top of page

Jordanija - FotoPOTEP od Petre, morja do marsovke pokrajine v Wadi Rum

30. marec do 8. april 2025 - Potovanje, ki vam odpre vrata arabskega sveta in ponudi več enkratnih zgodovinskih krajev. Preizkusite lahko čar Mrtvega morja in pogledate globine podvodnega svet Rdečega morja. Površje Wadi Rum-a pooseblja Marsovo pokrajino, medtem ko vas znamenita Petra nikoli ne pusti ravnodušnega.

Vsekakor FotoPOTEP, ki vam omogoča fotografirati več na znamenitih krajih, kateri so dobro poznani iz knjig Karla Maya ter filmov Lawrence Arabski in Marsovec.



Jordanija - magični foto in poto trenutki potovanja:


30. marec do 8. april 2025 (prijave, vprašanja in informacije)

Dežela, ki je vredna za FotoPOTEP in njegov moto Videti - Fotografirati - Uživati.

Petra

Znamenito Petro se da obiskati zgodaj zjutraj, ko je v njej še malo ljudi. V 8km sprehodu spoznamo vse njene večje znamenitosti. Petra (arabsko البتراء, Al-Batrā, starogrško Πέτρα), prvotno znana kot Raqmu, je zgodovinsko in arheološko najdišče na jugu Jordanije. Petra naj bi bila naseljena že 9000 pr. n. št. in verjetno ustanovljena v 4. stoletju pred našim štetjem kot glavno mesto Nabatejskega kraljestva. Nabatejci so bili nomadski Arabci, ki so zgradili Petro v bližini trgovskih poti tako, da so jo postavili kot glavno regionalno trgovsko središče. Mesto je dostopno iz prednje strani skozi 1,2 kilometra dolgo sotesko, imenovano Sik, ki vodi neposredno do Al-Khazneh (zakladnica). Še bolj enostavno je iti do nje iz zadnje strani, kjer nas čaka 1,5km poti do El Deir (samostan) in 7km pot se nadaljuje do prednje strani Petre. Tako se izognemo dvojni poti in dolgim km. V določenih dnevih je možen tudi obisk v nočnih urah.


Mrtvo morje

Veličastno slano jezero leži na nadmorski višini (oziroma depresiji) – 420 metrov, ki velja tudi za najnižjo točko kopnega na Zemlji. Nahaja se na meji med Jordanijo in Izraelom. S svojo slanostjo, ki je na nekaterih predelih tudi 33% (običajna slanost morja je 3%), je drugo najbolj slano jezero na svetu (prvo mesto zaseda Asalsko jezero v vzhodni Afriki (Džibuti) z okoli 35% slanostjo).

Ravno zaradi slanosti je gostota vode večja in je plovnost v njem velika, plavanje v nam znano ‚žabico‘ pa veliko težje. Morje se imenuje mrtvo zato, ker v njem preživijo le nekateri mikroorganizmi in anaerobne bakterije. Jezero polni reka Jordan, ki pa jo Izrael in Jordanija izkoriščata za pitno vodo in namakalne sisteme. Po nekaterih podatkih naj bi gladina padala za 1 meter na leto.


Rdeče morje

Je bogato z raznobarvnimi ribami in koralami, zato se splača s seboj vzeti masko in podvodno kamero. S svojimi 26 kilometri obale ga deli z Izraelom, Egiptom in Savdsko Arabijo. Letovišča v bližini mesta so priljubljena destinacija za jadranje in druge vodne športe. Celoten zaliv je ena izmed najboljših destinacij za potapljače. Tudi če se potapljamo samo na dah, lahko vidimoveliko zanimivosti. Med državnimi prazniki se Jordanci pogosto s severa odpravijo v luksuzna naselja Akabe in peščene plaže mesta.


