top of page

Čiščenje sprednje leče ali filtra

Z zaščitnim filtrom zaščitimo sprednjo lečo prav zato, da lahko varno čistimo prah in drugo umazanijo (Članek: Zaščitni filtri za naš objektiv). Izkušeni fotograf pred fotografiranjem pogleda lečo ali filter, da se prepriča, ali na njej ni večjih delcev umazanije ali celo prstnih odtisov. Če jih opazi, dahne na lečo ali filter in s čistim robcem, krpico, ali z delom majice očisti umazanijo. To je sicer »kavbojski« nasvet, a preizkušeno deluje.

Tisti, ki ste vajeni tehničnih pomagal, lahko kupite v foto trgovini čopič s pihalko, da odstranite trdne predmete, in šele nato odstranite umazanijo s krpico. V trgovini lahko kupite posebne krpice ali papirčke za čiščenje stekel. Papirčke odsvetujem, ker so zelo grobi. Krpice so sicer izdelane iz posebnega materiala in so dobre za čiščenje, vendar se po določenem času na njih lahko nabere več trdnih delcev, in nanos na leči ali filtru lahko poškodujete. Zato boste večkrat dobili nasvet, da imejte v žepu čist, lepo prepognjen robec in, ko želite očistiti lečo ali filter robec odprete in z notranjim delom očistite umazanijo.

Za lažje čiščenje tudi najbolj trdovratne umazanije na leči (seveda ne opaznih trdih delcev, to očistimo s čopičem), uporabimo poseben čopič, na katerem delu so nano vlakna.

Čopiče za čiščenje lahko dobite v specilaiziranih foto trgovinah. Umazanijo odlično očistijo nano vlakna. Pred čiščenjem je potrebno odtsraniti eventuelen trde delce, ki bi lahko naredili razo na leči. Priporočam, da imate na objektivu zaščitni filter.
Objektiv je očiščen. Zdaj je pravi čas, da se prednjo lečo zaščiti s filtrom.

Kot že omenjeno, specialne papirčke ali krpice za čiščenje leč in filtrov vam odsvetujem. Za bolj trdovratno umazanijo, je v fotografski torbi dobro imeti posebna čistilna peresa. Ta so se v praksi izkazala kot odlična tudi za čiščenje trdovratnih zasušenih kapljic. Na enem delu čistilnega peresa je metlica (z drsnikom jo skrijemo v samo ohišje), da najprej odstranimo iz površine večje nečistoče ter prah, z drugim koncem, ki je za pokrovčkom in je iz posebnega finega materiala pa s krožnimi gibi očistimo filter ali lečo.

Na vse kar morate biti previdni je, da na leči kot na sami površini čistilne gobice ni večjih nečistoč. Čistilna peresa dobimo v večih dimenzijah tako za majhne leče na kompaktnih kamerah, kot večja za večje premere leč ali filtrov. Z lahkoto očistimo eno večjih težav na lečah kompaktnih kamer, t.j. prstni odtis.

358 views

Recent Posts

See All

Kommentare


MI FotoPOTEPi  -  Kontaktirajte me  /  Oglejte si

  • mail-clipart-mail-logo-4
  • Facebook
  • YouTube FotoPOTEP
  • Instagram

Deli članek na splet

Naroči se na novice

Hvala za potrditev

Kako fotografirati?

IZLETI slovenija

Foto LOKACIJE

Združeni članki
matjaz_intihar_edited_m.jpg

Matjaz Intihar FotoPOTEPi / Potovanja                  Kontakti / Ogledi

  • mail-clipart
  • Facebook Social Icon
  • YouTube
  • Instagram Social Icon
bottom of page