top of page

Jordanija - glavne zanimivosti

Glede na lokacijo, je Jordanija zelo varna država, s prijaznimi ljudmi, ki so vedno pripravljeni za pogovor ali ti biti v pomoč.

Ime je dobila po reki Jordan, ki tvori večji del severozahodne meje države. Je obmorska država na Bližnjem vzhodu, z nekaj več kot deset milijoni prebivalci. Meji na Sirijo, Irak, Saudsko Arabijo, ter Izrael.

jordanija wadi rum

Glavno mesto je Amman, ki je tudi gospodarsko, politično in kulturno središče države. Najprimernejši čas za obisk je naša jesen ali pomlad, ko vse ozeleni in grmički v puščavi začnejo cveteti. Temperature takrat so ravno pravšnje, dežja je zgolj za vzorec. Za Jordanijo potrebujete vizo samo, če potujete na letališče v Ammanu, za letališče v Aqabi pa le ta ni potrebna.

Dobro si je že doma urediti Jordan pass, v katerega je vključena tudi viza in vstop v nekatere znamenitosti Jordanije. Lokalna valuta je Jordanski dinar (JOD), katerega trenutna menjava je 1,34 € in se ga najbolje zamenja v menjalnicah izven letališča.

Uradni jezik Jordancev je arabščina, vendar po večini vsi zelo dobro govorijo tudi angleško, saj je bila država nekoč angleška kolonija.

Mrtvo morje

jordanija mrtvo morje dead see

Veličastno slano jezero je, na nadmorski višini (oziroma depresiji) – 420 metrov, najnižja točka kopnega na Zemlji. Leži na meji med Jordanijo in Izraelom. S svojo slanostjo, ki je na nekaterih predelih tudi 33% (običajna slanost morja je 3%), je drugo najbolj slano jezero na svetu (prvo mesto zaseda Asalsko jezero v vzhodni Afriki (Džibuti) z okoli 35% slanostjo).

Ravno zaradi slanosti je gostota vode večja in je plovnost v njem velika, plavanje v nam znano ‚žabico‘ pa veliko težje. Morje se imenuje mrtvo zato, ker v njem preživijo le nekateri mikroorganizmi in anaerobne bakterije. Jezero polni reka Jordan, ki pa jo Izrael in Jordanija izkoriščata za pitno vodo in namakalne sisteme. Po nekaterih podatkih naj bi gladina morja padala za 1 meter na leto.

Obstaja nekaj predlogov, da bi ustavili nižanje vodostaja, vendar še ni določenih načrtov. Mrtvo morje definitivno izginja.

Petra

jordanija petra

Prastaro mesto Nabatejcev je glavna znamenitost Jordanije in je pod zaščito Unesca. Naseljeno naj bi bilo že leta 9.000 pr.n.št. Za glavno mesto Nabatejskega kraljestva je bilo postavljeno v 4 stoletju pr.n.št, ker je bilo lokacijsko zelo blizu takratnih trgovskih poti. Največkrat fotografirana zgradba v soteski je Al Khazneh ali v prevodu Zakladnica, ki se skriva na koncu soteske imenovane Sik, ter El Deir – Samostan, do katerega je več kot ura hoda in veliko stopnic. Ni tako poznan, kakor Zakladnica, vendar je z višino in dolžino 48m definitivno vreden ogleda. Leta 363 je uničevalni potres porušil številne znamenitosti in Petra je ostala pozabljena vse do leta 1812, ko jo je odkril švicarski popotnik Johann Ludwig Burckhardt.

Ob ponedeljkih, sredah in četrtkih je možen organiziranan, večerni vstop v Petro. Celotno pot od glavnega vhoda do zakladnice osvetlijo s svečami. Pred stavbo zakladnice jih je še več, postrežejo z metinim čajem in kratkim programom, ter na koncu osvetlijo v pisanih barvah.

Aqaba

jordanija aqaba under water

Je pristaniško mesto, kjer ima Jordanija na jugu dostop do Akabskega zaliva v Rdečem morju. S svojimi 26 kilometri obale ga deli z Izraelom, Egiptom in Savdsko Arabijo.

Letovišča v bližini mesta so priljubljena destinacija za jadranje in druge vodne športe. Celoten zaliv je ena izmed najboljših destinacij za potapljače. Tudi če se potapljate samo na dah, lahko vidite veliko zanimivosti. Med državnimi prazniki se Jordanci pogosto s severa odpravijo v luksuzna naselja Akabe in peščene plaže mesta.

Wadi Rum

jordanija wadi rum karavana

Slikovita puščava, ki se nahaja v južni regiji Jordanije, ter spada na Unescov seznam svetovne dediščine. Mogočna peščena puščava, kjer se visoke skale in skalnate strukture srečajo z oranžnimi sipinami, poimenujejo tudi Lunina dolina.

Puščava je bila prav zaradi tega snemalna kulisa za nekatere filme, s čimer se domačini tudi velikokrat radi pohvalijo.

Obisk puščave je možen samo z lokalnim vodičem, ki vas v puščavo odpelje glede na vaše želje (lahko je poldneven ali celodneven obisk) in to, ali želite v puščavi celo prespati.

Jerash in Grad Ajlun

jordanija jerash rimsko mesto

Mesto na severu Jordanije slovi po grško - rimskih ruševinah, ki so tako dobro ohranjene, da se jih je prijelo ime Pompeji vzhoda.

Mesto je cvetelo do sredine 8. stoletja, ko je potres v Galileji leta 749 uničil velik del mesta, nadaljnji potresi (potres v Damasku 847) pa so prispevali k dodatnemu uničenju.

Arehološko najdišče, ki se prepleta z novim delom mesta je zelo priljubljeno med turisti.

Grad Ajlun je islamska trdnjava, ki je od Jerasha oddaljena 20 km. Grad se nahaja na vrhu gore tik pred majhnim mestom Ajlun in je zanimiv labirint prehodov, ter nivojev. Ponuja čudovit razgled na okolico, severozahodno Jordanijo in Galilejo.

Avtorica: Erika Žefran


Foto POTEP JORDANIJA / (najava)

541 views

Recent Posts

See All

MI FotoPOTEPi  -  Kontaktirajte me  /  Oglejte si

  • mail-clipart-mail-logo-4
  • Facebook
  • YouTube FotoPOTEP
  • Instagram

Deli članek na splet

Naroči se na novice

Hvala za potrditev

Kako fotografirati?

IZLETI slovenija

Foto LOKACIJE

Združeni članki
matjaz_intihar_edited_m.jpg

Matjaz Intihar FotoPOTEPi / Potovanja                  Kontakti / Ogledi

  • mail-clipart
  • Facebook Social Icon
  • YouTube
  • Instagram Social Icon
bottom of page