top of page

Filipini - spregledani biser v Tihem oceanu

Filipini so z več kot 7000 otoki zagotovo, vsaj še do sedaj, z izjemo nekaterih turistično obiskanih otokov, pozabljena dežela. 95 odstotkov površine države zavzema 11 velikih otokov, na katerih živi 98 odstotkov prebivalstva. Odmaknjeni od hitenja ponorelega sveta, s svojo nedolžnostjo in nevsiljivostjo ponujajo obiskovalcu vrnitev k svojemu bistvu, ko človeku obstoja še ni bilo potrebno dokazovati v smislu denarja ali materialnih dobrin. In predvsem ljudje na tem koncu sveta nas pozitivno presenetijo. So razumevajoči, vedno nasmejani in pripravljeni na pogovor, ter delujejo zelo pristno. Ne moreš spregledati čudovito turkizno morje Tihega oceana, rajske palme, ter sanjske plaže. Ja, kdor želi morje, otoke, peščene plaže in palme ter nekaj osnovnih turističnih izletov, bo tu našel vsega v veliki meri. Pravi ODKLOP!

Filipini, rajske plaže, podvodni svet, prijazni ljudje in seveda, še marsikaj več nam lahko ponudijo.
 

Filipini - januar 2017 / Zapis iz FotoPOTEPa


Manila

Šok oziroma vznemirjenje, ki si ga deležen, ko vstopiš skozi izhodna vrata letališča v novo državo, ima na potovanju vedno poseben čar. V 12 milijonsko prestolnico Manilo smo prispeli pozno popoldne, ravno še pred mrakom, da smo lahko še v dnevni svetlobi poiskali taksi, ki nas je odpeljal na želeno destilacijo v predel Malate. Da je mesto Manila najgosteje naseljeno mesto na kvadratni kilometer niti ne opaziš, vse dokler nismo s taksistom več kot uro tavali po ozkih in enosmernih uličicah, ter iskali našo nastanitev. Vse je tako natrpano, hiške oziroma barake silijo ena v drugo, ter si hočejo izboriti več prostora na majhnih parcelah. Izgleda kot, da bi tekmovale med seboj katera se bo bolje izrinila. Predvsem pa Manile ne moreš pozabiti po njeni glasnosti. Skeptični do navodil v popotniškem vodniku, da v tem mestu zares potrebuješ čepke, jih je marsikdo pustil doma. Napaka, ki jo je kdo dve noči obžaloval na postelji, ker ni zatisnil očesa zaradi hrupa. Ta ni utihnil niti za minuto. Piko na i so dodali še glasni petelinji spevi in zdi se ti, da niso pojenjali kar celo noč. Še kako velja nasvet, da se tudi na potovanje vzamejo čepki za ušesa, za miren spanec.

Manila je veliko, že 12 miljonsko hitro rastoče mesto. V centralnem delu se razkazuje poslovni predel Makati. Proti morju je starejši, bolj turistični del mesta Malate, s parki in obalo na kateri so enkratni sončni zahodi. Naokoli pa revni predeli, v katerih vidimo predvsem barakarska naselja.
Makati, poslovni in univerzitetni del mesta, kjer je vse v stolpnicah, razkošnih hotelih in z bliščem, kot ga veliko mesto premore.
Rizal park. V predelu Malate je večji zgodovinski park Rizal. V bližini je trdnjava iz španske nadvlade, katedrala in še več turističnih zanimivosti.
Eden izmed pogledov na Manila bay. V neposredni bližini je ameriška ambasada, ki je v bistvu kar pomorska baza.
Zaradi obilo smoga v zraku so sončni zahodi vedno barviti.

Taal vulkan

Manila je preveč natrpano in s prometom povsem kaotično mesto, da se v njem nismo zadržali več kot eno popoldne. Videti nekaj znamenitosti, sončni zahod, zvečer še malo po barih in to je to. Je pa v bližini Manile dovolj zanimivih lokacij za dnevni izlet. Eden izmed njih je vulkan Taal. V večjem kraterju je jezero. Na sredini jezera je otoček, v bistvu še en vulkan, na katerem sredini je tudi jezero. Na otoku na večih mestih piha ven vroča žveplena para. Jezero v sredinskem otoku je vroče. Vsakih nekaj let evakuirajo nekaj 100 ljudi iz otoka zaradi možnega izbruha. Večja sta bila leta 1977 in januarja 2020.

