top of page

Covid-19 / Potovanja v prvi polovici leta in drugo pomembno za popotnika?

Covid-19, pandemija in vseskozi se lahko potuje. So dežele po svetu, ki sprejemajo turiste in so predvsem več ali manj Covid varne. Kljub prihodu turistov tudi lokalno prebivalstvo ni ogroženo. V večini primerov se zahteva PCR test in potovanje se lahko začne. Trenutno je možno na tak način potovati v vsaj 15 zanimivih držav izven EU.

Večja težava je potovati v skupini, saj nihče ne želi po lanskem začetku pandemije prevzeti odgovornost. Za posameznike pa velja. Doma pregledati možnosti in ob pravem trenutku v hitro akcijo. Že v tednu dni se lahko sprejmejo novi ukrepi. Zato moraš vseskozi spremljati situacijo, da se slučajno ne spremenijo kakšna pravila v trenutni državi, mogoče ustavijo leti ali zaprejo meje. Obenem je obvezno imeti zavarovanje za primer Covid bolezni, da si v trenutni državi lahko v primeru bolezni dobro obravnavan. Torej malo poguma, zdrave pameti, izkušenj in gre.

Pa vseeno, ni enostavno biti popotnik, čakati doma in samo opazovati kaj se dogaja po svetu.

Lani poleti se je že pisalo, super lahko potujemo in vse gre samo na boljše, pa nas je jesenski popočitniški novi val virusa zopet prizemljiv.

Dodana je nova stran z dnevnimi informacijami iz sveta, glede možnosti potovanj;




Covid -19 in Popotniške novice v medijih?

Pri nas so videni le redki in kratki članki, ki kaj povedo o prihodnosti po Covid turizma, ali kako naprej. Žal najraje objavljajo samo v smeri kreganja o politiki, virus je/ni, maske gor/dol, cepljenje ja/ne… Njihovi zapisi pa so komentirani v forumih podobno v smeri novega pregovarjanja pro/contra. Mediji nas držijo v nekem nevednem balonu, kregamo se za prazen nič, mislimo, da se svet vrti okoli nas in o čem vse hudiča mi odločamo.

A svet gre dalje in vse hitreje rešuje Covid probleme, o tem piše, le mi smo skoraj kaj obveščeni.


Kdor bere ta zapis in mu potovanja ne štejejo, naj raje klikne drugam. Namen članka kot poudarka je podati informacije o dogajanju po svetu popotniku in tistemu, ki je na tak ali drugačen način vpet v turizem. Mišljenje, da te nekdo omejuje in krati svobodo ker ne moreš k njim potovat, ali da moraš biti cepljen, da bo šla procedura s cepljenjem hitreje, je tu brezpredmetno. Kdor bo hotel se bo moral prilagoditi ali pa po razmisleku si reči, ne to ni zame, ne želim po njihovo in izbere drugo destinacijo ali ostane doma.


Popotniku in celotnemu turizmu se nameni premalo celovitih informacij. Kot da popotnikov ni in je informacija pomembna samo za ponovna pregovarjanja za/proti. Ve se, da so debate v krogih vlad, združenj…, a popotnik dobi premalo informacij. Beremo pa vse drugo, da se od cepiva lahko umre, do tega da je varno, da so maske brez veze, do tega, da pomagajo, ne pojenja niti debata izpred leta virus je/ni…

In kje smo s kakšno popotniško informacijo? Smo le v pregovarjanju in prepričevanju eden drugega. Tipično slovensko. Kdor želi vedeti kaj več, se obračati in gledati v naprej mora spremljati več medijev, tudi tuje in si ustvariti svojo sliko. Pa pismo, to je delo za novinarje, ne, da pumpajo klike z ustvarjenimi nebulozami. Ni kaj, iščem, pišem kolegom po svetu, širim si obzorje, ustvarjam si mnenje. Svoje lastno, da se ve, iz širših informacij. Z njim ne želim delovati kot nek strokovnjak, ker nikakor nisem, niti ne želim, da je razumljeno kot edino prav tako, kot zapišem.


