top of page

Kokos - Odlična pijača in hrana za popotnika

Kokos - Drevo življenja

S fotokamero potujete po vročih vlažnih deželah okoli ekvatorja. Izgubljate veliko tekočine, okoli vas pa ni trgovinic s pregretimi, zahodnimi, vam tako znanimi sladkimi pijačami. Vedno se je dobro zgledovati po domačinih. Pri njihovih hišicah je vedno v bližini nekaj palm. Vendar ne samo zaradi sence, ampak predvsem kokosa. Palmi kokosa pravijo tudi drevo življenja. In če ste nekje na poti, boste videli veliko stojnic, pred njimi pa kup zelenih ali rumenih "velikih" orehov. Ja, kokos velja za največji oreh. Vendar v sebi nudi tudi nekaj več. Kokos pa je po okusu, vonju, nekaj povsem drugega kot Durian za marsikoga najboljši sadež na svetu (članek: Durian - naj sadež?).

Wayan ima na znameniti lokaciji Tegallalang (Bali) ozka polja riža v visokih terasah. Ko sem šel prvič z njim strmo navzdol in na drugo stran navzgor, sem bil že po uri brez svoje pijače. Ko sva po ponovnem spuščanju in strmem bregu prišla do njegove koče, mi je dal za spiti kokos. Zdaj vem, da v teh pogojih še kako odžeja.

Gledali smo filme raznih "robinzonov", katere je po brodolomu naplavilo na samotne otoke in so preživeli samo zato, ker so na otoku rasle kokosove palme.

Prvič sem sveži sadež okusil na Baliju (članek: Bali, otok bogov). Tekočina (kokosova voda) mi je bila sprva nekam čudnega okusa, mogoče celo malo sladka in oljnata. Na naslednjih FotoPOTEPih na Bali sem si privoščil nekaj kokosov in se tako odžejal drugače kot z gaziranimi pijačami. Opisal sem tudi že pitje riževega čaja (članek: Rižev čaj)

Letos sem na Šrilanki (članek: Dežela izobilja) večkrat ustavil ob cesti in spil kokosovo tekočino. Domačinom je zanimivo videti, da se ustaviš pri njih in si privoščiš kokos. Večina turistov raje zavije v prvo trgovino po njim znano krepko dražjo pijačo.

V vročih in vlažnih pogojih si za nekajurni FotoPOTEP po riževih strmih terasah vzemite kokos. Veliko bolje se boste odžejali in rehidrirali kot s plastenko vode, ki bo tako ali tako takoj topla. Pri 35 stopinjah in 80% vlagi naše pijače delujejo odlično samo za "švicanje"!

Vendar kokos je za mnoge zdravilni čudež. Kokosova voda je najbolj čista in povrh še z mnogimi dobrimi lastnostmi. Ob izgubi tekočine nas rehidrira in ima elektrolitsko sestavo podobno kot naša kri. V ajurvedski medicini ima sloves kot razstrupljevalec telesa. Ker je kokosova voda bogata z nasičenimi maščobami, je zelo kalorična. Vendar pospešuje presnovo in tako pomaga pri trošenju kalorij. Obenem pa domačini v tropih jedo drugače kot mi in maščobe dobijo predvsem iz drugih sestavin kot mi, saj jim je glavna jed riž. Sam sicer ne vem, kaj vse dobrega ima v sebi kokos. Za to obstaja obilo druge literature. Vendar iz izkušenj vem, kako z užitkom ga spijem, ko prilezem na vrh strmih riževih polj Tegallalang ali, ko se ure vozim po Šrilanki in bi spil nekaj, kar ni zgolj voda brez okusa ali mozirajoča pijača.

Letos sem na Šrilanki več potoval med domačini. In tu sem spoznal, da izkoristijo celotno kokosovo palmo. Od korenin za ščetkanje zob, stebla za podpornike, suhih listov za kurjenje ali za pletenje streh in na koncu za vse mogoče uporabijo še lupino samega kokosa.

