top of page

Fotografiram za nasmeh - Bali FotoPOTEP

Sopotnik Niko je v članku (Bali, otok bogov, ljubezni in fotografije) iz našega FotoPOTEP Bali napisal... "Balinezijci so čudoviti ljudje. Lepi, sproščeni, prijazni, videti je bilo, kot da na vso moč uživajo v fotografiranju. Delavec na polju, ki v blatno vodo zasaja živo zelene riževe bilke, nam pomaha v pozdrav, žanjica v soparni vročini se srečno smehlja v objektiv. Otroci v šolskih uniformah se nam spakujejo in pozirajo, celo učiteljice se nagajivo nastavljajo fotokameri. Ali se mi sanja? Kako so lahko vsi tako dobrovoljni in srečni? Mar smo mi tam daleč na severu in zahodu pozabili kaj preprostega, a pomembnega, kar življenje naredi radostno?"

Bali je opisal tako resnično, da je lahko mnogim, ki tega otoka niso spoznali na pravi način, že skoraj neverjetno.

Na Baliju sem bil 10 krat. In vedno znova lahko ponovim naslov mojih člankov, "Fotografiram za nasmeh".  Vsakomur svetujem, če misli potovati na Bali zaradi morja in plaž, to ni prava lokacija. Bali pomeni nasmeh, sproščenost, mir, duhovnost, le treba je ven iz turističnih destinacij v vasi, med balinezijce. V turističnih krajih jih ne boste našli, tu so prišleki predvsem iz Jave. Pokdi raje v vasi in med riževa polja. Če vas zanima fotografija in želite izgubiti strah pred fotografiranjem portreta, potem bo Bali pravi otok za vas.


Nasmeh v video zapisu


Nekaj osnovnih nasvetov za obisk Balija:

* Bali obiščite med majem in oktobrom in naj vaša točka obiska otoka ne bodo plaže. * Nastanitve v izhodiščnih lokacijah za dnevne izlete v Kuti (blizu letališča in plaž) in Ubud (notranjost) so poceni. * Na tržnicah, v vaseh, na cesti (izven mesta), podarite nasmeh in brez težav boste njihovega ujeli z vašo fotografsko kamero. * Fotografirate lahko tudi v templjih, tu je priporočljivo nakazati, da bi fotografirali. * Za vstop v tempelj morate imeti pokrita ramena in kolena. Še najbolje si je kupiti njihovo tradicionalno oblačilo sarong. * Bodite nasmejani in vljudni in so vam odprta vsa vrata. Tam se vas bo nasmeh tako ali tako prijel že po nekaj dneh. * Če vidite, da je ulica okrašena, naj vas voznik popelje do kraja obreda (ceremoni).


Zanimive lokacije za dnevne izlete in fotografiranje ljudi:

* Mestna plaža v Kuti. Ne za morske užitke, ampak za fotografiranje portretov. * Ubud je turistični kraj v notranjosti, znan po izdelkih iz lesa. * Tanah Lot (najbolj znan kraj za verske obrede kjer so odlični sončni zahodi) * Vulkan Batur (še v temi se v uri in pol z vodičem vzpnete na njega, na njem vas čaka enkratni sončni vzhod) * Jezero Batur (je pod vukanom in z drevaki greste lahko do pokopališča Trunyan, kjer trupla samo položijo pod istoimensko drevo) * Vas Tenganan v kateri lahko spoznate tradicionalno življenje. * Enkratne riževe terase Tegallalang. Vzemite si čas, vprašajte domačine ali greste lahko na treking. Res pa je, da so jih že povsem predelali v Instagram lokacijo in fotografsko niso več zanimive. * Večerna tržnica v Kuti. Zgodaj zjutraj obiščite ribjo tržnico Kedonganan na plaži pri Kuti. Poizkusite kavo Kopi luvak, kokos na več načinov (članek kokos), rižev čaj (članek) in seveda Durian (članek: Durian naj sadež na svetu?)

Bali je otok bogov in neke posebne energije

Velja le, smejte se, naužijte se prijaznosti ljudi in vse to vas bo še nekaj časa spremljalo doma po koncu potovanja na Bali. Če ne drugje na Bali spoznamo, da je kljub težkim razmeram za osnovno življenje, nasmeh vedno pripravljen. Spoznamo, kako skregani z osnovami življenja smo postali mi in si želimo samo še več in več, nasmeh iz naših lic pa vse bolj izginja. Verjemite v njihove bogove in vse vam bo povrnjeno s fotografijami.

Za vse prekrasne Bali FotoPOTEPe in pripravljenost peljati nas po stranpoteh Balija k nasmehom, sta zaslužna Andrej in njegova žena Ida. Že več kot 10X sta nas gostila v lahko rečem kar naši balijski fotoučilnici Bali Villa Zala. Zdaj že dodamo še otok Flores kjer imata Coconut Garden Beach Resort. Še se bomo vračali, samo da koronske maske padejo. Zopet bomo lahko fotografirali za nasmeh.

Bali PORTRETI - Foto ALBUM

Leta sem se pripravljal narediti reportažo o portretih iz Balija. A posnetega materiala se je nabralo vsaj 20 tisoč posnetkov. Koronski čas ter možnost biti doma, mi je prišel še kako prav, da končno urejam fotoarhive. Kar 150 portretov z nasmehom sem izbral in jih postavil v galerijo na spodnjem delu strani.

Res je. Že ob prvem obisku Balija sem zapisal, Fotografiram za NASMEH!

 
Ko opaziš, da se v vasi nekaj dogaja in se povabiš na tradicionalno trodnevno poroko.
Na Baliju preko nasmehov hitro spoznaš, kako malo rabiš, da si vesel in brezskrben.
Ribič ob pripravi mrež za nov ulov.
Na tržnici rib. Ni problem pokazati, se nasmehati... Pri nas na fototečajih že 10 let ne hodimo več na tržnico, saj branjevci vidijo samo še zaslužek in smo jih še kako odveč.
V riževih poljih Tegallalang.

O teh fascinantnih riževih terasah Tegallang sem napisal že samostojen članek;


Ko je v vasi ceremoni, se ne gre v službo, vsi se pražnje, barvito oblečejo in seveda nasmeh nikoli ne izgine iz obraza.
Nasmeh je na Baliju nalezljiv. Dobre volje niso samo domačini!
Če kje potem se na Baliju lahko spoznamo s fotografiranjem portretov.
Navihani šolarji. Vedno pripravljeni za akcijo.
Dvojni nasmeh.
Še za nas eksotične živali imajo na Bali vedno nasmeh.
Tudi turisti dobijo vgrajen nasmeh. Žal pa mnogim po prihodu domov umirjenost in nasmeh prehitro izgineta.

Galerija - Fotografiram za nasmeh