top of page

Abu Dhabi - Bela mošeja

Mošejo v Abu Dhabiju v Emiratih opisujejo kot največjo na svetu. Zgraditi jo je dal pokojni predsednik Emiratov, šejk Zayed bin Sulan Al Nahyan in po njem se tudi imenuje (Sheikh Zayed Grand Mosque).

Bela mošeja, je bolj znano turistično ime. Bela, zaradi belega kamna (pripeljan iz grške Makedonije), ki krasi večji del mošeje. Z njo je želel predstaviti raznolikost islamskega sveta in ga povezati z zgodovinskimi in sodobnimi vrednotami arhitekture in umetnosti. Mošeja velja za biser arhitekture in najbolj cenjen objekt v Združenih arabskih emiratih (ZAE). V nastajanju in izgradnji je sodelovalo več arhitektov in gradbenikov iz celega sveta.

V ZAE je enako kot drugje v arabskem svetu, polno mošej. Samo v Abu Dhabi jih je okoli 1500. Vendar mošeja Sheikh Zayed izstopa v primerjavi z ostalimi. Je ena od osmih največjih na svetu in je impresivna ne samo zaradi svoje velikosti, temveč tudi zaradi svoje arhitekture. Z marmornimi stenami, zapletenim kamnitim delom in kristalnimi lestenci, je ta mošeja resnično čudovito lepa.

Mošeja je bila zgrajena z namenom, da je simbol strpnosti in spoštovanja, saj omogoča različnim kulturam, da se med seboj razumejo in pridobijo večje poznavanje islama. Je tudi ena redkih mošej, ki je odprta v določenih urah in dnevih tudi turistom. Glavno sporočilo mošeje je: mir, ljubezen in strpnost.

Molitvena dvorana je umetniško delo, polno podrobnosti. Tla pokriva največja ročno vozlana preproga na svetu. Izdelovalo jo je približno 1.200 obrtnikov.

V mošeji je sedem kristalnih lestencev. Največji se nahaja v glavni molitveni dvorani in tehta okoli 12 ton. "Manjši" lestenci v dvorani tehtajo po 8 ton. Izdelani so z impresivnimi podrobnostmi in krasi jih kristal Swarovski.

Mošeja ima skupno 82 kupol, ki se razlikujejo po velikosti. Tudi kupole so narejene iz marmorja in dodana so pozlačna okna.

22 stolpov ima v večernih urah posebno zunanjo osvetlitev. Osvetlitev predstavlja faze lune, začenši s temnejšimi oblaki, ki ponazarjajo začetek meseca s polmesecem in se postopoma spreminjajo v živahnejšo razsvetljavo, ko se približuje polna luna.

Na splošno je mošeja Sheikh Zayed arhitekturno umetniško delo in nedvomno najlepša mošeja v Združenih arabskih emiratih. Vsekakor zanimivo tudi za fotografa.

Za obisk mošeje morajo imeti moški kot ženske pokrite roke (dolge srajce) in noge, dolge hlače, da se ne vidi gležnjev. Ženske morajo imeti še pokrite lase. Če nimate pravih oblačil, se jih da tam sposoditi.

Od sobote do četrtka je mošeja odprta za turizem med 9h do 22h (zadnji vstop 21.30h).

V petek je zaradi molitve mošeja odprta od 9h do 11.30h in ponovno od 15h do 9.30h.


Ob opisovanju krajev in lokacij, vedno podam oceno od 1-5, glede na moj osebni popotniški in posebej še na fotografski vtis.


Potovanje / 4

Abu Dhabi je veliko bolj tradicionalno mesto kot turistični Dubaj. Poleg Bele mošeje, si lahko ogledate še Ferrari park in JAS Marina dirkališče. Kaj več Abu Dhabi popotniku nima za ponuditi. Kdor najame avto, si lahko ogleda še druge dele Emirata, tako tiste v puščavi kot ob morski obali z otoki.


FotoPOTEP / 5

Tudi, če vam doma ni za fotografiranje arhitekture, se boste pri Beli mošeji v tej zvrsti fotografije enako kot v Dubaju vsekakor preizkusili. Res lepa arhiterkurna stavba nam da obilo zanimivih motivov. Ker jo je možno obiskati tudi po sončnem zahodu, ne pozabite na fotografijo tudi v času, ko mošejo obsijejo luči.



416 views

Recent Posts

See All

MI FotoPOTEPi  -  Kontaktirajte me  /  Oglejte si

  • mail-clipart-mail-logo-4
  • Facebook
  • YouTube FotoPOTEP
  • Instagram

Deli članek na splet

Naroči se na novice

Hvala za potrditev

Kako fotografirati?

IZLETI slovenija

Foto LOKACIJE

Združeni članki
matjaz_intihar_edited_m.jpg

Matjaz Intihar FotoPOTEPi / Potovanja                  Kontakti / Ogledi

  • mail-clipart
  • Facebook Social Icon
  • YouTube
  • Instagram Social Icon
bottom of page