top of page

Izlet na James Bond island / FotoPOTEP Tajska

Ime James Bond je dovolj, da pritegne. Film, Man with the Golden Gun so predstavili leta 1974. Marsikdo se še spomni filma in krajinskih prizorov, ki so bili enkratna, pri nas še ne videna kulisa.

Otok Koh Tapu (seveda turistično z bolj razpoznavnim imenom James Bond) je visoko v Andamanskem morju v zalivu imenovanem Phang Nga Bay. Na izlet se gre iz Phuketa (Tajska). Le redki gredo iz zgornjega dela Krabija saj je turistična Koh Lanta, ki je odlično izhodišče za izlete na otoke s peščenimi plažami katere še opišem (otok Phi Phi in Maya beach ter izlet na 4 otoke in Emerald cave) preveč oddaljena.

Otok James Bond (Koh Tapu po Tajsko) leži v zgornjem delu Andamskega morja. Izlete nudijo iz turističnega Phuketa in iz zgornjega dela področja Krabi.

Iz turističnega dela Phuketa (tu sem bil zaradi že opisanega Vegetarijanskega festiva - kri bolečina - trpljenje) se peljemo dobro uro višje na sever. Vmes je nekaj vasi in polno je nasadov kavčukovcev ter ananasov. V manjšek kraju na obali so uredili pomol. Gremo na dvonadstropno leseno ladjico. Na njej je prostora za več kot 100 potnikov. Konec oktobra se glavna turistična sezona še ni začela, zato nas je pol manj. Manj gužve na krovu še kako odgovarja.

Zaliv Phang Nga Bay je poln manjših otočkov. Dno je polno mulja, voda pa nizka in rjave barve, zato tu nikomur ni za kopanje.

Odrinemo. Ladjica vozi na proti hitrim čolnom (Speed Boat), ki vozijo na otočke s krasnimi plažami zelo počasi, vendar je sama pokrajina zanimiva. Zaradi visoke vlažnosti, hitre menjave oblakov z jasnim nebom, so oddaljeni otoki in njihovi vrhovi različno osvetljeni. Dobimo plasti različnih mehkih nanosov, ki kar kličejo k fotografiranju s teleobjektivom.

Ob glavni točki izleta, vedno dodajo še kakšno zanimivo aktivnost. Tokrat so na ladji gumasti kanuji. Na poti se bomo ustavili in zaveslali v jame, katere je voda izdolbla v mehki apnenec. Na območju Phang Nga Bay je več kot 100 otokov. Nekateri so samo še ozke visoke skale. Področje je močno načeto z erozijo, zato omejujejo samostojne plovbe in aktivnosti. Voda ni globoka, na dnu je samo blato in te nikakor ne vleče na plavanje. Pridemo do otoka Panak (Koh Panak). Ladjica se ustavi.

V vodo dajo kanuje, v njega se vsede vodnik in do tri osebe. Vesla se po otoških prehodih. Greš v jamo, čez nekaj časa prideš na plano, drugje so ožine, ali pa moraš dvigniti čoln in čez pesek ali skale nekaj metrov naprej spet čoln na vodo.

Vmes opazuješ opice ali legvane, ko si iz votline narediš še kakšen posnetek ribičev. Vodič pokaže diamantno votlino, mangrove, razjede v skalah različnih oblik (glava piranje, slon, opica). Pač naredijo zgodbo in animirajo potnike, da sama pot ne postane dolgčas. In s takimi dodatki v celodnevnem izletu naredijo vse skupaj zelo zanimivo in za niti enega ne moreš reči, da si dobil premalo.

Nazaj na ladjico, kosilo je pripravljeno in že smo na poti proti glavni točki dneva.

Pred otokom James Bond, oziroma Koh Tapu po Tajsko se ladjica ustavi. Do otoka lahko peljejo samo dolgi in barviti leseni čolni, ki se pripeljejo do nas. Celotno področje je zaščiteno zaradi erozije skal, zato se k otoku ne sme z nobenim drugim čolnom. V nekaj minutah smo na dolgem nestabilnem pomolu. Vse skupaj je dejansko samo kulisa za film. Na majhnem prostoru je nekaj stojnic s spominki in pijačo, po stopnicah se sprehodiš nekaj deset metrov na drugo stran in že si na obali pred skalo. Na levo pelje še ena kratka pot, da lahko pogledaš na drugo stran otoka in to je to. A zlodja, ime, reklama in naravna skalnata kulisa so dovolj, da iz otoka ne greš ravnodušen. To je to, turizem kjer vidiš še kaj več kot plažo pred hotelom. V eni uri si nazaj na ladjici in vračamo se proti Phuketu.

Zaradi erozije je dostop do otoka dovoljen samo uradnim čolnom. Iz ladjice v dolgi ozek čoln in na otok.
Skala kot skala, vendar zelo poznana in zanimiva. Ne čudi da so ta pogled izbrali za zanimiv kader v filmu. Le redko kdaj se na tem koncu pokaže modro nebo, da se dobi kičasto kuliso.
Če si že tam, naj bo ena bondovska za spomin.
Otok James Bond iz zahodne strani. Tokrat v svetlobi sončnega zahoda.

Za kratek čas ustavijo še ob plaži, kjer nekateri zaplavajo ali se vozijo s kanuji. Nas morje tukaj ni pritegnilo. Bilo je rjavo, nizko, predvsem muljasto. Zopet nazaj do kombijev in hotelov.


Zaključek

Mene osebno sta bolj pritegnila druga dva izleta (Izlet na otoke Phi Phi in na Maya Beach) in (Izlet na 4 otoke ter v Emerald cave), katera še opišem. Res pa, da si na tej veliki ladjici mnogo bolj udobno in ja, tista James Bond skala ima vseeno neko posebnost. Če ste že na Phuketu, cele dneve ne morete ležati na plaži ob hotelu, zato se splača videti še kaj drugega. Mali otočki iz mehkega apnenca v zaščitenem zalivu Phang Nga Bay so zanimivi. Bili sta na istem mestu in po poti enega in edinega 007, tudi to šteje.


Ob opisovanju krajev in lokacij, vedno podam oceno od 1-5, glede na moj osebni popotniški in še posebej na fotografski vtis.

Potovanje / 5

Phuket je močno turistična destinacija. Tja gremo na FotoPOTEP le v času Vegetarijanskega festivala (članek / Kri - Bolečina - Trpljenje). Če smo že tam, lahko kakšen dan izkoristimo še za dodaten izlet. In naj bo ta na otok James Bond. Priporočam ga videti. Na druge zanimive otoke, bomo raje šli iz naslednje lokacije, to je Ko Lanta.

FotoPOTEP / 3

Iz ladjice ne uspeš narediti kaj veliko glede zanimive krajine. Ker se gre turistično niti ni časa za iskanje boljših lokacij. Torej glede fotografije sam izlet ni nič posebnega. Je pa iz smeri samega potovanja.

253 views

MI FotoPOTEPi  -  Kontaktirajte me  /  Oglejte si

  • mail-clipart-mail-logo-4
  • Facebook
  • YouTube FotoPOTEP
  • Instagram

Deli članek na splet

Naroči se na novice

Hvala za potrditev

Kako fotografirati?

IZLETI slovenija

Foto LOKACIJE

Združeni članki
matjaz_intihar_edited_m.jpg

Matjaz Intihar FotoPOTEPi / Potovanja                  Kontakti / Ogledi

  • mail-clipart
  • Facebook Social Icon
  • YouTube
  • Instagram Social Icon
bottom of page