top of page

Slap Skógafoss Islandija

Že v kar nekaj dežel sem šel na FotoPOTEP, katere je Stvarnik ustvaril prav za ljubitelje posebnosti narave in še bolj se je potrudil, ko je pomislil na nas fotografe.

Islandiji je ena izmed njih in dobesedno očara vsakega zapriseženega krajinskega fotografa. Čar ji daje tudi to, da veliko motivov sploh ni skritih, ali oddaljenih. V bistvu so nam na dosegu roke kar iz ceste.

Skógafoss - lokacija

Ta odlična fotografska lokacija se nahaja na južnem delu Islandije. Ob vasici Skógar je slap (foss po islandsko). Zato se imenuje Skógafoss. Reka se imenuje Skógi. Zanimivo, Skógar pomeni gozd, katerega pa na celotni Islandiji skoraj da ni.

Skógafoss je od Reykjavika na vzhod oddaljen približno 150 kilometrov. Po glavni cesti 1 gremo skozi manjša mesta Selfoss, Hella in Hvolsvöllur. Lokacije niti ne moremo zgrešiti, saj je slap odlično viden iz ceste in tudi table opozarjajo na njega. Obenem gredo vse popotniške poti tu mimo. Naprej po cesti 1, ki nas pelje okoli Islandije sta znameniti Vik in Ledena laguna.


Skógafoss - bližnje zanimivosti

V simpatični vasici s 25 prebivalci Skógar je muzej, ki obsega obsežno zbirko kulturne dediščine. Od zgornje razgledne točke na slap, se vije 7km pešpoti ob reki Skógi, kjer vidimo še več slapov. Slap Seljalandsfoss je tudi ob cesti 30km pred Skógafoss. Odcep k termalnim vrelcem Seljavallalaug in bazenom, je 5km pred Skógafoss. Letalo DC-3, ki je zasilno pristalo na nanešem produ ob obali je 5km naprej od Skógafoss. Črni kamniti stolpci in plaža iz črnega peska Reynisfjara ter mesto Vik je 30km naprej.


Skógafoss - zanimivosti

V višino meri 60 metrov in 15m v širino. Stena preko katere pada slap, je bila nekoč del obale, zdaj je zaradi nanešenega ledeniškega proda oddaljena približno pet kilometrov. Ob slapu so stopnice (438), ki nas vodijo od spodaj do vrha. Zaradi velike količine vode, ki pada povsem navpično in kotline, Skógafoss ustvari močan prš vode. Sončna svetloba pogosto ustvari mavrico. Ni redko, da se na sončni dan pojavijo dvojne mavrice. Skógafoss je bil prikazan v filmih, ki vključujejo naslednje: - Thor, Temni svet - Skrivno življenje Walterja Mittyja - Slap se pojavi tudi v 5. sezoni zgodovinske serije Vikingi.


Skógafoss - fotografija

To je fotolokacija, ki navduši. Res pa je, da po vsej verjetnosti s samo enim obiskom ne bomo dosegli popolne želje, katero nam predstavljajo že posnete fotografije na spletu. Pomembno je, da si vzamemo čas. Popotniki pridejo k slapu, mogoče gredo še do zgornje razgledne točke in se obrnejo. A ker je slap lahko dostopna turistična se redno menjajo in fotografom kvarijo kader. Če je ljudi preveč, fotografirajte po opisanem postopku v članku "Odstranimo osebe iz motiva" in jih boste kasneje odstrani v programu Photoshop.

Posnel sem več posnetkov in jih kasneje združil v programu Photoshop, ter iz vsake fotografije (layerja) izbrisal osebe. Več v članku, Odstranimo osebe iz motiva / Misli digitalno!

Fotografiramo lahko iz oddaljene točke ob reki, še bolj znajo biti zanimivi posnetki slapu od blizu. Zelo pomembno! Slap ustvarja močan prš in hitro smo mokri mi, kot naša kamera. Nepremočljiva jakna in zaščita kamere je še kako dobrodošla, če se mu približamo. Izpod oblačila ali torbe kamero potegnemo zgolj za posnetek. V nekaj trenutkih je na leči polno drobnih kapljic. Dobro vpojna krpica je zelo priporočljiv pripomoček, da obrišemo objektiv za nov posnetek.

Če sije sonce, imamo možnost fotografirati eno ali več mavric, ki se oblikujejo na dnu slapa. Bližje ko smo do vznožja slapa, bolj jasno se bodo prikazale mavrice.


