• Matjaz Intihar

Oman potovanje - uvod in nasveti za FotoPOTEP

Oman si iz popotniškme smeri zasluži čisto desetico. Bolj je šlo moje raziskovalno potovanje po Omanu k koncu, večja je bila želja, da bi se v to državo še vrnil. Želim si spoznati in videti še več. To je dežela, ki te očara in da vedeti, da smo si ljudje kljub različnim kulturam tako blizu. V Oman sem do zdaj popeljal že šest skupin na FotoPOTEP. In nikakor ni želja odditi spet nazaj kaj manjša od prvega obiska.

Odlična možnost, da prideš v Oman je let iz Ljubljane. Letalska družba Turkish Airlaines leti preko Istanbula v Muškat, glavno mesto Omana. Možen je tudi let v Dubaj iz enega bližnjih letališč, kjer si lahko izposodite avto ali greste z avtobusnim prevozom v Muškat. Vstopna viza za Oman je potrebna in stane 20 Rialov (cca. 45€). Če domačega denarja še nimate, lahko plačate z evri, vendar zaokroženo na 50 evrov. Vizo je najbolje urediti preko spleta (Oman e-viza). Pravijo, da se lahko pogoji za pridobitev vize čez noč spremenijo. Obstajajo tudi druge strani, ki vam na lažji način z manj podatki uredijo vizo, vendar je skoraj 2X dražja. Na letališču se najprej opravi vstopne formalnosti. Kot omenjeno, naredite e-vizo, ker se lahko zgodi, da vas niti ne pustijo na avion na prvem letališču. Še vedno se lahko vizo naredi na letališču v Omanu, a se ne zanašajte na to. Po formalnostih, prtljaga. Obvezno je potrebno, da pogledate, če vaš kovček/nahrbtnik ni odložen že kje na tleh s tekočega traka. Sledi carina, kontrola. Vendar samo skenirajo prtljago in gre hitro. Brez težav lahko s seboj prineste alkohol (1L), ali ga kupite takoj v prvih trgovinah pri prtljagi na letališču. Denar lahko dvignete na bankomatu, ali ga menjate pri izhodu letališča. Boljši tečaj je na bankomatu. Za ogled zanimivosti Omana, brez avta ne bo šlo, saj je država velika, na srečo pa so glavne znamenitosti sorazmerno skupaj. Rent-a-car podjetja so prav tako pri izhodu v letališki stavbi. Avto sem imel že rezerviran od doma. Namesto Toyota RAW 4 sem dobil nekaj večjega Mitsubishi Outlander. Ista liga, pomembno mi je bilo samo to, da ima 4X4. Za naslednje FotoPOTEPe sem izbral Nissan Pathfinder, dobil sem Mitsubishi Pajero.

Denar

Denarna enora je Rial. 1 Rial je 1000 baizasov (približno 2.4€). Cene v Omanu so zapisane na nam nepoznan način. Recimo 3.885, kot je na zgornjem računu. Kar pomeni, 3 riale in 885 baizasov. Zanimiv je tudi bankovec za 1/2 riala. Kovanci manjših enot kot 100 baizasov obstajajo, a jih boste le redko kje dobili. Za nekaj 10 baizasov bodo ceno kar zaokrožili. Na zadnjem delu bankovca so tudi naše številke glede vrednosti. Bankomati so v vsakem kraju, marsikje tudi na bencinski črpalki. V večjih trgovinah boste brez težav plačevali s kartico. Račune vam bodo dali v veleblagovnicah, boljših restavracijah, hotelih. Drugje vam bodo samo napisal listek na roke.

Internet

Če želite biti povezani vedite, da je v sveh hotelih brezplačen Wi-Fi. Če želite več, lahko že na letališču ob izhodu vzamete njihovo kartico. Vse vam bodo uredili fantje na pultu. Za 10rialov boste imeli več kot dovolj GB za 10 dni in več.

