top of page

Kenija - potovanje kot FotoSAFARI

Kenija je dežela, kjer imaš občutek, da dokumentarno oddajo o divjih živalih Afrike spremljaš v živo.

Potovanje Kenija

Kenija leži v Vzhodni Afriki, ki je na JZ omejena z Indijskim oceanom, ostalo pa meji na pet sosednjih držav - Somalijo, Ugando, Južni Sudan, Tanzanijo in Etiopijo. Zaradi pisanega živalskega in rastlinskega sveta, ter pokrajinske raznolikosti, je Kenija ena od držav v Afriki, ki je turistično najbolj obiskana.

Ker leži na ekvatorju, je tako tudi podnebje, vendar omiljeno zaradi višine, tako da je vedno prijetnih temperatur. Zaznamujeta ga predvsem dve deževni dobi. Kratka deževna doba traja od sredine meseca oktobra do konca novembra. Dolga deževna doba se začne konec marca in traja do začetka junija. Ravno zaradi tega je najbolj primerno obdobje potovanja v Kenijo med decembrom in marcem, ko je najmanj padavin in se zaradi suše živali v parkih zbirajo ob vodnih virih. Dober čas za potovanje pa je tudi čas med julijem in septembrom, ko se odvijajo večje migracije živali.

Kenija je ena izmed redkih afriških držav, ki se je tudi po osamosvojitvi gospodarsko razvijala in postala ene izmed najbolj gospodarsko uspešnih. Drugi največji vir dohodka države je prav turizem. Prostrane savane napolnjene z divjimi živalmi, skrivajoč se za akacijevimi drevesi ali travo in bele peščene plaže, zadostijo potrebam tudi najbolj zahtevnega popotnika. Safari potovanje največkrat poteka tako, da vas takoj po prihodu na letališče, tam pričaka šofer oziroma vodnik safarija z zasebnim safarivozilom - 4X4 kombi s premično streho, ki je za FotoPOTEP primeren za do šest oseb. Isti šofer oziroma vodnik je potem skupaj z vami vse do konca potovanja.

Državo pokriva cca. 8% površine njiv in trajnih nasadov, ter cca. 37% površine pašnikov. Poljedelstvo je razširjeno predvsem na višavju okrog Nairobija, ob Viktorijinem jezeru in na obali Indijskega oceana. Prevladuje samooskrbno kmetijstvo v povezavi s pridelavo za izvoz (zlasti kava, čaj, sladkorni trst), ki raste predvsem na višavju. Za lastno prehrano predelujejo koruzo, maniok, sladki krompir, močnate banane, krompir in sirek. V obalnem pasu dobro uspeva sladkorni trst in bombaž. Pomembno je še pridelovanje povrtnin in sadja (ananas in banane), v zadnjih letih tudi rezanega cvetja za evropski trg predvsem v okolici Nairobija.

Ljudje v Keniji so vedno nasmejani in zelo prijazni, ki pa pri nakupovanju ali dogovarjanju vedno hočejo “pobarantati” s tabo. Delo navadno poteka bolj počasi - “pole, pole”, ampak vedno z dobro voljo – »hakuna matata«. V Keniji živi več kot 40 različnih plemen, ki se med seboj zelo razlikujejo, tako po tradiciji, kot tudi po jezikovnih skupinah. Prav zato se je umetno razvil jezik svahili, ki je poleg angleščine drugi uradni jezik države, saj se le tako lahko ljudje različnih plemen med seboj sporazumevajo.

Glavno mesto je Nairobi, ki je s 3-4 milijoni ljudi tudi najbolj naseljeno mesto v Vzhodni Afriki in eno največjih v celotni Afriki. Leži ob reki Nairobi v južnem delu države. Ime »Nairobi« prihaja iz masajske fraze Enkare Nyorobi, kar pomeni »kraj hladnih voda«. Zanimivost mesta je, da je edino na svetu, z nacionalnim parkom, kjer lahko v bližini nebotičnikov vidite številne divje živali v naravnem okolju. V samem mestu lahko obiščete še Giraffe center, kjer nahranite žirafe in sirotišnico s sloni (David Sheldrich animal orphanage). Posebnost mesta je tudi revna četrt (slum), kjer živi brez elektrike in vodne napeljave več kot milijon ljudi.


Masai Mara

Je kenijski podaljšek tanzanijskega Nacionalnega parka Serengeti, ki leži na JZ Kenije in se razprostira na površini 1510 kvadratnih metrov. To je edinstvena destinacija za opazovanje spektakularne raznolikosti narave in divjih živali, zaradi česar spada med najpomembnejše safarije v vzhodni Afriki.

Beseda »Masai« izvira iz plemena Masajev, »Mara«, pa naj bi pomenila »pikasto«, in se nanaša na akacijeva drevesa in grmičevje, ki imajo trnje. Če hočete na tem področju doživeti živalske migracije potem, je najboljši čas za obisk od avgusta do oktobra. Spektakel tisočih gnujev in zeber (wildbeast), ki se selijo skozi savane, je eden od velikih čudes narave. Reka Mara, ki teče skozi park, je dom povodnih konjev, ter krokodilov, ki velikokrat prežijo na živali, ki se pridejo k reki napajat ali pa jo na tem področju prečkajo. S sončnim vzhodom, ko se prebudi tudi življenje, je opazovanje narave in živali poseben užitek in dih jemajoče dejanje.

