Fotografija lokacij - Kje in kdaj smo bili na potovanju?

Potovanje in fotografija. Nasveti za vaše boljše fotografije iz potovanj.


Kamorkoli potujemo, si čez nekaj let želimo ponovno pogledati fotografije. Mogoče jih še drugim predstaviti kje smo bili. Zato ob fotografiranju pomislite tudi na kakšen posnetek, s katerim boste vsem razvidno pokazali lokacijo. Velja tudi za skupinske fotografije. Le taka fotografija nas takoj popelje v kraj in čas obiska. Obenem ne pozabiti, da tudi sami pozabimo in se sprašujemo kje smo to že fotografirali?

Kje smo bili?

Leta 2003 sem bil na predstavitvi kamere Canon EOS 300D v Londonu. Kolega iz Norveške sem prosil, če me fotografira s predstavljeno kamero, da bom imel fotografijo za objavo o predstavitvi. V začetnih letih digitalne fotografiji, so bili taki članki izredno priljubljeni, predvsem pa se je čakalo vsako besedo ali sliko novih fotokamer. Obenem, so mi te fotografije še odličen spomin na digitalne začetke. Kot nalašč za kakšen članek "Zgodovina digitalne tehnologije" in predvsem, da si bil zraven.

Na prvem posnetku bo le dober poznavalec razpoznal, da je fotografija iz Londona. In še to, če je že plul po Temzi. Želene kamere se komaj kaj vidi in nepoznavalec ne bo vedel za kaj se gre. Torej s to fotografijo ne morem predstaviti lokacije, niti dogodka.

Z drugim posnetkom sem dobil željeno. Na sliki je dobro razpoznaven "srebrenko", kot smo prijazno poimenovali EOS 300D. Veliko razgledno kolo London Eye, pa je odličen razpoznavni znak lokacije.

Pomembno je, da na fotografiji pokažete tisto, kar nam iz lokacij večkrat predstavljajo. Za London bi bila še bolj razpoznavna slika Big Bena, ali parlamenta. Čeprav smo se peljali mimo, mi ni uspelo tudi tam narediti podobne fotografije.

Seveda je odvisno komu predstavljate fotografije. Recimo pri nas le redko kdo ve za američanom poznane lokacije na Aljaski. Vsi tudi ne poznajo glavnih turističnih znamenitosti na Islandiji in se težko s fotografijo pokaže na lokacijo.

Ne bo pa težav s fotografijami pri nas. Recimo Tartinijev spomenik, nas bo takoj spomnil na Piran. Medtem, ko svetovno znana riževa polja Teggallang pozna le redko kdo pri nas.

Pomembno je, da se vi sami lažje spomnite kraja, dogodka in časa. Če fotografij ne vidite, se težko spomnite, ali ste bili na Tajskem 2002 ali 2004? Z dobro razpoznavno videno sliko, recimo skoraj nujno obiskane kraljeve palače v Bangkoku, ali stolpa Wat Pra, pa takoj veste za lokacijo in počasi prihaja še spomin za čas.

HITRI FotoNASVET

Namig je v smeri spominske fotografije, iz neke vsem dobro znane lokacije. Marsikateri fotograf se niti ne želi fotografirat na potovanju ali dogodku. Po nekaj letih ob ponovnem pregledu spominov pa mu je žal. Z zgornjo fotografijo sem si za spomin na dogodek kot lokacijo, predstavil čas, kraj, kdaj in kje je fotografija nastala. Obenem mi bo lahko služila za kakšen članek, kot kako je bilo, v času hitrega prihoda digitalne fotografskega tehnike. Kateri dogodki so bili prelomni, v tem primeru za hobi kamere DSLR in na katerih sem sodeloval. Naredite kakšen svoj posnetek tako, da nam kulisa dobro podaja poznano. To pa je tisto kar se velikokrat pojavlja na TV, v revijah ali na spletnih straneh.

Za konec še anekdota iz analognih časov. Takrat so vsi poznali nepisano pravilo, da se v protisvetlobo ne fotografira! Skupina je v Parizu in želi skupinsko fotografijo. Fotograf jih lepo razporedi, v ozadju je Eiflov stolp, ki lepo prikazuje lokacijo potovanja. Vendar, lej ga zlomka, sonce sije direktno v kamero in na podlagi nepisanega pravila se skupina obrne proti soncu. Škljoc, in skupinska fotografija iz Pariza je tu. Ja je, le v ozadju so zdaj drevesa in stavbe.

Primeri iz potovanj

Kot že omenjeno. Ta FotoNAMIG je iz smeri fotografije za spomin. Tu ni poudarek, na višji izraznosti fotografije v smeri kompozicije, barv, postavitev in iskanja nečesa več v motivu. To lahko naredimo z drugimi posnetki. Vendar ne pozabite, da potrebujete za spomin in hitro razpoznavne predstavitve vsaj eno fotografijo. Nič vam ne pomaga, če imate v exif datoteki gps koordinate, napisano lokacijo, datum... Če fotografijo predstavljate preko zaslona, projektorja ali tiskovine, mora sama zase povedati kje ste bili!

To je povsem solidna skupinska fotografija. Toda, kje smo bili?

Je bolj poznano? Beograd - Avala.

 

Iskanje linij, katero dopolnjuje še žarek svetlobe skozi okno kupule. Ampak tole se prav hitro pozabi kje je bilo fotografirano. Še manj je poznano gledalcu, pa čeprav je oltar katedre sv. Petra v živo videlo že veliko obiskovalcev Vatikana.

Vatikan bomo lažje predstavili preko znamenite Michelangelove freske, Zadnja sodba.

 

Pri tej fotografiji si velika večina niti predstavljati ne more, da je to fotografija iz Aljaske. V mestu Fairbanks kjer je nastala ta fotografija je na današnji dan objave (september) 10 stopinj C. Najnižje temperature so pozimi tudi pod -40. Poleti v mesecih večnega sonca, se lahko ogreje tudi na +30 in več stopinj.