top of page

Azorski otoki (Açores) - FotoPOTEP

Azorski otoki (Açores), ki ležijo sredi Atlantskega oceana so vulkanskega izvora, nastali po izbruhih ognjenikov na Sredjeatlantskem hrbtu. Od portugalske obale so oddaljeni 1500 km in malo manj kot 2000 km od Kanade.

Sestavljeni so iz devetih glavnik otokov, ki se razprostirajo v smeri severozahod – jugovzhod, so del Makaronezije in sodijo pod avtonomno pokrajino Portugalske. Podnebje na otokih je oceansko, kjer se temperature gibljejo med 15 in 25 stopinj C. Zime so tako mile, poletja pa ne pretopla, po večini z veliko padavinami, kar vpila na bujno tropsko rastje na nekaterih otokih. Le vrh najvišje gore Portugalske – Pico, ki leži na otoku Pico, je včasih pobeljen tudi s snegom. Prebivalci se po večini ukvarjajo z govedorejo in mlečno industrijo, ribolovom, ter poljedelstvom. Turizem je tu relativno mlad in še v razvijanju, kar se največkrat kaže v pomanjkanju nastanitev in avtov za najem med glavno sezono. Domačini so prijazni, če potrebujete pomoč, večinoma, vsaj mladi, dobro znajo angleško, so pa zaradi preteklega težkega načina življenja ob prvem stiku velikokrat zaprti vase in na prvi pogled delujejo mrko.

Priprave na pot so bile predvsem zaradi logistične organizacije malo zapletenejše, kot pri ostalih potovanjih. Pri načrtovanju boste potrebovali veliko časa pri usklajevanju transferjev, rezervaciji prenočišč in avtomobilov. Ceste so po vseh otokih dobro vzdrževane, lepo označene, ter z malo prometa. Cene hrane in pijače so nižje, kot pri nas, se pa, kot v veliko državah po svetu tudi tu kaže trend hitre prehrane, ki izpodriva lokalno prehrano.

Zeleni otok, vulkanskih jezer – Sao Miguel

Največji in najpriljubljenejši je otok Sao Miguel, z glavnim in upravnim središčem otočja - Ponto Delgado, ki je majhno, pristaniško mesto, vredno ogleda.

Zaradi velikosti in reliefne razgibanosti otoka si je zanj dobro vzeti več dni, kjer si lahko v miru ogledate vse glavne zanimivosti, predvsem pa uživate v zelenih travnikih, planotah in bujnem tropskem rastju. Otok vam ponuja veliko izhodišč za pohodniške poti, ki so lično urejene s smerokazi, ter največkrat potekajo po vrhu vulkanskega kraterja, kjer imate čudovite razgledne kulise, če vam je seveda naklonjeno vreme. Najbolj znani, in kot znamenitosti Azorov tudi največkrat slikani, sta jezeri od mestecu Sete Cidades, kjer je eno jezero modre, drugo pa zelene barve.

Legenda pravi, da naj bi jezera napolnila s solzami dva mlada zaljubljenca, ki jima oče mladega dekleta ni nikoli dovolil biti skupaj. V notranjosti otoka se nahaja jezero Lagoa do Fogo (Ognjeno jezero), na katerega imate najlepši pogled s poti, kjer lahko na neki točki ob dobrem vremeni vidite morje na južni in severni strani otoka. Tretje večje jezero Furnas se nahaja v neposredni bližini vasice Furnas (portugalsko Žveplo), kjer lahko najdete izletniške točke, gejzirje, ter čudovit park Terra nostra. S plačilom vstopnine v park se boste lahko sprehodili med mogočnim rastjem, ter se na koncu okopali v termalnem - zdravilnem kopališču rjavkaste barve.

Na jugu otoka si lahko ogledate mesto Ribeira Quente, ter Vill Franca do Compo, ki je včasih bilo glavno mesto otoka, danes pa je znano po znameniti cerkvi Ermida da Nossa Senhora da Paz, kjer je z vrha čudovit pogled na ocean, ter zeleno pokrajino. Na severnem delu otoka bi izpostavila mesto Ribeira Grande, ter nasade čajevca, na skrajnem zahodu pa Terme Ferraria, kjer se lahko okopate v enem izmed naravnih bazenčkov v morju.Modri otok hortenzij – Faial

Otok Faial je značilen predvsem po dolgih kilometrih živih mej, ki jih sestavljajo modre hortenzije in za katerimi se pasejo krave. V sredini otoka je krater Caldeira s premerom 2 km in globino 400 m v katerega se lahko spustite ali po vrhu kraterja prehodite 8 kilometrov dolgo krožno pešpot.

Na zahodu otoka se nahaja neposeljen rt otoka - Ponta dos Capelinhos, ki se pojavlja na večini plakatov, ki promovirajo otok. Tu je bil med leti 1957 in 1958 zadnji izbruh vulkana na Azorih, pri čemer je polotok tudi nastal.

Na polotoku boste dobili občutek, kot da ste prišli na luno, saj je področje še danes golo, le tu in tam že na plano kuka kakšna rastlina. Glavno mesto otoka je majhno pristaniško mestece Horta, katero ima v pristanišču veliko pisanih grafitov, ki so jih narisali pomorščaki, ko so se tu ustavili pri prečkanju oceana. Otok ni velik, je pa v lepem vremenu idealen za sprehode in opazovanje visoke gore Pico na sosednjem otoku. Tudi tu vam narava ponuja veliko naravnih bazenčkov, kje se lahko okopate in spoznate silno moč oceanskega valovanja.


