top of page

Oman - FotoPOTEP potovanje po Jutrovem

20. november do 1. december 2024 - So potovanja, ki te presenetijo! V bistvu vstopiš v še dovolj nepoznano, a iz dneva v dan si lahko bolj presenečen, koliko ti lahko tako potovanje da. Tradicija, kultura, ljudje, prelazi in vadiji so nekaj, kar nam poda drugačen pogled na ta del sveta, kot ga predstavlja domači TV. Vsekakor pa izginejo naši predsodki, ki izvirajo iz nepoznanega.


Oman potovanje Matjaž Intihar

20. november do 1. december 2024 - prijave, vprašanja in informacije

V članku o Omanu in osnovnih popotniških nasvetih, sem zapisal;

"Oman me je izredno presenetil in mi dal novo popotniško izkušnjo. Veliko so doprinesli domačini in njihov pristop do mene kot turista. Vsekakor ima Oman tudi veliko za pokazati in dati popotniku širša obzorja. Wadiji so neverjeten kontrast povsem kamnitih gora in zelenih predelov s palmami in vodo. Visoke gore in strmi prelazi kažejo s svojimi kanjoni in starimi zaselki občutek, da ste zašli v neko drugo časovno obdobje. Plaže in toplo morje spočijejo oko on telo ob napornem potovanju. Kampiranje v puščavi pa daje občutek svobode, enkraten pogled na sončni vzhod ali zahod, ter nočni pogled na zvezdnato nebo. Kadarkoli želite, se lahko umaknete v divjino med pesek in redka drevesa, si pripravite šotor, ogenj, večerjo in uživate v tišini.

Bolj je šlo moje prvo potovanje po Omanu k koncu, večja je bila želja, da bi se v to državo še vrnil. Želim si spoznati in videti še več. To je dežela, ki te lahko očara in da vedeti, da smo si ljudje kljub različnim kulturam tako blizu."

Video iz dosedanjih FotoPOTEPov po Omanu

Oman nam ponudi kopanje v ozkih soteskah s palmami (wadiji), ogled želv velikank, puščavo Wahibi in spanje pod milijon zvezdami, visoke gorske prelaze s prekrasnimi razgledi v globino in prijazne ter ustrežljive domačine, ki si na vsakem koraku žele kratek pogovor.

Potovanje začenjamo s poletom v glavno mesto Muškat, prevzamemo avtomobile in po širokih večpasovnih avtocestah do prvih zanimivih lokacij. Da pogledamo še malo iz cest, na obalo, na otok, visoke prelaze in v puščavo...


Članki iz dosedanjih FotoPOTEP Oman:


Program potovanja / 20. nov. do 1. dec. 2024


1. dan / SLOVENIJA - MUŠKAT - ZAČETEK POTOVANJA PO OMANU

Transfer na bližnje letališče in polet proti glavnemu mestu Muškat.


2. dan / MUŠKAT - MUŠKAT

Danes bomo cel dan v raziskavi mesta. Mošeja Sultana Quabosa, nacionalna operna hiša, do morja in sultanove palače in se ob obali sprehodimo na največjo tržnico (suk).


3. dan / MUŠKAT - PUŠČAVA WAHIBI

Kmalu bomo med dolgimi sipinami, kamor se bomo z našimi štirikolesniki podali nekaj 10km v notranjost. Sončni zahod iz vrha sipin si je treba ogledati in ga fotografirati. Nato ogenj, večerja in poplava zvezd ter utrinkov. Spimo v popolni tišini na toplem puščavskem pesku.


4. PUŠČAVA WAHIBI - NIZWA

Sončni vzhod na vrhu sipin in jutranja kava. Zapustimo osrčje puščave Wahibi in se še nekaj časa peljemo ob vznožju sipin. Iz puščave gremo v visoke gore z wadiji in starimi vasicami. Pozno popoldan prispemo v nekdaj glavno mesto Omana, Nizwa.

5. dan / NIZWA - JEBEL AKHDAR - NIZWA

Gremo v višine. Prelaz Akhdar je nekaj posebnega. Že takoj na začetku se dvigneš v strm klanec. Vendar še prej nas čaka kontrola avtomobila. Če avto nima funkcije reduktorja, te na prelaz niti ne spustijo. Gor ni težav, vendar navzdol so se že marsikomu pregrele zavore in sledi samo še izlet v ograjo. Cesta je odlična, ima kar nekaj con za izvoz v primeru nezmožnosti zaviranja.

Na vrhu gremo na nekaj urni treking z vodičem in čakajo nas enkratni razgledi.

6. dan / NIZWA - otok MASIRAH

Nadaljujemo na obalo, do začetka puščave Wahibi. Ob njej nas pot vodi do trajekta in popoldan prispemo na otok Masirah. Med Slovenci je poznan po visokih valovih, ki so kot nalašč za surfanje in kajtanje. Utaborimo se ob obali, kjer imamo možnost kopanja. Ko se znoči pa fotografske kulise, tišina, veter, kamele, ogenj, zvezde, čaka nas zvezdna noč in z nekaj sreče velike želve ter plankton, ki z valom pride na peščeno obalo in se sveti kot majhne lučke.

