top of page

Izlet na otoke Phi Phi (Maya Beach) / FotoPOTEP Tajska

Najbolj klasičen izlet na katerega lahko gremo tako iz Phuketa (zahod) ali Koh Lante (vzhod). Glavna točka izleta je znamenita plaža Maya (Maya beach), ki se nahaja na majhnem, zelo hribovitem in zelenem otoku Phi Phi Leh. Plažo kot otok je turistično podprl film The beach, z Leonardom DiCapriom na čelu.

Do leta 2000, je otočje okoli dveh otokov Phi Phi Lay in Phi Phi Don, vedno predstavljalo kotiček za miru željne. Na njega se je prihajalo s trajekti iz Phuketa ali Krabija ali z dolgorepimi čolni - taksiji. Ob snemanju filma The Beach, z Leonardom DiCaprion na čelu, so na otoku Phi Phi Don prebivali igralci. Na sosednjem manjšem, povsem neobljudenem otoku Phi Phi Lay, so imeli lokacijo snemanja. Ena sama peščena plaža, dolga 300m, vendar postavljena v miren zaliv visokih strmih sten, je očitno prepričala režiserja. Na majhnem, ozkem delu ravnine, ki nas popelje na drug del otoka, so postavili tipične koče iz bambusa. Na otoku, predvsem na plaži Maya, je nastalo nekaj odličnih kadrov. Turkizna voda, bel pesek, visoke stene in modro nebo. Obenem film, ki je kar vabil na lokacijo in začelo se je. Na Phuketu, kjer je na deset tisoče turistov skozi celo leto, so začeli ponujati dnevne izlete na to bližnje otočje. Delo so dobili tudi domačini, ki so par ali manjšo skupino sami vozili na otoke. Toda industrija izletov se je začela s hitrimi čolni. Danes iz Phuketa in Koh Lante vsak dan prepeljejo vsaj 3000 turistov na Phi Phi Lay, kjer je Maya beach. Gre se še na večji Phi Phi Don kjer so restavracije, hoteli in za konec celodnevnega izleta peljejo še na kakšen manjši otok, ki nudi prelepo plažo in ogled podvodnega sveta.

Otoki Phi Phi ležijo med turističnima destinacijama Phuket in Koh Lanto.

S hitrim čolnom (Speed Boat) smo iz Koh Lante v eni uri pri otoku (iz Phuketa je pol ure dlje) in nas po dokaj zaprtem zalivu pripelje skoraj na peščeno obalo. (Članek je bil pisan še predno so zaradi ekologije zaprli zaliv in direkten dostop do plaže ni več možen. Zdaj se na otok lahko pride iz zadnje bolj stme strani, kjer je narejen majhen lesen pomol.) Že to pričakovanje in pogled, ko se pred teboj pokaže zaliv je dovolj, da si navdušen. Idealen otok za snemanje v miru, stran od oči javnosti. Seveda to velja za čas pred turističnim obiskom otoka. Danes bi morali ožino za vstop do obale enostavno zapreti, da bi lahko snemali kaj resnega.

Čoln se skozi zaliv z visokimi klifi in kristalno vodo pelje počasi. Prizor za "gledat"! Kljub temu, da te pripeljejo tik do obale, si je treba okopati noge. Čoln ne sme nasesti, oziroma drsati ob droban pesek. Tako ali tako smo v kopalkah ali kratkih hlačah. Voda je vseskozi topla, ima preko 28 stopinj. Peščena obala je v celotni dolžini ozka, zapira jo visoka gola kamnita stena. Če je čolnov veliko, se mora po izkrcanju umakniti in dati prostor drugim. Iz Koh Lante nam je vedno uspelo priti kakšno uro prej na otok. Še kako dobrodošlo, saj ti dajo eno uro za ogled in kopanje. Čeprav zaradi filma in reklame veliko pričakuješ, v notranjosti ni kaj dosti videti. Si pa še kako poplačan na sami plaži. Tudi gužva ne moti, vedno si najdeš svoj mir. Še toliko bolj, če fotografiraš.

