Fotografiranje ob slapu / Pršenje - FotoNASVET

Avtor: Matjaž Intihar


Večina popotnikov in pohodnikov se rada ustavi ob slapu in ga fotografira. Če smo mu blizu in piha veter, imamo v nekaj sekundah opazne kaplje na prednji leči objektiva. Posledično okrogle neostre dele slike. Tisti, ki fotografirajo s fotofonom ali kompaktno fotokamero, ponavadi ob njih samo zamahnejo z roko. Posnetek imajo, vse ostalo je pač moč narave.

Eppupa falls Namibia, Kunene River - FotoPOTEP Namibija.

Napredni fotograf je že slišal in videl fotografije “žive vode” kot pravimo. To je na fotografiji zajet slap z daljšim časom, da dobimo zamegljen, neostren zapis vode.

​Tehnika je sledeča. Stojalo, daljši čas osvetlitve, zaprta zaslonka in ob potrebi še sivinski (ND) filter (članek o ND filtrih). Ker smo v krajinski fotografiji vajeni kratkih goriščnic in zaprtih zaslonk za več globinske ostrine, jo še zaradi potrebe po daljšem času močno zapremo. Tu se ob pršenju vode zgodi prva napaka.

Skogafoss Islandija, FotoPOTEP Islandija.

Pogled na motiv, kadriranje, sekunda ali dve osvetlitve in prednja leča je v drobnih kapljicah. Bližje smo pršenju, več bo kapljic. S krpo jih obrišemo, škljoc, vendar v sekundi so že nove pikice vidne na sliki.

Seljalandsfoss Islandija, FotoPOTEP Islandija.

Hitri FotoNASVET

Ne uporabite zaprtih zaslonk f/11, f/22... V širokem kotu je že pri f/5.6 dovolj globinske ostrine. Ročno nastavite ostrino malenkost pred neskončno in izberite proženje preko samoprožilca. Zaradi prave osvetlitve naredite testni posnetek. Obrišite lečo, držite krpo ali roko pred lečo in prožite. Preden samosprožilec proži zaklop, odmaknite krpo ali roko izpred objektiva in, če tudi bo kakšna kaplja na leči, se zaradi odprte zaslonke ta ne bo odrazila na fotografiji.


Kako se izogniti kapljicam na objektivu?


MI FotoPOTEPi  -  Kontaktirajte me  /  Oglejte si

  • mail-clipart-mail-logo-4
  • Facebook
  • YouTube FotoPOTEP
  • Instagram
kenija potovanje
FotoPOTEPi_21
KENIJA
januar
mi_fototecaji.jpg
mi_fotopotepi_v.jpg

Matjaz Intihar FotoPOTEPi / Potovanja               © 2020 by MatjazIntihar.com                Kontakti / Ogledi

  • mail-clipart
  • Facebook Social Icon
  • YouTube
  • Instagram Social Icon