Puščava Wadi Rum - fotografska pokrajina

Je čudovita in velika puščava, ki je bila že od prazgodovine poseljena s številnimi človeškimi kulturami - vključno z Nabatejci. Te so pustile svoj pečat v obliki skalnih poslikav, grafitov in templjev. Wadi Rum je znan po osupljivih pokrajinah, ki vključujejo gore iz peščenjaka, kanjone in pečine. Je le 60 km vzhodno od Rdečega morja, Akabe in največji wadi v Jordaniji. Pri nas je dobil prepoznavnost preko pustolovskih knjig Karla Maya, s filmom Lawrence arabski in Marsovec (The Martian). Zunanje prizore na Marsu so posneli v Wadi Rum in nekaj teh lokacij bomo videli. Sam sem lokacijo odkril povsem po naključju. Šele doma sem šel pogledat na google slike iz filmskih lokacij in začuden ugotovil, da sem bil točno na istem mestu.

Tu so med drugim posneli tudi filme Rdeči planet, Zadnji dnevi na Marsu, Prometej. Pokrajina, ki je res podobna marsovi tudi z rdečino skalovja in peska, nudi prelepe pejsaže.

Če želimo uživati v Wadi Rum in doživeti lepoto jutranje zarje in toplih barv sončnega zahoda, moramo tam preživeti vsaj eno noč in, idealno, ostati v kampu. Pozabimo na vse stereotipe in napačne predstave, ki se nam pojavijo v glavi, ko slišimo besedo "kamp in šotori". Tudi kampiranje je lahko razkošno doživetje. Mi bomo prvo noč v beduinskem kampu, kdor želi, se lahko za eno noč preseli v Bubble hotel in doživi Wadi Rum še na drugačen način.


»Bubble« hoteli

V puščavi kot iz Marsove pokrajine je veliko kampov. Lahko se odločimo za kampiranje na prostem ob pečini, v šotoru po beduinskem stilu, ali se razvajamo v kampu v enem od luksuznih hotelov (bubble). Vse troje omogoči, da se izkusi čare kampiranja v Wadi Rum, ampak le Bubble hotel nam nudi razvajanje in občutek biti v Marsovi filmski pokrajini.

Zdaj že ikoničnih hoteli (bubble), so se pojavi po filmu Marsovec (The Martian - 2015), v glavni vlogi je Matt Damon. Francoski turist in poslovnež je prišel na idejo, da bi podobe kupol iz filma prenesel v pokrajino in ponudil hotel.



Foto UTRINKI Jordanija



Program potovanja / 30. marec do 8. april 2025


1. dan / SLOVENIJA - AMAN - MADABA

Transfer na letališče in polet proti Jordaniji. Prevzamemo avtomobile in se odpravimo proti bližnjemu mestu Madabi. Madaba je bližnje mesto z zgodovino ter kulturo muslimanskega in krščanskega sveta.


2. dan / MADABA - AMAN - MADABA

Gremo v glavni mesto Jordanije. Tu vlada pravo arabsko vzdušje na cesti, kot na tržnicah. Slovenka, ki živi v Amanu nas bo popeljala skozi zgodovino, tržnice in druge zanimivosti tega velike mesta.


3. dan / MADABA - GORA NEBO - MRTVO MORJE - MADABA

Najprej bomo šli do gore Nebo, kjer se nam nudi pogled kot ga naj bi imel Mojzes na obljubljeno deželo. Nadaljujemo pot čez hribe po King Highway, se ustavimo na čaju on kavi s kardamonom, nadaljujemo proti Mrtvemu morju in preizkusimo ali je res tako plovno, pogledamo v visoke ter ozke wadije z vodo. Vseskozi pa bodo imeli pogled na hribe, doline, vasi, zanimivo pokrajino...


4. dan / MADABA - AKABA

Še enkrat mimo Mrtvega morja, pridemo do pokrajine s sipinami, cesta nas pelje povsem ob meji z Izraelom in smo pri Rdečem morju. Mesto Akaba je turistično mesto, mi bomo šli še malo naprej proti Saudski Arabiji, kjer se nahaja več potapljaških centrov in plaž.