Moj zapis je le en povzetek kaj se dogaja na področju turizma, kako razmišljajo podjetja odvisna od turizma in kaj meni stroka ter države.


Letalska industrija in drugi ponudniki

Najprej glede ponudnikov storitev, ki popotniku pridejo še kako prav.

Letalska industrija sloni na popotništvu. Sami poizkušajo storiti korake naprej in ne čakati, da se vse skupaj v letu, dveh, treh… umiri, ali da države z njihovo počasnostjo odločijo kako naprej. Mednarodno združenje za zračni promet (IATA), je že naredilo smernice, da bi poenostavili potovanja in pomagali potnikom, da zahtevajo dokumentacijo za testiranje COVID-19 na enem mestu. Mobilna aplikacija IATA Travel Pass, bo ustvarila kode QR za izmenjavo ustreznih informacij, in aplikacijo sčasoma razvili v potne liste cepiv, ki se trenutno uvajajo po vsem svetu. Pooblaščeni laboratoriji in preskusni centri bodo lahko varno pošiljali zdravstvene informacije potnikom. Adel Al Redha, glavni operativni direktor družbe Emirates, je v izjavi dejal, da bo aplikacija "poenostavila in digitalno posredovala informacije, ki jih države in vlade zahtevajo v naše letalske sisteme, na varen in učinkovit način."

"Naš cilj je dati vladam zaupanje, da potnikom ponovno odprejo meje na podlagi preverjenih podatkov o cepivih in testiranjih," je v izjavi dejal Nick Careen, višji podpredsednik IATA za letališča, potnike, tovor in varnost.

Družbi Etihad in Emirates bosta kot prvi začeli preizkusno uporabljati zdravstveni potni list, da bi poenostavili potovanja in pomagali potnikom, da zahtevajo dokumentacijo za testiranje COVID-19 na enem mestu.

Prejšnji teden je družba American Airlines sporočila, da bo uvedla lastno aplikacijo za zdravstveni potni list za potnike, ki letijo z njimi.

Družba KLM / AirFrance pravi, da so posadke letalskih prevoznikov zelo izpostavljene tveganju, da bi zbolele za COVID-19. Zato gre razmišljanje tudi pri njih v smeri, kot ga že predstavljata družbi Singapur Airlines in Emirates.

Singapur Airlines je potrdil, da bodo cepili 37.000 uslužbencev, s čimer bi Singapur Airlines prvi cepil svoje celotno osebje.

Država Singapur upa, da bo cepljenje Singapurju omogočilo, da se vrne v status svetovnega potniškega vozlišča in poveča promet.

Družba Emirates je tudi že začela z uvajanjem cepiv. Vendar ima prevoznik več kot 100.000 zaposlenih, velika večina jih prebiva v ZAE, zato bo zaradi premajhnih količin zdravil v državi postopek daljši. ZAE so zaenkrat ena redkih držav, ki je obvezno cepljenje uvedla za celotno odraslo populacijo. Po navedbah Reutersa upajo, da bo do prve četrtine leta 2021 cepljeno 50% prebivalstva.

Tudi družbe, ki ponujajo križarjenja deluje v smeri, da bi bile posadke cepljene.

Saga Cruises, bo za potnike stare 50 let in več zahtevalo, da bodo pred vkrcanjem popolnoma cepljeni.

Norwegian Cruise Line tudi uvaja cepljenje za posadke.

To daje možnost v razmišljanju, da odgovorna podjetja, ki želijo začeti posel ponudijo svoje storitve v smeri, da je pri njih varno glede osebja in sčasoma tudi potnikov. Glede turistov, se bodo morale države same odločiti ali obvezen test, karantena, cepljenje…

V zadnjih dneh Singapur, Sejšeli in še nekaj držav krepko zaostruje prihod turistov. Želijo močno omejiti virus in vspostaviti normalno življenje. Tako vse čaka test, karantena (Singapur 21 dni) in obvezno posebno turistično zavarovanje za Covid. Avstralija in Nova Zelandija sta se povsem zaprli v balonček in enako zahtevata obvezne teste in karanteno za vstop v državo.

