Izlet na 4 otoke (Emerald cave) / FotoPOTEP Tajska

Izlet s hitrimi čolni (Speed Boat) je možen iz Koh Lante Yai. Phuket je že predaleč in iz tam v ta vzhodno/južni del Andamanskega morja njihovi hitri čolni ne vozijo. Seveda imate iz Phuketa druge alternative, recimo na enkratne otoke Similan (Similan islands) ali do otoka znanega iz filma James Bond island (članek).

Izlet gre iz otoka Koh Lanta Yai. Oddaljenost ni velika, zato ostane več časa za snorklanje, plaže in seveda plavanje v podvodni tunel jame Emerald.

Izlet na 4 otoke ima svojo glavno točko. To je otok Koh Mook, oziroma jama Emerald (Emerald cave). Drugi zanimiv otok je Koh Kradan. Nudi krasne plaže in mir. Na njem ni na desetine čolnov, kot recimo na Phi Phi otokih in Maya Beach. Na Koh Kradan je čas tako za kopanje kot sprehod po peščeni plaži ter fotografiranje. Druga dva majhna otoka Koh Chuek in Koh Mah, sta tako za okras in predvsem za snorkljanje v koralnem območju.

Po dogovoru te za odhod čakajo pred hotelom, oziroma, če je ta na plaži, te pridejo s čolnom iskat kar tja. Če se kapitan čolna odloči iti po vzhodni strani otoka Koh Lanta Yai se voziš po ozki ožini, na obeh straneh pa same mangrove. Zopet smo videli predel, kjer smo se že vozili s čolnom, na celodnevnem potepanju po otoku Koh Lanta Yai. Najprej se gre ogret in predvsem zmočit na Koh Chuek.

Na Koh Lanta ne komplicirajo tako kot na Phuketu. Ni potrebe po pomolu. Pridejo te iskat kar pred plažo hotela. Voda ima 30 stopinj, zrak še več, zato prvi stik z vodo ni moteč. Sicer si pa že čez pol ure v vodi in kasneje tako ali tako moker celoten izlet.

Če se gre po zahodni obali, tudi to smo prevozili na našem izletu po otoku, se vidi predvsem vasi, hotelske komplekse in plaže. Po 40 minutah vožnje se ustavimo pri majhnem otočku Koh Chuek. Ni plaž, so samo strme stene, zato se v vodo poskače kar iz čolna.

Otok Koh Chuek, kot še množica drugih je v bistvu velika apnenčasta skala. Ni plaž, niti možnosti stopiti na otok. Okoli njih so koralni grebeni ki dajejo zatočišče raznobarvnim ribam. Kot nalašč za snorklanje.
Danes imamo na voljo več fotokamer, katere nam omogočajo snemati pod vodo. Vsekakor dobrodošlo za izlet na koralni greben. Na našem potepu smo preizkusili Ricoh, Canon, Olympus in Nikon podvodno kamero. Video zapis in preizku kamere Ricoh.

Emerald cave

Smo na glavni točki dneva. Obisk jame Emerald (ima tudi ime Morakot cave, oziroma lokalno Tam Nam) je posebno doživetje. S čolnom te odpeljejo do bližine otoka, oblečeš rešilni jopič in v vodo. Posadka je ponudila, da se lahko naše fotokamere prenesejo v jamo. Imajo veliko vrečo, katero se da nepredušno zapreti in fotokamere so šle z nami. Sam sem imel tudi podvodno Ricoh kamero (test) in lahko sem posnel video plavanja v celoti.

Voda je kot drugje topla, dolgi valovi te prav prijetno zibajo. Zbere se celotna skupina, vodič plava spredaj in počasi se približuješ visoki steni. V njej je manjša odprtina, zaplavamo v njo. Na vhodu se skoraj dotikaš stropa, ko te dvigne val. Iz metra v meter se svetloba vse bolj izgublja. Valovi se umirijo, po desetih metrih je že povsem temno. Vodič z malo svetilko osvetljuje pot. Po dobrih petih minutah plavanja v temnem 80m dolgem jašku se od vode odbijejo prvi žarki dnevne svetlobe, ki prihajajo iza ovinka. Priplavaš iz temne jame direktno na peščeno plažo. Vse naokoli tebe pa visoke strme stene. Pravi klifi. Smo v globokem zaprtem jašku na plaži, do njega vodi samo jamski tunel. Vsi otoki so iz apnenca in voda pošasi liže stene ali oblikuje jame. (glej spodnji video)

Plavanje v podvodno jamo Emerald cave in vstop v ozek jašek na otoku Koh Mook,

v kratkem video zapisu.


Emerald cave je nekaj posebnega. V otoku na lokaciji kamor je nemogoče priti peš je jašek s krasno belo plažo, če je ravno tisti čas osvetljena s soncem. Tisto najbolj zanimivo pa je, da do njega prideš s plavanjem v nizkem temnem rovu. Čudovita so dela mati narave. V bistvu je luknja iz morja v otok podobna, kot na izletu na James Bond island (članek), kjer je vodne poti voda izdolbla v otok Koh Panak. Le da se gre tam po jamah s kanuji, saj je voda kalna in po tleh blato.


Pogled na jašek iz zraka. Tam kjer je čoln, je odprtina, ki jo je izdolbla voda. Jamo so prvi odkrili nabiralci gnezd hudournika. Seveda so svoje pristavili pirati in danes turistična industrija.
Izhod iz jame v notranjost otoka, jaška. Če je le možno izberite zgodnji izlet. Tako bo v jami samo skupina vašega čolna.
Z malo sreče ste lahko sami. Popolen užitek, tišina, ne sliši se niti peš vetra, saj ste v 100m globokem jašku. Kot bi bili v vulkanu.

Koh Kradan

Otok Koh Kradan je tako blizu, da se ga vidi že iz Koh Mook. V nekaj minutah smo na njegovi vzhodni strani, kjer je dolga peščena plaža. Sence je dovolj, voda se barva turkizno. Čaka nas kosilo in še dodatna ura za uživanje. Ležanje v senci, plavanje, sprehod po peščeni obali ali iskanje motivov v fotokamero v roki. Turistov je zelo malo, na proti Phi Phi otokom in predvsem Maya beach jih sploh ni. Na otoku je nekaj manjših resortov skritih v notranjosti. Večina za na otok najame vožnjo z dolgorepim čolnom. Ostanejo po teden ali celo nekaj mesecev. Na otoku ni trgovine, zato vse potrebno vzameš s seboj, oziroma naročiš v resortu, da ti naknadno pripeljejo želeno. Dolge bele plaže kar vabijo na sprehod, fotografiranje, turkizna barva vode pa na odkop v toplo morje.

Glede fotografije in barv je veliko odvisno od vremena. Na mojih treh izletih na Koh kradan sem imel polno sonca, kot temnih oblakov. Ne glede na vreme se vedno najdejo zanimivi motivi.