Oman - FotoPOTEP potovanje po Jutrovem

20. november do 1. december 2023 - So potovanja, ki te presenetijo! V bistvu vstopiš v še dovolj nepoznano, a iz dneva v dan si lahko bolj presenečen, koliko ti lahko tako potovanje da. Tradicija, kultura, ljudje, prelazi in vadiji so nekaj, kar nam poda drugačen pogled na ta del sveta, kot ga predstavlja domači TV. Vsekakor pa izginejo naši predsodki, ki izvirajo iz nepoznanega.

Oman potovanje Matjaž Intihar

20. november do 1. december 2023 - prijave, vprašanja in informacije

V članku o Omanu in osnovnih popotniških nasvetih, sem zapisal;

"Oman me je izredno presenetil in mi dal novo popotniško izkušnjo. Veliko so doprinesli domačini in njihov pristop do mene kot turista. Vsekakor ima Oman tudi veliko za pokazati in dati popotniku širša obzorja. Wadiji so neverjeten kontrast povsem kamnitih gora in zelenih predelov s palmami in vodo. Visoke gore in strmi prelazi kažejo s svojimi kanjoni in starimi zaselki občutek, da ste zašli v neko drugo časovno obdobje. Plaže in toplo morje spočijejo oko on telo ob napornem potovanju. Kampiranje v puščavi pa daje občutek svobode, enkraten pogled na sončni vzhod ali zahod, ter nočni pogled na zvezdnato nebo. Kadarkoli želite, se lahko umaknete v divjino med pesek in redka drevesa, si pripravite šotor, ogenj, večerjo in uživate v tišini.

Bolj je šlo moje prvo potovanje po Omanu k koncu, večja je bila želja, da bi se v to državo še vrnil. Želim si spoznati in videti še več. To je dežela, ki te lahko očara in da vedeti, da smo si ljudje kljub različnim kulturam tako blizu."

Video iz dosedanjih FotoPOTEPov po Omanu

Oman nam ponudi kopanje v ozkih soteskah s palmami (wadiji), ogled želv velikank, puščavo Wahibi in spanje pod milijon zvezdami, visoke gorske prelaze s prekrasnimi razgledi v globino in prijazne ter ustrežljive domačine, ki si na vsakem koraku žele kratek pogovor.

Potovanje začenjamo s poletom v glavno mesto Muškat, prevzamemo avtomobile in po širokih večpasovnih avtocestah do prvih zanimivih lokacij. Da pogledamo še malo iz cest, na obalo, na otok, visoke prelaze in v puščavo...


Članki iz dosedanjih FotoPOTEP Oman:

OMANski biseri - FotoPOTEP

Oman FotoPOTEP- Petra Škarja

Oman potovanje - uvod in nasveti za FotoPOTEPProgram potovanja / 20. nov. do 1. dec. 2023


1. dan / SLOVENIJA - MUŠKAT - ZAČETEK POTOVANJA PO OMANU

Transfer na bližnje letališče in polet proti glavnemu mestu Muškat.


2. dan / MUŠKAT - NIZWA

Prevzamemo avtomobile in se odpravimo v staro prestolnico NIZWA.


3. dan / NIZWA - BAHLA - JIBREEN - AL HAMRA - MISFAH - NIZWA

Danes bo dan za ogled kulturnih zanimivosti. Oman je dežela trdnjav in manjših gradov. Bahla je najbolj poznana in pod UNESCO zaščito. Najlepši je grad Jibreen. Vasi Al Hamra in Misfah pa nam nudita vpogled v tradicionalne hiše. Če bo petek, bomo imeli zanimiv jutranji dogodek. Ob petkih (je kot pri nas nedelja) je veliki sejem in tržnica. Najbolj zanimiva je kozja tržnica.

4. dan / NIZWA - JEBEL AKHDAR - NIZWA

Gremo v višine. Prelaz Akhdar je nekaj posebnega. Že takoj na začetku se dvigneš v strm klanec. Vendar še prej nas čaka kontrola avtomobila. Če avto nima funkcije reduktorja, te na prelaz niti ne spustijo. Gor ni težav, vendar navzdol so se že marsikomu pregrele zavore in sledi samo še izlet v ograjo. Cesta je odlična, ima kar nekaj con za izvoz v primeru nezmožnosti zaviranja.

Na vrhu gremo na nekaj urni treking in čakajo nas enkratni razgledi.

5. dan / NIZWA - otok MASIRAH

Nadaljujemo na obalo, do začetka puščave Wahibi. Ob njej nas pot vodi do trajekta in popoldan prispemo na otok Masirah. Med Slovenci je poznan po visokih valovih, ki so kot nalašč za surfanje in kajtanje. Utaborimo se ob obali, ko se znoči pa fotografske kulise, tišina, veter, kamele, ogenj, zvezde, čaka nas zvezdna noč in z nekaj sreče velike želve ter plankton, ki z valom pride na peščeno obalo in se sveti kot majhne lučke.

6. dan / otok MASIRAH

Danes je dan za bele peščene plaže in na izlet s čolnom k delfinom. Plavanje med peščenimi plitvinami.

7. dan / otok MASIRAH - SUR

Pospravimo šotore, trajekt in celodnevna vožnja ob obali do mesta Sur, kjer nas zopet čakajo postelje.

