top of page

Barcelona - mesto, kjer vsakdo najde nekaj zase

Katalonsko mesto Barcelona je tako raznoliko, da lahko vsakdo v njem najde nekaj zase. Mesto je prijazno in ravno prav veliko. Po nekaj dnevih sprehajanja po majhnih uličicah imaš občutek, da te je mesto sprejelo za svojega in se v njem počutiš domačega. Za vsakim vogalom se skriva nekaj novega. Skriti kotički, trgi in parki so tako številni, da jih zlepa ne zmanjka med ogledovanjem mesta. Razdeljena na predele se razprostrita od morja, do hriba Tibidabo. Vsak predel je unikaten, s svojimi specifikami in utripom življenja. Vendar kot celota deluje popolno in elegantno.

Hrib Tibidabo, s katerega se vam razproste razgled na celotno mesto vse do morja.

Najbolj znana in turistov polna je Carrier de la Rambla. Ulica se razteza od spomenika Krištofa Kolumba pri morju, v notranjost mesta, preko trga Catalunya, ki je najboljše izhodišče za raziskovanja mesta.  Na levi strani ulice Ramble se nahaja staro mestno jedro El Raval, ki velja za nevarnejši in ne toliko čist predel mesta. Vendar je mogoče ravno zaradi tega pristnejši in ne toliko poln turistov. Tukaj se splača posedeti  v lokalni gostilnici, spiti dober kozarec vina in si privoščiti posladek ali kosilo v obliki tapasov.

Parki in trgi Barcelone.

Čez ulico na desni  strani pa se nahaja  predel El Gotic, katerega največja znamenitost je Katedrala. Glasnejši, poln majhnih trgovinic, gostiln in slaščičarn je tudi bolj obiskan, kot levi del. Glavne ulice so polne turistov, vendar lahko samo korak stran, v drugo ulico dobite neobljudeno in zapuščeno ulico, po kateri se je vredno sprehoditi s pogledom proti nebu. Hiše so nagnetene ena zraven druge, balkoni se šibijo pod zelenjem in barve so neverjetne.

Sagrada familia je ena izmed najprepoznavnejših znamenitosti Barcelone.

Poseben pečat Barceloni so pustili tudi številni umetniki, predvsem Gadi, ki ga je čuditi na vsakem koraku mesta. Najbolj znana je njegova še vedno nedokončana La Sagrada Familia, ki te ob obisku ne pusti rahločutnega. Detajle, igro svetlobe, motive in velikost cerkve je težko opisati, ker jih je enostavno potrebno doživeti. V njej lahko preživite ure. Vedno boste odkrili kakšno novo podrobnost, ki ste jo pri prejšnjem ogledu spregledali in se nad njo načudili.

Pečat mestu je pustil velik umetnik Gaudi, čigar mojstrovine so prisotne povsod po mestu. Na sliki sta Casa Batllo in La Pedrera.

Ravno tako sta ogleda vredne njegova druge mojstrovine, kot so Casa Batllo, La Pedrera in seveda park Guell, umetniški spomenik, ki kljub barvitosti ne moti naravne podobe hiba. V oči sta mi najbolj padli hišici ob  glavnem vhodu, ki spominjata na hišico iz pravljice Janko in Metka. Park ima vstopnino, vendar se ga da brezplačno ogledat pred ali po pobiranju vstopnine.

Park Guell je najboljše obiskati zgodaj zjutraj, ko ni se gneče in se bohoti v jutranjem soncu v vsej svoji lepoti.

Z vrha parka je čudovit razgled na barcelonsko obalo, ki je privilegij prebivalcev mesta. Le-to ponuja raznoliko morske sadeže in ribe, ki jih znajo popolno vključiti v morske jedi v restavracijah in seveda vsakodnevni oddih ali rekreacijo ob morju. Kaj je lahko lepšega, kot skok v morje po napornem dnevu?

Barceloneta je prostor, kjer si prebivalci od morju konec tedna vzamejo čas zase in za svoje prijatelje.

Če je vreme kislo, se vam tu splača ogled L ' Aquarium de Barcelona, ki velja in si tudi zasluži mesto enega najlepših akvarijev v Evropi. V njem se nahaja 80-metrski podvodni tunel, ki ponuja edinstveno izkušnjo, saj se boste počutili, kot da se sprehajate po morskem dnu z morskimi bitji vseh velikosti in oblik.

Akvarij je vreden ogleda. Najbolj primeren je za obisk z otroki in v primeru slabega vremena.

Eden meni najljubših dni je bil obisk hriba Montjuic. Nahaja se malo umaknjen od mestnega vrveža, vendar še vedno dovolj blizu, da se lahko s trga Espania sprehodite peš in mesto opazujete z vrha. Pred vzponom na vrh, kjer je olimpijski stadion, se vam najprej odpre razgled na veličastno Nacionalno palačo s čudovitim vodnjakom, ki ob večeri vikenda »poplesuje« v barvah in glasbi. Na stopnicah pred palačo se da preživeti veliko časa z opazovanjem pouličnih glasbenikov, prodajalcev spominkov in pogleda, kjer imate občutek, da imate celotno mesto na dlani. Če so na vrhu hriba noge preutrujene, da bi vas ponesle nazaj v dolino, si lahko privoščite vožnjo z vzpenjačo. Le cena je malo zasoljena, ravno tako kot vse vstopnine v glavne barcelonske znamenitosti. Tu bi rada izpostavila še eno zanimivost in to so tekoče stopnice, za tiste z manj kondicij, ki se nahajajo v skoraj vsakem parku.

Nacionalna palača z vodnjakom, ki ob večeri vikenda »poplesuje« v barvah in glasbi.

Vendar kdor ima rad sprehajanje, bo mesto prehodil po dolgem in čez, kot sem to storila jaz. Predlagam tudi nakup  T10 vstopnice, s katero imate za 10€, deset voženj z javnim prevozom. Veliko ljudi se posluži vožnje s turističnim avtobusom, ki vas popelje od znamenitosti, do znamenitosti, vendar je mesto potrebno preprosto doživeti. S čudovito hrano, arhitekturo in pouličnim dogajanjem.

Ja, Barcelona me je osvojila, vendar ne popolnoma zasvojila. Mogoče se bomo mogla za večjo ljubezen vanjo še kdaj vrniti. V mislih namreč še velikokrat pomislim nanjo in čudovite spomine, ki mi jih je pustila.

Avtorica: Erika Žefran


Recent Posts

See All

MI FotoPOTEPi  -  Kontaktirajte me  /  Oglejte si

  • mail-clipart-mail-logo-4
  • Facebook
  • YouTube FotoPOTEP
  • Instagram

Deli članek na splet

Naroči se na novice

Hvala za potrditev

Kako fotografirati?

IZLETI slovenija

Foto LOKACIJE

Združeni članki
matjaz_intihar_edited_m.jpg

Matjaz Intihar FotoPOTEPi / Potovanja                  Kontakti / Ogledi

  • mail-clipart
  • Facebook Social Icon
  • YouTube
  • Instagram Social Icon
bottom of page