top of page

Grootberg Lodge - Namibija

Potovanje po Namibiji in iskanje zanimivih lokacij za nove FotoPOTEPe.

Kava ob sončnem vzhodu. Sonce je pobožalo le pol doline. Ta je v popolni tišini. Slišiš le kopita zeber.

Na potovanjih si lahko izbereš različne možnosti bivanja. Včasih paše, da se prepustiš udobju in malo drugačnim nastanitvam. V Namibiji zaradi biti na lokaciji ob pravi svetlobi za fotografiranje, v večini primerov izberem šotor. V mestih je dobrodošla hotelska postelja in postrežen zajtrk. V divjini lahko kampiranje prekineš v kakšnem zanimivem Lodgu. Ni jih malo ob poti. Vendar je malo tako odročnih, da niso dostopni enostavno iz ceste in nudijo tisti pravi oddih tudi za dušo in oči. To so lokacije, ko si vzameš dan ali dva brez fotografiranja, uživaš samo v razgledih in si v mehki postelji zopet naravnaš kosti. Kot rečemo odklop od rutine. V Afriki tako razkošje vedno stane. A če je mogoče, za dan, dva, rad prekinem 10 dni prahu in spanja na tleh. To te tako ali tako čaka spet v nadaljevanju.


Grootberg lodge

Grootberg je visok razvejan plato, ki je ostal po ledeni dobi. Naokoli je voda izdolbla kanjone. Nahaja se 100 km zahodno od asfaltne ceste v Kamanjab in 25 km vzhodno od Palmwaga. Torej ravno na poti proti v Opuwo, če greste tja iz zahodne smeri.

Sam sem prišel v Grootberg lodge iz enkratne lokacije Spitzkoppe. Večkrat za spanje izberem Palmwag kamp. A ponudila se je možnost ostati v Grootberg Lodge, saj je ponavadi že za dve leti v naprej razprodan. Ravno dovolj malo km je, da se po makadamski cesti iz Spitzkoppe do njega pride še za dan. Pot na Grootberg se pred Palmwag odcepi na desno in se dobrih 10km dviga. Na prelazu, je s tablami dobra označenost za lodge. Čaka nas zapornica in parking prostor ter vratar. Ta po radio vezi preveri ali prihaja avto, kajti strma cesta ne dovoli niti srečanja dveh. Vzvratna vožnja je nevarna za oba.

Pot navzgor je res zelo strma, izdelana iz velikih skal in polna udrtin. Zato brez reduktorja ne gre. Če nimate takega avta, pokličejo voznika in goste zapeljejo do Lodga. Leta 2013 sem v pol ure splezal navzgor. Naliv je pred kratkim naredil nekaj podorov in šlo je zelo počasi čez velike in ostre skala. Lani (2019) so cesto že solidno utrdili, a še vedno je strma in primerna zgolj za reduktor.

Pri glavni stavbi je manjši bazen. Zadaj pa hiške z enkratnim razgledom.

Po vsega kilometer strme ceste pridemo na plato. Razgled je fantastičen. Danes si težko predstavljamo, da so bile te čudovite ravnice in kanjoni nekoč kraljestvo divjih živali. Teh je zdaj mnogo manj, a prav zaradi njih je Grootberg Lodge tako zanimiv. Ob sončnem vzhodu imamo pod nami zebre, žirafe, slone, zvečer pa slišite rjovenje leva. Tu so tudi leopardi, a njega ne boste slišali, kaj šele videli. On pa vidi vas.

Ko pod verando zebre iščejo hrano.

Trikrat sem bil v tem Lodgu in vedno nas je ponoči obiskal lev. Niti pomisliš ne, da bi ponoči šel iz koče. Kakšni samostojni dnevni trekingi v teh primerih odpadejo. Nudijo pa vodene trekinge, če je treba z oboroženim spremstvom.

Dolga leta je bilo to območje polno divjih živali in človek se je z njimi boril za prostor. Težko je bilo živeti na tak način, zato je bil krivolov močno prisoten. Preobrat se je zgodil, ko je bila leta 1990 ustanovljena kmetijska zveza Grootberg. S pomočjo, ki jo je prispevala Evropska unija, je bil zgrajen Grootberg Lodge. Nastal je prvi Lodge, ki je bil v celoti v lasti skupnosti. Prinesel jim je zaposlitev ter prihodek za pomoč in spodbujanje socialnih pobud.

