top of page

Logarska dolina - Slap Rinka izlet

Izlet, ki je povsem tipičen in za vsakega v domeni "must see".

Logarska dolina izlet po Sloveniji.

Logarska dolina in slap Rinka

Logarska dolina je ledeniška dolina, ki se nahaja na skrajnem severu države v osrčju Kamniško-Savinjskih Alp. Je idealno izhodišče za številne vzpone na vrhove Kamniško-Savinjskih Alp (npr. Krofička, Ojstrica, Planjava, Brana, Turska gora, Rinke) ali pa samo za nedeljsko pohajkovanje. Dolina je dolga približno 7 km in se deli na tri dele, ki so spodnji travnati Log, srednji gozdnati Plest in zgornji gruščnati del Kot.

Najbolj prepoznaven pogled na Logarsko dolino.
Znamenita Logarjeva lipa - simbol doline.
Pogled na dolino, s parkirišča pred vstopom v dolino, kjer lahko pustite avto in se peš odpravite na sprehod.

Logarsko dolino lahko prehodite po naravoslovno etnografski poti, ki poteka skozi čudovite kotičke ohranjene narave. Predel je bil leta 1987 razglašen za krajinski park. Po poti se lahko sprehodite sami, ali pa lahko najamete lokalnega vodnika, ki vam bo pomagal pri raziskovanju znamenitosti in posebnosti parka. Za pot boste v celoti potrebovali okoli 2 uri, lahko pa se ji pridružite kjerkoli vzdolž doline. V njenem srednjem delu poteka mimo Pravljičnega gozda, v zadnjem delu pa mimo Doma planincev. Do konca doline vodi asfaltirana cest, ki se na koncu konča s parkiriščem in kočo, pred rahlim vzponom k slapu Rinka (90 metrov). Do prečudovitega razgleda na enega največjih prosto padajočih slapov v Sloveniji, vodi nezahtevna desetminutna pešpot. Prš slapa, ki pada mogočno čez skale v kotanjo, je prijetna poletna ohladitev.

Informacijska tabla pri slapu Rinka.
Pešpot do slapa.
Rinka pada veličastnih 90 metrov in sodi v Sloveniji med enega najvišjih prosto padajočih slapov.

Solčavska panoramska pot nad Logarsko dolino

Če ste že v tistih koncih, se splača opraviti še ogled 25 kilometrske prenovljene Solčavske panoramske poti nad Logarsko dolino polno zanimivosti (več informacij lahko dobite tukaj...)

Panoramska tabla Solčavske poti.

Pri izhodu iz Logarske doline zavijete na levo proti Avstrijski meji, kjer čez približno 2,5 kilometra zavijete na ozko asfaltirano cesto, ki je na nekaterih krajših odsekih še makadamska. Pot vas popelje po slikovitih razgledih na solčavske doline in mimo ohranjenih kmetij.

Lepo ohranjene gorske kmetije ob poti.
Čudoviti razgledi na okoliške hribe in gore.

Vmes so za postanek postavljene razgledne točke, opremljene z ličnimi informativnimi tablami, kje se lahko ustavite in uživate v neokrnjeni naravi.

Prostor za postanek in kratek počitek.
Lično urejene informacijske table in zmaj Lintver, ki je postavljen na vsakem prostoru.
Pogled na Logarsko dolino s panoramske poti.

Pot je primerna za kolesarjenje (srednje zahtevna, občasno zahtevna – 590 m višinske razlike), sprehajalce in pohodnike . S spustom v Solčavo pot nadaljujete proti Raduhi. Seveda lahko panoramsko pot izpeljete tudi v nasprotni smeri in se za konec ustavite v Logarski dolini.

 

Osnovni podatki: Oddaljenost od Ljubljane: cca 70km  -  Trajanje poti: cca. 1h36min  -  Dolžina doline: cca 7 kilometrov Vstopnina:  Osebni avto 7€  -  Kombi 8€  -  Avtobus 25€  -  Motorno kolo 5€ Več informacij na povezavi: Logarska dolina.si


Znamenitosti doline: slap Rinka, slap Palenk, Rastovški slap, Logarjeva lipa, Plesnikov brest, Okrešelj, izvir Črne, ki je drugi izvir Savinje in drugo.


Kako do nje: - Iz Ljubljane, Celja in Maribora, po avtocesti izvoz Logarska dolina, po cesti mimo Mozirja - Iz Ljubljane, Kranja po cesti mimo Kamnika, čez prelaz Črnivec, mimo Luč - Iz Kranja v smeri Jezersko, kjer po mejnem prehodu z Avstrijo zavijete mimo Pavličevega sedla.


Za konec še FotoNASVETa Združevanje fotografij - Kako fotografirati slap in osebo, da bosta bolj opazna na fotografiji (članek: Široki kot zajema pri bližnjih motivih) Dolgi časi / Mehka voda - Kako fotografirati vodo z dolgimi časi (članek: Živa, mehka voda)

Recent Posts

See All

MI FotoPOTEPi  -  Kontaktirajte me  /  Oglejte si

  • mail-clipart-mail-logo-4
  • Facebook
  • YouTube FotoPOTEP
  • Instagram

Deli članek na splet

Naroči se na novice

Hvala za potrditev

Kako fotografirati?

IZLETI slovenija

Foto LOKACIJE

Združeni članki
matjaz_intihar_edited_m.jpg

Matjaz Intihar FotoPOTEPi / Potovanja                  Kontakti / Ogledi

  • mail-clipart
  • Facebook Social Icon
  • YouTube
  • Instagram Social Icon
bottom of page