Kamorkoli v tropih boste prišli, povsod je možno dobiti sveži kokos.

Kokos ima več "stanj" in zato tudi načinov uživanja

Za odžejati je najboljši mladi, še zeleni kokos s tanko skorjo, ki ima izredno čisto tekočino.

Rumeni (srednje zreli) ima še vedno dovolj tekočine, vendar je že malo mlečnata. Ima pa več vitaminov A, B in C ter tanjšo, želeju podobno belo plast. Je zelo hranilna in domačini jo imajo za poslastico. 

Zreli rjavi, nitkasti kokos ima zelo malo tekočine. Vendar je bela plast (meso) že debelejša in suha ter težko prebavljiva. Zato iz nje pripravijo nastrgano kokosovo moko in jo mešajo z drugimi dodatki ali pa pripravijo kokosovo mleko. Iz te trde bele plasti izdelujejo tudi odlično olje in maslo.

Mladi kokos, ki ima izredno čisto in bogato tekočino, je še zelene barve.
Srednje zreli kokos je že temno rumene barve. Še vedno je poln tekočine, ta je že malo mlečnata, ob robu skorje pa je bela želatinasta plast. Če kupujete kokos na stojnicah ob cesti ali pri domačinih, imejte v roki žličko ali tanko trdo strgalo, da boste beli posladek lahko pojedli.
Zreli kokos je rjav in na površini že nitkast. V njem je malo tekočine, ima pa debelejšo (1 do 2cm) trdo belo skorjo. Iz nje se nastrga kokosova moka. V proizvodnji pridobijo kokosovo olje in maslo.

Pijačo in tanko želatinasto plast sem na prejšnjih FotoPOTEPih že spoznal. Suhe, rjave, nitkaste kokose sem do sedaj videl predvsem na domačih tržnicah. Če kupujete kokos pri nas, je prepotoval kar dolgo pot in nikakor ni več svež. Zato se kupuje najtežjega, se ga pretrese, da se ugotovi ali je v njem še dovolj tekočine. Na koncu ga še povonjamo, da nima vonja po plesni.

Toda če je le mogoče izberite mladi ali srednje zreli kokos.

Toplo morje, peščene plaže, palme in kokos. Čista popotniška milina in sanje vsakega brodolomca. Ima pa kokos še en sloves. Je tihi ubijalec, kot visoki pritisk. Zato nikoli ne ležite v senci palme, na kateri so kokosi. Marsikdo je že dobil močan pretres možganov ali šel celo "v večna lovišča", ker mu je iz drevesa življenja padel kokos na glavo.

Kokos v domači prehrani

O tem, da nas odlično odžeja in poskrbi za rehidracijo, sem že omenil. Vendar ne pretiravajte s pitjem večih kokosov na dan. Malo oljnata tekočina srednje zrelih kokosov, vam lahko preveč prebudi prebavo. Če boste jedli lokalno hrano, se zna zgoditi, da se boste v večji meri srečali tudi s kokosom. Kako sem se sam, največ povedo fotografije. V video zapisu (spodaj) pa je na kratko prikazan način priprave.

