• Matjaz Intihar

Dubaj – mesto iz druge dimenzije / FotoPOTEP

Dubaj sem prvič obiskal leta 2005. Nič kaj posebnega; letališče, staro mesto ob manjšem zalivu, suk z dnevno ponudbo klasične tržnice, polno lesenih ladjic (dhow) in na kilometre prekopane mivke z nekaj stolpnicami v gradnji. Nekaj glede vizionarskih idej se je že nakazovalo, a izgledalo je vse skupaj še zelo ubogo. Vsak naslednji obisk mi je dal vedeti, da od tega še nekaj bo. Leta 2012 pa sem se odprtih ust vozil po šestpasovnici in vrat stegoval v nebo, da bi videl vrh stolpnic in po 10, 20, 30km novogradenj še kar ni bilo konec.

Danes 2021, bi moral biti odprt Dubai Expo, a so ga zaradi korone prestavili na oktober 2021. Vizije še kar ni konec, novi projekti gredo naprej, ob vsakem obisku je kaj novega, da lahko ostaneš odprtih ust. Dubaj, mesto, ki ga enkrat moraš videti!


Dubaj - Uvod

Video, predavanje Dubaj - Abu Dhabi


Nomadi so ta del arabskega polotoka naseljevali že 3000 let pred našim štetjem. Toda vse skupaj je bilo to področje peščin, redkih oaz, preko katerih so šle karavane arabskih trgovcev. Področje je že nekaj tisočletij prepojeno s trgovino, trženjem, menjavo dobrin z denarjem. Arabski svet je znan po tem, da so dobri trgovci. Angleži so jim v kolonialnih časih dali nekaj znanja, poguma in še danes se večina bogatih arabcev uči v njihovih šolah. Nafta jim je dala močan finančni steber, toda brez idej ne nastane nič. Naftna industrija počasi stagnira in tudi v tem svetu se zavedajo, da je treba gledati v prihodnost. Dubaj je že nekaj let brez naftnih dohodkov. Toda ideje in poslovni pogum so na tem področju močno prisotni. Če se kdaj kje ustavi, kot ob zadnji finančni krizi, ki je najbolj prizadela prav projekte in investicije v gradbeništvu, si arabske države pomagajo med seboj. Že dve stoletji nazaj je Kuvajt pomagal prenoviti ribiško floto v Dubaju. Danes dobesedno iz peska raste futuristična oaza in denar prihaja od vsepovsod. Oazo v najlepših primerih iz knjig poznamo po manjšem tolmunu čiste vode obkroženem s palmami in nekaj zelenja. Tu so se trgovske karavane spočile in lahko nadaljevale pot po puščavi. Dubaj dobesedno postaja velika oaza sredi peska. V zadnjih 10 letih se je pokazalo, kakšne ideje so imeli, in da razvoj mesta ima vizijo in cilj. V bistvu bo to novodobna 500km2 velika zelena oaza za vse novodobne nomade, oziroma popotnike, trgovce, ki potujejo z avioni namesto s kamelami.

Dubaj postaja mesto družinske zabave, novodobne futuristične arhitekture in nakupovalnih navad. Obenem pa nam bolj malo vidno, mesto finančnih in trgovskih transakcij in kmalu, največje okno v svet. Dubaj postaja mesto betona, jekla, aluminija in stekla. Toda obenem tudi mesto vode in zelenja. Včasih si mislim, če iz znanstveno fantastičnih filmov niso naredili mest na luni ali marsu, so te ideje dobile svoje mestu na arabskem pesku.

Dubaj mi je eta 2012 že kazal širšo vizijo razvoja. Še šest let nazaj, se mi je zdelo, kot da so stolpnice, hoteli, športni parki, nametani tako, kot da je investitor iz letala vrgel kamen in kjer je priletel je postavil objekt. Polovico teh danes videnih objektov so leta 2008 ob mojem drugem obisku mesta komaj začeli graditi, ali jih še sploh ni bilo.

Bližnja zgodovina Dubaja na kratko

Leta 1830 je bil današnji Dubaj majhna ribiška vas.

