top of page

Nyepi - dan, ko se Bali izklopi

Bali in njegove posebnosti.

Meseca marca (dan je odvisen od lune) je na Baliju prav poseben dan in kaj takega ni videti nikjer na svetu. Njihovo praznovanje (Saka) Novega leta se imenuje Nyepi - Dan tišine, ko dajo možnost, da duše umrlih prednikov pridejo nazaj na ulice, v domove. In dejansko je to najtišji dan v letu.

Na Baliju se za 24ur ustavijo vse aktivnosti. Ljudje so 24ur doma v notranjih prostorih, ceste so povsem prazne. Zvečer ni luči, ni televizije, 24ur ni nobenega hrupa. Celo mednarodno letališče je ta dan zaprto. Deluje kot, da na Baliju ni ljudi. Balinezijci so Hindujci in ta dan se tudi postijo. Ne jedo in pijejo, ne govorijo, meditirajo, ni seksa, osredotočijo se na Boga in molijo.

Držijo se rituala imenovanega Catur Brata Penyepian "Four Nyepi Prohibitions". Ta vključuje amati genije ali "brez ognja", amati lelungan ali "brez potovanja", amati karya "brez dejavnosti" in amati lelanguan "brez zabave".

Na ulicah ni dovoljeno nobeno motorno vozilo, razen rešilnih avtomobilov in policijskih patrulj ter nujnih primerov. Kot hotelski gostje ste omejeni na vaše hotelske prostore, vendar turisti lahko še naprej uživate v hotelskih vsebinah kot običajno.

Na ta dan sem samo enkrat bil na Baliju. Večer prej je velika zabava, naslednji dan zjutraj ob 6.00 pa do 6.00 naslednjega dne, pa so ceste in plaže povsem prazne.

Pravo doživetje drugačnosti in zanimivost samega potovanja.


(Matjaž Intihar / e-Fotografija FotoPOTEP / Bali, april 2012)

93 views

コメント


MI FotoPOTEPi  -  Kontaktirajte me  /  Oglejte si

  • mail-clipart-mail-logo-4
  • Facebook
  • YouTube FotoPOTEP
  • Instagram

Deli članek na splet

Naroči se na novice

Hvala za potrditev

Kako fotografirati?

IZLETI slovenija

Foto LOKACIJE

Združeni članki
matjaz_intihar_edited_m.jpg

Matjaz Intihar FotoPOTEPi / Potovanja                  Kontakti / Ogledi

  • mail-clipart
  • Facebook Social Icon
  • YouTube
  • Instagram Social Icon
bottom of page