top of page

Dubaj – kam?

O Dubaju sem napisal že obsežen članek in nekaj nasvetov kako fotografirati. Tokrat nam udeleženka FotoPOTEPa predstavlja, kaj si v Dubaju lahko kot turisti ogledamo. Zanimivosti, koliko nas bodo vstopnine stale in drugo. Trenutno je vstop v Abu Dhabi in ogled Bele mošeje še pogojen z dodatnim PCR testom, zato večina ogled te lepe zanimivosti še izpusti.


Moji dosedanji članki in predavanje (youtube) o Dubaju:Uvod

Dubaj je glavno mesto istoimenskega emirata, ter največje mesto Združenih arabskih emiratov, ki jih sestavlja sedem emiratov, kjer vsakemu vlada svoj šejk. Družijo jih predvsem bogata nahajališča nafte in zemeljskega plina, ki naj bi napovedih zadoščala še za nadaljnjih 100 let črpanja. Iz tega izhaja dejstvo, da je poleg mogočnih že sezidanih stavb tudi ogromno žerjavov in se gradnja tu nikoli zares ne ustavi. Dubaj je bil v 18. stoletju majhno ribiško mesto, ki pa je na začetku 21. stoletja pospešeno začelo rasti v kozmopolitansko metropolo, osredotočeno predvsem na turizem in gostoljubnost. Zato ni čudno, da je danes Dubaj eno izmed turistično najpopularnejših mest na svetu. To je mesto presežkov, ki se lahko pohvali z najvišjo stavbo na svetu – Burj Khalifa, največjim trgovskim centrom - The Dubai Mall, z drsališčem in akvarijem, edinim hotelom na svetu, ki ima sedem zvezdic, najdražjimi avtomobili, ter najnevarnejšimi atrakcijami. Dubaj pač vedno želi biti največji, najboljši in najhitrejši.

Prebivalstvo

Zanimivo je, da je večina prebivalstva v Dubaju tujcev na delu v tujini, lokalnega prebivalstva je le okoli 12%. Vendar v Dubaju za svoje ljudi zelo lepo skrbijo, imajo višje plače kot delavci na primerljivih položajih, ni jim potrebno plačevati davkov, upravičeni so do stanovanja in celo obresti naj bi jim odpisovali, če se slučajno zadolžijo preveč.

V Dubaju živi 70% moških in 30% žensk, velik procent moških odraža prevsem prihod delavskega razreda iz azijskih držav.

Prevoz

Na voljo imate taksije, ki so relativno dragi, ker v povprečju opravite dolgo pot zaradi velikih razdalji med posameznimi lokacijami. Najlažja možnost je, da si kupite vozovnico za metro in z njim raziščete mesto. V povprečju vas bo metro stal med 10 in 20€ na teden. Toliko vas pride ena taksi vožnja od letališča do Burj Khalife. Najboljše je kupiti srebrno kartico, kjer se vam odštevajo vožnje glede na to kam greste. Metro ima samo dve liniji – zeleno in rdečo, zelo dobro označeno, tako da se po parih vožnjah takoj navadite na sistem. Metroji so električni, brez voznika, prednji vagoni (ali pa zadnji, odvisno od smeri vožnje) so rezervirani samo za ženske in otroke (moške, ki jih najdejo v tem vagonu čakajo visoke kazni, turiste po navadi smo opozorijo).

Tudi v Dubaju si lahko najamete avto, kar vam pride prav v primeru, da se boste odpravili izven mesta, ni pa nujno potrebno, ker lahko dobite tudi organizirane eno ali več dnevne izlete. Predvsem pa Dubaj ni mesto prijazno do pešcev, kjer bi ljudje šli po službi na sprehod ali kolesarit v naravo, kot to poznamo v Evropi. To pa predvsem zaradi velikih razdalj in poletnih temperatur, ki velikokrat presegajo 40 stopinj celzija.

Burj Khalifa

Trenutno imajo najvišjo stavbo na svetu (v Savdski Arabiji naj bi gradili še višjo), ki v višino meri kar neverjetnih 828 metrov. Dih jemajoč je pogled na stavbo od spodaj navzgor. Lahko se povzpnete v 125.nadstropje (425 metrov nad Dubajem) ali 154.nadstropje, kjer je razgledna ploščad in neverjetni pogledi. Najhitrejše dvigalo na svetu vas do tja pripelje v pičli minuti.

Posebej zanimiv je ogled ponoči, kjer lahko spodaj opazujete plesajočo fontano, ki se vsakih 20 minut »zvija« po ritmih glasbe. (vstopnina cca. 40€)

Burj Al Arab

Gradnja investicije tega hotela, ki ima edini na svetu sedem zvezdic je bila tako velika, da se ne bi povrnila tudi v primeru, da bi bile vse sobe naslednjih 100 let polno zasedene. Za primerjavo, da najcenejša soba stane okoli 1.500 € na noč. Hotel ima sicer samo 202 sobi, kjer pa največja meri kar neverjetnih 780m2.

Obiščete ga lahko le, če imate v njem že predhodno opravljeno rezervacijo in seveda v primernih elegantnih oblačilih. Za 130€ nudijo obisk bara. V ceni je vključen koktejl.

Marina

Dubai Marina je premožna stanovanjska soseska, znana po kompleksih namenjenim preživljanju prostega časa, restavracijami na prostem in peščenimi plažami za sprostitev. Tukaj vidimo elegantne jahte, ki križarijo po veliki marini okrog umetno zgrajene palme, kjer se lahko podate na dejavnosti od vodnega smučanja do padalstva.