Leta 1892 je začelo prihajati vse več izvozno/uvoznih podjetij, saj so z dekretom za vse njih ukinili davek. Število prebivalcev se je podvojilo in začel se je velik in donosen posel z biseri.

Leta 1929 se je začela svetovna kriza in trg z biseri je nazadoval. Začeli so trgovati z vsemi dobrinami.

Leta 1968 tudi v Dubaju začenjajo črpati nafto. Začenja se prvi večji razvoj mesta, vendar že leta 1980 je v dubajskem emiratu nafte premalo, da bi lahko z njo krili stroške novih projektov.

Leta 1971 Britanci zapustijo Arabski polotok in sedem Emiratov se združi (UAE).

Leta 1985 dubajski šejk ustanovi letalsko družbo Emirates z idejo, da bo Dubaj postal turistična atrakcija.

V 90-tih so začeli spreminjati podobo mesta. Začrtali so nove smernice razvoja, v želji postati glavni finančni in trgovski center ter turistična prestolnica na srednjem vzhodu. In takrat se je začel preporod mesta. Želijo biti moderno mesto, vodilno na področu turizma, re-eksporta in finačnega poslovanja. Podobno kot je mesto Hong Kong na vzhodu. Le da imajo v Dubaju možnost nadaljnega infrastrukturnega širjenja.

Leta 1999 so odprli hotel Burj Al Arab. Z enim izmed najvišjih hotelov na svetu in posebno arhitekturo ter ponudbo za tiste z veliko pod palcem, so se vpisali na vse turistične zemljevide. V naslednjih letih so začeli graditi visoke finančne in bivalne stolpnice ter hotele. Arhitekti iz vsega sveta lahko tu svoje sanje futurističnih zamisli spremenijo v realni svet.

Leta 2004 so začeli graditi najvišjo stolpnico na svetu. Konec leta 2009 je bila dokončana in visoka je 828m. Z vsemi do sedaj dodatnimi dokončanimi infrastrukturnimi projekti, je mesto začelo dobivati neko stvarno podobo. Dubaj je zdaj milijonsko mesto, kjer je malo domačinov (15%), v Creeku in na deloviščih so priseljenci (več kot 50% prebivalcev Emirata je iz Indije), v novo zgrajenih stavbah pa se meša poslovni in turistični svet iz vsega sveta. Če gledam iz mojih obiskov mesta se ta iz leta v leto izredno hitro spreminja in dodajajo se kamenčki k neki dobro premišljeni zgodbi. Seveda, tudi Dubaj je pred leti zajela svetovna kriza in nekateri projekti so se upočasnili v izgraditvi. Recimo znana ideja o naselju na otočkih, izgrajenih v podobi sveta. Tudi dokončanje najvišjega stolpa je bilo pod vprašajem, saj ni bilo več investitorjev za ta mega projekt. Na pomoč je priskočil šejk sosednjega in glavnega Emirata iz Abu Dabija. Vendar finančna pomoč nikoli ni brezplačna. Sedaj se stolp imenuje po glavnem šejku Abu Dabija, ki je tudi predsednik združenih Emiratov. Od tu ime Burj Khalifa.

Oktobra 2020 bi moral biti odprt Dubai World Expo. Predstavitev novih pridobitev mesta, ki se širi naprej v puščavo. Zaradi korone so Expo prestavili na oktober 2021 in napovedali nove projekte.Dubaj danes in "pet letka"

Toda zgodba o Dubaju kot najbolj naprednemu mestu seveda še ni dokončna. Pri njih je se je kriza izpred 10 let hitro končala in v gradnji ali idejni zasnovi so že novi projekti, ki naj bi nekako zaključili tisto, kar so si zastavili pred 20 leti. Tujih investitorjev je še vedno zelo veliko. Tudi v Dubaj pa so se v letu 2020 in zdaj v 2021 poznajo težave zaradi korone in mnogi projekti so se upočasnili, vseeno jim je že uspelo odpreti:

Na Jumeriah že izgrajeni palmi so dodali še nov trgovski center The Point.

Futuristično zeleno mesto "The Sustainable City", prvo samozadostno mesto na svetu, ki se polni s sončno energijo "Net Zero Energy".

