Ljubljana Podgrad - Stari grad Osterberg izlet

Izlet v okolici Ljubljane

Izlet v okolici Ljubljane. Podgrad, Stari grad, mlinski kamni.

Stari grad - Osterberg (vzhodna Ljubljana)

Stari grad naj bi se začel graditi okoli leta 1015 kot ministerial deželnih glavarjev Kranjske, Spanheimov. Tem gospodarjem in kasnejšim je pripadala večina zemlje in podložnikov iz Kašlja, Podgrada in kasneje Zaloga. Tu so domovali opisno nam znani vitezi Ostrovrharji, iz ljudskih povesti in pesmi, tudi iz Prešernove romance Turjaška Rozamunda, (Ostrovrhar, ki so boji mu igrače, je vnel Rozamundino srce.) Obenem je tokrat opisana pot tudi en del Ostrovrharjeve poti, ki nas vodi po Kašeljskih hribih. Torej ta potep ni samo pešpot s še enim vrhom, ampak lahko spoznamo tudi nekaj poučnega, najbrž mnogim še neodkritega. Stari grad (prej znan kot Osterberg – Ostri vrh) je res obstajal. Še so vidne ruševine iz katerih se nam odpira pogled v ozko dolino Besnice in na drugo stran proti Dolu in Kamniškim Alpam. Tisti, ki imate malo bolj trden korak in vas nadaljnja ozka pešpot ne prestraši, boste spoznali še nekaj več, nekaj kar ko vidiš za današnje pojmovanje niti ne moreš razumeti. V strmem pobočju Kašeljskih hribov, kakšnih 100m pod gradom Osterberg najdemo še danes po toliko stoletjih lepo viden kamnolom za mlinske kamne. Krožne sledi sekanja in vrtanja v kamen so nepredstavljive, kot da gledamo delo človeških rok v kakšni znani zgodovinski jami. Ko stopimo v njo pa nas začara še popolna tišina, saj stojimo v luknji, kamor zunanji zvok ne pride. Kamnolom mlinskih kamnov je prvič omenjen leta 1567, kot zapuščina po graščaku Juriju Gallenbergu. Možno pa je, da je deloval že v rimskih časih, saj je bilo takrat v okolici veliko mlinov.

Zračni posnetek in rdeče označena pot na Stari grad - Osterberg. Bela pot nas pelje na lokacijo novega gradu Osterberg, ki pa je sedaj kot stavba. Tudi po tej daljši poti (pred hišo zavijemo levo po poti na Deben vrh) lahko pridemo po grebenu proti Staremu gradu.
Začetek peš poti na Stari grad - Osterberg. Vrh vidimo v ozadju.
Tu je tudi del Ostrovrharjeve poti, ki je razvejana in nas na Stari grad lahko pripelje tudi po drugi poti preko grebena (mimo lokacije novega gradu Osterberg), ki nato vodi na Deben vrh (lahko tudi Debni, Debn...) . Mi bomo na Stari grad šli po lepo urejeni gozdni cesti.
Takoj po vstopu na gozdno cesto prečkamo potok Besnica. Ta rokav potoka je umetno usmerjen k turbini pri nekdanji tovarni Arbo. Tudi manjše postrvi boste videli v njem.
Po prvih metrih pridemo do razcepa. Desno nas vodi tabla na Ostrovrharjevo pot, ki pelje v nadaljevanju po daljši peš poti, mimo lokacije novega gradu Osterberg in ki v nadaljevanju vodi na Deben vrh. Mi pa zavijemo levo.
Lastniki gozdov pot lepo vzdržujejo. Levo so manjše jase, katere pa zgodaj spomladi velikokrat prerirejo divje svinje. Vseskozi je pred nami Ostri vrh na katerem so ruševine. Kamnolom mlinskih kamnov je na drugi strani hriba.
Kar naenkrat dobimo občutek, da se pot konča. Samo vstopite v gozd in pot se nadaljuje. Tu je tudi tabla Ostrovrharjeve poti, ki vas pelje levo. Mi pa za Stari grad kar lepo po široki gozdni cesti v klanec.
Kar lepo naravnost v klanec. Tabla nas sicer pelje po Ostrovrharjevi poti, čez potok Besnica in preko ceste na sosednji hrib.
Gozdna cesta je široka, z nekaj serpentinami, predvsem pa dovolj svetla tudi za fotografiranje in odlična za hojo kot tudi za kolesarjenje.
Ko pridemo na prelomnico zavijete za Stari grad, levo. Če zavijete desno in se držite grebena lahko tudi pridete nazaj do parkirišča preko lokacije novega gradu Osterberg.