top of page

Reducirni obroči za filtre

Ob uporabi kamere DSLR imamo kaj hitro več objektivov. Le ti pa vsak svoj premer za filtre. Glede zaščitnih filtrov se ve. Hobi fotograf ga doda na vsak objektiv. Tako zaščiti prednjo lečo pred umazanijo, prahom in prstnimi odtisi. Filter očistimo lažje in z manj strahu, da ne bomo naredili kakšno prasko, kot lečo objektiva.

Pri drugih filtrih ni potrebe, da jih kupimo za vsak naš objektiv. Seveda nič narobe, če imate vse filtre v večih kompletih različnih navojev. Vendar samo za en dober polarizacijski filter boste odšteli okoli 100€ in nobene potrebe ni, da jih kupite toliko kot imate objektivov. Ponavadi se na tele (ozkokotnih) objektivih polarizacijski filter, kot tudi ND (sivi nevtralni) ne uporabljata veliko. V večini primerov dokupimo polarizacijski in ND filter za osnovni objektiv.

Za preizkuse fotografske opreme si izposojam različno opremo. Med objektivi je velikokrat velika razlika v premeru. In da si ne izposojam vedno nove in nove filtre z različnim premerom, saj mi polarizacijski in ND vedno lahko prideta prav, sem se odločil za preizkus reducirnih obročev.

Danes ima večina "normalnih" zum objektivov za FF kamere premer 77mm ali celo 82mm. Oba premera imam na voljo. Ob izposoji kamere Olympus OM-D se je pokazala potreba po manjših premerih, kljub njihovim objektivom s svetlobno močjo f/2,8. Manjša tipala omogočajo uporabo manjših in bolj kompaktnih objektivov, ki imajo premer 62mm ali 67mm.

Da nisem kupoval ali si izposojal novega filtra, sem vzel aluminijasti obroč, ki ima na zadnjem delu premer objektiva (62mm), na sprednjem pa premer filtra (77mm).

Majhen pripomoček se je izkazal za izredno uporabnega. Kot prvo, reducirni obroček stane samo 6€, dober polarizacijski filter pa 100€. Filter je večjega premera in nič ni narobe, če je na kameri filter originalnega premera (62mm), nato reducirni obroč in na njem je še polarizacijski filter (77mm). Zaradi velikosti le tega ne prihaja do senčenja robov. V praksi sem uporabljal tudi polarizacijski filter na objektivu (62mm), preko reducirnega obroča sem dodal še ND filter (77mm). V primeru, da bi imel dva filtra s premerom objektiva enega na drugem, bi že prišlo do senčenja robov (vinjetiranja).

Ko imate narejen končen izbor objektivov in veste na katerem največkrat uporabljate dodatne filtre, na katerih objektivih pa samo občasno, si lahko izberete reducirni obroč in ne bo vam treba v nakup dodatnih filtrov.

200 views

Recent Posts

See All

Comments


MI FotoPOTEPi  -  Kontaktirajte me  /  Oglejte si

  • mail-clipart-mail-logo-4
  • Facebook
  • YouTube FotoPOTEP
  • Instagram

Deli članek na splet

Naroči se na novice

Hvala za potrditev

Kako fotografirati?

IZLETI slovenija

Foto LOKACIJE

Združeni članki
matjaz_intihar_edited_m.jpg

Matjaz Intihar FotoPOTEPi / Potovanja                  Kontakti / Ogledi

  • mail-clipart
  • Facebook Social Icon
  • YouTube
  • Instagram Social Icon
bottom of page