Ker smo izlet na vulkansko jezero in vulkan Taal rezervirali že od doma, preko agencijskega avtomatičnega obrazca, je bilo zjutraj vznemirjenje ali bodo prišli po nas ali ne, zelo veliko. Vendar se je že tu prvič izkazalo kako zanesljivi in točni so v turističnih ponudbah, kar se je večkrat pokazalo tudi pri naslednjih izletih. Že pet pred osmo nas je čakal voznik kombija, ki nas je potem spremljal in vodil skozi celoten dan. Do 60 kilometrov oddaljenega mesta Talisay smo se pripeljali zelo hitro, ker na cesti zaradi praznika ni bilo veliko prometa. Tu potem potrebujete majhen čolniček imenovan "bangka", ki vas čez jezero v velikem kraterju v slabe pol ure pripelje do manjšega kraterja in vulkana Taal. Ta velja za najmanjši še delujoči vulkan na svetu. Ob vznožju si lahko poiščete vodiča ali/in sposodite utrujenega konja, ki vas bo na hrbtu komaj prinesel do vrha. Teh se zelo radi poslužujejo kitajski in ameriški turisti. Mi smo pot prehodili v manj kot pol ure. S seboj si zagotovite dovolj vode in pokrivalo, ker zna biti peklensko vroče na poti, kjer ni veliko sence. Razgled na vrhu se ustavi v kraterju, ki ga napolnjuje brbotajoča topla voda, ki edina poleg dima žvepla po poti nakazuje na to, da se nahajate na vulkanu.

Pogled iz obale jezera Taal na manjši otoček imenovan "vulcano Taal".
S čolni bangka vas zapeljejo preko jezera. Zanimivo je, da so v tem sladkovodnem jezeru tudi nekatere morske ribe. Morje je od jezera oddaljeno štiri kilometre, povezana pa sta s podvodnim naravnim tunelom.
Pogled iz vrha kraterja na jezerce v njegovi sredini. Voda je zelo topla in redki domačini se v njem okopajo samo na delih kjer je plitvina in s tem bolj hladna voda.

Otok Bohol s plažami, čokoladnimi grički, ter opicami terzierkami

Manila je preveč natrpano in za prevoz z avti nevzdržno mesto, da gremo raje naprej. V tiste prave kraje, ki v naših zimskih mesecih delujejo čudežno. Turkizno modro toplo morje in bele plaže kar vabijo k uživanju. Pokrajina, plaže, čolni in ljudje pa k fotografiranju. Iz Manile z avionom na otok Cebu, od tam pa s trajektom na otok Bohol, ki je po velikosti 10 največji. Še vožnja do hotelčka in trodnevno raziskovanje otoka se je začelo.

Otok Bohol je eden od najbolj obiskanih filipinskih otokov. Za vse, ki vam je podvodni svet in potapljanje blizu, je tu morje resnično bogato s koralnimi grebeni in zelo živahnim podvodnim svetom. Na najbolj znani plaži otoka Alona, ki je zelo turistična, je veliko ponudnikov potapljaških tečajev, enodnevnih potopov ali izposoje potapljaške opreme. Umaknjena od turističnega vrveža je plaža Anda.

Za ljubitelje potopljanja so tu enkratni podvodni razgledi. Koralno morje je polno barvitih rib, zaradi peščenih plaž so tu tudi velike želve.

Morje je bilo odlično za kopanje. Naužili smo se peščenih plaž, palm in toplega morja ter se s skuterji podali naprej. Na izlet po urejenih cestah in znamenitostih otoka. Mi smo si izbrali ogled Čokoladnih gričkov in zavetišča opic terzierk. Zaradi dežja in občasnih hudih ploh smo riževa polja izpustili, smo pa zato na postankih v zaselkih spoznavali domačine. Čokoladni grički naj bi nastali že v času, ko je bilo tu še morje, kot ostanki velikih koralnih grebenov. Lahko se povzpnete na enega od njih, kjer vam oko obstane na majhnih zelenih kupčkih, ki pa se v sušnem obdobju obarvajo v rjavo barvo in tako delujejo kakor čokolada. Zanimivo za oko in ob dobri svetlobi za kamero.

Čokoladni hribi so večja turistična atrakcija. Nahajajo se v zastavi in pečatu province, ki simbolizira, naravnih znamenitosti v pokrajini. So na seznamu turističnih destinacij na filipinih, ki so prijavljeni kot tretji nacionalni geološki spomenik v državi in predlagani za vključitev na seznam svetovne dediščine Unesco.