Otok Phi Phi Leh. Značilnost vseh otokov v Andamanskem zalivu je razgibanost, klifi in težka dostopnost. Nekateri otoki imajo prelepe plaže. Na otoku Phi Phi Leh imamo dostopnost iz dveh strani. Plaža Maya je na tej sliki v zalivu na drugi strani otoka. Med plažo in videnimi čolni na prednjem delu je ozek prehod, kjer so postavili kolibe za snemanje filma The Beach.
Znamenita filmska plaža Maya. Če izberete izlet iz Koh Lante boste na plaži uro prej, kot če bi šli iz Phuketa. Zato je manj gužve.
Pogled iz plaže Maya na zaliv.

Iz plaže imaš deset minut peš do druge strani otoka (zdaj, ko je plaža za čolne zaprta je ravno obratno), ki je povsem skalnat in neprijazen. Vmes je med palmami nekaj koč, ki so jih zgradili za kulise filma.

Za videti ni nič kaj posebnega, zato si hitro nazaj na plaži. Eni se kopajo, drugi fotografirajo, selfiji so nasploh popularni. Če je malo turistov je plaža idealna za uživanje, kot fotografiranje starih dolgorepih čolnov z zalivom. Ob gužvi, je toliko čolnov in ljudi na plaži, da se niti nimaš želje kopati. Za kopanje je že še čas na drugih otokih. Tako je bolj zanimivo fotografirati vso to množico in njihovo raznoliko početje.

Iz plaže Maya pelje ozka pot na drugi konec otoka, ki pa je skalnat in plavanje zaradi nedostopnosti ni mogoče.
Na tem ozkem ravnem delu so med drevesi postavljene kolibe, ki so služile za snemanje filma The beach.
Na drugem koncu otoka (kjer je zdaj majhen pristan) ni kaj posebnega za videti, prehod je ozek, vsak si želi izboriti pogled in se s tem v bistvu samo "pofočkati". Nato hitro nazaj.
Na plaži Maya sem že bil v taki gužvi, da si imel pred seboj samo čolne. Če si dovolj zgoden, jo lahko imaš zase. Zato marsikdo izbere zgodnjo uro odhoda z vodnim taksijem - dolgorepim čolnom. In to leto mi je služilo še modro nebo.
Smo v času selfijev, digitalnih škatlic in vsi žele prinesti domov nekaj spominskih fotografij. Prav zanimivo se je sprehajati po plaži in fotografirati početje drugih.
Kitajci vsepovsod. So pa glasni, za naše pojmovanje neolikani, a tudi zabavljači.
Ob 6.00 se začne daniti in z vodnim taksijem ste lahko že ob 8h na plaži. Če želite mir in uživanje v tem zalivu si vzemite to možnost. Turistični izleti s hitrimi čolni imajo ob tej uri šele čas odhoda. Pol ure vkrcavanja, razlaga vodiča in v zalivu plaže Maya si iz Koh Lanta ob 10h. Iz Phuketa še vsaj pol ure kasneje. Za videti in doživeti je tudi izlet s hitrimi čolni odlična izbira in vidi se še druge lokacije. Še nisem videl nezadovoljen obraz ob prihodu nazaj v hotel.

Turističnih čolnov še ni. Čas je za razgledniške fotografije.
Če le ni preveč čolnov, je časa za snorklanje in poležavanja na plaži več kot dovolj.

Tudi z dolgorepimi čolni vas peljejo po otokih iz Phuketa ali Koh Lante. To je v bistvu taksi, ki ga najamate samo za nekaj ur ali cel dan. Da bi šli z vodnim taksijem za cel dan na Maya beach ne priporočam. Nimate kam in še gužva je popolna. Če že greste sami, izberite zgodnjo uro odhoda, da imate do prihoda velikih čolnov plažo zase. Ko se to zgodi, začutiš popolen mir v zalivu, duša ti zapoje in spomniš se vprašanja v filmu, "tam nekje paradiž mora obstajati?". Ta paradiž imaš v tistih zasanjanih trenutkih, samo zase. Potem jo mahnite na celodnevno uživanje na majhne otočke in skrite plaže, kamor večji turistični čolni ne morejo. Ker so to dobesedno vodni taksiji, se da dogovoriti vse. Lahko vas za kak dan, dva, teden pustijo na otoku in pridejo po vas, ali vzamete drug vodni taksi. Z njimi ste lahko zelo fleksibilni. Niso pa tako hitri in namesto ure vožnje, jih je z dolgorepim čolnom hitro dve.