5. dan / AKABA - AKABA

Ta dan si bomo vzeli za kopanje in podvodne aktivnosti. Že takoj ob obali se nam odpre podvodni svet s koralami in razno barvnimi ribami. Kdor bo želel, se bo lahko potopil s pomočjo potapljaške opreme in tako doživel podvodni svet na povsem nov način. Popoldan si bomo ogledali mesto Akaba.


6. dan / AKABA - WADI RUM

Še zadnje kopanje in potapljanje v morju in pot nadaljujemo proti Wadi Rum. Enkratna pokrajina kot na Marsu, nas bo čakala ob svetlobi sončnega zahoda.


7. dan / WADI RUM - WADI RUM

Ta dan bomo imeli celodnevni FotoPOTEP po puščavi Wadi Rum. Izognili se bomo turističnim točkam in gneči, ter poiskali lokacije z najlepšimi motivi. Beduinski vodiči pa nam bodo skuhali kosilo v puščavi.


8. dan / WADI RUM - PETRA

Pot nas zapelje proti znameniti Petri. Pridemo na dan, ko jo je možno obiskati ponoči.


9. dan / PETRA - PETRA

Prehodili bomo pot znamenite Petre od njenega zadnjega vhoda do glavnega vhoda. Vmes bomo videli enkratne razglede na zahodno pokrajino in si vzeli počitek za občudovanje v kamen vklesane stavbe samostan (Monastery). Po stopnicah navzdol se bomo spustili do drugih zanimivih stavb, ter nazadnje do najbolj znane, zakladnice (Treasury).


10. dan / MADABA - letališče - SLOVENIJA

Ostane še nekaj časa za nakup spominkov, vožnja do letališča in v večernem času polet domov.


Cena potovanja in druge informacije


Cena: 1,790€ (pri 8 potnikih in trenutni ceni letalskih kart)


Cena na osebo vključuje:

• povratni let z vsemi letališkimi taksami;

• nastanitve v dvoposteljnih sobah,;

• 10 dnevni najem avtomobilov z zavarovanjem;

• najmanjše število potnikov je 8, največje 14. ​


Cena ne vključuje:

• vizo z jordan pass (100€) - vključuje vstopnine, Petra, Wadi Rum...

- enostavno se jo uredi preko spleta.

• goriva (informativno 60 € na osebo);

• vodič in prevoz, celodnevni izlet Wadi Rum (informativno 50€);

• stroškov osebne narave, hrane (v večini nastanitev so zajtrki vključeni);

- stroški za hrano so nižji kot pri nas, napitnin ni;

Možna doplačila:

• Zavarovanje rizika odpovedi;

• Enoposteljna soba;

• Zdravstveno zavarovanje za tujino.


Splošne informacije:

Nekaj potnikov bo vozilo najete avtomobile. Glavne lokacije so v bližini cest, zato potovanje ni fizično naporno. Kdor ne želi prehoditi celotne Petre 8km, gre lahko v njo preko glavnega vhoda 1.5km. Za hrano bomo poskrbeli skupinsko ali posamezno (po dogovoru). Pričakujemo lahko poletne temperature.

FotoPOTEP se izvaja preko agencije Avantura, Slovenska 40, Ljubljana.


Predvsem zaradi cen letalskih kart in rezervacije nastanitev so želene čimprejšnje prijave. Prijavljeni se meseca januarja dobimo na informativni predstavitvi.


Jordanija FotoPOTEP

30. marec do 8. april 2025 - (prijave, vprašanja in informacije)




1,764 views

Recent Posts

See All

MI FotoPOTEPi  -  Kontaktirajte me  /  Oglejte si

  • mail-clipart-mail-logo-4
  • Facebook
  • YouTube FotoPOTEP
  • Instagram

Deli članek na splet

Naroči se na novice

Hvala za potrditev

Kako fotografirati?

IZLETI slovenija

Foto LOKACIJE

Združeni članki
matjaz_intihar_edited_m.jpg

Matjaz Intihar FotoPOTEPi / Potovanja                  Kontakti / Ogledi

  • mail-clipart
  • Facebook Social Icon
  • YouTube
  • Instagram Social Icon
bottom of page