top of page

Izlet na 4 otoke (Emerald cave) / FotoPOTEP Tajska

Izlet s hitrimi čolni (Speed Boat) je možen iz Koh Lante Yai. Phuket je že predaleč in iz tam v ta vzhodno/južni del Andamanskega morja njihovi hitri čolni ne vozijo. Seveda imate iz Phuketa druge alternative, recimo na enkratne otoke Similan (Similan islands) ali do otoka znanega iz filma James Bond island (članek).

Izlet gre iz otoka Koh Lanta Yai. Oddaljenost ni velika, zato ostane več časa za snorklanje, plaže in seveda plavanje v podvodni tunel jame Emerald.

Izlet na 4 otoke ima svojo glavno točko. To je otok Koh Mook, oziroma jama Emerald (Emerald cave). Drugi zanimiv otok je Koh Kradan. Nudi krasne plaže in mir. Na njem ni na desetine čolnov, kot recimo na Phi Phi otokih in Maya Beach. Na Koh Kradan je čas tako za kopanje kot sprehod po peščeni plaži ter fotografiranje. Druga dva majhna otoka Koh Chuek in Koh Mah, sta tako za okras in predvsem za snorkljanje v koralnem območju.

Po dogovoru te za odhod čakajo pred hotelom, oziroma, če je ta na plaži, te pridejo s čolnom iskat kar tja. Če se kapitan čolna odloči iti po vzhodni strani otoka Koh Lanta Yai se voziš po ozki ožini, na obeh straneh pa same mangrove. Zopet smo videli predel, kjer smo se že vozili s čolnom, na celodnevnem potepanju po otoku Koh Lanta Yai. Najprej se gre ogret in predvsem zmočit na Koh Chuek.

Na Koh Lanta ne komplicirajo tako kot na Phuketu. Ni potrebe po pomolu. Pridejo te iskat kar pred plažo hotela. Voda ima 30 stopinj, zrak še več, zato prvi stik z vodo ni moteč. Sicer si pa že čez pol ure v vodi in kasneje tako ali tako moker celoten izlet.

Če se gre po zahodni obali, tudi to smo prevozili na našem izletu po otoku, se vidi predvsem vasi, hotelske komplekse in plaže. Po 40 minutah vožnje se ustavimo pri majhnem otočku Koh Chuek. Ni plaž, so samo strme stene, zato se v vodo poskače kar iz čolna.

Otok Koh Chuek, kot še množica drugih je v bistvu velika apnenčasta skala. Ni plaž, niti možnosti stopiti na otok. Okoli njih so koralni grebeni ki dajejo zatočišče raznobarvnim ribam. Kot nalašč za snorklanje.
Danes imamo na voljo več fotokamer, katere nam omogočajo snemati pod vodo. Vsekakor dobrodošlo za izlet na koralni greben. Na našem potepu smo preizkusili Ricoh, Canon, Olympus in Nikon podvodno kamero. Video zapis in preizku kamere Ricoh.

Emerald cave

Smo na glavni točki dneva. Obisk jame Emerald (ima tudi ime Morakot cave, oziroma lokalno Tam Nam) je posebno doživetje. S čolnom te odpeljejo do bližine otoka, oblečeš rešilni jopič in v vodo. Posadka je ponudila, da se lahko naše fotokamere prenesejo v jamo. Imajo veliko vrečo, katero se da nepredušno zapreti in fotokamere so šle z nami. Sam sem imel tudi podvodno Ricoh kamero (test) in lahko sem posnel video plavanja v celoti.

Voda je kot drugje topla, dolgi valovi te prav prijetno zibajo. Zbere se celotna skupina, vodič plava spredaj in počasi se približuješ visoki steni. V njej je manjša odprtina, zaplavamo v njo. Na vhodu se skoraj dotikaš stropa, ko te dvigne val. Iz metra v meter se svetloba vse bolj izgublja. Valovi se umirijo, po desetih metrih je že povsem temno. Vodič z malo svetilko osvetljuje pot. Po dobrih petih minutah plavanja v temnem 80m dolgem jašku se od vode odbijejo prvi žarki dnevne svetlobe, ki prihajajo iza ovinka. Priplavaš iz temne jame direktno na peščeno plažo. Vse naokoli tebe pa visoke strme stene. Pravi klifi. Smo v globokem zaprtem jašku na plaži, do njega vodi samo jamski tunel. Vsi otoki so iz apnenca in voda pošasi liže stene ali oblikuje jame. (glej spodnji video)

Plavanje v podvodno jamo Emerald cave in vstop v ozek jašek na otoku Koh Mook,

v kratkem video zapisu.


Emerald cave je nekaj posebnega. V otoku na lokaciji kamor je nemogoče priti peš je jašek s krasno belo plažo, če je ravno tisti čas osvetljena s soncem. Tisto najbolj zanimivo pa je, da do njega prideš s plavanjem v nizkem temnem rovu. Čudovita so dela mati narave. V bistvu je luknja iz morja v otok podobna, kot na izletu na James Bond island (članek), kjer je vodne poti voda izdolbla v otok Koh Panak. Le da se gre tam po jamah s kanuji, saj je voda kalna in po tleh blato.


Pogled na jašek iz zraka. Tam kjer je čoln, je odprtina, ki jo je izdolbla voda. Jamo so prvi odkrili nabiralci gnezd hudournika. Seveda so svoje pristavili pirati in danes turistična industrija.
Izhod iz jame v notranjost otoka, jaška. Če je le možno izberite zgodnji izlet. Tako bo v jami samo skupina vašega čolna.
Z malo sreče ste lahko sami. Popolen užitek, tišina, ne sliši se niti peš vetra, saj ste v 100m globokem jašku. Kot bi bili v vulkanu.

