Sodevska stena / Dolina Kolpe izlet

Izlet po dolini Kolpe.

Reka si je skozi stoletja izdolbla široko in globoko pot. In prav ta reka je mnogim izletnikom še močno skrivnostna, vendar že v prvih izletih boste ugotovili, da v svojih nekdanjih bregovih nudi veliko zanimivih izletniških lokacij.

Dolina postaja turistično vse bolj prebujena in lokalna turistična društva skrbijo za odlične oznake poti, kot samih končnih lokacij. O bližnji Radenski steni sem že napisal članek (Radenska stena).

Ena izmed teh je tudi Sodevska stena. Pobočja nad Kolpo so strma, nekatere manjše »špice« pa celo tako močno, da so gola in nudijo odličen razgled. Obenem postajajo te razgledne točke odličen cilj za vse željne krajših, ne preveč napornih izletov.

Pogled na Sodevsko steno iz ceste, ki poteka vseskozi ob Kolpi. Njena pot se začenja v Radencih in gre vse do Fare (30km). Odlična cesta za kolesarjenje.

Vas Sodevci

Cesta ki pelje skozi vas Sodevce je zelo zanimiva. Na njo pridemo na Fari pri Kočevju ali če se iz zgornje glavne ceste, ki pelje iz Kočevja proti Črnomlju/Vinici, spustimo iz Predgrada, Starega trga ali v Radence. Če ste vsaj malo izletnika, ki si ne želi na vsako razgledno točko z avtom, se boste v vasi Sodevci obuli v športno obutev in se po lepi prevozni makadamski cesti odpravili v hrib. Pot je z zmernim naklonom in ne bi vam smelo postati prevroče. Še toliko bolj, če boste iskali motive in fotografirali. Po nekaj 100 metrih boste prišli do prve oznake, ki pove, da ste blizu studenca v Dragah. Pot nas nato pelje rahlo navzgor mimo kamnoloma in vseskozi je široka, dovolj dobra, da je prevozna z avtom.

Prva oznaka o poti je že takoj ob cesti v vasi Sodevci.

Studenec v Dragah.
Cesta je vseskozi lepo vzdrževana in prevozna.
Na vrhu klanca, cca. 1km je dobro označen odcep. Prevozna cesta gre naprej k Sodevskemu kalu (5 minut), gozdna pot k Sodevskim stenam (10 minut).

Sodevska stena in kal

Po dobrem kilometru (dobre pol ure hoda) se cesta odcepi desno na Sodevske stene in poteka naprej v Sodevski kal ter na glavno cesto Kočevje – Črnomelj - Vinica. Od odcepa je do Sodevskih sten cca. 10 minut hoje po utrjeni gozdni poti. Do Sodevskega kala gre prevozna cesta na kateri smo naprej, ostane še dobrih pet minut hoje. Vsekakor priporočam, da greste najprej do sten, si ogledate panoramo Kolpe in dolino okoli vasi Sodevci. Pred nami se nekako v isti višini na sosednjih hribih kažeta vasi Stari trg in Predgrad. Previs Sodevske stene je dobro zaščiten z drogovi in verigami, zato greste lahko brez skrbi povsem do roba. Na vrhu je tudi tabla, poleg nje kovinska škatla, v kateri je knjiga za vpis. Postavili so tudi klopco in mizo, tako da imate lahko ob počitku, malici krasen pogled na dolino.

Cilj, rob Sodevske stene.
Pogled v dolino Kolpe po njenem toku navzdol. Na nasprotnem bregu je Hrvaška.
Poglep po Kolpi navzgor. Spodaj je vas Sodevci, desno zgoraj cerkvica v Starem trgu.
Ne samo, da je pot lepo mark