panorama zelo ozka po višini.


Pazite, da na drugi posnetek še vedno ujamete del prejšnjega motiva. Algoritmi programov za sestavljanje slik so odlični. Če smo malo zamenjali perspektivo pri naslednjih posnetkih, bo program sam poiskal prava stičišča. Najbolje je, da uporabimo dobro stojalo in panoramsko glavo, da je čim manj odstopanj med posnetki. Ni pa nujno.


Če želimo panorame za večje formate izpisa, lahko fotografiramo v ožjem kotu in pokončnem formatu. Tako se že na začetku izognemo, da je na sliki preveč tal in neba.

Na spletu je več programov za združevanje slik v panoramo. Vsi delujejo podobno, kot je v tem članku način združevanja pokazan preko programa Photoshop.

V programu Bridge (pregledovalnik pri programu Photoshop) sem označil vseh osem fotografij, ki mi bodo sestavljale panoramo.

Preko okna Mode, Photoshop, sem izbral funkcijo Photomerge. Do le te lahko pridete tudi direktno v programu Photoshop (File, Automate, Photomerge).

Odpre se okno, v katerem lahko izberemo način in format izdelane panorame ter možnost svetlobnih samopopravkov. Samo še klik na OK in...

V vednost. Preko istega okna lahko naše fotografije pomanjšamo s funkcijo Image Processor (Photoshop triki - Hitra sprememba velikosti datotek). Včasih ne potrebujemo velikih datotek za izdelavo panorame in, da ne bi naš računalnik predolgo mlel več izbranih fotografij, je dobro datoteka zmanjšati. Zanimivo! Pomanjšate in v format JPEG, TIFF ali PSD lahko spremenite tudi RAW datoteke. Za to ne potrebujete vstop v program Camera Raw ali Lightroom. Akcijo izvedete kar preko okna Image Processor.

Panorama je sestavljena. Bolj natačno fotografiramo v vodoravni ravnini, manj slike bo treba obrezati. Sam sem fotografiral iz roke. S stojalom bi lahko posnel v horizontali še bolj natančen posnetek. Panoramo fotografiramo brez polarizacijskega filtra, saj le ta vpliva samo v določenem delu neba in lahko deluje moteče.

Vsaka fotografija je še vedno v svoji plasti (Layer). Program ne samo, da slike združi, ampak tudi poišče najbolj primerne dele za sestavljanje ter jih tudi svetlobno uskladi. V tem primeru lahko vidimo, da je iz drugega posnetka povzet manjši del slike in da je program dele iskal povsem nesimetrično.

Na koncu samo še obrežemo fotografijo. Če je potrebno, posamezne dele tonsko popravimo in s funkcijo "Flaten Image" združimo posnetke. Sam si po združitvi posnetkov, le te shranim v PSD datoteki z vsemi plastmi, če se kasneje odločim za dodatne popravke. Končno, združeno fotografijo shranim v format TIFF ali JPEG.


Končna izdelana pokrajina. Osem pokončnih posnetkov polne ločljivosti mi omogoča velikost datoteke po širini kar 29 tisoč točk (višina 4900 točk). S to ločljivostjo si lahko v odlični kakovosti natisnem sliko velikosti v širini treh metrov. Prednost je tudi v tem, da so zdaj glavni elementi večji, kot iz fotografije posnete z ekstremnim širokim kotom.



S tehniko fotografiranja panorame z več posnetki si lahko posnamete tudi pokrajino v 3600. Bodite pa pozorni tudi na osvetlitev. Včasih je bolje, da uporabite avtomatiko osvetlitve. Lahko da premočni kontrasti avtomatiko zmotijo in je bolje uporabiti ročno nastavitev in vse posnetke posnamete pri enaki nastavitvi zaslonke in časa. Kot vedno, za vse motive enakih nastavitev ne moremo izkoriščati. Zato priporočam nekaj prakse na povsem običajnih motivih, da bo pri tistih "pravih" šlo lažje.




Več Photoshop nasvetov v video: https://www.youtube.com/user/efotografija

Več Photoshop člankov: e-Fotografija.si


 

Praktični tečaj programa Photoshop.

Od osnov, do novih možnosti predelave slike.

273 views

Recent Posts

See All

MI FotoPOTEPi  -  Kontaktirajte me  /  Oglejte si

  • mail-clipart-mail-logo-4
  • Facebook
  • YouTube FotoPOTEP
  • Instagram

Deli članek na splet

Naroči se na novice

Hvala za potrditev

Kako fotografirati?

IZLETI slovenija

Foto LOKACIJE

Združeni članki
matjaz_intihar_edited_m.jpg

Matjaz Intihar FotoPOTEPi / Potovanja                  Kontakti / Ogledi

  • mail-clipart
  • Facebook Social Icon
  • YouTube
  • Instagram Social Icon
bottom of page