Koh Kradan

Otok Koh Kradan je tako blizu, da se ga vidi že iz Koh Mook. V nekaj minutah smo na njegovi vzhodni strani, kjer je dolga peščena plaža. Sence je dovolj, voda se barva turkizno. Čaka nas kosilo in še dodatna ura za uživanje. Ležanje v senci, plavanje, sprehod po peščeni obali ali iskanje motivov v fotokamero v roki. Turistov je zelo malo, na proti Phi Phi otokom in predvsem Maya beach jih sploh ni. Na otoku je nekaj manjših resortov skritih v notranjosti. Večina za na otok najame vožnjo z dolgorepim čolnom. Ostanejo po teden ali celo nekaj mesecev. Na otoku ni trgovine, zato vse potrebno vzameš s seboj, oziroma naročiš v resortu, da ti naknadno pripeljejo želeno. Dolge bele plaže kar vabijo na sprehod, fotografiranje, turkizna barva vode pa na odkop v toplo morje.

Glede fotografije in barv je veliko odvisno od vremena. Na mojih treh izletih na Koh kradan sem imel polno sonca, kot temnih oblakov. Ne glede na vreme se vedno najdejo zanimivi motivi.



Že v uvodu sem zapisal, da si na prvem FotoPOTEPu Tajska leta 2014 (zapis udeleženke) nismo mogli ogledati jame Emerald. Visoka plima je onemogočala varno plavanje v jami. Da se je zapolnil čas do kosila, nas je posadka zapeljala na čarobno plažo otoka Koh Kradan, njegov zahodni, neturistični del. Pred nami je bila bela peščena plaža s čudovitimi palmami ob morju. Do otoka smo morali plavati 200m, saj koralno dno ni dopuščalo plutja velikega gliserja in zato tu tudi ni množic. Kamero sem dal kar v navadno vrečko, morje je bilo mirno in upal sem, da je ne izpustim iz roke. S fotografijami smo bili več kot poplačani. Tisti zaliv je bil enostavno magičen. Sopotniki so rekli “raj na zemlji”! Očitno je bog v dnevu, ko je oblikoval zemljo tu malo postal in hotel narediti kotiček zase.

Vedno je tako. Nekaj zgubiš, nekaj dobiš. Oziroma saj niti vedeli nismo kaj nas čaka tam v jami. Naslednje leto smo plavali v njo in tudi to je več kot vredno doživeti in videti.​ Turističnih čolnov pred to rajsko plažo na Koh Kradan ni bilo, na morju se je zibalo le nekaj ribiških ladij, ki so počivale pred večernim lovom. Plaža je bila magična, tiha, brez stopinj, ostale so le naše, katere bodo prvi valovi sprali in pesek bo zopet brez sledi. Se zgodi, nekaj izgubiš, nekaj dobiš! In, če imaš še kdaj možnost videti tisto, kar ni bilo mogoče na prvem izletu, še bolje. Tako si spoznal še nekaj več.

Sabai, sabai! Še več, to je raj.

Po lenarjenju, sprehodu, plavanju in fotografiranju se odpravimo k otoku Koh Ngai. Še zadnji snorkling in izleta je konec.

Okoli 16h se izlet zaključi. Kot v naših primerih, se zna prikrasti kratka nevihta. Lije izredno močno, vendar so čolni z odlično streho. Pod sedeži so odprtine za nahrbtnike, brisače. Tako je bila naša fotooprema dobro zaščitena. Če te ujame dež na prostem, si v trenutku premočen do kože. Dež je topel, zato je še vedno bila taka nevihta enkraten dogodek za udeležence, ki si ga vsak z nasmehom zapomni kot odlično doživetje. Priporočam samo, da se s seboj v fotonahrbtnik vedno doda palerina. Ne za vas, ampak, da se v njo zavije nahrbtnik.


Zaključek

Če ste v območju Krabija, si izlet v jamo Emerald zagotovite. Posebno doživetje, ki ti iz prve roke pokaže kaj vsega je zmožna narediti mati narava, eni pravijo, da božja roka in kam vse gre lahko povsem navaden turist, ki misli, da je dopust ležanje in hlajenje ob hotelskem baru. Ko te na Tajskem enkrat premami kakšen izlet vidiš, da za odločitev veliko dobiš in si hitro še za naslednjega. Čeprav smo na čolnu in se gre večkrat plavat, imamo vsi s seboj fotografsko opremo v nahrbtnikih. V čolnih je dovolj odprtin, da se opremo varno zaščiti. Priporočljivo je s seboj vzeti palerino ali večjo vrečo, da nahrbtnik zaščitimo brez dežnimi kapljami. Kajti, če je nevihta, močno lije in pot do strehe hotela se v takih primerih vedno vleče. Ko se gre na otoke, čoln pripelje povsem do obale in iz njega stopiš v pol metra vode. Tako smo vsi lahko fotografirali na prelepih plažah. Seveda je še kako dobrodošla podvodna kamera za fotografiranje in video snemanje v vodi.

Naš celodnevni potep po otokih Koh Chuek, Koh Kradan, Phi Phi Lay in Maya Beach, Phi Phi Don, Koh Mook in Emerald cave v kratkem video zapisu.


349 views

MI FotoPOTEPi  -  Kontaktirajte me  /  Oglejte si

  • mail-clipart-mail-logo-4
  • Facebook
  • YouTube FotoPOTEP
  • Instagram

Deli članek na splet

Naroči se na novice

Hvala za potrditev

Kako fotografirati?

IZLETI slovenija

Foto LOKACIJE

Združeni članki
matjaz_intihar_edited_m.jpg

Matjaz Intihar FotoPOTEPi / Potovanja                  Kontakti / Ogledi

  • mail-clipart
  • Facebook Social Icon
  • YouTube
  • Instagram Social Icon
bottom of page