Največji trgovski center na svetu (Mall of the world).

Novi vodni kanal (Dubai water canal).


Ker pa se pri njih gradi za naše razmere ekstremno hitro (pri nas v petih letih ne izgradijo predora, tam je postavljeno celo mesto v mestu), bomo kmalu lahko obiskovali:

Največje razgledno kolo na svetu (Dubai Eye). Novi umetni polotok palma (Dubai Waterfront), ki naj bi bil kar 8X večji od že izgrajene Jumeriah. Tu bo še mesto čudes (Falcon city of wonders). Hydropolis bo prvi podvodni hotel na svetu. Izgradili bodo vrtečo se stolpnico (Dubai Rotating Tower). Ker se letalska družba Emirates izredno hitro širi bo tu največje letališče na svetu (Dubai world center). Oktobra 2021 bo v Dubaju tudi veličastno, saj bodo organizirali World Expo. In do tega dogodka bodo izgradili večino novosti.

Kaj bodo napovedali čez 5 ali celo 10 in več let si niti predstavljati ne moremo. Dubaj realno postaja najbolj futuristično, arhitekturno moderno, napredno mesto, ki bo privabilo množico novih prebivalcev kot turistov in poslovni svet iz celega sveta.

Dubaj vizija do Expo 2020. Bolj kot stavbe, me že fascinira, kako delajo z vodo. Mesto ima že sedaj več kot milijon prebivalcev. Vsepovsod so veliki vodni parki, ob vsaki cesti, hotelu, trgovskem centru je namakalni sistem za zelenje, rože, vse to zahteva enormne količine sladke vode. Ker so lastne zaloge iz kamnitih delov Emirata že skoraj porabili, sladko vodo pridobivajo po najdražjem postopku, to je razsolitev morske vode.
Dubaj in arhitektura prihodnosti. Kompleks - ledena gora. Večji del vodnega mesta je pod vodo.
Dubaj, leto 2050?

Dubaj 2005 - moje prvo srečanje "s peskom" in visokimi stolpnicami v njem

Prvič sem bil v mestu Dubaj leta 2005. V bistvu samo hitri avtobusni ogled mesta ob predolgem čakanju na letališču. Kako so se šli turizem? Če si moral več kot štiri ure čakati na letališču, si se lahko priključil skupini za ogled mesta. Niti ne morem reči, da sem videl kakšno mesto. Kjerkoli so nas peljali, eno samo gradbišče z nekaj visokimi, v večini primerov še nedokončanimi stolpnicami. Vodič je sicer razlagal, kaj vse imajo namen izgraditi, da so že postavili temelje za najvišji stolp na svetu, vendar me gradbišča, pesek, okolica nikakor ni pritegnila. Mesto name ni pustilo nobenega vtisa. Še najbolj zanimivo je bilo, kako dejansko sredi peska (takrat je bilo še okoli letališča in vse do Creeka pesek, pa tudi naprej do finančnega centra) rastejo visoke stolpnice in široke ceste. Naokoli pa vse prazno in pesek. Verjeli ali ne. Tistih nekaj 200 meterskih stolpnic, katere sem gledal iz ceste, me sploh ni impresioniralo. Enostavno v moji glavi ni bil mogoč preskok v razmišljanje, da tu pa raste nekaj zanimivega. Skoraj nemogoče, a res! Fotografiral sem samo hotel Burj al Arab v sončnem zahodu. Žal so šele dva meseca kasneje odprli trgovski center Emirates Mall, v katerem je 240m dolgo smučišče.

Hotel Burj al Arab je bil odprt leta 1999 in je visok 280m. Imenujejo ga, kot edini hotel s sedmimi zvezdicami V sredini je kar 180m visok atrij. Največja soba ima 780m2. Za najdražjo boste odšteli več kot 18 tisoč dolarjev na noč. V hotel lahko greste samo kot gost. Lahko se naročite samo za obisk ogleda. V tem primeru se cene začnejo pri 100$, kolikor vas stane naročeni brez alkoholni koktajl.