Na poti nazaj smo se ustavili še v zavetišču najmanjših opic na svetu – terzierke (Carlito syrichta), lokalno jim rečejo tudi mawmag ali mamag. So član 45 milijonov let stare veje Tarsiidae. Velike so za človeško dlan, s krhkimi koščicami in očkami, ki so baje večje, kot njihovi možgani. Prikupni živalski prebivalci otoka Bohola, veljajo za ogroženo vrsto in jih najdemo samo še na nekaterih redkih lokacijah po svetu. Večinoma dneva prelenarijo, ker so nočna bitja. Zanimivo jih je bilo opazovati, kako visijo skriti med vejami.

Zadnji dan, ki smo ga preživeli na Boholu, smo si privoščili poležavanje in uživanje na osamljeni plaži Anda, do katere smo potrebovali dve uri z motorji. Nazaj v hotel smo zaradi ploh prišli premočeni do kosti. Vendar se je splačalo. Topel dež pa tako ali tako sploh ne moti. Je pa priporočljivo vzeti večji anorak s seboj na izlete (bolj za zaščito fotonahrbtnika), saj te kakšna kratkotrajna ploha lahko ulovi kjerkoli na Filipinih.


Otok Cebu in kiti v Oslobu

Otok Bohol smo zopet zapustili s trajektom in pristali v pristanišču mesta Cebu city na isto imenskem otoku. Eden od vrhuncev potovanja po Filipinih je bil, plavanje z mogočnimi orjaki – kitovci (whale shark). Ta ogromna bitja, ki so mimogrede največje ribe na svetu, se zadržujejo ob obali mesteca Oslob, ki je približno tri ure oddaljen od glavnega mesta Cebu city-a. Dobro je v Oslobu prenočiti, saj se morate v nasprotnem primeru, da pridete tja ob primerni uri in, ko gneče še ni veliko, odpraviti že v zgodnjih jutranjih urah. Podjetni prebivalci vasice so s hranjenjem “udomačili” par mladih kitov, ki se zjutraj pridejo hraniti in jih takrat lahko tudi opazujete. Ogled je zelo turistična zadeva, kjer vas naložijo v majhne čolničke in odpeljejo le streljaj stran od obale. Vendar, ko se z masko  prvič potopiš in jih zagledaš v vsej svoji veličini, te preplavi adrenalin, ki se meša s spokojnostjo in strahospoštovanjem. Kako ogromni so in kako majhnega se počutiš ob teh bitjih kar težko opišeš ali poveš, to je enostavno trebno doživeti. Iz čolna skočiš v vodo kitovec pa se z velikimi odprtimi usti počasi in elegantno pomika proti tebi. Po tebi šine adrenalin in misel, da si te bo privoščil za malico. Vendar ti orjaki jejo samo plankton, tako da smo jim popolnoma nezanimivi in se v vodi sploh niso zmenili za nas. Mirno in počasi odplavajo svojo pot mimo tebe. Tisto noč je marsikdo težko zaspal, ker je podoživljal prvo srečanje in dejstvo, da so to bili samo »otročički«… kako velika mora biti šele mama?!


Otok Palawan – Puerto Princessa in El Nido

Otok Palawan je bil razglašen za najlepši otok sveta in moram priznati, da mu ta naslov prav pristoji. Podolgovat otok po dolžini meri kar 450 kilometrov. Nekje na sredini leži Puerto Princessa, glavno mesto, ki je dokaj veliko in eno najbolj ekološko ozaveščanih na Filipinih. Mestne ulice so zelo čiste in veliko število posebnih triciklov, značilnih za otok Palawan, dajejo mestu poseben čar ter domačnost. Turistov v mestu ni veliko. So le dnevni, katerim zanimivost je podzemna reka, ki je uvrščena tudi na seznam sedmih naravnih čudes sveta.

Odpravili smo se še na izlet, ki te popelje po obali Honda bay-a. Idilični otočki, čisto morje in brezskrbnost, ki jo tu doživiš so enkratni.

Večini je cilj potovanja po otoku Palawan, manjše turistično mestece El Nido, ki je povsem na severo zahodnem delu otoka. Na srečo El Nido še ni pozidan z velikimi hotelskimi kompleksi, ampak ohranja svojo avtentičnost. Vrvež na uličicah in cesti pride do izraza zvečer, ko se izmučeni turisti vračajo z izletov po otočkih. Tu so izleti po okoliščkih otokih in znamenitostih vredni ogleda.