Avtomobili - najem

Podjetij za najem je veliko. Tu so vsi glavni svetovni ponudniki, kot nekaj domačih. Bodite pozorni pri najemu predvsem na zavarovanje in možnost prevoženih kilometrov. Lahko sicer nekaj prihranite, a lahko s tem tudi izgubite. Mogoče je cena nižja, a niso dodana vsa zavarovanje. Ali pa je cena mamljiva in vam v pogodbi piše, da lahko dnevno prevozite samo 200km, več se dodatno zaračuna po kilometru. Na tem mestu so pomembne vaše izkušnje, kam in kje se vozite in želje z najemi avtov. Sam sem avto rezerviral preko spleta in ga prevzel na letališču. Tu vam dajo parking kartico, da se lahko odpeljete in pripeljete nazaj. Če potujete ob vzhodni in južni obali, ter pod gorami v okolici mesta Nizwa, bivate po hotelih ali spite ob cesti, zadostuje najem navadnega avta (cca. 20-30€/dan), saj so povsod lepe asfaltirane ceste. Če boste šli malo iz glavne poti, na prelaze, v puščavo, ali če boste kampirali in bi radi bili stran od ceste, je vsaj 4X4 SUV priporočljiv (cca. 50-70€/dan). Dobro je imeti tudi reduktor, pa čeprav v SUV avtu elektronsko različico. V veliko pomoč bo pri strmih spustih, na mehkem pesku in v sipinah. Ob najemu obvezno zahtevajte papir, da ima avto urejeno zavarovanje.

Tisti, ki želite od brezpotja največ in imate več prtljage, potem brez Mitsubishi Pajero ali podobnega ne bo šlo (cca. 100€/dan). Kdor bi pa poleg odličnega 4X4 pogona rad še udobje pa Toyota LandCruiser, Nissan Patrol... (cca. 120€/dan). Še to. Mednarodno vozniško imejte vedno s seboj. Ob najemu avta želijo kreditno kartico. Na njej imejte vsaj 800€ limita, oziroma že doma se pozanimajte koliko le tega želijo. Če želite ročno prestavljanje ob najemu preko interneta to izrecno zahtevajte, saj imajo tu po večini avtomatske menjalnike. Preden se odpeljete iz parkirišča, poslikajte avto ali greste okoli njega in posnamete video. Tako imate posnete vse glavne udarnine in praske na zunanjem delu avta.

Vožnja

Bencin je za naše razmere smešno poceni. Okoli 40 - 45 naših centov boste odšteli za liter. Bencinskih postaj je veliko, res veliko, tako se ni potrebno bati, da boste kljub požrešnim terencem ostali kje brez bencina. Večinoma vozijo SUV in velike japonske terence. Evropskega avta izven mesta Muškat skoraj ni videti. V 14 dneh sem videl dva Peugeota in enega Wolksvagna. V Muškatu jih je za odtenek več. V bistvu pa sami japonski, korejski in vmes še kakšen večji ameriški avto. Vozi se po desni.

Omejitve hitrosti so med 80 in 120km/h. Večinoma vozijo vsaj 10km/h hitreje. Če vozite tako kot pri nas, da pri omejitvi 120 vozite 100 ali celo manj, boste tu moteči in se boste morali umikat na stran, tako da vožnja po Omanu ni za nedeljske voznike. Predvsem v mestih Muškat, Nizwa, Sur ter njihovih vpadnicah so radarji. Tudi kje drugje izven znajo biti, a so povsod opozorilne table.

Ogromno je krožišč. Pred križišči in stranskimi cestami so vedno ležeči policaji. Ti so namesto semaforjev, saj te upočasnijo in se drugi lahko vključijo v promet. Se je pa tečno premikati med njimi, predvsem pa morate biti pozorni, da preko katerega neoznačenega ne preletite zaradi prevelike hitrosti.

