OMANski biseri - FotoPOTEP

Oman je zame najbolj srčen in varen, kjer odpadejo vsi strahovi in predsodki, ki jih imamo do tako miroljubnih ljudi, ki so "drugačni" od nas.


Za trenutek mi misel zbeži v preteklost, ko smo zvezdice šteli samo nad vrati luksuznih hotelov. Sedaj pa ležim tu, pred šotorom na topli omanski plaži, v hotelu z milijon zvezdicami. Neprecenljivo!


Oman FotoPOTEP

Tisti, ki se ukvarjate s fotografijo me lažje razumete, da se ni enostavno odpraviti na dopust, če si v družbi edini strasten fotograf. Še težje, če se na potovanje odpraviš s turistično agencijo, kjer zaradi čudovite svetlobe, ki je obsijala kader mimogrede izgubiš skupino pred sabo. Zato je po mojem mnenju FotoPOTEP najboljša izbira, če želite, da vaše počitnice kaj kmalu ne postanejo dolgočasne ali celo stresne. To pa je tudi enkratna priložnost, da spoznate kopico prijateljev fotografov in domov prinesete poleg ostalih še fotografijo, na kateri ste si tudi sam všeč.

Ko sem bila prepričana, da je bilo nekajletno vandranje z avtodomom po Evropi vrhunec mojih potovalnih doživetij, je napočil čas za spremembo, ki se je izkazala za več kot odlično in še bolj svobodno, zato skušam v pričujoč zapis strniti vtise, ki sem jih v organizaciji e-Fotografije in urednika Matjaža Intiharja ter družbo nadobudnih fotografov doživela na FotoPOTEP Oman.


Po prvih nepredvidljivih izzivih z vizami, izgubljeno in zamenjano prtljago ter vozniškimi dovoljenji se eksotično raziskovanje lahko prične.


Muškat - glavno in največje mesto Omana

Muškatje glavno mesto države, ki se deli na star in turistično najbolj obiskani obalni del – Mutrah, kjer se nahaja futuristična sultanova palača. Prvi dan v mestu smo izkoristili za obisk opere, katere umetniški vodja je bil pred časom tudi Slovenec.


Na začetku smo še skrivoma v objektiv lovili moške v tipičnih, bleščečih belih  oblačilih imenovane dišdaša, ter ženske v črnih abajah in kradli njihove poglede. Črne oči so all inclusive!

 »When in Rome, do as the Romans do«! In tako velja tudi za arabski Oman. Ženski del ekipe, se je pod budnim očesom "sultana" Matjaža odpravil v shopping. Tudi ostali moški del ni pri tem prav nič zaostajal. Z nekaj obveznega barantanja smo se pogodili o primerni ceni za skupinski nakup.


Nakup in nošnja črnih abaj in belih dišdaš je bil tako na souku (tržnici), kot vsepovsod po mestih nekaj posebnega. V naslednjih dneh smo se po mestu zlili skupaj z okolico. Kaj zlili, misleč, da smo prišli v Oman fotografirati njih, se je zgodilo ravno obratno! Za domačine smo bili prava atrakcija, predvsem svetlooke blondinke smo bile deležne veliko pohval, čestitk, poziranja in fotografiranja. Bom zelo skopa z besedami, če samo enkrat omenim ustrežljivost, prijaznost, spoštljivost, gostoljubnost, vljudnost domačinov predvsem do ženskega dela slovenske odprave.

Taksist Habib, nas je popeljal v domačo restavracijo. Menu »alla card« je bil postrežen, kar na tleh, s prekrižanimi nogami in po želji tudi brez pribora. Lokalna hrana, mangov sok, čili in ostale začimbe, hrana, je bila vrhunec večera. Tudi doma bo od sedaj naprej kardamom obvezen dodatek v kavi ali čaju.

»Must see« je mošeja sultana Qaboosa, ki jo lahko obiščejo tudi ne muslimani. Bela mošeja je impresivna, s preprogo iz enega kosa, s čudovitimi detajli in največjim lestencem iz Swarovski kristala.

Za turistični ogled je odprta od 8 do 11ure, vsak dan razen petka. Dress code, po možnosti črna in bela, sicer pa pokritost od ramen do bosih stopal. Že v naprej kupljene dišdaše in abaje so nam zdaj še kako prav prišle.

Po mestnem vrvežu sta sledila dva dneva odklopa v belem pesku na otoku Masirah. Vsak trenutek na poti je bil posebno doživetje, tako z domačini na trajektu, ki ima deljena dela. Prvi je za ženske in družine, drugi za neporočene moške. Turiste dajo v prvega k družinam in ženskam.