• Matjaz Intihar

ND / Neutral Density (sivinski filtri)

Sivinski filtri so zelo uporabni v kreativni fotografiji. Kadar je veliko svetlobe, zelo težko dosežemo dolge čase osvetlitve. Občutljivosti tipala ne moremo zniževati v nedogled, prav tako ne moremo zastreti svetlobe z zaslonko v še večji meri, kot nam dovoljuje. Da skozi objektiv na tipalo prepustimo manj svetlobe, izberemo sivinske filtre. Sivinski so zato, da ne spremenijo spektralne osnove svetlobe. Takoj ko bi tak filter bil minimalno tonsko obarvan v eno barvno smer, bi celoten spekter dobil pridih te tonske vrednosti.

Sivinskih filtrov je več vrst oziroma gostot. Oznaka ND 2X pove, da filter zastre svetlobo v vrednosti 1 EV, torej za eno zaslonko ali čas osvetlitve ali občutljivosti, ND 4X za 2 EV in ND 8X za 3 EV. Poznamo filtre z gostoto 400X, ki zastre svetlobo za celih 9 EV. S temi filtri lahko pri močni sončni svetlobi fotografiramo z dolgimi časi in dobimo učinek premikajočih se objektov, ljudi, vode ... Tudi, če želimo pri močni sončni svetlobi delovati s polno svetlobno močjo objektiva, potrebujemo sivinski filter. Poznamo še prehodne sivinske filtre (članek na e-Fotografija). Na spodnjem delu je tak filter povsem prozoren, nato pa se proti vrhu filtra prosojnost zmanjšuje. V večini primerov za tak filter uporabimo poseben nastavek, v katerega vstavimo filter kvadratne oblike, čeprav so na voljo tudi s klasičnim navojem in prednjim vrtljivim delom.


Kateri sivinski filter izbrati

Pri izbiri veljajo izkušnje in predvsem vedenje s kakšnimi časi želimo delovati. Če bi v močni svetlobi radi delovali z močno odprto zaslonko zaradi majhne globinske ostrine, ali želite imeti dolge čase osvetlitve, da se zameglji gibanje, priporočam za začetek filter gostote 16X ali 32X.

Ob nakupu je dobro razmisliti, ali boste filter uporabljali na več objektivih. Če kupite takega z večjim premerom, ga lahko na drug objektiv nastavite preko reducirnega obroča. Ti so mnogo cenejši od nakupa še enega filtra. (članek: Reducirni obroči za filtre)


Kljub dnevni svetlobi sem s pomočjo ND16X filtra (obveznega stojala) lahko fotografiral s časom 5 sekund. V tem primeru mora biti oseba popolnoma pri miru. Da sem dobil fotografijo z dovolj nepremaknjeno osebo, sem naredil vsaj 10 posnetkov. Lahko bi izbral krajši čas osvetlitve, vendar bi bila v tem primeru voda, manj neostra. Olympus OM-D E-M1, 12-40mm, ISO 100, f/22, 5 sekund, filter Marumi ND 16X.
Olympus OM-D E-M1, 12-40mm, ISO 100, f/22, 2 sekundi, filter Marumi ND 32X.
Panasonic GX8, Lumix 12-35mm, ISO 100, 3.2 sekunde, f/18, filter Marumi ND 8X.
Nikon D500, Nikkor 10-24mm, 3sek., f/16, ISO 100, EV 0, filter ND 32X.
Nikon D500, Nikkor 10-24mm, 2.5sek., f/16, ISO 50, EV + 1 2/3, filter ND 16X.
Nikon D810, Irix 15mm f/2.4, 2 sek., f/22, ISO 100, filter ND 32X.
Fujifilm GFX 50s, Fujinon GF32-64mmF4 R LM WR, 3 sek., f/16, ISO 200, filter ND 16X.

MI FotoPOTEPi  -  Kontaktirajte me  /  Oglejte si

  • mail-clipart-mail-logo-4
  • Facebook
  • YouTube FotoPOTEP
  • Instagram

Deli članek na splet

Moraš VIDETI

Kako fotografirati?

IZLETI slovenija

Foto LOKACIJE

Združeni članki
mi_fototecaji.jpg
mi_fotopotepi_v.jpg

Napiši komentar, oceno, vprašanje... (vesel bom vašega mnenja)

Matjaz Intihar FotoPOTEPi / Potovanja               © 2020 by MatjazIntihar.com                Kontakti / Ogledi

  • mail-clipart
  • Facebook Social Icon
  • YouTube
  • Instagram Social Icon