top of page

Tegallalang terasasta riževa polja / Bali

Potovanje Bali in odlične lokacije za fotografijo.

V riževih terasah Tegalalang je bilo še 5 let nazaj pomembno pridno saditi riž, obdelovati terase, sekati pridelek in pripraviti zemljo za ponovno setev. Kar 3X v letu so pobrali pridelek. Vlaga je visoka, vedno okoli 30 stopinj in delo ni lahko.

Terase so postale povsem turistična destinacija. Še vedno vredno za videti in iti na nasprotni hrib. Za fotografijo pa so postale nezanimive glede na možnosti, ki smo jih imeli pred leti.

Danes? Iz teh prelepih teras je nastal turistični center za Instagram fotografije. Kmetje zdaj dobijo več denar od turizma, za terase se zmenijo ravno še toliko, da so turistično obiskane. Škoda, a ni kaj. To prinaša množični turizem. Zdaj se pri teh terasah za "prave" fotografiranje niti ne ustavimo več. Ja, včasih se je tu dalo dobiti dovolj enostavno dobre fotke. Ampak Bali je dovolj nedostopen, da na večjem delu otoka turizma še ni, motivi pa so ravno tako enkratni. Se pa vseeno splača obiskati te prelepe terase in se sprehoditi na drugo stran brega.

Tako izgleda pogled iz ceste. Na lokaciji sem še dovolj zgodaj, da pred menoj ni motečih turistov iz avtobusov, ob meni pa polno prodajalcev spominkov. In to je to! Če želite več, se morate dogovoriti z domačini, ki delajo na teh poljih. Le tako boste doživeli tisti pravi občutek in dobili čudovite fotografij iz teras.

Kamorkoli potujemo vedno lahko najdemo zanimive kraje z izjemnim razgledom. Če ste na otoku Bali, je ogled terasastih riževih polj obvezen izlet. Vedno sem zapisal, da se na Bali ne gre zaradi plaž, ampak zaradi ljudi in zanimivih lokacij. In ena izmed njih so terasasta riževa polja Tegallalang.

Turistične agencije vas na izlet do njih tako ali tako odpeljejo, saj je lokacija enostavno dostopna celo z avtobusom. Zato ne čudi, da je v urah turističnih obiskov tu velika gužva.

Vendar kaj več od videti, fotografirati in oditi, vam ne bodo nudili. Iz ceste se sicer kaže razgled na polja, vendar je pred nami polno palm, drugih turistov in tistih, ki vas z razno raznimi spominki obletavajo kot muhe.

Kdor želi te riževe terase doživeti v polni meri, mora biti pri njih že pred osmo zjutraj. Meglice se počasi umikajo ob prvih sončnih žarkih. Vlage je veliko, terase pa so zaradi strme doline dolgo v senci. Nizka svetloba da zjutraj enkratne barve. Tisto, pravo Bali zeleno.

Svetloba se stalno spreminja. Je direktna in zelo kontrastna. Ker imajo domačini vsi pokrivala, brez bliskavice ali odbojnika ne moreš dobiti dobro osvetljenega obraza.

Zelo strma pot nas pelje najprej mimo palm. Vodi nas Wayan. Je eden izmed lastnikov tega strmega dela rodovitne zemlje. Jutranja rosa je še na visoki travi in močno drsi. Sonce še ne pripeka in hoja navzdol še nekako gre. Dolino je izdobel potok, ki daje vodo za riževe terase. Čez njega je iz par bambusovih stebel speljana brv. Za lahke domačine povsem zadovoljiva. Turistu pa ne daje ravno varnega občutka. Ko smo na drugi strani se hrib strmo dviguje. V njega so izkopane terase, katere iz ceste gledajo turisti. Sonce že suši mokro travo in temperatura je krepkih 30 stopinj. Spremlja nas še visoka vlaga in čakajo nas strmi, res strmi deli med terasami. Včasih si moraš celo pomagati z rokami, da greš lahko višje.

Vmes pa čudoviti razgledi, linije, barve... Enkratni fotografski motivi!

Vroče je. Liter vode spiješ že v prvi uri, ko si še dobro nisi ogledal teras. Domačini si vzamejo nekaj kokosov, ki jim dajejo odlično hranilo in predvsem tekočino.

Vse bolj je vroče. Več kot dve uri ne zdržiš delovno s fotokamero v roki, ko skačeš iz terase na teraso in iščeš najboljše motive. Od tebe dobesedno teče. Zopet po terasah navzdol do potoka, kjer ti delavci na poljih ponudijo pijačo. Svojo si že spil zdavnaj, oziroma si med fotografiranjem sploh pozabil piti. Na voljo je samo kokos (članek: Kokos - Odlična pijača in hrana za popotnika).

Wayan ga z mačeto odpre in sveža ravno prah hladna tekočina je vredna zlata. Komaj se odžejaš, že te čaka še ena pot navzgor. V tej vročini in vlagi je še en strmi del teras zelo naporen. Pa vseeno, če sem na Baliju vedno z veseljem ponovim to težko pot. Splača se, že zaradi fotografij, katerih iz ceste nikakor ne moreš ujeti.


262 views

MI FotoPOTEPi  -  Kontaktirajte me  /  Oglejte si

  • mail-clipart-mail-logo-4
  • Facebook
  • YouTube FotoPOTEP
  • Instagram

Deli članek na splet

Naroči se na novice

Hvala za potrditev

Kako fotografirati?

IZLETI slovenija

Foto LOKACIJE

Združeni članki
matjaz_intihar_edited_m.jpg

Matjaz Intihar FotoPOTEPi / Potovanja                  Kontakti / Ogledi

  • mail-clipart
  • Facebook Social Icon
  • YouTube
  • Instagram Social Icon
bottom of page