Ain Dubai

Ain Dubai (prej imenovan Dubai Eye or Dubai), na otoku Bluewaters, je najvišje in največje opazovalno kolo na svetu z višino več kot 250 m. Gradnja se je začela maja 2015, odprtje pa je zamišljeno v letu 2019, da bi sovpadlo z Expo 2020. Ker je bil EXPO preložen zaradi pandemije COVID-19 so Ain Dubai odprli oktobra 2021.

Ain Dubai je za 82,4 m višji od prejšnjega najvišjega opazovalnega kolesa na svetu, 167,6 m High Rollerja, ki je bil odprt v Las Vegasu marca 2014.

Ain Dubai prevaža do 1750 potnikov v 48 kabinah in ponuja pogled na Dubajsko marino in znamenitosti, kot so Burj Al Arab, Palm Jumeirah in Burj Khalifa.

Za 30€ se boste slabo uro počasi vrteli in ogledovali okolico. Zelo dobro se vidi bližnja Dubaj marina in palma. V jasnem vremenu je lepo viden pogled vse do Burj Khalifa.


Predel Deira

To je stari predel mesta, ki se razteza ob kanalu. Zanimivo in posebno doživetje je vožnja z abro,tradicionalnem lesenem čolnom, čez Creek, kjer vas bo enosmerna vožnja stala samo 1 AED. Na drugi strani si lahko ogledate značilne tržnice, kot so tržnica začimb, turističnih spominkov in zlata.

S tega predela mesta se lahko zelo poceni s trajektom odpravite do marine, kjer vožnja traja 3 ure, vendar mesto vidite še z druge perspektive.


Global Village

Če želiš v enem večeru obiskati Afriko, Tajsko, Kitajsko in še več kot 80 drugih držav, si moraš nujno v Dubaju vzeti čas in obiskati Global Village (vstopnina cca. 5€). Celo stojnico z bosanskimi čevapčiči se da dobiti med raznoliko ponudbo hrane. To je kraj z neponovljivo energijo, vonjem, svetlobo in vzdušjem. Kraj obiskujejo predvsem domačini, ki si že na vhodu priskrbijo svojega postreščka z vozičkom, v katera nalagajo nenujno potrebne artikle. Zanimiv je tudi velik lunapark, kjer lahko vsakdo izživi svojo otroško razigranost.

Dubai Miracle Garden

Vsako sezono, ko se vreme na začetku zime ohlaja, se vrata Dubajskega čudežnega vrta znova odprejo. Ta raj, velik 72.000 kvadratnih metrov, je z več kot 150 milijoni cvetov v polnem razcvetu zacvetel v eno najbolj slikovitih, sladko dišečih destinacij v regiji, odkar se je prvič odprla leta 2013. Si zamislite, da je v našem Arboretumu največje potniško letalo na svetu A380 in povsem prekrito s cvetlicami. Enako Space Shuttle in park smrkcev. Obenem so povsod klopce pod cvetličnimi tuneli, za skriti se pred soncem.

Miracle Garden je destinacija, ki ni nujno za videti (vstopnina cca. 20€). Mi poznamo zeleno barvo, rože in vse kar predstavlja park rož. Niti ni veliko različnih vrst. Vendar enako kot mini smučišče v Mall of Emirates, je tudi Miracle Garden posebnost za vse iz sušnega dela sveta in ljubitelje zelenega ter rož. Še ena izmed destinacij v Dubaju, ki kaže, kaj vse se v puščavi lahko ustvari.

Puščava - adrenalinska vožnja in večerni dogodki

Najlažje je dostopna tako, da si vzamete enega od izletov, ki jih organizirajo lokalne agencije (cca. 40€). Ob dogovorjeni uri vas poberejo v hotelu z avtom, v katerega lahko gre sedem oseb, ter vas zapeljejo do zbirne točke. Tam imate nekaj časa, ki ga lahko izkoristite za jahanje kamel ali vožnjo s štirikolesniki (cca. 35€). Dve uri pred sončnim zahodom vas zapeljejo po peščinah v osrčje puščave, kjer si ogledate sončni zahod. Nizka topla svetloba da poseben čar sipinam in motiv s soncem je danes izkoriščan predvsem za fotografije za spletne družabne medije.

Za marsikoga, ki ni vajen takih voženj, je ta čez sipine kar adrenalinska. Fantje ne šparajo avtov in skačejo čez sipine, se diagonalno spuščajo čez njih in drugače igrajo z dvigujočim peskom. Lahko se dogovorite za lastno turo ali celo bolj fotografsko s postanki in fotografiranjem avtomobilov.

Zvečer sledi program, kjer vas pogostijo z večerjo ob kateri si lahko ogledate različne plese in igro z ognjem.


Avtorica: Erika Žefran

Recent Posts

See All

Comments


MI FotoPOTEPi  -  Kontaktirajte me  /  Oglejte si

  • mail-clipart-mail-logo-4
  • Facebook
  • YouTube FotoPOTEP
  • Instagram

Deli članek na splet

Naroči se na novice

Hvala za potrditev

Kako fotografirati?

IZLETI slovenija

Foto LOKACIJE

Združeni članki
matjaz_intihar_edited_m.jpg

Matjaz Intihar FotoPOTEPi / Potovanja                  Kontakti / Ogledi

  • mail-clipart
  • Facebook Social Icon
  • YouTube
  • Instagram Social Icon
bottom of page