Policijske kontrole so predvsem na vpadnicah mest in večjih krajev. Pokazati je potrebno vozniško dovoljenje in POZOR, ob najemu obvezno preverite ali imate tudi list s podatki o zavarovanju vozila z veljavnimi datumi. Zadostuje kopija. Na vse to so me opozorili na kontroli za vzpon na Jebel Akhdar, saj me v 14 dnevih ni ustavila nobena policijska kontrola, čeprav sem jih veliko videl ob cesti. Sem pa že slišal, da niso mogli nadaljevati vožnje, ker niso imeli papirjev. Vozniki so zelo uvidevni in ne komplicirajo, če ste bolj počasni ali, če se lovite. Če iščete lokacijo, se le umaknite, ali nakažite s smerniki, da lahko gredo naprej. Je pa dobro vedeti, da se v krožišču držijo pravila, da gre zunanji pri prvem izvozu ven. Kajti, če bi radi šli še en izhod naprej, notranji voznik pa želi ven, bodo težave. Večinoma so izvozi iz krožišč dvopasovni, torej ne zaprite izvoza, kot se grdo vozi doma, t.j. cel krog po zunanjem pasu krožišča. V Muškatu zna biti ob konicah gneča, predvsem ob 9h dopoldan in 17h popoldan. V gneči je potrebno v krožišča voziti po njihovo. Torej počasi izsiliti, da vam nekdo ustavi in greste lahko naprej. Bistveno je, da se spremlja in hitro nauči njihov način vožnje. Kot že omenjeno, za naše razmere so strpni vozniki, ne sekirajo se, če niste nekaj naredil po pravilih in le redko kdo trobi. Še to zaradi opozorila, ne zaradi jeze. Ceste so po večini nove, osvetljene tudi izven mest, vse je prepleteno levo-desno, gor-dol, tabel z oznakami krajev pa res malo. Oznake so tudi v angleščini, vendar table kažejo samo bližnje kraje. Recimo, kot da bi si pri nas želeli iz Ljubljane v Maribor, pa vam bi znaki kazali samo smer v Domžale. In to glede slabih oznak kam, velja za celotno državo Oman. Dobro je imeti za orientacijo poleg navigacije še natisnjene poti iz Googla, ali pa večjo avto karto. V pomoč bo tudi posodobljena navigacija, ker po celi državi gradijo veliko novih cest ali posodabljajo stare odseke. Navigacija zna kazati, da se vozite po brezpotju, vi pa ste na novi večpasovnici. Ta pa ima vstop na drugo tebi želeno cesto povsem nekje drugje. Navigacijo lahko najamete, ali pa uporabite svoj Garmin, oziroma na pametnem telefonu izkoristite Google Maps ali Here. Slednji deluje tudi brez porabe podatkov. Skratka, brez skrbi. Najemite avto po svojih željah in gas. Če izpustite kakšen izvoz, boste čez nekaj kilometrov že zopet na pravi cesti. Če se popolnoma izgubite pa velja, da ni greh vprašati, saj vam bodo domačini z veseljem pomagali.

Prenočišča

V Omanu imate na razpolago tri možnosti. Grand hotele, hotele in nebo nad glavo. Hotele lahko rezervirate preko spleta v naprej, recimo jaz sem jih kar preko Bookinga, ali pa jih iščete ob prihodu. Ob rezervaciji ali na recepciji sami, se pozanimajte glede plačila. Nekje želijo plačilo z denarjem in ne s kartico. Predvsem za Muškat velja, da ni za tiste, ki neradi zapravite veliko za prenočišče. Oman ima le dober standard, vse se odvija v Muškatu in temu primerne so tudi cene. Na voljo je več Grand hotelov s ponudbo za najbolj izbirčne in cene gredo od minimalno 100€ naprej. Klasični 4* hotel vas bo stal od 50€ naprej. Manj zvezdic in denarja pa so v Muškatu že slabše sobe ali lokacija za obisk glavnih znamenitosti. V večini hotelov imajo brezplačni Wi-Fi.

Izven Muškata se cena prenočišč v hotelčkih prepolovi. Cene se začno pri 20€ in naprej. V večini hotelov nudijo tudi zajtrk (preverite ali ni za doplačilo). V Muškatu boste za to ponudbo dodali okoli 10€, kar ni malo. Izven pa okoli 5€. Vendar dobro razmislite ali bi si vzeli zajtrk. Kajti so dnevi, ko je pred vami dolga pot in predvsem lepa svetloba ob sončnem vzhodu. Sam sem se za kavo in nekaj za pod zob raje ustavil na bencinski črpalki. Seveda pa obstajajo tudi izven Muškata ponudbe za bolj zahtevne in tiste, ki bi radi bili na točno določenih lokacijah. Recimo hotel pri plaži z želvami vas kaj hitro stane 200€ na noč. V puščavi Wahibi vam med peščinami nudijo urejene kampe z mini bazenom, vendar so cene od 100€ na noč, zasledil pa sem tudi kamp za 400€ na noč.