Čas za užiti potovanje. Za FotoPOTEP vedno pravim, Videti-Fotografirati-Uživati. Privoščimo si kak dan!

Ker so že na začetku člani skupnosti predstavljali 98% zaposlenih v Lodgu, so celo nekdanji lovci postali goreči naravovarstveniki. Z odličnimi spretnostmi in sledenja ter poznavanjem tega območja so bili najboljši kandidati za to službo.


Nastanitev

Lodge nudi nekaj sob in sedem samostojnih hišk. Te so postavljene povsem na rob kanjona. Iz majhne terase imamo enkraten pogled v dolino. Hiške so povsem ekološke. Elektrika, kot topla voda se napaja iz sončne energije. Vsa odpadna voda se biološko razgradi.

V Lodgu imamo na voljo bar in kuhinjo. Gostom so na voljo trekingi z lokalnimi vodiči.

Kar je meni najbolj pomembno je mir. Sediš na terasi, pod tabo so žirafe, zebre, sloni, slišiš pa samo piš vetra, ki orlom pomaga mirno leteti in opazovati okolico.

Manjši bazen pod Lodgom nudi še dodatno sprostitev in odličen pogled na okolico. Danes pomembno, pri baru je na voljo Wi-Fi.

Že leta 2013 je bila ekologija na prvem mestu.
Notranjost koče. V hladnih nočeh, smo le na 1600m, toplo pokrivalo še kako paše.

Domačini so kot po celotni Namibiji izredno prijazni in odprti. Ko sem prišel v Lodge po par letih, so se me na recepciji spomnili. To ste vi, ki ste peljali sina od našega vodje kuhinje proti Palmwag. Šel je po počitnicah v šolo in vprašali so me, če bi ga peljal do križišča pri Palmwag.

Ob večerji se zbere celotna ekipa in gostom predstavijo njihov način življenja, kulturo, zapojejo nekaj njihovih pesmi in zaplešejo. Kdor želi se jim lahko tudi pridruži (več v spodnjem video).


Za konec

Krasno je taboriti, biti v mestu in hotelih, se ustaviti čez dan v vaseh ali celo prenočiti v kakšnem zaselku. A pristnost skupnosti se lahko doživi tudi drugače. V bistvu vedo, da želiš svoj mir, po drugi strani ti nevsiljeno predstavijo del svoje kulture. Imaš odlično komoditeto, kot prijaznost in pomoč. Če je želja, te odpeljejo v njihovo vas.


Če boste kdaj na teh koncih. Toplo priporočam Grootberg Lodge za dan ali dva. Res je, da ni poceni. Na noč boste za hiško odšteli med 250-350€. V predkoronskih časih se je čakalo na prosto mesto vsaj dve leti, a že to pove, da je vredno.


 

Video


 

Ob opisovanju krajev in lokacij, vedno podam oceno od 1-5, glede na moj osebni popotniški in še posebej na fotografski vtis.


Potovanje / 5

Kot sem poudaril v uvodu. Včasih si je treba vzeti čas, da fotografijo daš malo na stran in uživaš zgolj kot popotnik/turist. In Grootberg lodge te v domeni uživanja več kot zadovolji.


FotoPOTEP / 3

Sicer imaš fotokamero ali fotofon vedno pri roki, vendar nekih presežkov glede motivov ni. Raje pogled usmeriš v prostranstvo, opazuješ orle, ki jadrajo v vzgorniku in iščeš živali, ki se sprehajajo v dolini.

225 views

Recent Posts

See All

MI FotoPOTEPi  -  Kontaktirajte me  /  Oglejte si

  • mail-clipart-mail-logo-4
  • Facebook
  • YouTube FotoPOTEP
  • Instagram

Deli članek na splet

Naroči se na novice

Hvala za potrditev

Kako fotografirati?

IZLETI slovenija

Foto LOKACIJE

Združeni članki
matjaz_intihar_edited_m.jpg

Matjaz Intihar FotoPOTEPi / Potovanja                  Kontakti / Ogledi

  • mail-clipart
  • Facebook Social Icon
  • YouTube
  • Instagram Social Icon
bottom of page