7. dan / otok MASIRAH

Gremo v raziskovanje otoka in njegove peščene plaže.


8. dan / otok MASIRAH

Danes je dan za bele peščene plaže in na izlet s čolnom k delfinom. Plavanje med peščenimi plitvinami.

9. dan / otok MASIRAH - SUR

Čaka nas trajekt in celodnevna vožnja ob peščinah in morju do mesta Sur. Ustavimo se še na zanimivosti, roza jezero.

10. dan / SUR - WADI SHAB in WADI TIWI - SUR

Oman je puščava, kamnite gore! Vendar prav v njihov apnenec je voda iz visokih gora izdolbla visoke in ozke kanjone, v katerih se skozi celo leto obdrži voda. Tolmuni s kristalno čisto vodo po kratkem trekingu kar vabijo k kopanju. Wadiji so neverjeten kontrast povsem kamnitih gora in zelenih predelov z vodo. Visoke gore in strmi prelazi kažejo s svojimi kanjoni in starimi zaselki občutek, da ste zašli v neko drugo časovno obdobje. Spomin me je takoj podal med pustolovske romane Karla Maya.


11. dan / SUR - MUŠKAT

Odpravimo se proti Muškatu. Na poti je še ena zanimivost Sink hole. V Muškatu obiščemo še enkrat Suk, za zadnje nakupe.


12. dan / MUŠKAT - SLOVENIJA

Konec potovanja in polet domov. Polni vtisov pridemo v hladno Slovenijo. Vendar z nami bodo spomini in fotografije. Ob arhiviranju in obdelavi le njih in izdelavi prezentacije ali fotoknjige, nas bodo grele in spominjale na enkratno potovanje še leta.Cena potovanja in druge informacije


Cena: 1,790€ (pri 8 potnikih in trenutnih cenah letalskih kart) Cena na osebo vključuje: • Povratno letalsko karto bližnje letališče – Muškat; • Vse nastanitve, hoteli v Muškat, Sur in Nizwa, šotori v puščavi Wahibi in otoku Masirah;

• Zajtrki v hotelih in šotorih, ko smo v puščavi Wahibi in na otoku Masirah; • Najem 4X4 avtomobilov; • Organizacijo potovanja. Cena ne vključuje: • Hrane (je zelo poceni, tako v trgovini kot lokalih); • Bencin (ne bomo zapravili veliko, cca. 70 centov/liter); • Prevozi po Muškatu in trajekt če se gre na otok Masirah; • Dodatni izleti, treking, želve, delfini...; Možna doplačila: • Zavarovanje rizika odpovedi; • Enoposteljna soba; • Zdravstveno zavarovanje za tujino. Splošne informacije: • KAKO POTUJEMO PO OMANU? S 4X4 avtomobili, ki so dovolj prostorni za 4 osebe. Vozimo sami. Naredili bomo dobrih 3000 km, po odličnih novih avtocestah, makadamu in peščinah.

• NASTANITEV: V Muškatu, Suru in Nizwi spimo v hotelih. Na otoku Masirah in sipinah puščave Wahibi v pripravljenih velikih šotorih.

• HRANA: Zajtrki so vključeni. V mestih gremo lahko v bolj evropske kot lokalne restavracije. Trgovine so dobro založene.

• ZAHTEVNOST POTI: Nenaporno potovanje. Še najbolj utrudi vožnja sama.

• ŠTEVILO OSEB: najmanjše 8 – največ 16.

• VREME: Pričakujemo lahko temperature od 20-30 stopinj. Dežja je lahko za vzorec.

• ZDRAVJE: Ni kakšnih posebnih bolezni ali nevarnosti. Cepljenja niso potrebna, se pa glede njih lahko posvetujete z vašim osebnim zdravnikom. Za natančne informacije preglejte spletne strani www.zdravinapot.net. Priporočljiva je osebna lekarna po vašem vedenju kaj potrebujete za na pot.

• VARNOST: Dežela je izredno varna. Kot povsod pa moramo biti sami pozorni na osebno lastnino.

• DENAR: Nekaj Evrov bomo menjali na začetku potovanja. Dobro je imeti s seboj kreditno kartico (Mastercard, Visa), lahko tudi predplačniško. Denarna enota je Rial (1 Rial je cca 2.5€). FotoPOTEP se izvaja preko agencije Avantura, Slovenska 40, Ljubljana.


Oman FotoPOTEP

20. november do 1. december 2024 - prijave, vprašanja in informacije

1,271 views

Recent Posts

See All

Kommentarer


MI FotoPOTEPi  -  Kontaktirajte me  /  Oglejte si

  • mail-clipart-mail-logo-4
  • Facebook
  • YouTube FotoPOTEP
  • Instagram

Deli članek na splet

Naroči se na novice

Hvala za potrditev

Kako fotografirati?

IZLETI slovenija