top of page

Dubaj - Burj Khalifa in Dancing fountain

Dubaj, mesto, ki vabi in kot sem zapisal že v članku Dubaj - mesto iz druge dimenzije; Verjemite, vredno si je ogledati to mesto. Oziroma kmalu bo kar držalo, futuristično oazo sredi puščave.

Burj Khalifa Dancing fountain
Burj Khalifa in Dancing fountain

Leta 2004 so začeli graditi najvišjo stolpnico na svetu. Konec leta 2009 je bila dokončana in visoka je 828m. Leta 2014 je celoten Downtown Burj Khalifa že v polnem sijaju. Stolp je odličen fotografski motiv ob dnevu kot večeru. Je tako visok, da je iz oddaljenosti 300m široki kot 28mm (na APS-C kamerah 18mm), lahko premalo.

Burj Khalifa 2008
Leta 2008 sem prvič bil v Dubaju. To je pogled na gradbišče Downtown Burj Khalifa iz 50 nadstropja hotela Shangri-La.

V večernem času je stolpnica zelo lepo osvetljena. Če fotografirate iz roke, boste 1/30 sekunde dobili pri ISO 1600. Priporočljiva je uporaba stojala, vendar enonožnega, saj varnostniki ne pustijo, da delujete s trinožnim. Za bolj miren posnetek je vsepovsod v okolici umetnega jezera ograja.


Vrh stolpnice je že tako visoko, da se oblaki radi zadržujejo ob njej. Čez dan je vedno veliko obiskovalcev. Da dobite fotografijo brez njih morate imeti obilo potrpljenja, oziroma možnost se odpre samo po polnoči pa tja do 7h zjutraj.

Če imate čas, pojdite na razgledno ploščad na 125 nadstropju. Fotografsko se mi zdi boljša izbira, če greste na ploščad, ko se stemni. V dnevni svetlobi je ponavadi mrčasto, zaradi vetra in dvignjenega peska. Lahko pa imate srečo in je megla, iz nje pa kukajo samo zgornji deli najvišjih stolpnic.

Pogled na Dancing Fountain iz 125 nadstropja.

Dvignete se lahko do 125 ali po novem do 148 nadstropja (555m). Vseh nadstropij skupaj je 163. Ker je obisk razgledne točke zelo želen, je dobro, če se za ogled prijavite preko spleta v naprej. Cena za 125 nadstropje je cca.35€ za 148 pa cca.100€. Menim, da je glede na veliko razliko v ceni povsem dovolj, če izberete pogled iz 125 nadstropja. Neke bistvene razlike v pogledu ni. Višje je predvsem predvsem zato, ker je manj gužve in imate lažji pogled na v večernem času delujočo fontano (Dancing Fountain). In še razvajajo vas s pijačo. Lokacijo Burj Khalifa oglašujejo tudi kot edino na svetu, kjer lahko dvakrat vidite sončni zahod. Najprej ko ste ob jezeru in če ste hitri, še enkrat na razgledni ploščadi stolpa.

Obenem je iz ploščadi krasen pogled na umetno jezero in vodomete (Dancing Fountain). Šele tu se vidi njihovo širino. Zanimivo pa, od spodaj vidimo vodne efekte. Od zgoraj pa bolj svetlobne, katere pa lahko krasno vključimo v kader. Še ta zanimivost. Na razgledni ploščadi lahko slišimo isto glasbo kot jo slišijo spodaj, na katero delujejo vodni efekti.

Če ste v Dubaju za Novo leto, izkoristite možnost fotografiranja ognjemeta iz Burj Khalifa.


 

Dubai Dancing Fountain

Ob sončnem zahodu, je vsakih 20 minut na sporedu ples vodometov (Dancing Fountain). Ko se začne show začne je ob ograji na stotine obiskovalcev in danes vsi v dvignjenih rokah držijo fotofone. Dobro je, če ste na lokaciji že uro prej in si zagotovite mesto ob ograji, da na fotografiji nimate obiskovalcev. Vzemite si čas in počakajte dve, tri ponovitve, saj z vsako naslednjo lažje fotografirate. Izkoriščate predvsem dolge čase, da dosežete efekt mehke vode.

Če imate možnost, v trgovskem centru so v nadstropju lokali, ki nudijo pogled na fontano. Tudi tu si dobite mesto pri ograji vsaj eno uro prej. Res da boste kar nekaj zapravili za pijačo. Vendar se splača. Fotografirali boste iz višje pozicije in obiskovalci ob vodi vas ne bodo motili.


Ogled Burj Khalifa in Dubai Mall z bližno okolico (Downtown Burj Khalifa), vam lahko vzame cel dan časa. Če ste jutranji fotograf, potem boste stolpnico fotografirali v miru, brez množic. Čez dan ste v nakupovalnem centru, ali nekje med drugimi bližnjimi stolpnicami. Zvečer pa modra svetloba po sončnem zahodu, vodna kulisa mogočnih vodometov, ki potisnejo vodo do 150m visoko in seveda, z dvigalom na razgledno točko samega stolpa. Na tej lokaciji okoli Burj Khalife boste pešačili, če želite videti trgovski center in okolico. Ampak verjemite mi, res se lahko napešačite. Že samo v trgovskem centru se dodobra obrusi pete.


Ob opisovanju krajev in lokacij, vedno podam oceno od 1-5, glede na moj osebni popotniški in posebej še na fotografski vtis.


Potovanje / 4

Dubaj kot mesto je povsem turistično. Ni pa za popotnika, oziroma kot sem že zapisal. Je mesto, ki je za videti, ampak več kot štiri dni tu popotnik ne bo zdržal. Nudijo pa obilo dodatne zabave in obisk Abu Dhabija. Kdor najame avto, si lahko ogleda še druge Emirate in gre na vzhod na morje.


FotoPOTEP / 5

Tudi če vam doma ni za fotografiranje arhitekture, se boste v tej zvrsti fotografije v Dubaju vsekakor preizkusili. Burj Khalifa z okoliškimi stolpnicami in Dancing Fountain nam dajo izziv in domov lahko pridemo s krasnimi fotografijami. Dodate še belo mošejo v Abu Dhabiju, vožnjo čez sipine in dobili smo popolen FotoPOTEP.


Več o Dubaju v članku: Dubaj - mesto iz druge dimenzije

283 views

Recent Posts

See All

MI FotoPOTEPi  -  Kontaktirajte me  /  Oglejte si

  • mail-clipart-mail-logo-4
  • Facebook
  • YouTube FotoPOTEP
  • Instagram

Deli članek na splet

Naroči se na novice

Hvala za potrditev

Kako fotografirati?

IZLETI slovenija

Foto LOKACIJE

Združeni članki
matjaz_intihar_edited_m.jpg

Matjaz Intihar FotoPOTEPi / Potovanja                  Kontakti / Ogledi

  • mail-clipart
  • Facebook Social Icon
  • YouTube
  • Instagram Social Icon
bottom of page