Tretja opcija je lastni šotor (kupite ga lahko tudi v Muškatu) in spanje pod zvezdami. Kampira se lahko brezplačno povsod. Pred mestom ali po njem poiščete mirno lokacijo in postavite šotor. Lahko pa postavite šotor v Wadiju, puščavi Wahibi, ob obali ali na prelazih kot Jebel Shams na 3000m nadmorske višine. Skratka. Razen Muškata, boste na tak ali drugačen način lahko prišli tudi dokaj poceni skozi glede prenočišč.

Hrana

Ena izmed bolj problematičnih plati Omana zna biti hrana. Lokalne hrane skoraj da ni. V Omanu se prav trudijo, da bi obudili lokalno, bolj arabsko ponudbo hrane, vendar prevladujejo pakistanske in indijske restavracije.

Vsi vajeni klasične popotniške prehrane, boste zadovoljni le v Muškatu. Na voljo imate restavracije v boljših hotelih in franšizne lokale. Pa tudi v hotelih, kjer nudijo kuhinjo, prevladuje arabska, pakistanska in indijska hrana. Brez težav dobite tudi pri nas že znano, riž, falafel, humus... V ponudbi so še špageti na dva, tri načine, grill in ribe.

Od franšiznih restavracij so na voljo KFC, McDonalds, Pizza Hut... Hitra prehrana je na voljo tudi v velikih trgovskih centrih. Neverjetno, a kot že zapisano, da tradicionalne prehrane ni, se lokalno prebivalstvo največ poslužuje prav hitre prehrane. Je pa vsa ta ponudba zasoljenih cen. Lahko ocenim, da so le te višje kot pri nas. Majhna pica v Pizza Hut kjerkoli po deželi, vas bo stala vsaj 8€. Zelo priljubljen je tudi čips. Dobite ga v ogromni embalaži, ponudba je zelo raznolika in samo čips zasede eno dolgo polico.

V mestih kot Muškat, Sur in Nizwa je veliko restavracij z razširjeno ponudbo arabske, pakistanske, indijske in nekaj malega nam bolj znane hrane, ki pa je zmerne cene. Cena je odvisna od lokacije. Bolj kot ste v turističnem delu mesta, višja je cena. Vendar za osnoven obrok s pijačo tudi v srcu Muškata ne boste odšteli več kot 6€.

Alkohola razen v boljših hotelih ni. Je drag, pivo vas bo stalo vsaj 6€. Nudijo predvsem naravne sokove, ki so odlični in raznovrstni.

Tisti, ki niste izbirčni in bi radi zapravili malo, si lahko privoščite ponudbo Coffee shopov, majhnih lokalčkov, kjer nudijo hrano, pijačo in sladkarije. Lahko si privoščite jajca, omlete, chapati kruh, jedi iz riža, razne ocvrte zelenjavne in mesne prigrizke. Turist bo šel enostavno mimo teh lokalov, popotnik pa naj gre le poizkusit. Res, da to niso urejeni lokali po naše. So pa še vedno dovolj čisti, s hitro postrežbo in poceni. Od pijač nudijo kavo, čaj, gazirane pijače in vodo. Cene so nizke in zajtrk s čajem ali kavo dobite že za 2€.

Posebnost so bencinske črpalke. So podobno založene kot pri nas in prav tako imajo avtomate za kavo. Kaj je lahko lepšega, ko se zjutraj ustavite na prvi črpalki, natočite poceni gorivo, ter si izberete kavo, roglič ali piškot. Zanimivo, prav na njih sem pil kavo najbolj primerljivo z našo ponudbo. Na črpalkah so tudi za ostalo ponudbo cene zmerne in ne tako visoke kot pri nas. Enako kot v trgovini boste za 1.5l vode dali med 20 in 40centov, kava je pod evro. Dobite tudi sladoled.

Trgovine

Manjše trgovine imajo dovolj široko ponudbo vsega, da lahko tudi popotnik z avtom in šotorom nakupi najbolj nujno. Torej za vodo, kruh, prigrizke, špagete, riž, sadje, ni treba skrbeti, da ne bi dobili dobesedno kjerkoli in to velja za celotni Oman. Hipermarketi kot domači Lulu in francoski Carffure, so samo v večjih mestih in imajo podobno po