Kot pravijo je želja, da ohranijo nizko okuženost in prehiter vstop turizma jim lahko krepko poslabša rezultate.

Povsem jasno je, da si države turizem kot drugo javno življenje želijo nazaj. Najprej doma izničiti virus in pritisk na bolnice, nato odpreti javno življenje in sledi odpreti vrata turizmu. Ampak težava je v tem, da s karanteno turizem ne bo preživel, testi pa niso pravi odgovor, da ne pride do možnosti vnosa novih okužb. Tako pridemo do zapisov, da je ena izmed možnosti cepljenje domačega prebivalstva kot turistov in test ob prihodu. Tudi tu bodo države samostojne. Le da bo država, ki bo odprta za vse in mogoče imela težave s Covid, izgubila turiste in zaupanje domače javnosti. Problem tudi nastane, če se slučajno zgodi, da tam zboliš.

V državah, ki bodo uredile protokole bo vse jasno in tudi turistična zavarovanja bodo veljala. Že sedaj kljub zavarovanju ni prijetno biti v bolnišnici v tujini. Brez resnih mednarodno veljavnih protokolov boš odvisen od svojih sredstev glede zdravljenja, kar pa v naših glavah sploh ni opcija. Vajeni smo domačega zdravstvenega balončka, da je vse samoumevno in poskrbljeno. V tujini ni tako in vsak bo pred odhodom krepko razmislih o vseh opcijah, ter kam bo potoval tudi za svojo varnost.

Ker se v tujini zavedajo, če pade zdravstveni sistem zaradi preveč obolelih, pade družba, ne morejo kar tako odpreti mej in bo, kar bo. Zadnja zgodba iz Indonezije je zelo poučna in realna. Ko obolelih ob prezasedenosti niti ne vzamejo več v oskrbo. Umrejo dobesedno na cesti.

Vse gre v smeri, kot jo napoveduje dr. Fauci (ameriški direktor Nacionalnega inštituta za alergije in nalezljive bolezni) v novoletnem intervjuju za Newsweek. Dejal je, da si lahko predstavlja, da je cepivo potrebno za vse, od potovanja do obiskovanja šole. Dr. Fauci pravi, da je debata glede cepiva za potovanja tu.

Iz intevjuja; V svoji osnovi potni listi cepiv (pri nas rumena knjižica o cepljenju) potnikom omogočajo, da dokažejo, da imajo imunizacijo za kužni virus ali okužbo. Koncept ni nov: na primer več afriških držav od potnikov zahteva, da z mednarodnim potrdilom o cepljenju ali profilaksi (ali "rumenim kartonom") dokažejo, da so bili cepljeni proti rumeni mrzlici. Torej pri nas doma od ljudi ne zahtevamo, da dobijo cepivo proti rumeni mrzlici, ko greš kam. Podatek o cepljenju potrebuje država, kamor greš," je pojasnil Fauci in dodal, da je "povsem mogoče" v prihodnosti, da bo za potovanje potrebno cepivo COVID-19. Potovanja se verjetno ne bodo znatno okrepila do sredine leta 2021, vendar to popotnikom, ki jih vleče na potepe, ne preprečuje, da nebi gledali naprej.

Dr. Fauci je dejal, da se je treba spomniti, da še vedno ne vemo, ali bi lahko cepljeni postali asimptomatski nosilci, in opozoril vse, naj kljub napredku cepiva še naprej uporabljajo previdnostne ukrepe.

Ne vemo, ali cepiva, ki preprečujejo klinično bolezen, preprečujejo tudi okužbo. Verjetno je da lahko, a tega še nismo dokazali. To je razlog, zakaj nenehno ponavljam, da čeprav se cepite, sploh ne bi smeli odpraviti ukrepov javnega zdravja, kot je nošenje mask, ker še ne vemo, kakšen učinek ima cepivo na prenosljivost.

Vse bo na mizi za razpravo je dejal in opozoril, da se o mandatih o cepivih lahko odloča na ravni države ali mesta.