Sao Jorge

Ozek in podolgovat otok ima veliko čudovitih klifov, ki strmo padajo do oceana in je najprimernejši za dolge pohode z vrha otoka do obalnih ravnic, poimenovane - faje.

Na fajah kmetje obdelujejo zemljo in gojijo živino, zato je otok zelo kmetijsko razvit. Čudovit je pohodna pot od Faje dos Cubres do Faje da Caldeira, kjer se nahaja znamenita cerkev Ermida de Santo Cristo.

Glavno mesto Velas je upravno središče otoka s pristaniščem. Na skrajnem zahodu otoka se nahaja zapuščen svetilnik Vigia da Baleia, do katerega se lahko, pred ogledom botaničnega vrta Parque Florestal das Sete Fontes, sprehodite peš. Zanimiva je tudi skrajna vzhodna točka otoka mesto Topo, kjer si lahko ogledate svetilnik, majhen otoček, ter se skopate na urejeni plaži. Po naravnih bazenčkih je poznana tudi tudi Faja do Ouvidor, ki so primerni za kopanje.


Črni otok Pico

Otok Pico je najbolj poznan po najvišji gori Portugalske – Pico, ki se s svojim špičastim vrhom ponosno poizkuša dotikati neba, kadar ni zavita v meglice ali oblake.

Druga značilnost otoka je črna prst, na kateri zelo dobro uspeva nizka vinska trta. Vinogradi so zaradi močnega vetra zagrajeni s kamnitimi ogradami in spadajo pod Unescovo zaščito. Na otoku si lahko ogledate podzemno jamo Gruta das Torres, ki jo je pri izlitju naredila lava.

Pri vodenem ogledu, ki ga je v visoki sezoni nujno potrebno rezervirati, izveste veliko poučnega o lavi in nastanku vulkana. Pokažejo vam tudi kako v jami izgleda popolna tema in se tako lahko vsaj za trenutek poizkusite postaviti v kožo živali, ki v njej prebivajo. Na jugu otoka leži mestece Layes do Pico kjer je zanimivim muzejem, v katerem se veliko izve o kitolovu, ki je na srečo od leta 1980 prepovedat. Tu si lahko rezervirate edinstveno izkušnjo opazovanja kitov in delfinov. Vse je odvisno od sreče, če se sramežljivi prebivalci morja tisti dan hočejo pokazat, vendar pa v agencijah garantirajo vračilo denarja, v primeru, da na izletu ne vidite nobenega kita ali delfina.Terceria, otok govedi

Po otoku Terceria je skoraj nemogoče potovati, da ne bi srečal črede črno-belih krav in ti pogled ne bi ušel na lično urejene pašnike, kjer je ograda postavljena kar iz vulkanskega kamenja in s ptičje perspektive spominja na veliko prešito pregrinjalo. Najboljše razglede se dobi na vzhodnem delu, kjer se hribovit del Serra do Cume spušča prav do morja.

Otok je majhen, vendar okrog in okrog poseljen, ter poln zanimivih razgledov. Največje in glavno mesto na otoku je Angro da Herosimo, ki je uvrščeno na Unescov seznam kulturne dediščine. Barvito mestece, polno palač, utrdb, majhnih parkov in čudovito modro cerkvijo v pristanišču, je živahno s številnimi lokali, ter trgovinicami.

Mesto ima velik zgodovinski pomen. Tu so se v 14. stoletju prvič izkrcali Portugalci ter zgradili kulturno in trgovsko središče. Ogleda vredno je tudi drugo največje mestece na otoku - Praia da Vitoria, ki z veliko mestno plažo omogoča kopanje in poležavanje pod senčnikom na pesku. Lep prostor za kopanje je tudi na severni obali, kjer je med črnim vulkanskim kamenjem urejeno kopališče Ponta dos Biscoitos. V središču otoka je krater Caldeira de Guilherme Moniz, ki z manjšimi kraterji in jezeri zaseda osrednji del otoka, na zahodu pa vulkan Santa Barbara, ter pravljični gozdovi, kjer rastejo ogromne cedre in s svojo gostoto zakrivajo pogled do neba. Za otok so značilne tudi bikoborbe, kjer imajo celo nekatere kmetije svoje lastne male bikoborske arene.Zaključek

Predvsem raznolikost narave je tista, zaradi katere se splača obiskati Azorske otoke. Nekatere rastline, ki jih imamo mi za sobne, tam predstavljajo plevel in se razraščajo v vsej svoji veličini. Nepregledne ograje in nasadi hortenzij, predvsem modre barve, ki je posledica lastnosti zemlje, pa dajejo občutek, kot da se ne bi nahajali sredi oceana, ampak v pravljici, kjer je dežela prekrita z odejo rož. Vsak izmed obiskanih otokov je bil poseben in drugačen. Nobenega ne bi mogla izpostaviti in pri še enkratnem načrtovanju ne bi nobenega izpustila. Za ljubitelje neokrnjene narave, pohodništva in miru, je tu za enkrat še turistično neodkriti raj na Zemlji.

Avtorica: Erika Žefran


Video iz FotoPOTEP Azorski otoki

Recent Posts

See All

Comments


MI FotoPOTEPi  -  Kontaktirajte me  /  Oglejte si

  • mail-clipart-mail-logo-4
  • Facebook
  • YouTube FotoPOTEP
  • Instagram

Deli članek na splet

Naroči se na novice

Hvala za potrditev

Kako fotografirati?