Skógafoss lahko fotografiramo že iz glavne ceste, kar iz avta. Fujifilm GFX, 90mm, 1/400sek., f/4, ISO 200
S pomočjo teleobjektiva perspektivo po globini sploščimo in zadnji del motiva deluje večje. Canon EOS RP, 300mm, 1/80sek., f/11, ISO 100
Pogled iz vrha, levo je razgledna točka. Od tu naprej gre pohodna pot. Fujifilm GFX, 45mm, 1/100sek., f/11, ISO 100
Pogled navzdol iz razgledne točke. Fujifilm GFX, 45mm, 1/60sek., f/16, ISO 100
V širokem kotu ujamemo celotno mavrico, a žal tudi turiste, ki si žele svoj spominski posnetek. Canon EOS 5D Mark IV, 14mm, 1/20sek., f/16, ISO 50, EV -1
Veliko sreče moramo imeti, da ni turistov ali drugih fotografov v našem kadru. Treba je priti blizu. Fujifilm GFX 50S, 32mm, 1/450sek., f/8, ISO 400
Ko nam služi vreme, svetloba, kader, ni motečih elementov, je čas za delo. Canon EOS 5D Mark IV, 14mm, 1/15sek., f/22, ISO 50, EV -1
V nekaj sekundah je objektiv poln kapljic vode. V pomoč nam je dobro vpojna krpica in hitro delovanje. Nasvet je predstavljen v spodnjem video! Canon EOS 5D Mark IV, 12mm, 1/8sek., f/22, ISO 50, EV -1
Na tem posnetku sem nekaj kapljic izbrisal v programu. Iz objektiva odstranimo zaščito in, če piha veter proti kameri, so kapljice na objektivu v trenutku. Canon EOS 5D Mark IV, 12mm, 1/8sek., f/22, ISO 50, EV -1
Vreme je na Islandiji zelo muhasto, lahko se sonce, dež, sneg spreminjajo na vsakih 15minut. Na vsakem FotoPOTEPu je drugače. Canon EOS RP, 40mm, 1/60sek., f/11, ISO 100
V iskanju zaklada. Canon EOS RP, 105mm, 1/200sek., f/8, ISO 100
Japonski fotograf je na led postavil nekaj manjših figuric in jih vkomponiral k slapu. Fujifilm X-T3, 100mm, 1/7500sek., f/5,6 ISO 160, EV -1
Scena in obdelava kot je bila v filmu Thor, Temni svet. Nikon D500, 15mm, 1/5sek., f/13 ISO 50, ND 32X

Video - Kako se izogniti kapljicam na leči objektiva




Skógafoss je prava FotoPOTEP lokacija!

Sam imam to srečo, da vodim FotoPOTEPe in sem na zanimivh lokacijah lahko večkrat, pod različnimi pogoji. iPhone XR

Ni dileme. To je tako enostavno dostopen in fotografu hvaležen motiv, da se splača ustaviti tudi, če smo Skógafoss že 10X fotografirali. Nikoli ne vemo kaj zanimivega lahko pričakujemo. Naj bo poleti ali pozimi, slap je vedno poln vode. Pozimi lahko del slapu zaledeni.

Za motiv ga fotografi izkoristimo tako v oblačnem kot sončnem vremenu. Zjutraj, čez dan, popoldan, vedno lahko najdemo kaj zanimivega. V zimskem času, ko so dolge noči je odličen prednji plan, ko se predstavi Aurora Borealis.

Seveda, Skógafoss nikakor ni eden in edini slap na Islandiji pri katerem se splača ustaviti. Vendar, če smo lokacijo že obiskali na svojem prvem FotoPOTEPu in si v naslednjem želimo od fotografije še več, se bomo ob pravi svetlobi pri Skógafoss ponovno ustavili. Ker je to edina cesta, ki nas pelje proti vzhodu in je slap ob cesti, nam bo fotografska žilica sama obrnila volan k Skógafoss.

Skógafoss - za konec

Ne pozabimo na stativ in sivinski filter, če bomo delali z dolgimi časi. Obvezno je vzeti še zaščito za kamero glede prša, krpo za brisanje leče in nepremočljivo oblačilo.

Vedno priporočam pred prvim obiskom dobrih lokacij, da si jih ogledamo na Google. Lokacije v smislu zemljevida in terena kot že posnetih fotografij. Tako vemo več o dostopnosti na lokacijo, kot v glavi že imamo kar nekaj idej glede motiva samega. Vse ostalo je na nas, ko bomo stali pod Skógafoss. Kajti Stvarnik je ob oblikovanju čudovitega sveta tudi na tej lokaciji, resno mislil na fotografa!

479 views

Recent Posts

See All

MI FotoPOTEPi  -  Kontaktirajte me  /  Oglejte si

  • mail-clipart-mail-logo-4
  • Facebook
  • YouTube FotoPOTEP
  • Instagram

Deli članek na splet

Naroči se na novice

Hvala za potrditev

Kako fotografirati?

IZLETI slovenija

Foto LOKACIJE

Združeni članki
matjaz_intihar_edited_m.jpg

Matjaz Intihar FotoPOTEPi / Potovanja                  Kontakti / Ogledi

  • mail-clipart
  • Facebook Social Icon
  • YouTube
  • Instagram Social Icon
bottom of page