Izlet se nadaljuje ob otoku Phi Phi Leh. Če ni prevelika oseka, se gre v dolg ozek zaliv Pileh (Pileh cove). V bistvu je to mali fjord in tu res občutiš kako razgibani so ti apnenčasti otoki. Kristalno čista voda, visoke stene se iz vode dvigujejo kot klifi. Na koncu se zaliv razširi, v njegovi sredini je opazno temnejši krog. Tam naj bi bil udor in globina vode 80m. Idealen kraj za potapljanje.

Otok Phi Phi Leh še ni pokazal vsega. Nadaljuje se do plaže opic (Monkey beach). So kar malo tečne in se vsi hitro umaknejo nazaj na čolne. Vmes se zna zgoditi še snorkljanje ob koralnem grebenu. Rib je veliko in bolj prijazno je plavati med njimi kot biti med opicami. Sledi še ogled vikinške jame (Viking cave). Gledamo jo lahko samo iz čolna. Do nje se ne sme, še manj v njo, saj v njej gnezdijo hudourniki. Ta gnezda so velika specialiteta in posledično draga. Zato so jame varovane. V času gnezdenja lahko celo z vojsko. Za izdelavo gnezda ptica porabi veliko sline. Ta da juhi okus in gostoto. Cena kilograma gnezda se lahko giblje tudi do 10.000€. Ker pa je zmožnost obnavljanja počasna, jih poberejo samo enkrat, dvakrat na leto.

Viking Cave. V jami gnezdijo hudourniki. Juha iz njihovih gnezd je v Aziji prava specilaiteta in to izredno draga.

Na našem potepu med Phi Phi otoki, smo že v času kosila. Tu je kar pomembna razlika med izletoma iz Phuketa in Ko Lante. Med tem, ko te čoln iz Phuketa pelje na kosilo direktno na otok Phi Phi Don in kasneje na otok za uživanje (Khai Nok), čoln iz Ko Lante pelje najprej na kosilo na otok Bamboo in kasneje na Phi Phi Don.

e gresta na izlet iz Phuketa pozabite na tole. Otok Bamboo je njim preveč iz poti. Tako imate lahko svoj velik in miren prostor zase. Popolen odklop!
Sploh ni treba pisati, da je vsaka podobnost s plažami v Sredozemlju, še posebej Jadranu izključena. Ko imaš peščeno plažo, morje, lahko le zase.

Bistvena razlika je v tem, da te Phuket pelje na pomol v turistični del Phi Phi Don in tam ponudijo kosilo. Nato žal ostane premalo časa, da bi lahko šel še do ožine in zanimivega zaliva. Zataknjen si med bižuterijo in drugo turistom namenjeno ponudbo. Ko Lanta ima kosilo na lepi in bolj mirni plaži otoka Bamboo. Ostane še dovolj časa za fotografiranje, sprehod in kopanje.

Ko Lanta iz otoka Bamboo nadaljuje na Phi Phi Don. Vendar s to dobro razliko, da gredo povsem do konca zaliva kjer je pomol za trajekte, ki vozijo med Ko Lanto in Phuketom. Ker je na tej strani ožine Ton Sai Bay kjer ustavljajo čolni in trajekti, skoraj nemogoče v vodo zaradi prometa čolnov, se čas izkoristi za premik na drugo stran ožine (Loh Dalam Bay). Prehod je kratek, slabih 10 minut hoje je. Tu je iz peščene plaže krasen pogled na zaliv. Odvisno v katerem obdobju plima/oseka pridemo, se nam kažejo možnosti za fotografiranje.