Povpraševanje po potovanjih se bo povečalo kmalu po tem, ko bodo cepiva na voljo po vsem svetu, letalske družbe pa bodo že opazile povečanje števila rezervacij. Vendar bo minilo vsaj do konec poletja, preden se bodo omejitve mednarodnega potovanja počasi umirile. Povzeto iz intervjuja za Newsweek.

Zanimiv je še en intervju. Richard Branson v njem govori o cepivih in vrnitvi potovanj na enak način, kot se razmišlja v industriji sami in kot počasi predstavljajo vlade. Upajmo, da bo obstajal papir s potrdilom o cepljenju, ki ga bodo ljudje lahko uporabili, da bodo lahko prišli na letalo in lokacijo, ne da bi bilo treba testiranje ali karantena,” je dejal Branson.

"Cepljenje je vse," je dejal Branson. Ko so zlasti ranljivi ljudje cepljeni, mislim, da se lahko znova začnejo odpirati vsa podjetja: restavracije, potovalne družbe, križarjenja.

Na spletu je takih in podobnih intervjujev ali zapisov kaj delajo, razmišljajo vlade po svetu veliko. Po njih sem si ustavril mnenje, da enako kot lani, do julija ne razmišljamo o vrnitvi potovanj na kakšen višji nivo kot sedaj. Izgleda da se bodo države v tem polletju borile za domače boljše pogoje in vrnitev v neko normalnost, potovanja pa bodo v smeri dogovorov posameznih držav. Lahko, da se bodo med seboj dogovorile kdo k njim lahko potuje brez omejitev.

Obenem je povsem možno, kar je že pojasnil dr. Fauci pred 20 dnevi (zdaj kot pravi lahko govori in deluje po svoje, kar v prejšnji administraciji ni smel), da dobimo zdravstveni potni list, mogoče aplikacijo kot jo je razvila IATA.

In, če bo vse po sreči, bodo države z domačimi dobrimi razmerami sprejemale turiste po nekem dogovoru. Kar na koncu pomeni, varna država z dobro precepljenostjo bo imela enostaven vstop v drugo. Tiste s slabo sliko pa najmanj obvezno karanteno, ali dodatnimi testi.

In samo 20 dni po intervjuju dr. Faucija so tu že prvi zdravstveni pasoši

Da se v smeri zdravstvenega pasoša za turizem v svetovnem merilu res hitro dogaja in, da je povsem možno, da se bodo turistične države lažje odprle samo tistim, s potrjenim cepljenjem kaže, da recimo Filipini in Indonezija po hitrem postopku cepita prebivalstvo. Želijo si odprtja turizma.

Tudi Afrika deluje v tej smeri. Kenija je prav po želji ostati med dobrimi turističnimi ponudniki tudi začela cepljenje. Obenem imajo že sedaj točno določen protokol in standarde za turistične delavce, kako poteka sprejem turistov ter njihovo vodenje po parkih, urejanje prenočišč in drugo.

Tajska razmišlja o odpravi zahtev za karanteno za potnike, ki so dokončali cepljenje Covid-19. V skladu z načrtom, ki naj bi ga uvedli v tretjem četrtletju letos, močno turistična država upa, da se bodo potniki vrnili v državo. Prihodi turistov so se leta 2020 zaradi pandemije, ki je prizadela gospodarstvo, zmanjšali za več kot 80%.

V skladu s predlaganim načrtom, imenovanim »Dobrodošli ponovno nazaj na Tajsko«, država upa, da bo odprla meje po poletju. Po poročilu TTG Asia je predsednik tajskega sveta za turizem že začel vzpostavljati stike z agencijami na sosednjih trgih, kot je Kitajska, da bi pripravil načrte za turizem in trženje.

Zahteva za vstop bo preprosto dokazilo o opravljenih cepljenjih proti Covid-19, skupaj z običajnimi zahtevami za vizume. Dokazilo o cepivu bo nadomestilo obvezne 14-dnevne karantene, ki so trenutno potrebni ob vseh prihodih na Tajsko. Če se načrt uresniči, bi lahko Tajska postala eden prvih večjih turističnih trgov, ki se bo popolnoma odprl.


