top of page

Cerkvica Vitaleta - Toskana

Že v kar nekaj dežel sem šel na FotoPOTEP, katere je Stvarnik ustvaril prav za ljubitelje posebnosti narave in še bolj se je potrudil, ko je pomislil na nas fotografe.

Vitaleta Chapel Tuscany FotoPOTEP Toskana Matjaz Intihar
Canon EOS 5D Mark II, EF70-200mm f/2.8L IS USM, 1/15sek., f/8, ISO 200, EV +1/3, 200mm, PL filter

Toskana je ena izmed top fotografskih lokacij. Zasebna majhna cerkvica Vitaleta v regiji Val D’Orcia, pa je ena najbolj ikoničnih motivov. Zato je med najbolj fotografiranimi v Toskani.

Canon EOS-1Ds Mark III, EF17-40mm f/4L USM, 1/160sek, f/11, ISO 200, 32mm, PL filter

Vitaleta je v dokumentih prvič omenjena leta 1590. Verkvico je v sedanje stanje prenovil arhitekt Giuseppe Partini leta 1884. Unesco jo je to prepoznala kot dediščino. Dostop do nje pelje po makadamski cesti. Z avtom pa ne pridemo povsem do nje in je treba okoli 2km peš. Pogled na cerkvico Vitaleta je zanimiv že od daleč iz glavne ceste, oziroma iz peš poti, ko se ji približujemo.

Slikovita mirna lega na hribu ustvarja veličastno lepoto tega kraja v vseh letnih časih. Iz nižje pozicije, ali v času, ko so polja prazna, pride cerkvica še bolj do izraza. V tem primeru »negativni prostor« ne prevzame samega predmeta.

NIKON D7100, 18.0-105.0 mm f/3.5-5.6, 1/400, f/14, ISO 200, EV -2/3, 18mm, PL filter

Veliko veljavo ji da dejstvo, da so tu snemali filmske prizore "Gladiator" Maximusa. Podeželska hiša, ko se vrne domov iz Rima, je cerkvica Vitaleta. Ob hoji do kapelice lahko podoživljate prizore iz filma.

To je zelo impresivna in še bolj priporočljiva fotografska destinacija destinacija. Pogled je vreden truda obiskati to lokacijo, še bolj, fotografirati ta dragulj. Torej fotografi, če ste na FotoPOTEPu po Toskani, pod nujno je treba zaviti k cerkvici Vitaleta.

Canon EOS-1D Mark IV, EF70-200mm f/2.8L IS II USM, 1/800sek, f/5.6, ISO 200, EV +1/3, 200mm

Kot pravijo mnogi, Definitivno eden od arhitekturnih draguljev Toskane, ki ga je treba fotografirati.

Canon EOS-1Ds Mark III, EF17-40mm f/4L USM, 1/200sek, f/11, ISO 200, 20mm, PL filter

Fotografski nasvet

Seveda ima svojo moč tudi svetloba, elementi v okolici, oblaki, itd. V močno oblačnem vremenu pride do izraza zgolj arhitektura. V določenih obdobjih je ob obzidju več plastičnih kant za smeti. Včasih je trava visoka in moti za fotografiranje iz nižje pozicije. Tudi ekstremno široki kot zajame poleg kapelice še večje poslopje. V dopoldanskem času je prednji del kapelice bolje osvetljen. In, če nam služi modro nebo z oblaki, bo polarizacijski filter še kako dobrodošel.

Če ste v Toskani, v regiji Val D’Orcia, obiščite to odlično FotoPOTEP lokacijo pa če tudi imate v roki samo fotofon.


Cerkvica Vitaleta - kako do lokacije

Obvezno obiskan Montalcino vam bo izhodna točka. Greste proti vzhodu na dvopasovnico SR2, kjer se boste ustavili pri nadvozu in fotografirali še eno obvezno FotoPOTEP lokacijo, to so znamenite ciprese. Še 10km in že imate izvoz na makadamsko cesto. Ob cesti je ograja s parkiriščen, od kjer imate okoli 2km pešačenja. Splača se!

386 views

Recent Posts

See All

MI FotoPOTEPi  -  Kontaktirajte me  /  Oglejte si

  • mail-clipart-mail-logo-4
  • Facebook
  • YouTube FotoPOTEP
  • Instagram

Deli članek na splet

Naroči se na novice

Hvala za potrditev

Kako fotografirati?

IZLETI slovenija

Foto LOKACIJE

Združeni članki
matjaz_intihar_edited_m.jpg

Matjaz Intihar FotoPOTEPi / Potovanja                  Kontakti / Ogledi

  • mail-clipart
  • Facebook Social Icon
  • YouTube
  • Instagram Social Icon
bottom of page