Dubaj 2008 - gradi se

Leta 2008 je Pentax napovedal večji novinarski dogodek v Dubaju. Takrat se je o Dubaju že več pisalo, veliko napisanega je bilo že na internetu in Dubaj sem že dojemal malo drugače, kot ob prvem hitrem ogledu. Nekaj dni je ostalo za ogled mesta in bilo je že kaj videti. Še vedno pa veliko gradbišče. Vsi smo se spraševali ali sploh imajo strategijo, kako naj bi izgledalo mesto. Večino že dokančanih področij je bila med seboj zelo oddaljena in nepovezana. Spomnil sem se filmov o divjem zahodu in kako so si tam izbrali zemljo. Kjer si zapičil palico, toliko in toliko hektarov okoli je bilo tvoje ozemlje. Okoli vseh teh sodobnih, visokih stavb pa samo pesek. Kar mi je najbolj padlo v oči je bilo spoznanje, da o pešču ne razmišljajo. Vse je med seboj močno oddaljeno, vmes široke več pasovnice, brez pločnikov in prehodov za pešce... Kljub temu, da sem že videl več novih visokih stolpnic kot pred dvemi leti, med njimi končan trgovski center Emirates Mall, gradnjo marine, metroja in stolpa Burj Kalifa me mesto še ni prepričalo.

Iz 200m visokega hotela Shangri La, sem iz 44 nadstropja fotografiral gradnjo Burj Khalife in metroja (ta je v večjem delu nad zemljo). Z gradnjo stolpa so bili že nekje na ¾, v bistvu še sami niso vedeli kako visoko bodo šli. Okoli pa zopet pesek, gradil se je še velik rondo in šestpasovnici. Samo na gradnji stolpa je takrat delalo več kot 5000 delavcev. Dobesedno eno samo mravljišče v pesku. Izgledalo je, kot da se veliki otroci igrajo v peskovniku. Enako je izgledalo v Dubaj marini. Dobesedno v krogu same stolpnice v izgradnji. Za koga, kdo bo vse to poselil sem se takrat spraševal. V Emirates mall, kjer je tudi smučišče, so me ustavili na nekem razstavnem prostoru. Prodajali so hiše na palmi Jumeriah. Dan prej smo si ogledali ta umetni otok v obliki palme. Cena povsem dokončane hiše, katere so ponujali je bila takrat 80.000$.

Leta 2005 sem tu videl samo par stolpnic in seveda, pesek. Nastajali so temelji Burj Khalifa, 828 visoke stolpnice. Leta 2008 je bila že izgrajena do višine 700m. Niso še vedeli, do katere višine točno bodo šli.
Leta 2008 se je gradilo tudi vse okoli Burj Khalifa. Več stolpnic, jezero, trgovski center in mimo gre tudi metro, ki gre nad zemljo. Na sliki se lepo vidi, da so januarja 2008 metro betonirali ravno v bližini stolpa. Downtown Burj Khalifa je kazal prvo gradbeno osnovo. V naslednjem letu je bila večina kompleksa že izgrajena in odprta. Tu gre vse res hitro.
Financial center street. Za hrbtom se ulica nadaljuje mimo Downtown Burj Khalifa iz zgornjih fotografij. Ta del mesta je izgrajen okoli WTC poslovne stavbe in tudi ostale dominirajo v poslovno finančnem svetu. Izgrajene so že bile šestpasovnice. Toda ker se desno dela na projektu Burj Khalifa, so se večkrat naredili nekaj km zastoji.
25km stran od Burj Khalifa in finančnega centra, se gradi Dubaj marina. Kamorkoli naokoli sem pogledal samo stolpnice v izgradnji. Niti razumeti nisem mogel, kdo vse bo tu živel, oziroma kupil stanovanje. Vse kar je bilo izgrajeno leta 2008, so stolpnice okoli Marriott hotela (prva ozka stolpnica s kupolo v ozadju). Na naslednjih fotografijah iz leta 2014 in 2015 se vidi koliko je že na novo izgrajenega.
Leta 2008 je na stolpnici Burj Khalifa delalo preko 5000 delavcev. Velika večina je i