Novozelandska premierka pravi, da bodo meje ostale zaprte za turiste, dokler državljani ne bodo cepljeni. Nova Zelandija se bo resnično varno počutila, kot se bo normaliziralo stanje tudi v preostalem svetu," je dejala premierka. "Toda glede na tveganja v svetu okoli nas in negotovost globalnega uvajanja cepiva lahko pričakujemo, da bodo naše meje zaprte večji del tega leta."


Zanimivost iz Evrope in, da je potrdilo o cepljenju ter lažjih prehodih meje realnost.

Od 21. januarja 2021 islandske oblasti izdajajo "potrdila o cepljenju proti Covid-19" vsem islandskim državljanom, ki prejmejo drugi odmerek cepiva. Islandija se je prav tako odločila, da bo priznala vsa „potrdila o cepljenju proti Covid-19“, ki jih bo kmalu izdala katera koli država EGP / EFTA. Potniki, ki pridejo na vstopne točke na Islandiji in imajo dokument, ki dokazuje, da so bili cepljeni v kateri koli od teh držav, bodo oproščeni uradnih ukrepov nadzora meje in zato niso dolžni iti skozi postopke varovanja meje.


Tudi druge države že razmišljajo o obveznem cepljenju ali testu, za lete po Evropi. Obenem se razmišlja podobno kot lani v času počitniških mesecev, da bo država z boljšo sliko imela manj omejitev in obratno.

Mislim, da bo v roku dveh mesecev že dovolj jasnega kaj nam bodo ponudili v izbiro. Predvsem pa vsi zatrjujejo, da se nikogar ne bo sililo v cepljenje, le treba je vedeti, da si se potem sam odločil za neke omejitve. Ob odločitvi državljanov za določeno pot, se lahko potem vse skupaj prenese navse držvaljane.

Po drugi strani vidimo, da tuja podjetja, ki delujejo v turizmu že delajo na tem, da se morajo tisti zaposleni, ki so v prvih vrstah s potniki cepiti. Tu je spet vidna naša posebnost, da že danes sindikati pravijo, da to ni pogoj za odpuščanje. Kar lahko tudi pomeni, da, če ne bomo zaradi premalo cepljenih varna dežela, ne bo turizma niti ne bomo želeni drugje. Bi lahko zapisal, bomo odpuščeni kljub nasprotovanju sindikata iz turizma kar vsi, kolektivno.


Ne gre pozabiti, da so tudi športniki vpleteni v nove procese. Pri nas je dobro poznan primer kolesarskega moštva UAE, ki je kot prvo od moštev že v celoti cepljeno. Vključno z najboljšim Tadejem Pogačarjem in Janom Polancem.

Predsednik MOK Thomas Bach je že pred časom dejal, da "sploh ni razloga" za nadaljnje odlaganje Olimpijskih iger v Tokio, ki naj bi se začele 23. julija.

Mo Farah, ki je na zadnjih dveh igrah v Londonu in Riu osvojil zlato na 5000 in 10. 000 metrov, je že zatrdil, da na daljše razdalje teka cilja le v Tokiu in, da so olimpijskim športnikom že rekli, da bodo dobili cepiva Covid.

Cepljenje po svetu že poteka. Več kot 10 odstotkov izraelskega prebivalstva (28.1. že skoraj 40%) je do danes že prejelo prvi odmerek cepiva proti koronavirusu, stopnja, ki je daleč presegla preostali svet.

Sledi majhna perzijska zalivska kraljevina Bahrajn. Nasprotno je cepljeno manj kot 1 odstotek prebivalstva Združenih držav. Le majhen del prebivalstva v številnih evropskih državah prejel prvi odmerek cepiva.

Tudi, če je Izrael cepivo zaradi hitrosti nakupa preplačal v primerjavi z drugimi državami, je dejal Edelstein (izraleski minister za zdravje), bi se stroški še vedno izplačali, če bi teden dni prej ponovno odprli izraelsko gospodarstvo, kot bi sicer.