Glavni pomol na Phi Phi Don. Če greste na ta otok iz Phuketa, niti do tega zaliva ne boste prišli. Na kosilo se gre na začetku v turistični kompleks. Če greste iz Koh Lanta, je kosilo na otoku Bamboo za glavni del otoka Phi Phi Don tako ostane dovolj časa. Vendar na tem delu se ne zadržujte. Je samo luka za številne čolne in trajekte, ki vozijo med Phuketom in Krabijem. Raje se odpravite na drug konec otoka. Ožina je široka zgolj 200m in čaka vas povsem drugačen, "fotogeničen" razgled.
Ozka ožina katero je v celoti preplavil cunami leta 2004 ima dva obraza. Na tej strani (Loh Dalam Bay) je miren zaliv za uživanje.
Ko greš za posnetek do riti v toplo vodo.
Umik iz zahodne civilizacije, plaže, morje in sproščenost je v nekaj dneh tu. Sabai, sabai!

Čoln iz Phuketa se na poti nazaj ustavi še na zelo majhnem otoku Khai Nok. Ima krasno plažo z ležalniki in senčniki. Žal na otok pridemo popoldan in je povsem poln čolnov in ljudi. Namesto v vodi smo se več zadržali ob stojnicah s hladno pijačo, kar pa tudi ni bilo težko. Tu se še enkrat več vidi, ta bolj izrazita industrijska ponudba iz smeri Phuketa. Pridite na otok zjutraj, ali celo ostanite čez noč na njemu. Zjutraj še ni dnevnih izletnikov in mislili boste, da ste v raju.

Če ni preveč turističnih čolnov in posledično turistov, je otok Khai Nok odlična menjava za otok Bamboo. Ker je otok dobro obiskan je na njemu polno stojnic s hrano in pijačo.

Okoli 16h se izlet zaključi. Kot v naših primerih, se zna tisti zgoraj kdaj tudi razjeziti, saj nam je najbrž "fouš" za vse te videne in občutene lepote. Pa pošlje kakšno kratko nevihto. Lije izredno močno, vendar so čolni z odlično streho. Pod sedeži so odprtine za nahrbtnike, brisače. Tako je bila naša fotooprema dobro zaščitena. Če te ujame dež na prostem, si v trenutku premočen do kože. Dež je topel, zato je še vedno bila taka nevihta enkraten dogodek za udeležence, ki si ga vsak z nasmehom zapomni kot odlično doživetje. Priporočam samo, da se s seboj v fotonahrbtnik vedno doda palerina. Ne za vas, ampak, da se v njo zavije nahrbtnik.

Ko se ulije, se res ulije. Dež je topel in moker si v trenutku. Edino kar je treba zaščititi je tehnična oprema. Seveda večina ima težave s telefoni, mi varujemo fotografsko opremo. Z nami je vedno velika palerina ali vreča.
Ko si moker si moker. Ker je toplo si tudi posušen hitro. Take nevihte so še celo prijetno doživetje, saj kaj takega doma ne doživiš.

Na Phuketu se gre in pride obvezno na pomol in potem imate še vsaj pol ure do vašega hotela. Vozijo namreč od najbližjega do zadnjega, iz katerega so potniki v kombiju.

Na Ko Lanti te kar s čolnom peljejo od hotela do hotela. Si pač do riti moker, ko greš in ko prideš nazaj. Moker si že tako ali tako in tudi posušiš se hitro. Če je nevihta, je velika vreča ali palerina za nahrbtnik še kako dobrodošla.

Fotografija in video na izletih s hitrimi čolni

Glede opreme za fotografiranje in snemanje vemo, da lahko uporabljamo fotofon, kompaktno fotokamero, ali fotokamere z večjimi tipali in izmenljivimi objektivi. Na čolne lahko brez težav vzamete vso opremo, katero ste pripravljeni nositi. No hoje niti ni veliko, saj se na otokih tako ali tako zadržujemo na plažah. Na naših FotoPOTEPih imamo vso fotoopremo v nahrbtnikih. Na čolnih je dovolj odprtih za varno hranjenje pred vodo. Na čolnu tudi vedno ostane kdo od posadke, da ne bi nepovabljeni kaj odnesli, če del opreme pustimo na čolnu. Naš glavni motiv je pokrajina. Seveda brez fotografiranja ljudi na izletih ne gre. Lahko jih vključimo v naš motiv, ali jih fotografiramo samo za spomin na samo potovanje. Za želeno več od naših fotografij bomo pri fotografiranju otokov iz čolna, fotografiranje plaž in druge pokrajine ter oseb bomo uporabljali široki, kot ozki kot. Več nasvetov v tem članku ne bom podajal, lahko jih preberete v FotoNAMIGu; Popotništvo / Izleti - Kako fotografirati (članek na e-Fotografija) Kako fotografiramo pokrajino (članek na e-Fotografija) Fotografiramo pokrajino in ljudji (članek na e-Fotografija)

