top of page

Doosvetlitev z brezžično bliskavico v močni dnevni svetlobi

Ko je oseba ali predmet, katerega želimo fotografirati v močni senci, si lahko poleg odbojnika pomagamo z bliskavico. Z bliskavico lažje kontroliramo doosvetlitev, res pa, da mora biti blizu osebe ali predmeta, da ga osvetli glede na močno dnevno svetlobo. V predstavljenih primerih ne moremo izkoristiti bliskavico na kameri. Ali smo preveč oddaljeni od motiva, katerega želimo doosvetliti, ali pa bi preveč doosvetlili prednje dele motiva, želenega v senci pa premalo.

Osvetlitev je iz splošnega pogleda povsem zadovoljiva za nadaljno obdelavo v računalniškem programu. Vendar na tej fotografiji sem želel imeti še odlično osvetljeno osebo v avtu. V njegovi notranjosti je zaradi sence strehe zelo malo svetlobe in posledično je oseba pretemna, v bistvu neopazna. V računalniškem programu nam premočna osvetlitev pretemnih delov ne omogoča več lepih tonskih vrednosti. Zato sem na vrata avtomobila dodal bliskavico (za zgornji posnetek je še nisem prožil).

Canon EOS 70D, Sigma 18-35mm f/1.8, 1/250sek., f/7.1, ISO 100, AWB Auto, EV 0.

Zdaj je prožena bliskavica Canon Speedlite 580EX II. Postavljena je dovolj blizu, da njena moč dovolj močno osvetli osebo temne polti. Za končno fotografijo še nekaj tonske korekture in odstranitev bliskavice preko programa Photoshop.

HITRI FotoNASVET

Uporaba bliskavice nam čase osvetlitve dovoli nastavljati samo do sinhronizacijskega časa. V večini primerov med 1/180 do 1/250 sekunde. Zato pri fotografiranju v močni svetlobi ne uporabljate visoki ISO. Manj izkušeni uporabite kar programsko nastavev P, ki bo sama izbrala čas in zaslonko. V primeru uporabe prioritete zaslonke vedite, da se pri odprtih zaslonkah potrebuje zelo kratke čase osvetlitve in so lahko fotografije posledično preosvetljene zaradi sinhronizacijske zapore. Če uporabljate dodatno bliskavico, ima večina njih možnost izkoristiti podaljšan čas osvetlitve in z njimi lahko delujete tudi s krajšimi časi. V večini primerov se funkcija imenuje FastSinc. Ob nakupu bliskavice vprašajte proizvajalca, ali poglejte v navodila, če vam bliskavica omogoča delovati s krajšimi časi od sinhronizacijskega.

Če želite bolje spoznati bliskavico in njeno uporabo v praksi, so na voljo moji praktični tečaji e-Fotografija.

118 views

Recent Posts

See All

MI FotoPOTEPi  -  Kontaktirajte me  /  Oglejte si

  • mail-clipart-mail-logo-4
  • Facebook
  • YouTube FotoPOTEP
  • Instagram

Deli članek na splet

Naroči se na novice

Hvala za potrditev

Kako fotografirati?

IZLETI slovenija

Foto LOKACIJE

Združeni članki
matjaz_intihar_edited_m.jpg

Matjaz Intihar FotoPOTEPi / Potovanja                  Kontakti / Ogledi

  • mail-clipart
  • Facebook Social Icon
  • YouTube
  • Instagram Social Icon
bottom of page