Izrael razmišlja o cepilni kartici, ki bi omogočala obiske lokalov, restavracij, koncertov...

Da zaključim in podam moje osebno mnenje

Na podlagi poiskanih člankov menim, da se ve, da smo do poletja več ali manj na omejitvah tako doma, kot glede potovanj. Potovanja se bodo najbrž začela v previdni meri odpirati proti koncu leta 2021. Evropske države in Amerika bosta glede bolnišnic komaj vzdržna. Nemčija v tem trenutku zopet razmišlja, da bi za umiritev stanje glede širjenja virusa, skoraj v celoti zaprli letališča.

Upajmo, da se bo kot lani nekje julija ponovno začelo odpirati a ne v vseh državah in ne za vse države enako. Če pogledam malo iz realnosti in povem v hecu, bo kot lani. Doma je bil cel halo in marsikdo ni hotel dati niti podatka ali bo potoval ali ne. Za pot na Hrvaško, so le ti njim dali vse. Kar pomeni, če bi slučajno Hrvaška dala pogoj obvezen test, ki pa stane okoli 80€ ali cepljenje (ki je zastonj), smo mi do poletja ob zadostnih količinah cepiva v veliki večini cepljeni. Ker romanja na jug za dopust večina ne bo izpustila.


Je pa tudi res! Vsak sam odloča v kaj bo šel. In prav nikamor se tudi popotnikom ne mudi s cepljenjem, tako da bomo videli kaj bo in se čez čas odločili po svoji vesti. Do cepiva niti ne prideš, s tem je dobljen za vse en dober čas za opazovanje in razmislek ter odločitev.


Doma imamo zdaj pol leta za razmislek po kateri poti bomo šli. Do takrat smo bolj na hladnem in kdaj bolj na toplem, glede ukrepov. Žal je to pri nas zelo prepletena politična tema in danes vemo samo to, da ne vemo v katero smer se bomo kot država obrnili. Po drugi strani sam menim, da je zadeva podobna kot ob kadilskem zakonu. Eni jezni, drugi zadovoljni, na koncu vsi sprejeli. Kadilci so govorili, lokali bodo propadli ker ne bomo več tja hodili, vse skupaj vemo v katero smer se je na koncu obrnilo.

Zato je vse na nas. Teorije zarote, mnenja taka in drugačna, za/proti, itd. so povsem brezpredmetna, saj se bodo države odločale po svoje. Sigurno pa, da bodo tiste bolj turistične glede potovanj imele škarje in platno. Popotniki se bomo morali po svoji vesti odločiti kaj še sprejmemo in kaj ne. Kje so slabosti, prednosti…

In predvsem se je treba zavedati, da če tudi bo letos cepljenje izvedeno na najbolj ranljivih, se bo situacija izboljševala počasi. Tako doma kot v svetu, zato bo to celo leto 2021 popotniško neprevidljivo in odvisno od razmer v turističnih deželah.

Čisto za konec!

Menim, da ima vsak popotnik čisto misel in se bo odločil o možnostih po svoje. Na potovanje bo šel tja kjer njemu osebno odgovarja. Popotnik se bo cepil ali ne, po svoji vesti in edino prav je tako! Večinoma tisti, ki ne potujejo, bodo po raznih forumih pisali svoj edini prav za/proti cepljenju in druge prepričevali v njega kot “eden in edini”. Bistvo je, da se pove svoje mnenje, ne pa prepričuje v njega! Kajti popotnik in celoten turizem imajo svoje prioritete, želje in v tej skupnosti se bodo ustvarjala mnenja, zahteve, pomoč z nasveti in debate o lokacijah, ponudbah in drugemu glede potovanj. Vsak mesec bomo z več novimi informacijami bližje cilju. Odprtju normalnega življenja in k tako nam želenim potovanjem.

Sam si želim, da bo šlo s cepljenjem ali brez vse čim hitreje, gladko in s čim manj omejitvami, ter da kmalu spet pišemo nove popotniške članke ali se vidimo v širnem svetu in obenem na predstavitvah potovanj ob druženju.


