Aljaska FotoPOTEP - zadnja meja preživetja

6. do 21. julij - pokrajina, ledeniki, medvedi, kiti, orke, beloglavi orli...

Aljaska je raj za vse ljubitelje neokrnjene narave in živali v naravnem okolju. Gremo na naj poletni FotoPOTEP, v dneh »bele« noči.

(prijave, vprašanja in informacije)


Največja zvezna država ZDA je cilj mnogih popotnikov in fotografov. Aljaska ima kaj pokazati. Odprta narava, gore, močvirja, jezera, reke, ledeniki, živali na kopnem in v morju, zgodovina v mestecih (bolj razširjenih vaseh), se nam prepletajo na celotni poti.

Aljaska ima svoj čar ravno zato, ker je tako malo obljudena, da si lahko vedno nekje, kjer človek še ni izoblikoval pokrajine in kjer ti živali prečkajo pot tako na cesti, poteh, kot v vodi.

Panorama nam iz ure v uro nudi odlične krajinske motive. Na sami vožnji pa nikoli ni dolgčas, saj se vseskozi pričakuje, da bomo videli lose, medvede, kojote, v vodi pa kite, orke, tjulne, morske vidre, beluge...

Do ledenikov se dobesedno pripeljemo. Tako z avtom kot ladjico. Aljaska ima kar polovico vseh ledenikov na svetu. Ustavimo se tudi v manjših krajih, ki kažejo polno Aljaške zgodovine z zasebnimi muzeji. Sam sem v skoraj mesečnem samostojnem potovanju po Aljaski in na naslednjih FotoPOTEPih spoznal, kaj je tisto, kar vsak popotnik ali fotograf potrebuje in pričakuje od Aljaske.

Fotografirate na potovanjih ali ne, ni pomembno. Tisti, ki že, boste uživali v najboljših motivih po fotografsko v pravi svetlobi in ob nasvetih spoznali še kaj novega. Tisti, ki še ne fotografirate veliko, ali ste samo sopotnik/sopotnica, boste spoznali kako se bolje ujame motiv z vašo kamero ali telefonom, za spomin v domačem fotoalbumu. Spoznajmo in zabeležimo, kakšna je Aljaska v mesecih, ko je dostopna turistom v časovnem obdobju, ko so tudi vse živali zelo radodarne s svojim poziranjem.​

To potovanje si boste za vedno zapomnili in s fotofonom ali fotokamero shranili čudovite spomine.


Magični foto trenutki potovanja:

• Razsežnost pokrajine, ledeniki in reke;

• Živalski svet - medvedi, losi, kiti, orke, morske vidre, beloglavi orli...


Članki Aljaska iz FotoPOTEPov

Kako potovati po Aljaski: Aljaska FotoPOTEP (uvod, prevoz, prenočišča

Posebni dogodki na Aljaski: Leteči avtomobili na dan neodvisnosti

Izlet do zgodovinskih rudnikov: Kennecott - rudnik bakra

Aljaska - s fotokamero na iskanju kitov

Aljaska - s fotokamero na medvedeFoto UTRINKI AljaskaProgram potovanja / 6. do 21. julij 2023


1. dan / SLOVENIJA - ANCHORAGE

Transfer na bližnje letališče in polet proti največjemu mestu na Aljaski, Anchorage.

2. dan / ANCHORAGE - ANCHORAGE

Prevzamemo 4X4 avtomobile in začenja se naša pot. V mestu s 300.000 prebivalci, ima domovanje tudi več kot 2000 losov. Enega izmed njih sem srečal kar na sprehodu ob jezeru s hidroplani, nasproti mednarodnega letališča, kamor je kasneje odplaval. Hitro bomo spoznali, kaj pomeni »sobivanje« z živalmi.

3. dan / ANCHORAGE - FAIRBANKS

Nadaljujemo proti nacionalnemu parku Denali. Nekaj 10km ven iz centra mesta se že začenja divjina, tundra, reke in ne bom rekel z nekaj sreče bomo videli že prve živali. Kajti los ti lahko stopi pred avto kadarkoli. Ni zaman znan test avtomobila z imenom »los test«! Ko moraš na hitro na vso moč odviti. Mislim, da nam ne bo treba ukvarjati se s tem, oziroma spoznali bomo, zakaj je dobro upoštevati hitrostne omejitve (55 ali max. 65milj). Vsekakor pa bo dovolj časa, da se tudi na poti ustavljamo ob želenem motivu. Tako bomo imeli že prvi dan pravi popotniški in fotografski raj za vse, ki uživajo v naravi.

4. dan / FAIRBANKS - FAIRBANKS

Odvisno od vremena si bomo izbrali lokacije za ogled. Možnost imamo vrniti se do parka Denali in poleteti nad najnivišjo goro v Severni Ameriki, McKinley (6194). Polet poteka nad ledeniki, med visokimi belimi gorami in okoli McKinley. Posebno doživetje, ko kamorkoli pogledaš vidiš samo belo, beloooo!

5. dan / FAIRBANKS - FAIRBANKS

Gremo do reke Yukon. Vmes pa nekaj zanimivih vasi in vas zlatokopov kot iz filma "deliverance" s toplimi vrelci.

6. dan / FAIRBANKS - FAIRBANKS

Gremo se iskalce zlata. Oziroma, izpirali ga bomo in do sedaj smo ga še vedno nekaj dobili. Popoldan na parnik in spoznavanje, kako so v času odkrivanja Aljaske na njej tudi živeli.

7. dan / FAIRBANKS - COPPER CENTER

Pridemo v predel Aljaske kjer se že začne ribičija in se nam odpre pogled na pogorje Wrangler.

8. dan / COPPER CENTER - KENNECOTT - COPPER CENTER

Gremo do največjega rudnika, ki so ga nekdaj odprli na Aljaski. Kennecott je bil rudnik bakra. V bistvu so v nekaj letih naredili celo mesto in 200km železnice, da so lahko odvažali rudo. Nekaj km stran pa je bilo nekdaj zabaviščno mesto Mc Carthy, v katerega so se hodili rudarji zabavti in nosili težko zasluženo plačo. Ob poti nas čakajo beloglavi orli.


9. dan / COPPER CENTER - VALDEZ - COPPER CENTER

Dan za ledenike. Ladjica ali helikopter, to bo naše vprašanje. Povsem od blizu lahko vidimo kako se ledenik lomi v morje. Če se odlomi kakšen kos ledu se sliši močan pok. Vmes pa kiti, orke, morske vidre...

Vsekakor enkratno doživetje in popolen celodnevni izlet.

10. dan / COPPER CENTER - SOLDOTNA

Po enkratni razgledni cesti gremo na polotok Kenai. Ta je domena ribičev, kar pomeni tudi medvedov.

Baje, videl nisem, ribič ujame, a mu medved iz trnka odnese ribo.

Smo pa na prejšnjem fotopotepu fotografirali čez potok medveda, 50m stran, sta ribiča lovila ribe.

Ribičev ob rekah toliko, kot pri nas rib v ribogojnici. Če bi naši ribiči to videli, ne, niti v najbolj morečih sanjah si ne znajo predstavljati, da še kdo stoji poleg njih. Tu stojijo v treh vrstah. In ni hec. Vsak ujame lososa. V bistvu samo vržejo trnek in potegnejo. Na 10 metov je zunaj sigurno ena riba. Ob rekah so mize in iz ribe odrežejo samo file. Ostalo gre nazaj v reko.