8. dan / SUR - WADI SHAB in WADI TIWI - SUR

Oman je puščava, kamnite gore! Vendar prav v njihov apnenec je voda iz visokih gora izdolbla visoke in ozke kanjone, v katerih se skozi celo leto obdrži voda. Tolmuni s kristalno čisto vodo po kratkem trekingu kar vabijo k kopanju. Wadiji so neverjeten kontrast povsem kamnitih gora in zelenih predelov z vodo. Visoke gore in strmi prelazi kažejo s svojimi kanjoni in starimi zaselki občutek, da ste zašli v neko drugo časovno obdobje. Spomin me je takoj podal med pustolovske romane Karla Maya.


9. dan / SUR - PUŠČAVA WAHIBI

Kmalu bomo med dolgimi sipinami, kamor se bomo z našimi štirikolesniki podali nekaj 10km v notranjost. Sončni zahod iz vrha sipin si je treba ogledati in ga fotografirati. Nato ogenj, večerja in poplava zvezd ter utrinkov. Spimo v popolni tišini na toplem puščavskem pesku.

10. dan / PUŠČAVA WAHIBI - MUŠKAT

Sončni vzhod na vrhu sipin in jutranja kava. Zapustimo osrčje puščave Wahibi in se še nekaj časa peljemo ob vznožju sipin. Kmalu smo na odcepu za Muškat.


11. dan / MUŠKAT

Danes bomo cel dan v raziskavi mesta. Mošeja Sultana Quabosa, nacionalna operna hišo, do morja in sultanove palače in se ob obali sprehodimo na največjo tržnico (suk).


12. dan / MUŠKAT - SLOVENIJA

Konec potovanja. Polni vtisov pridemo v hladno Slovenijo. Vendar z nami bodo spomini in fotografije. Ob arhiviranju in obdelavi le njih in izdelavi prezentacije ali fotoknjige, nas bodo grele in spominjale na enkratno potovanje še leta.Cena potovanja in druge informacije


Cena: 1,790€ (pri 8 potnikih) ​ Cena na osebo vključuje: • Povratno letalsko karto v ekonomskem razredu bližnje letališče – Muškat z vsemi taksami; • Vse nastanitve, hoteli v Muškat, Sur in Nizwa; • Najem 4X4 avtomobilov; • Organizacijo potovanja - turistična agencija Avantura. ​ Cena ne vključuje: • Hrane (je poceni, tako v trgovini kot lokalih); • Bencin (ne bomo zapravili veliko, cca. 50 centov/liter); • Prevozi po Muškatu in trajekt če se gre na otok Masirah; • Dodatni izleti, treking, želve, delfini...; • Viza (cca. 45€); ​ Možna doplačila: • Zavarovanje rizika odpovedi; • Enoposteljna soba; • Zdravstveno zavarovanje za tujino. ​ Splošne informacije: • KAKO POTUJEMO PO OMANU? S 4X4 avtomobili, ki so dovolj prostorni za 4 osebe. Vozimo sami. Naredili bomo dobrih 3000 km, po odličnih novih avtocestah, makadamu in peščinah.

• NASTANITEV: V Muškatu, Suru in Nizwi spimo v hotelih. Na otoku Masirah in sipinah puščave Wahibi v šotorih.

• HRANA: V mestih gremo lahko v bolj evropske kot lokalne restavracije. Ko šotorimo si bomo skuhali sami. Trgovine so dobro založene.

• ZAHTEVNOST POTI: Nenaporno potovanje. Še najbolj utrudi vožnja sama.

• ŠTEVILO OSEB: najmanjše 8 – največ 16.

• VREME: Pričakujemo lahko temperature od 20-30 stopinj. Dežja je lahko za vzorec.

• ZDRAVJE: Ni kakšnih posebnih bolezni ali nevarnosti. Cepljenja (razen Covid obvezno) niso potrebna se pa glede njih lahko posvetujete z vašim osebnim zdravnikom. Za natančne informacije preglejte spletne strani www.zdravinapot.net. Priporočljiva je osebna lekarna po vašem vedenju kaj potrebujete za na pot.

• COVID zahteve: Zaenkrat velja, da se je Oman odprl samo za cepljene turiste. Za avion je potreben PCR test, katerega naredimo dva dni pred odhodom.

• VARNOST: Dežela je izredno varna. Kot povsod pa moramo biti sami pozorni na osebno lastnino.

• DENAR: Dobro je imeti s seboj kreditno kartico (Mastercard, Visa), lahko tudi predplačniško ter Maestro BA kartico za dvigovanje na ATM (bančnih) avtomatih. Denarna enota je Rial (1 Rial je 2.3€).

• VIZUM: Uredimo doma e-vizo (trenutna cena je cca. 45€). ​ FotoPOTEP se izvaja preko agencije Avantura, Slovenska 40, Ljubljana.


Oman FotoPOTEP - Matjaž Intihar

20. november do 1. december 2023 - prijave, vprašanja in informacije

412 views

MI FotoPOTEPi  -  Kontaktirajte me  /  Oglejte si

  • mail-clipart-mail-logo-4
  • Facebook
  • YouTube FotoPOTEP
  • Instagram

Deli članek na splet

Naroči se na novice

Hvala za potrditev

Kako fotografirati?