Ker se je po novem letu vse skupaj glede testov, cepljenja, zdravstvenega pasoša, začelo zelo hitro spreminjati (članek sem zaključil 26. januarja) in izgleda bo šlo naprej še hitreje, bom članek redno dopolnjeval z novimi informacijami. Menim da bodo razne družbe, ponudniki turističnih nastanitev ter potovanj in države začele z izdajanjem skupnih protokolov. Še bo zanimivo in zdaj je jasno, da se počasi bližajo boljši časi za nova potovanja. In obenem še bolj pomembno, druženja in druge normalnosti. Le pamet v glavo, še malo potrpeti in optimistično zmagi ter novim FotoPOTEPom naproti.


 

... Se nadaljuje na novi strani, saj je vsak dan več novih informacij glede Covid 19 situacije in potovanja!

 


Še zadnje zanimivosti!


28.1.

Novozelandska premierka pravi, da bodo meje ostale zaprte za turiste, dokler državljani ne bodo cepljeni

Kljub temu, da je krivuljo ukuženih uspešno poravnala, je premierka Jacinda Ardern na tiskovni konferenci v torek dejala, da ne bo ponovno odprla državnih meja, ki so zaprte od sredine marca 2020, dokler njeni državljani ne bodo "cepljeni in zaščiteni", poroča Guardian.

Nova Zelandija se bo resnično varno počutila, kot se bo normaliziralo stanje tudi v preostalem svetu," je dejala premierka. "Toda glede na tveganja v svetu okoli nas in negotovost globalnega uvajanja cepiva lahko pričakujemo, da bodo naše meje zaprte večji del tega leta."

Da bo večino leta 2021 otoška država ostala zaprta, je premierka obrazložila z znanstveno podprtimi argumenti. Da bi se potovanje znova začelo, potrebujemo eno od dveh stvari: bodisi potrebujemo zaupanje, da cepljenje pomeni, da COVID-19 ne prenesete na druge - in tega še ne vemo - ali pa potrebujemo dovolj cepljenega prebivalstva, da lahko ljudje varno ponovno vstopijo v Novo Zelandijo. Obe možnosti bosta vzeli nekaj časa.


27.1. Da bi letalske družbe in drugi letalski partnerji lahko varno upravljali postopek preverjanja potniških dokumentov, rešitve Timatic zahtevajo 100% zanesljive informacije.Da bi to dosegli, sodelujemo z letalskimi družbami in razvijamo tesnejše dvostranske odnose z vladnimi agencijami po vsem svetu.

Za vstop na stran klikni na sliko (nato klikneš državo in se prikažejo informacije)


26.1.

Ker Emirati javno izjavljajo, da bodo do konca leta 2021 cepili 70 odstotkov prebivalstva s cepivom Pfizer, so se nekateri nerezidenti začeli spraševati, ali bodo morda lahko po cepivo odpotovali v Dubaj? Torej turizem in možnost cepljenja. Saj ni nič drugače kot oditi na urejanje novih zob v Bolgarijo ali Indonezijo, konec koncev na sajenje novih las, ali plastično operacijo v Brazilijo...

Ker pa cepiva ni v zadostni meri, je lahko to zgolj vprašanje, realnost pa še kreko odmaknjena!



... Se nadaljuje na novi strani, saj je vsak dan več novih informacij glede Covid 19 situacije in potovanja!


52 views

Recent Posts

See All

MI FotoPOTEPi  -  Kontaktirajte me  /  Oglejte si

  • mail-clipart-mail-logo-4
  • Facebook
  • YouTube FotoPOTEP
  • Instagram

Deli članek na splet

Naroči se na novice

Hvala za potrditev

Kako fotografirati?

IZLETI slovenija

Foto LOKACIJE

Združeni članki
matjaz_intihar_edited_m.jpg

Matjaz Intihar FotoPOTEPi / Potovanja                  Kontakti / Ogledi

  • mail-clipart
  • Facebook Social Icon
  • YouTube
  • Instagram Social Icon
bottom of page