Kokos pade na tla in če ga nihče ne pobere, bo kmalu začel poganjati izrastek. Za palmo ni treba skrbeti, jo zalivati, škropiti...
V nekaj tednih že poženejo prvi večji listi. Ko bo po nekaj letih v polni velikosti, bo na njej vedno vsaj 100l tekočine.
Če ste pri domačinih, ne boste hodili na tržnico po kokos, da se odžejate. Veliko spretnosti smo izgubili, odkar samo sedimo po pisarnah, skladiščih, doma za računalnikom, v avtu in nam je že velik dogodek za telo, če gremo na sprehod ali krajši tek. Na Baliju še niso spoznali naših "komot" navad in znajo še splezati na drevo. Tudi sam sem kot "mulc" plezal po sosedovih češnjah. Ampak takole 15m navzgor pa...
1, 2, 3 in dobil bom pijačo.
Matjaž, bolj ali manj zrelega?
Kokos odpirajo z manjšimi mačetami. Vsak si izbere svoj način, kako priti do tekočine. Eni ravno odsekajo zgornji del. Tak kokos boste lahko popili samo s slamico. Že bolj zrele kokose večkrat zasekajo in ga v večkotniku odprejo. Tako boste z lahkoto prišli do slastne bele želatine. Pomembno je samo, da si pri delu toliko izkušen, da ne odrežeš preveč in da iz kokosa ne izteče preveč tekočine. Tudi počasno sekanje po mm ni kaj vredno. Od žeje te lahko še zmanjka!
V kokosu je pritisk, zato ob odprtju špricne navzven osvežujoča tekočina. Ta način odprtja kokosa je pripravljen za pitje.
Sveža, za telo odlična tekočina. Lahko vam v kakšni turistični restavraciji notri dodajo še limeto in seveda obvezno slamico. Lepo se vidi bela tanka želatinasta skorja. Da jo odstranite od trde skorje, potrebujete žlici podoben pripomoček.
Na zdravje! S kokosovo tekočino dobesedno.
Kokos je tudi biznis. Zato so vsepovsod po svetu, kjer raste, tudi veliki nasadi.
Ob nasadih je več manjših predelovalnic. Nekje črpajo tekočino, drugje odstranijo trdo belo sredico in jo dajo v predelavo za olje ali maslo. Če kdo misli, da gre trda lupina kokosa v nič, se moti. Zato pa sem zapisal, da se uporabi vse, od debla do lupine...
... iz suhih trdih delov izdelajo zanimive skulpture za turiste.
Iz trših delov palminih listov kokosa izdelujejo metle.
Iz vej pletejo streho za lope, stojnice, hiše.
Tanke niti izkoristijo za žimnice. Nič ne gre v nič.

Kokos - Hrana

Zreli kokos se uporabi za jedi. Pri nas poznamo kokosovo moko. Domačini jo takole svežo pripravijo iz zrelega kokosa. V notranjosti lupine zrelega kokosa je za 1 ali 2cm debela bela plast. Ženska se je vsedla na tla in preko kovinskega nastavka na roke nastrgala kokos.
Na drugem koncu Šrilanke je gospodinja za strganje že uporabljala mlinček.
Iz kokosove moke je pripravila odlične polpete.
Z nekaj čilija in drugih začimb pa še kokosov namaz.
Če nastrgani kokos namočite v vodo, dobite kokosovo mleko.
Kokosovo mleko se uporablja se za zgostitev jedi. Kot pri nas sladka smetana ali moka.
Dobesedno nič se ne vrže stran. Lupina kokosa je lahko odlična zajemalka.
Kadar me Wan popelje po riževih poljih vem, da bom lahko v miru fotografiral. Enkratna pijača za vroče in vlažne razmere je vedno z nama. Enako odpirač! hehe

Za konec

Mislim, da si na FotoPOTEPih ne boste sami pripravljali jedi iz kokosa ali ga uporabljali za izdelavo spominkov, metel ali kurjenje.

Ko vas zažeja, se ustavite ob cesti ali na tržnici in posezite po kakšnem kokosu na dan. Kako paše!

 

Uporaba kokosa v prehrani (video iz FotoPOTEPov)


267 views

Recent Posts

See All

MI FotoPOTEPi  -  Kontaktirajte me  /  Oglejte si

  • mail-clipart-mail-logo-4
  • Facebook
  • YouTube FotoPOTEP
  • Instagram

Deli članek na splet

Naroči se na novice

Hvala za potrditev

Kako fotografirati?

IZLETI slovenija

Foto LOKACIJE

Združeni članki
matjaz_intihar_edited_m.jpg

Matjaz Intihar FotoPOTEPi / Potovanja                  Kontakti / Ogledi

  • mail-clipart
  • Facebook Social Icon
  • YouTube
  • Instagram Social Icon
bottom of page