Jordanija - FotoPOTEP od Petre, morja do marsovke pokrajine v Wadi Rum

14. do 25. februar 2023 – Potovanje, ki vam odpre vrata arabskega sveta in ponudi več enkratnih zgodovinskih krajev. Preizkusite lahko čar Mrtvega morja in pogledate globine podvodnega svet Rdečega morja. Površje Wadi Rum-a pooseblja Marsovo pokrajino, medtem ko vas znamenita Petra nikoli ne pusti ravnodušnega.

Vsekakor FotoPOTEP, ki vam omogoča fotografirati več na znamenitih krajih, kateri so dobro poznani iz knjig Karla Maya ter filmov Lawrence Arabski in Marsovec.


Jordanija - magični foto in poto trenutki potovanja:


14. do 25. februar 2023 - (prijave, vprašanja in informacije)

Moj raziskovalni obisk Jordanije mi je podal drugačen vpogled v to deželo bližnjega vzhoda. Vsekakor je vredna za FotoPOTEP in njegov moto Videti - Fotografirati - Uživati.

Petra

Znamenito Petro se da obiskati zgodaj zjutraj, ko je v njej še malo ljudi. V 8km sprehodu spoznamo vse njene večje znamenitosti. Petra (arabsko البتراء, Al-Batrā, starogrško Πέτρα), prvotno znana kot Raqmu, je zgodovinsko in arheološko najdišče na jugu Jordanije. Petra naj bi bila naseljena že 9000 pr. n. št. in verjetno ustanovljena v 4. stoletju pred našim štetjem kot glavno mesto Nabatejskega kraljestva. Nabatejci so bili nomadski Arabci, ki so zgradili Petro v bližini trgovskih poti tako, da so jo postavili kot glavno regionalno trgovsko središče. Mesto je dostopno iz prednje strani skozi 1,2 kilometra dolgo sotesko, imenovano Sik, ki vodi neposredno do Al-Khazneh (zakladnica). Še bolj enostavno je iti do nje iz zadnje strani, kjer nas čaka 1,5km poti do El Deir (samostan) in 7km pot se nadaljuje do prednje strani Petre. Tako se izognemo dvojni poti in dolgim km. V določenih dnevih je možen tudi obisk v nočnih urah.


Mrtvo morje

Veličastno slano jezero leži na nadmorski višini (oziroma depresiji) – 420 metrov, ki velja tudi za najnižjo točko kopnega na Zemlji. Nahaja se na meji med Jordanijo in Izraelom. S svojo slanostjo, ki je na nekaterih predelih tudi 33% (običajna slanost morja je 3%), je drugo najbolj slano jezero na svetu (prvo mesto zaseda Asalsko jezero v vzhodni Afriki (Džibuti) z okoli 35% slanostjo).

Ravno zaradi slanosti je gostota vode večja in je plovnost v njem velika, plavanje v nam znano ‚žabico‘ pa veliko težje. Morje se imenuje mrtvo zato, ker v njem preživijo le nekateri mikroorganizmi in anaerobne bakterije. Jezero polni reka Jordan, ki pa jo Izrael in Jordanija izkoriščata za pitno vodo in namakalne sisteme. Po nekaterih podatkih naj bi gladina padala za 1 meter na leto.


Rdeče morje

Je bogato z raznobarvnimi ribami in koralami, zato se splača s seboj vzeti masko in podvodno kamero. S svojimi 26 kilometri obale ga deli z Izraelom, Egiptom in Savdsko Arabijo. Letovišča v bližini mesta so priljubljena destinacija za jadranje in druge vodne športe. Celoten zaliv je ena izmed najboljših destinacij za potapljače. Tudi če se potapljamo samo na dah, lahko vidimoveliko zanimivosti. Med državnimi prazniki se Jordanci pogosto s severa odpravijo v luksuzna naselja Akabe in peščene plaže mesta.


Puščava Wadi Rum - fotografska pokrajina

Je čudovita in velika puščava, ki je bila že od prazgodovine poseljena s številnimi človeškimi kulturami - vključno z Nabatejci. Te so pustile svoj pečat v obliki skalnih poslikav, grafitov in templjev. Wadi Rum je znan po osupljivih pokrajinah, ki vključujejo gore iz peščenjaka, kanjone in pečine. Je le 60 km vzhodno od Rdečega morja, Akabe in največji wadi v Jordaniji. Pri nas je dobil prepoznavnost preko pustolovskih knjig Karla Maya, s filmom Lawrence arabski in Marsovec (The Martian). Zunanje prizore na Marsu so posneli v Wadi Rum in nekaj teh lokacij bomo videli. Sam sem lokacijo odkril povsem po naključju. Šele doma sem šel pogledat na google slike iz filmskih lokacij in začuden ugotovil, da sem bil točno na istem mestu.

Tu so med drugim posneli tudi filme Rdeči planet, Zadnji dnevi na Marsu, Prometej. Pokrajina, ki je res podobna marsovi tudi z rdečino skalovja in peska, nudi prelepe pejsaže.

Če želimo uživati v Wadi Rum in doživeti lepoto jutranje zarje in toplih barv sončnega zahoda, moramo tam preživeti vsaj eno noč in, idealno, ostati v kampu. Pozabimo na vse stereotipe in napačne predstave, ki se nam pojavijo v glavi, ko slišimo besedo "kamp in šotori". Tudi kampiranje je lahko razkošno doživetje. Mi bomo prvo noč v beduinskem kampu, kdor želi, se lahko za eno noč preseli v Bubble hotel in doživi Wadi Rum še na drugačen način.


»Bubble« hoteli

V puščavi kot iz Marsove pokrajine je veliko kampov. Lahko se odločimo za kampiranje na prostem ob pečini, v šotoru po beduinskem stilu, ali se razvajamo v kampu v enem od luksuznih hotelov (bubble). Vse troje omogoči, da se izkusi čare kampiranja v Wadi Rum, ampak le Bubble hotel nam nudi razvajanje in občutek biti v Marsovi filmski pokrajini.

Zdaj že ikoničnih hoteli (bubble), so se pojavi po filmu Marsovec (The Martian - 2015), v glavni vlogi je Matt Damon. Francoski turist in poslovnež je prišel na idejo, da bi podobe kupol iz filma prenesel v pokrajino in ponudil hotel.