Zanimivo tu je tudi obiskati tradicionalno vas plemena Masajev, ki vam pokažejo svoje domovanje in vam povejo kako so živeli nekoč, ter danes. So eno izmen najbolj poznanih plemen Kenije. Svoj sloves pa so si pridobili z neustrašnimi boji z levi in tradicionalnimi oblačili, ki jih zaznamuje predvsem rdeča barva in živopisen nakit.

Jezero Nakuru

Svetovni sloves je jezero dobilo predvsem po številnih vrstah ptic, ki so tu našle zatočišče. Veliko k temu doprinesel tudi film Out of Afrika z Robertom Refdfortom v glavni vlogi. Nizko leti v dvokrilcu nad jezerom in pred njim se dviga jata plamencev, ki pordečijo kader modrega jezera.

Jezero nakuru je ornitološki raj z več kot 400 različnimi vrstami ptic, je dom velikim pelikanom in kormoranom. V parku prebivajo tudi zebre, gazele, bivoli, žirafe in levi. Dobro pa se tu več kot očitno počutijo tudi beli nosorogi, ki spadajo med eno najbolj ogroženih vrst živali v Afriki.


Amboseli

Verjetno bi težko našli boljši prostor za opazovanje slonov, ki se jim je možno zelo približati, kot je to Nacionalni park Amboseli, in pokriva 400 kvadratnih metrov , ter leži jugovzhodno od Nairobija, ob meji s Tanzanijo.

Čudovita kulisa afriškega velikana Kilimanjara velikokrat služi za dih jemajoče trenutke in je raj za fotografije. Škoda je le, ker je vrh 5895 Tanzanjiske gore večinoma časa sramežljivo zakrit v oblake.

Park je dom levom, gepardom, hijenam, čredam bufalov in slonov, črnemu nosorogu in masajski žirafi. V velikem delu močvirja, ki zagotavlja vodo skozi celo leto, se skrivajo tudi raznovrstne ptice, med katerimi je mogoče pozimi opaziti tudi našo štorkljo, ki tam »prezimuje«.

Tsavo


En izmed največjih živalskih nacionalnih parkov na svetu je področje Vzodnega in Zahodnega Tsava, ki skupaj pokrivata področje veliko več kot 20.000 km2. Iz izvira Mzima na površje privre na dan veliko kristalno čiste vode, kjer se tako zbirajo različne živalske vrste. Poleg žiraf, zeber in svinj bradavičark je Tsavo dom tudi nekaterim redkim antilopam in ptičem.

Posebnost področja je rdeča prst, ki tu prevladuje in rdeče obarvani sloni, ki se v tej prsti »kopajo«.

Vabilo na FotoPOTEP Kenija

Kenija je dežela za vse, ki ste zaljubljeni v Afriko in njene čare. Vstajanje pred jutranjo svetlobo vam bo lahkotno, ko boste pomislili na prizore zehajoče levinje pod grmovjem, trope antilop ter zeber, mogočnih slonov, ki vam prekrižajo cesto, in visokoraslih žiraf, ki visoko v krošnjah dreves hrustajo najokusnejše zelene liste. Prostrani narodni parki so izjemno doživetje, ki vam bo za vedno ostalo v živem spominu in fotografiji.

Med zanimivejša doživetja Kenije spada tudi opazovanje veličastne gore Kilimanjaro, ki vam v popoldanskih urah pripravi čudovito kuliso za domišljijo in oko, ter druženje z Masaji. Po desetdnevnem safariju pa ni boljšega, kot okopati se v toplem indijskem oceanu v bližini Mombase. Prijetne temperature, opazovanje živali, »streljanje« s fotokamero in domačnost afriške celine, so samo nekateri izmed razlogov, ki vsakoletno v Kenijo privabijo množice turistov, tudi take, ki bi se tja zagotovo še kdaj vrnili.

Avtorica: Erika Žefran

fotografija: Matjaž Intihar


Kenija

Glavno mesto: Nairobi

Uradni jezik: angleščina, svahilščina

Površina: 581.309 km²

Prebivalstvo: 45.010.056

Gostota: 78/km²

Valuta: Kenijski šiling

Cepljenja: priporočljivo je cepljene proti rumeni mrzlici in jemanje antimalarikov

Viza: Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Kenijo. Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan vstopa v državo. Kenija ima elektronski vizum (e-vizum). Zanj je možno zaprositi preko spleta.

Stane 40€ oz $50 in velja 90 dni.

FotoPOTEP Kenija 2021

Za januarja 2021 je predviden FotoPOTEP po Kenijskih parkih.

Dežela je raj za videti živali v naravnem okolju in še vedno dovolj pristna plemena.

Gremo do parkov Samburo, Masai Mara in istoimenskih plemen, do parkov Olpejeta

(slapov Thompson), Lake Nakuru, Amboseli, ki ponudi pogled na Kilimandžaro.

FotoPOTEP zaključimo na plažah v okolici Mombase.

Več bo glede na covid situacijo objavljeno na strani najavljenih potovanj FotoPOTEPi_21.

486 views

Recent Posts

See All

MI FotoPOTEPi  -  Kontaktirajte me  /  Oglejte si

  • mail-clipart-mail-logo-4
  • Facebook
  • YouTube FotoPOTEP
  • Instagram

Deli članek na splet

Naroči se na novice

Hvala za potrditev

Kako fotografirati?

IZLETI slovenija

Foto LOKACIJE

Združeni članki
matjaz_intihar_edited_m.jpg

Matjaz Intihar FotoPOTEPi / Potovanja                  Kontakti / Ogledi

  • mail-clipart
  • Facebook Social Icon
  • YouTube
  • Instagram Social Icon
bottom of page