top of page

Fotografiranje ob slapu / Pršenje - FotoNASVET

Potovanje in fotografija.

Večina popotnikov in pohodnikov se rada ustavi ob slapu in ga fotografira. Če smo mu blizu in piha veter, imamo v nekaj sekundah opazne kaplje na prednji leči objektiva. Posledično okrogle neostre dele slike. Tisti, ki fotografirajo s fotofonom ali kompaktno fotokamero, ponavadi ob njih samo zamahnejo z roko. Posnetek imajo, vse ostalo je pač moč narave.

Eppupa falls Namibia, Kunene River - FotoPOTEP Namibija.

Napredni fotograf je že slišal in videl fotografije “žive vode” kot pravimo. To je na fotografiji zajet slap z daljšim časom, da dobimo zamegljen, neostren zapis vode.

​Tehnika je sledeča. Stojalo, daljši čas osvetlitve, zaprta zaslonka in ob potrebi še sivinski (ND) filter (članek o ND filtrih). Ker smo v krajinski fotografiji vajeni kratkih goriščnic in zaprtih zaslonk za več globinske ostrine, jo še zaradi potrebe po daljšem času močno zapremo. Tu se ob pršenju vode zgodi prva napaka.

Skogafoss Islandija, FotoPOTEP Islandija.

Pogled na motiv, kadriranje, sekunda ali dve osvetlitve in prednja leča je v drobnih kapljicah. Bližje smo pršenju, več bo kapljic. S krpo jih obrišemo, škljoc, vendar v sekundi so že nove pikice vidne na sliki.

Seljalandsfoss Islandija, FotoPOTEP Islandija.

Hitri FotoNASVET

Ne uporabite zaprtih zaslonk f/11, f/22... V širokem kotu je že pri f/5.6 dovolj globinske ostrine. Ročno nastavite ostrino malenkost pred neskončno in izberite proženje preko samoprožilca. Zaradi prave osvetlitve naredite testni posnetek. Obrišite lečo, držite krpo ali roko pred lečo in prožite. Preden samosprožilec proži zaklop, odmaknite krpo ali roko izpred objektiva in, če tudi bo kakšna kaplja na leči, se zaradi odprte zaslonke ta ne bo odrazila na fotografiji.


Kako se izogniti kapljicam na objektivu?


283 views

Recent Posts

See All

MI FotoPOTEPi  -  Kontaktirajte me  /  Oglejte si

  • mail-clipart-mail-logo-4
  • Facebook
  • YouTube FotoPOTEP
  • Instagram

Deli članek na splet

Naroči se na novice

Hvala za potrditev

Kako fotografirati?

IZLETI slovenija

Foto LOKACIJE

Združeni članki
matjaz_intihar_edited_m.jpg

Matjaz Intihar FotoPOTEPi / Potovanja                  Kontakti / Ogledi

  • mail-clipart
  • Facebook Social Icon
  • YouTube
  • Instagram Social Icon
bottom of page