Kot povsod po Filipinih so tudi tu glavno prevozno sredstvo domačinov znani Jeepneyi. Po drugi svetovni vojni so američani slavna vojaška vozila Jeep pustili na Filipinih in domačini jih še danes na vse mogoče načine ohranjajo ter izkoriščajo za poceni prevoze. Domišljija in izvirnost ne pozna meja. Na tem vozilu sta na strehi dve veliki plastični kanti, v njih pa bencin. Plastične cevi so speljane proti motorju. Ko je v zadnjem delu vozila vse polno, je seveda še dovolj mest za prtljago in potnike na strehi.
Pogled iz plaže El Nida. Od tu vozi večina čolnov na druge otoke.
Iz El Nida najamete ladjico ali v lokalni agenciji izberete izlet na otočke v bližini. Peščenih plaž je kolikor želite. Če imate svoj najeti čoln, si lahko izberete lastno samotno plažo...
... ali pa sami raziskujete. Morje je čudovito vsepovsod.

Filipini, še se vidimo

Ja, Filipini so nas očarali. Tam smo dobili občutek, da v življenju ni potrebno vedno hiteti, ampak si moramo vzeti čas za trenutek. Ob gledanju sončnega zahoda veš, da to ni bil zadnji obisk tega čudovitega kosa sveta. Naslednji FotoPOTEP na Filipine bo februarja 2018.

 

Pomembne informacije Filipini: Lokalna valuta:  1€ –  cca. 53PHP Uradni jezik: je filipino oziroma pilipino, ki  je zasnovan na dialektu tagalog in prevladuje v osrednjem delu Luzona z Manilo. Večina ljudi zelo dobro govori tudi angleško. Podnebje: tropsko oceansko z visoko vlažnostjo, visokimi temperaturami in obilico dežja. Cene prenočišč: prenočišče – 2.000 PHP / noč (40 € / noč) z vključenim zajtrkom. Na spletnih straneh za najem si lahko preberete ocene za nastanitev in jih rezervirate. Če ste malo bolj avanturista se da nastanitve iskati tudi na samem mestu, vendar, če pridete v mesto utrujeni in ponoči, vam to utegne povzročiti kakšno preglavico. Prevoz: Na otokih so najpogostejša prevozna sredstva: trikolesniki, na vsakem otoku oziroma mestu drugačna različica, primerna za dva potnika - skuterji, ki si jih lahko povsod sposodite za zelo ugodno ceno - njihovi znani “avtobusi” imenovan  jeepney - kombiji, ki si jih lahko najamete zasebno ali se pridružite pri skupinski vožnji  Bankomati: Bankomati so povsod po večjih mestih in letališčih, vendar nekateri delujejo le na njihove kartice. Gotovina je tako obvezen spremljevalec. Na Palawanu je bil edini delujoči BA v Puerto Princesi, drugod po otoku naj ne bi bilo bankomata. Izleti: Lahko jih rezervirate preko spleta. V večini primerov želijo plačilo preko PayPal. Za bolj turistične lokacije, kot je podvodna reka na otoku Palawan, je zaradi omejitve dnevnega obiska potrebna rezervacija mesec ali celo več v naprej. Večino drugih izletov lahko uredite preko lokalnih agencij. Zdravje in cepljenja: Priporočljivo je cepljenje za hepatitis A. S seboj je vedno dobro imeti osnovno potovalno lekarno, ter nekaj osnovnih antibiotikov, antihistaminikov za vsak slučaj, tablete proti driski in sprej za komarje. Malarije na tem delu Filipinov ni, so pa komarji na določenih območjih precej vztrajni in nadležni. Hrana in pijača: Kot povsod v tropskih deželah je pomembna pazljivost pri pitju vode (pijte le ustekleničeno) in redno umivanje rok. Probleme imajo lahko vegetarijanci, ker so Filipinci veliki ljubitelji mesa. Vedno je na voljo tudi pečen krompir in riž, ki pa se ga po nekaj dnevih kaj hitro naveličaš. Elektrika: Ameriška vtičnica.

(članek iz FotoPOTEP / Filipini, januar 2017)

1,059 views

Bình luận


MI FotoPOTEPi  -  Kontaktirajte me  /  Oglejte si

  • mail-clipart-mail-logo-4
  • Facebook
  • YouTube FotoPOTEP
  • Instagram

Deli članek na splet

Naroči se na novice

Hvala za potrditev

Kako fotografirati?

IZLETI slovenija

Foto LOKACIJE

Združeni članki
matjaz_intihar_edited_m.jpg

Matjaz Intihar FotoPOTEPi / Potovanja                  Kontakti / Ogledi

  • mail-clipart
  • Facebook Social Icon
  • YouTube
  • Instagram Social Icon
bottom of page