Azorski otoki (Açores) - FotoPOTEP

Azorski otoki (Açores), ki ležijo sredi Atlantskega oceana so vulkanskega izvora, nastali po izbruhih ognjenikov na Sredjeatlantskem hrbtu. Od portugalske obale so oddaljeni 1500 km in malo manj kot 2000 km od Kanade.

Sestavljeni so iz devetih glavnik otokov, ki se razprostirajo v smeri severozahod – jugovzhod, so del Makaronezije in sodijo pod avtonomno pokrajino Portugalske. Podnebje na otokih je oceansko, kjer se temperature gibljejo med 15 in 25 stopinj C. Zime so tako mile, poletja pa ne pretopla, po večini z veliko padavinami, kar vpila na bujno tropsko rastje na nekaterih otokih. Le vrh najvišje gore Portugalske – Pico, ki leži na otoku Pico, je včasih pobeljen tudi s snegom. Prebivalci se po večini ukvarjajo z govedorejo in mlečno industrijo, ribolovom, ter poljedelstvom. Turizem je tu relativno mlad in še v razvijanju, kar se največkrat kaže v pomanjkanju nastanitev in avtov za najem med glavno sezono. Domačini so prijazni, če potrebujete pomoč, večinoma, vsaj mladi, dobro znajo angleško, so pa zaradi preteklega težkega načina življenja ob prvem stiku velikokrat zaprti vase in na prvi pogled delujejo mrko.

Priprave na pot so bile predvsem zaradi logistične organizacije malo zapletenejše, kot pri ostalih potovanjih. Pri načrtovanju boste potrebovali veliko časa pri usklajevanju transferjev, rezervaciji prenočišč in avtomobilov. Ceste so po vseh otokih dobro vzdrževane, lepo označene, ter z malo prometa. Cene hrane in pijače so nižje, kot pri nas, se pa, kot v veliko državah po svetu tudi tu kaže trend hitre prehrane, ki izpodriva lokalno prehrano.

Zeleni otok, vulkanskih jezer – Sao Miguel

Največji in najpriljubljenejši je otok Sao Miguel, z glavnim in upravnim središčem otočja - Ponto Delgado, ki je majhno, pristaniško mesto, vredno ogleda.

Zaradi velikosti in reliefne razgibanosti otoka si je zanj dobro vzeti več dni, kjer si lahko v miru ogledate vse glavne zanimivosti, predvsem pa uživate v zelenih travnikih, planotah in bujnem tropskem rastju. Otok vam ponuja veliko izhodišč za pohodniške poti, ki so lično urejene s smerokazi, ter največkrat potekajo po vrhu vulkanskega kraterja, kjer imate čudovite razgledne kulise, če vam je seveda naklonjeno vreme. Najbolj znani, in kot znamenitosti Azorov tudi največkrat slikani, sta jezeri od mestecu Sete Cidades, kjer je eno jezero modre, drugo pa zelene barve.

Legenda pravi, da naj bi jezera napolnila s solzami dva mlada zaljubljenca, ki jima oče mladega dekleta ni nikoli dovolil biti skupaj. V notranjosti otoka se nahaja jezero Lagoa do Fogo (Ognjeno jezero), na katerega imate najlepši pogled s poti, kjer lahko na neki točki ob dobrem vremeni vidite morje na južni in severni strani otoka. Tretje večje jezero Furnas se nahaja v neposredni bližini vasice Furnas (portugalsko Žveplo), kjer lahko najdete izletniške točke, gejzirje, ter čudovit park Terra nostra. S plačilom vstopnine v park se boste lahko sprehodili med mogočnim rastjem, ter se na koncu okopali v termalnem - zdravilnem kopališču rjavkaste barve.

Na jugu otoka si lahko ogledate mesto Ribeira Quente, ter Vill Franca do Compo, ki je včasih bilo glavno mesto otoka, danes pa je znano po znameniti cerkvi Ermida da Nossa Senhora da Paz, kjer je z vrha čudovit pogled na ocean, ter zeleno pokrajino. Na severnem delu otoka bi izpostavila mesto Ribeira Grande, ter nasade čajevca, na skrajnem zahodu pa Terme Ferraria, kjer se lahko okopate v enem izmed naravnih bazenčkov v morju.Modri otok hortenzij – Faial

Otok Faial je značilen predvsem po dolgih kilometrih živih mej, ki jih sestavljajo modre hortenzije in za katerimi se pasejo krave. V sredini otoka je krater Caldeira s premerom 2 km in globino 400 m v katerega se lahko spustite ali po vrhu kraterja prehodite 8 kilometrov dolgo krožno pešpot.

Na zahodu otoka se nahaja neposeljen rt otoka - Ponta dos Capelinhos, ki se pojavlja na večini plakatov, ki promovirajo otok. Tu je bil med leti 1957 in 1958 zadnji izbruh vulkana na Azorih, pri čemer je polotok tudi nastal.

Na polotoku boste dobili občutek, kot da ste prišli na luno, saj je področje še danes golo, le tu in tam že na plano kuka kakšna rastlina. Glavno mesto otoka je majhno pristaniško mestece Horta, katero ima v pristanišču veliko pisanih grafitov, ki so jih narisali pomorščaki, ko so se tu ustavili pri prečkanju oceana. Otok ni velik, je pa v lepem vremenu idealen za sprehode in opazovanje visoke gore Pico na sosednjem otoku. Tudi tu vam narava ponuja veliko naravnih bazenčkov, kje se lahko okopate in spoznate silno moč oceanskega valovanja.


Sao Jorge

Ozek in podolgovat otok ima veliko čudovitih klifov, ki strmo padajo do oceana in je najprimernejši za dolge pohode z vrha otoka do obalnih ravnic, poimenovane - faje.

Na fajah kmetje obdelujejo zemljo in gojijo živino, zato je otok zelo kmetijsko razvit. Čudovit je pohodna pot od Faje dos Cubres do Faje da Caldeira, kjer se nahaja znamenita cerkev Ermida de Santo Cristo.