top of page

Jökulsárlón - ledeniška laguna - Islandija

Že v kar nekaj dežel sem šel na FotoPOTEP, katere je Stvarnik ustvaril prav za ljubitelje posebnosti narave in še bolj se je potrudil, ko je pomislil na nas fotografe.

iceland islandija ledeniška laguna

Islandiji je ena izmed njih in dobesedno očara vsakega zapriseženega krajinskega fotografa. Čar ji daje tudi to, da veliko motivov sploh ni skritih, ali oddaljenih. V bistvu so nam na dosegu roke kar iz ceste.


Jökulsárlón - lokacija

Ledenik Vatnajökull, znan tudi kot ledenik Vatna, je največji in najobsežnejši islandski ledenik ter eden največjih v Evropi. Njegov delček Breiðamerkurjökull, se premika navzdol in se na koncu lomi v manjše kose, ki polnijo Ledeniško laguno.

Laguna Jökulsárlón se nahaja na jugovzhodnem delu Islandije in je ena najbolj znanih terpriljubljenih fotolokacij.

Laguna je najgloblje jezero na Islandiji (248m) in površino 18 kvadratnih kilometrov. Ledene gore v laguni so sestavljene iz ledu, starega več kot tisoč let. Ker se laguna povezuje z oceanom, se zaradi mešanice morja in sladke vode iz topljenega ledu, predstavljajo njene edinstvene barve. V laguni lahko vidimo tudi tjulnje skozi vse leto.

Formacija ledenih gor v jedru lagune ni nov pojav, vendar se vsako desetletje spreminja. Topljenje ledu v laguni in novi veliki kosi ledu stalno spreminjajo pokrajino. Oblikovanje Jökulsárlóna se je začelo po letu 1930, ko se je ledenik Breiðamerkurjökull začel umikati. Laguna se je od zgodnjih sedemdesetih let prejšnjega stoletja močno povečala.

V laguni so priljubljeni izleti s kajaki ali z ladjico, v bistvu amfibijo, saj se v vodo zapeljemo na kolesih. Med sezono je 30-40 izletov z amfibijo na dan, za vse, ki želijo videti ledene gore od blizu. Ob obisku ledeniške lagune Jökulsárlón lahko obiščemo tudi najbolj priljubljeno naravno ledeno jamo na Islandiji. Kristalno modra ledena jama je dostopna le pozimi (od novembra do aprila). Vendar je vse odvisno od temperature, saj topeči se led ustvari pravo reko pod njim.

Pozimi je ledeniška laguna Jökulsárlón tudi odlično mesto za opazovanje severnega sija. Poleti pa je čarobno obiskati ta kraj, ko sije polnočno sonce.

Jökulsárlón – bližnje zanimivosti

Ledeniška laguna Jökulsárlón se nahaja približno 5 ur vožnje (380km) od Reykjavika. Lahko senajame avto in se do tja odpeljemo sami, ali pa se pridružimo vodenemu ogledu, ki nas bo popeljal do nje. Na tem območju je nekaj dobrih hotelov (Fosshotel Glacier Lagoon in Adventure Hotel Hof).

Na poti je več obveznih postankov, ki so v neposredni bližini ceste. Nekje na dobri polovici sta slapova Seljalandsfoss in Skógafoss (članek) ter okostje zasilno pristalega aviona DC-3. Pri kraju Vik je znana črna plaža Reynisfjara. Sledi kraj Kirkjubæjarklaustur in zanimiva dolina Fjaðrárgljúfur ter samo malo naprej slap Stjórnarfoss. Sledita ledenik Skaftafell in manjša ledeniška laguna Fjallsárlón. In še je vmes na poti nekaj slapov, zanimivih dolin, a ne takoj ob cesti. Ja Islandija je paša za oči popotnika in raj za krajinskega fotografa.

Jökulsárlón – fotografija

Fotograf si mora vzeti za fotografijo na tej lokaciji vsaj en dan. Poleti je za fotografijo na voljo ogromno časa, saj sonce niti ne zaide. V zimskih mesecih je na voljo cca. 7 ur zelo nizke svetlobe. Kot bi bili vseskozi na svetlobi sončnega vzhoda ali zahoda. Obenem je v laguni ujeto veliko ledu, del nje je lahko tudi zaledenel. Iz lagune gre kratka reka proti morju. V času oseke in plime je njen tok izredno hiter in iz lagune odnaša večje kose ledu. Pozimi se te velike ledene skale v morju ne stopijo in valovi jih prinesejo na obalo. Rečemo ji obala diamantov. Na črnem pesku led deluje enkratno. Še stativ in dolgi časi za fotografiranje vode, ki se izliva po črnem pesku in fotograf doživi na tej lokaciji svoj déjà vu.

Kdor želi od fotografije več, bo na to lokacijo prišel v polni "bojni" opremi. Kamera, objektivi različnih goriščnic, stojalo, vse to nam pride prav. Ker smo v bližini ledenika in hladne vode je tudi poleti potrebna vetrovka in dobra nepremočjiva obutev. Pozimi pa res toplo oblačilo, saj zna krepko zapihati in takrat krepko zazebe. Rezervne nogavice in obutev je tudi dobrodošla, če nas zalije val.

Čez reko je most in splača se laguno fotografirati iz obeh strani. Tudi izlet z amfibijo med ledenimi gorami priporočam. In seveda oditi fotografirati na črno obalo belo penečo vodo, ki jo prinašajo valovi. Vse lokacije so si zelo blizu. Fotografu priporočam, da si za lokacijo Jökulsárlón izbere dva dni.



295 views

Recent Posts

See All

MI FotoPOTEPi  -  Kontaktirajte me  /  Oglejte si

  • mail-clipart-mail-logo-4
  • Facebook
  • YouTube FotoPOTEP
  • Instagram

Deli članek na splet

Naroči se na novice

Hvala za potrditev

Kako fotografirati?

IZLETI slovenija

Foto LOKACIJE

Združeni članki
matjaz_intihar_edited_m.jpg

Matjaz Intihar FotoPOTEPi / Potovanja                  Kontakti / Ogledi

  • mail-clipart
  • Facebook Social Icon
  • YouTube
  • Instagram Social Icon
bottom of page