top of page

Norveška - Flåmsbana - Flamska železniška proga

Flåmsbana poteka med vasico Flåm, ki je na obali globoko v fjordu Sognefjord in železniško postajo Myrdal, ki je na višini 866m na progi med Oslo – Bergen. Flamska železniška proga je opisana kot ena najlepših voženj z vlaki na svetu in kot ena vodilnih turističnih atrakcij na Norveškem.

Večina potnikov prihaja iz vasi Flåm. Tu se vsakodnevno ustavi nekaj križark in vožnja z vlakom je na tej lokacija glavna dodana vrednost potovanja.

Manj potnikov se odloči za izlete do vasi Flåm z železnico iz Osla in Bergna. Ti izleti so dvo do štiridnevni in nudijo tudi ogled fjordov.

Moj prvi obisk Flåmsbana je bil eden izmed teh organiziranih izletov. Kot sem že omenil v članku o splošni predstavitvi Norveške, me večkrat povabijo na fotografiranje za njihove agencije in poslali so me po poti nutshell®. V Oslo v informacijskih centrih, na agencijah ali preko spleta, se lahko prijavite na enega izmed izletov do Flåm.

Ponudba nutshell®. Z vlakom nas pelje pot iz Osla preko visokih še zasneženih hribov, izstopite v Myrdal in prestopite na Flåmsbana. Spustite se do vasi Flåm, iz nje se nadaljuje s trajektom po Aurlandsfjorden do vasi Gudvangen, ki je na koncu pod Unesco zaščitenega fjorda Nærøyfjord. Tu čaka avtobus, ki nas zopet pripelje na 1000m, do znanega zimskega središča Voss. Od tu na vlak in nazaj v Oslo. Mene so poslali do Begna. Lahko pa izberete izlet z smeri Bergna, le krožna pot je obrnjena ali greste do Osla.


Do vasi Flåm se pride tudi po cesti. Iz smeri Oslo gremo lahko skozi 24,5km dolgi, najdaljši predor na svetu Laerdal, ali po stari cesti preko več kot 1000m prelazov. Iz smeri Bergen je cesta tudi zanimiva, saj nas pelje skozi množico predorov. Najdaljši je dolg kar 11km in nas v 360 stopinjskem krogu pripelje od skoraj 0m na 1000m. Drugi nas spusti v vas Flåm. Vožnja kar naporna, saj tuneli niso nič osvetljeni, niti niso zaščiteni s svetlo betonsko oblogo. Je samo temen granit in zato je na cesti tudi kakšna skala.

Seveda se lahko iz Flåm v Myrdal zopet vrnete z železnico in nadaljujete po glavni železniški progi proti Bergnu ali nazaj v Oslo.

Katero pot boste izbrali vi, je domena kaj želite videti in načina prevoza po Norveški.

Flåmsbana je dolga 21km in zaradi 866m višinske razlike je dokaj strma. Okoli 80% vožnje poteka po naklonu 5,5%. Gradili so jo 20 let, dokončana pa je bila leta 1940. Zaradi terena gre skozi 20 predorov. Najdaljšega so kopali v trden granit kar 11 let. Ob progi poteka makadamska cesta Rallar. Izkoristite jo lahko za pešpot ali vožnjo s kolesom in si lahko na tak način ogledate železnico kot zanimivosti ob njej.

Razgledi so enkratni. Visoki vrhovi hribov so tudi poleti še z zaplatami snega. Peljemo se po robu strmih pobočij, mimo slapov in prepadov. Ker je Flamska proga namenjena turizmu, je vmes nekaj razgledniških postankov. Najdaljši je ob slapu Kjosfossen in je zanimiv tudi za fotografijo.

Razgledna ploščad nudi lep pogled na slap. Ker je na vlaku veliko fantov, pa se ob slapovih prikaže Huldra. Skrivnostna ženska z dolgimi svetlimi lasmi, duh iz norveške mitologije pleše ob ljudskih pesmih. Po lokalni folkroli privablja moške v gozd, da jih zapelje. Zanimiva predstavitev ob poti, ki jo izvajajo učenci norveške baletne šole. No, pa sem vam pokvaril mit in legendo, zakaj se ob slapu pojavi Huldra.


Ob opisovanju krajev in lokacij, vedno podam oceno od 1-5, glede na moj osebni popotniški in posebej še na fotografski vtis.

Potovanje / 5

Skratka. Če ste že na poti v okolici vasi Flåm, vam vožnjo po tej železniški progi močno priporočam. V bistvu je podobno, kot bi naredili progo iz Kranjske gore na Vršič. Le da je tu scena še bolj zanimiva. Tudi zaradi vožnje z vlakom po spektaturalnem terenu je še toliko bolj zanimiva. Flåmsbana je definitivno eden od boljših turističnih trenutkov na potovanju po Norveški. Vožnja v obe smeri s kratkim postankom traja dobri dve uri.


FotoPOTEP / 3

Če ste na teh koncih zgolj in samo zaradi fotografije, si pred prihodom v Flåm ne predstavljajte preveč glede fotografiranja na izletu z vlakom. Če ne bo lepega vremena, boste iz pogleda fotografije enkratne panorame razočarani. V oblačnem, deževnem vremenu je vse sivo, veliko je vlage in ob slapovih se visoko dviguje prš vode. Obenem smo omejeni na nekaj postankov in večinoma fotografiranje iz okna vlaka.

Pa vseeno, če bomo na takem FotoPOTEPu samo enkrat, si že zaradi potovanja samega gremo pogledati to turistično atrakcijo. Obenem ne bo malo fotografij za objave na FaceBook in Instagram. Ne bo vam žal!

474 views

Recent Posts

See All

MI FotoPOTEPi  -  Kontaktirajte me  /  Oglejte si

  • mail-clipart-mail-logo-4
  • Facebook
  • YouTube FotoPOTEP
  • Instagram

Deli članek na splet

Naroči se na novice

Hvala za potrditev

Kako fotografirati?

IZLETI slovenija

Foto LOKACIJE

Združeni članki
matjaz_intihar_edited_m.jpg

Matjaz Intihar FotoPOTEPi / Potovanja                  Kontakti / Ogledi

  • mail-clipart
  • Facebook Social Icon
  • YouTube
  • Instagram Social Icon
bottom of page