Svetlobe je dovolj, da se da dosegati kratke čase osvetlitve. Da ne stresete posnetek bodite pozorni na nastavitev ISO (članek: Streseni posnetek - Čas osvetlitve). Modra svetloba morja, ali sence na plaži lahko vzemejo veliko svetlobe. Še toliko bolj, saj v pokrajinski fotografiji zapiramo zaslonke na višje vrednosti f/8 do f/16. Enako, če fotografirate iz čolna, saj se močno trese, zato brez vsaj 1/500 sekunde ne bo ostrih posnetkov.

Pozorni bodite tudi na ostrenje (članek: Ostrenje v pokrajinski fotografiji), kot ne pozabite tudi na filtre. Zaščitni filter vam zaščini prednjo lečo pred kapljicami agresivne morske vode, polarizacijski filter pa poskrbi za zasičene barve (članek o filtrih). In seveda, fotokamere ali celo fotofoni, ki so zaščiteni pred vodo so še kako dobrodošli za fotografiranje pod vodo.

Zaključek

Izlet je odličen, pa iz katere koli lokacije že greste na njega. Ko si na otoku Phi Phi Leh si brez težav predstavljaš želje o popolnem otoku, paradižu iz filma The Beach. Iz Phuketa je do Maya beach pol ure več direktne vožnje. Zato se na plažo pride malo kasneje, prej je kosilo na Phi Phi Don in na poti nazaj se še ustavi za uživanje na plaži na otoku Khai Nok.

Iz Ko Lante je ta izlet bolj prijazen. Ker je pot do Maya beach krajša, še nisi v veliki gužvi na njej. Tudi na Phi Phi Don je več časa in tako se lahko gre čez ožino. Za uživanje na plaži je tu otok Bamboo, vendar ne njemu ne nudijo ležalnikov in ni stojnic s pijačo. Seveda, v obeh primerih je brezalkoholne pijače dovolj na čolnih in je vključena tako kot kosilo, sadje, maska, prevoz v in iz hotela že v ceno izleta.

Še to. Glavne točke kot Maya beach in Phi Phi Don se vedno obiščejo in se držijo časovnih okvirjev iz prospekta. Za druge točke, ponavadi otok za nekaj urno uživanje na lepih plažah, pa je odvisno od trenutnih razmer (vreme, oseka/plima, gužva). Lahko se namesto na eno plažo (otok) gre na drugo. Posadke so profesionalne in prijazne. Vedno vam bodo pomagali.

Stvarnik, hvala za vse te lepote!


FotoPOTEP Tajska Otoki izleti VIDEO

Naš celodnevni potep po otokih Koh Chuek, Koh Kradan, Phi Phi Lay in Maya Beach, Phi Phi Don, Koh Mook in Emerald cave v kratkem video zapisu.



Podvodni svet, posneto na izletu med otoki Phi Phi v kratkem video zapisu.


Recent Posts

See All

MI FotoPOTEPi  -  Kontaktirajte me  /  Oglejte si

  • mail-clipart-mail-logo-4
  • Facebook
  • YouTube FotoPOTEP
  • Instagram

Deli članek na splet

Naroči se na novice

Hvala za potrditev

Kako fotografirati?

IZLETI slovenija

Foto LOKACIJE

Združeni članki
matjaz_intihar_edited_m.jpg

Matjaz Intihar FotoPOTEPi / Potovanja                  Kontakti / Ogledi

  • mail-clipart
  • Facebook Social Icon
  • YouTube
  • Instagram Social Icon
bottom of page